Poprire ANAF Pe Toate Conturile- Legal Sau Ilegal? Cum Contest Executarea Silita ANAF- Avocat Cuculis

Popririle Emise De Catre Anaf S-au Inmultit In Eforturile Administratiilor Financiare De Recuperare A Debitelor- Insa Procedura Poate Nu Este Intodeauna Legala- Cum Aflam Daca Executarea Este Una Legala si Ce Putem Face Pentru a Contesta O Executare Pornita De Catre Anaf-Avocat Cuculis

In principal executarea silita ce intra in materie fiscala incepe si se desfasoara prin raportare la codul de procedura fiscala dar si cu elementele aduse de catre codul de procedura civila – Astfel  ART. 227  Reguli privind executarea silită

(1) Executarea silită se poate întinde asupra veniturilor și bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, iar valorificarea acestora se efectuează numai în măsura necesară pentru realizarea creanțelor fiscale și a cheltuielilor de executare. Executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului, urmăribile potrivit legii, se efectuează, de regulă, în limita a 150% din valoarea creanțelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare, cu excepția cazului în care din motive obiective în legătură cu situația patrimonială a debitorului acest nivel nu poate fi respectat.

Tragem concluzia prin urmare, ca executarea silita se poate face, asa cum zice legea, NUMAI in masura necesara realizarii creantelor fiscale.

Evident ca atata vreme cat intre banci si ANAF exista protocol de colaborare, din punctul meu de vedere, este abuziv ca statul Roman prin anaf sa iti blocheze toate conturile bancare si ulterior incepe periplul de recuperare a sumelor incasate suplimentar.

Luam un exemplu concret, prin care un debitor are de platit 2 amenzi si un impozit restant in cuantum total de 1000 de lei si are  2 conturi la doua banci diferite, deschise!

Unde apar abuzurile de fapt?

Daca Anaf trimite adresa de poprire la cele doua banci atunci ambele banci vor urma sa trimita catre ANAF suma pe care o datoreaza(sau nu) debitorul cate Administratia Financiara si astfel Anaf ar urma sa incaseze 2000 de lei, prin urmare, cu incalcarea articolului mai sus amintit, iar procedura de restitutire evident ca este un greoaie, depuneri de cereri , trecerea celor 30 de zile de raspuns si in cazul in care exista o alta datorie eventual o compensare a sumelor de bani ca in cele din urma, cel executat sa iasa in pierdere totala.

Este legal sa fie executata o datorie din 2010, daca acum suntem in 2017?

In principal, la aceasta intrebare ne raspunde tot codul de procedura fiscala (1) Dreptul organului fiscal de a stabili creanțe fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepția cazului în care legea dispune altfel.

Astfel, am constatat o serie intreaga de abuzuri ale ANAF inca de la inceputul anului 2017 prin care sunt puse in executare silita, in bloc, creante prescrise, sau creante inca in termen, titluri executorii nule si creante fara titluri executorii emise/somate.

De aceea este esential ca atunci cand primiti o poprire de executare din partea ANAF sa verificati daca inainte de aceasta poprire, a existat o somatie, a existat un titlu executoriu si daca nu in ultimul rand suma nu cumva este prescrisa.

Cum ajungem sa contestam executarea silita?

ART. 260 Contestația la executare silită

(1) Persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii.

Av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Executare Silita Anulata Impotriva Anaf-Anaf Si Datoriile Prescris-Se Pare Ca Nu Doar Bancile Executa Silit Sume Prescrise-Contestatie Datorii Anaf Procedura-Avocat Cuculis

24 comments to “Poprire ANAF Pe Toate Conturile- Legal Sau Ilegal? Cum Contest Executarea Silita ANAF- Avocat Cuculis”
 1. Cetatenii nu ar mai trebui sa spere ca ceva va mai merge bine in tara asta.Parlamentul voteaza o lege buna pentru cetateni apoi voteaza alta lege care o anuleaza pe cea buna.

  • Bună ziua! Un executor,a pus poprire pe pensia bunicii,pentru 4 facturi neplătite la APA-SERV. Fiecare factură,nu depășea suma de 30 lei,iar executorul,a trimis acasă câte o poprire în valoare de 800 lei pe fiecare factură în parte! Este posibil așa ceva?! Dacă nu,ce este de făcut?! Mulțumesc!

 2. O hotarare definitiva si irevocabila castigata in urma contestarii la judecatorie a acestui abuz ( poprire ilegala simultan la toate conturile bancare , inclusiv la societatea de asigurari pensii private! si pensie!), nu inseamna recuperarea banilor ! Dupa depunerea cererii pentru recuperarea sumei talharite de ANAF care include si cheltuieli de judecata( avocat, timbre fiscale, etc) e nevoie de mult timp pentru asteptare. Audientele conduc la una din optiuni : fie a continua cu un recuparator (alti bani si sase luni de incertitudine), fie darea in judecata a ANAF-ului pentru daune morale, fie abandonarea “lectiei de viata”… mai sunt si alte cai, adevarat , dar nu stiu daca un simplu om cinstit, ajuns la senectute s-ar preta la ele.
  Gresesc oare ?
  Cu stima,
  Olga K.

 3. Buna ziua domnule avocat.Sunt si eu pusa in situatia aceasta de poprire pe cele 5 carduri inclusiv pe cel de alocatie si stimulent social al copilului si am o suma de plata de 70 lei de acum 3 ani pe care am incercat sa o achit dar nu se vedea nicăieri in sistem pe numele meu atunci cand am vrut sa o achit.M-au instiintat ulterior cand au efectuat poprirea si acum chiar daca o achit mi s-a spus ca eu trebuie sa merg cu dovada plății la fiecare banca in parte pentru ridicarea popririi.E legal asa ceva?Si cum as putea afla daca nu s-a prescris aceasta amenda?Multumesc anticipat!

 4. va solicit sprijinul in vederea darii in judecata a ANAF GAESTI
  poprire conturi fara titlu executor fara procedura de COMUNICARE fara RECONCILIERE si desi am depus o contestatie la RASPUNDEREA SOLIDARA NU AM PRIMIT RASPUNS

 5. Desi sunt in concediu de maternitate si pe card primesc doar indemizatia de crestere a copilului si alocatia, ANAF BRAILA SI ING mi-au blocat contul. Am solicitat bancii sa-mi deblocheze contul, dar au facot-o doar pentru cateva ore.
  De asemenea, aplicatia de mobil imi spune ca si contul sotului meu este blocat (sotul meu a facut un card pe numele meu pe contul lui). Au voie sa blocheze un cont care nu-mi apartine?

 6. Buna ziua!

  Mi sa pus poprire pe conturi pentru contributii la pensii, lunile iulie, august, septembrie 2010. Am mai multe necunoscute in aceasta speta:
  – in acea perioada am avut contracte de munca la doua firme, am avut si pfa – nu mi-au zis clar de unde am aceste restante si nu imi zice nimeni, nici casmb si nici anaf, arunca probelam de la unii la altii
  – pe 12 august 2010 eu am nascut si stiu ca mi-am luat concediu cu aproximativ o saptamana ianinte. Nu inteleg de ce am contributii la pensii pentru august si septembrie
  – tinand cont ca aceste contributii sunt din 2010, se prescriu? Daca da unde pot afla asta?
  – unde se depune contestatie la poprire? nu vreau sa le dau banii pana ce nu imi spun pentru ce trebuie sa platesc, asta daca nu se prescrie

  As avea de detalii in ceea ce priveste onorariul dvs in cazul sustinerii tuturor demersurilor pentru anularea popririi.

  Multumesc!

 7. In anul 2015, ANAF a incercat sa ma execute pentru o datorie din 2010 (CASS drepturi de autor, de care nu aveam cunostinta). Am contestat titlul executoriu si somatia de plata, iar Judecatoria sector 3 Buc mi-a dat castig de cauza din două motive:
  1.ANAF nu a prezentat documentul prin care s-a individualizat creanta initiala din 2010
  2.Instanta a admis ca deciziile accesorii (dobanzi si penalitati) pot produce efecte doar atunci cand sunt aduse la cunostinta cetateanului. Or eu nu am fost anuntat in cei 5 ani scursi din 2010 la 2015 de stabilirea accesoriilor.
  ANAF a incercat sa faca apel, dar i-a fost respins.
  In 2018, am facut niste plati la ANAF (corespunzatoare anului 2017) si am constatat ca banii au fost îndreptați pentru a stinge datoria care a facut obiectul contestatiei din 2015 (intre timp umflata de alte penalitati!). Mai mult, ANAF mi-a trimis executare silita pentru suma ”neplatita” din 2018. Evident, am contestat din nou in instanta (procesul incepe in octombrie), dar intre timp ANAF mi-a executat doua conturi pentru aceeasi suma (deci dublu, plus comision de executare la una din banci!!!).
  Intrebare:
  tinand cont de procesul din 2015 si de perioada scursa, ANAF mai avea dreptul sa-mi opreasca banii din 2010?

 8. Buna ziua,soțul meu a avut niste amenzi la ANAF,dintre care o parte dintre amenzi și venituri din despăgubiri au venit de la Tulcea cu o suma de 600 lei,timp in care s.a plătit de la locul de munca câte 300 lei pe lună și totuși cei de la BCR și.au oprit și ei câte 150 lei-300 lei până s.a achitat suma,după câteva zile a venit un plic la munca precum că am achitat suma,doar că nu ne.am dus la Tulcea,dar avem foaia de la ANAF care dovedește că am platit tot….dupa ce am achitat suma de 600 lei,a mai venit un alt plic de la ANAF în care scria că mai are de plata încă 750 lei din Vălenii de Munte Prahova,cand a fost băgat salariul i s.au extras tot de la banca o suma dea 700 lei,și a fost la Vălenii de munte și a achitat toată suma…am fost la banca să ne deblocheze contul cu sumele care au fost oprite adică vreo 1200 lei…la banca ni s.a spus că nu mai avem nimic de plata la ANAF ,ni se.a dat un număr de telefon la care sa sunam sa spunem sa ne deblocheze contul dar răspunde un robot…noi am vrea sa vorbim cu o persoana fizica că sa ne deblocheze contul,daca ne puteți spune și nouă cu cine sa mai vorbim sau sa sunam…așteptăm răspunsuri și păreri…va mulțumes

 9. Bună seara în anul 20q3 am deschis un ii care afunctionat decât un an după care eu nu am închis ii pt ca am plecat în străinătate acum de curând mam întors acasă după 14 ani și am primit o scrisoare de la anaf precum ca am de plătit 49 531 de Ron impozite și nu mai știu ce nu știu ce sa fac am fost sa închid ii și mi sa comunicat de la circa financiara ca nu al pot închide pana nu plătesc datoriile nu știu ce sa fac sunt în inpas va rog frumos sa a-mi dați un sfat mulțumesc mult

 10. Cum este posibil sa plătesc și să îmi blocheze contul din cauza la amenziile după pandemie când am fost anulate sau cum pot ajunge la o înțelegere

 11. Bună ziua. Pe data de 24.04 2024 am fost instintata prin mesaj pe telf că mi sa pus proprire pe card BCR ptr o anumită sumă, nu știu despre ce este vorba. Menționez ca pe card îmi intra bani nepoatei mele și anume bursa școlară 300 ron, nu au voie să oprească bursa școlară. Vă rog frumos ce pot face în această situație.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.