Raspunderea Civila A Judecatorilor Si Procurorilor-Asigurarea Profesionala

Raspunderea civila a magistratilor nu este o noutate aparuta peste noapte.

Raspunderea Civila A Judecatorilor
Asigurare profesionala

Magistratii raspundeau si inainte daca isi exercitau functia cu grava neglijenta (sau rea credinta) , asa cum vor raspunde si pe viitor.

Falsa polemica pe situatia ca”magistratii vor raspunde de azi inainte” a comportant multe discutii total false, raspunsul unanim acceptat fiind de fapt acela ca magistratii, fie ei procurori sau judecatori, raspund disciplinar si civil , daca si-au incalcat obligatiile de serviciu si mai ales daca au exercitat autoritatea statului cu grava negljienta sau rea credinta.

De fapt, sa ne fie clar, toata lumea raspunde civil penal si unii dintre noi si disciplinar, incepand de la cel ce te primiste cand intri in judecatorie pana la cel ce conduce instanta.

De altfel, raspunderea ii revine si avocatului ce asista sau reprezinta, partii ce se afla in sala de sedinte si oricarui alt participant la actul de justitie fie el la prezidiu fie el in sala de judecata, in banca sau la bara.

Legea 303/2004, Cp. IV Răspunderea judecătorilor și procurorilorCapitolul I Dispoziții generale

Art. 94 Judecătorii și procurorii răspund civil, disciplinar și penal, în condițiile legii.

Deci ce proba mai clara sa cerem, daca avem ex lege specificat acest lucru.

Cand poate fi tras la raspundere un magistrat si care sunt limitele de Raspunderea Civila A Judecatorilor si Procurorilor?

Textul legal din legea 303/2004, lamureste:

(1) Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare.

(2) Răspunderea statului este stabilită în condițiile legii și nu înlătură răspunderea judecătorilor și procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt în funcție, și-au exercitat funcția cu rea-credință sau gravă neglijență, conform definiției acestora de la art. 99^1.

Asta inseamna ca prin noile reguli impuse si votate in unaimitate de catre CSM, magistratii se vor asigura profesional pentru erorile de judecata.

Mai pe scurt, daca magistratul greseste, desigur ca in solidar poate fi chemat si statul Roman prin Ministerul Finantelor ….. ( (5) pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acțiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice ) ….. si Ministerul Justitiei iar persoana ce se face vinovata de emiterea in mod gresit cu grava neglijenta a unor hotarari judecatoresti, va raspunde insa prin asiguratorul acestuia.

Normele privind asigurarea de răspundere civilă profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor, din 04.06.2019, pe puteti lectura in integralitate aici.

In ce conditii poate sa se considere un justitiabil, indreptatit sa formuleze o plangere in urma primirii unei hotarari judecatoresti , nefavorabile lui?

Aart. 96 alin (3) Există eroare judiciară atunci când:

a) s-a dispus în cadrul procesului efectuarea de acte procesuale cu încălcarea evidentă a dispozițiilor legale de drept material și procesual, prin care au fost încălcate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, producându-se o vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară;

Sa dam cateva exemple – citarea eronata(viciata), neluarea in seama a unor probe esentiale procesului, neaplicarea unor texte de lege fara echivoc in cauza, etc.

b) s-a pronunțat o hotărâre judecătorească definitivă în mod evident contrară legii sau situației de fapt care rezultă din probele administrate în cauză, prin care au fost afectate grav drepturile, libertățile și interesele legitime ale persoanei, vătămare care nu a putut fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară.

Sa va dau eu un exemplu. Evacuarea din imobil pe perioda judecarii cererii de partaj, motivat de faptul ca domnul ce locuia in acel imobil este violent cu copilul. – Doar ca minorul nu exista, fusese luat copy-paste dintr-o alta hotarare.

(4) Prin Codul de procedură civilă și Codul de procedură penală, precum și prin alte legi speciale pot fi reglementate ipoteze specifice în care există eroare judiciară.

Magistratii vor putea folosi asigurarea profesionala doar daca eroarea judiciara provine dintr-o actiune de grava neglijenta nu si rea credinta-

Normele cu privire la asigurarea profesionala stabilesc ca raspunderea civila a judecatorilor si procurorilor este asigurata prin polite de asigurare-

(2) Fiecare judecător și procuror este obligat să se asigure profesional, prin încheierea unui contract de asigurare de răspundere civilă profesională, pentru riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea funcției cu gravă neglijență, conform legii.

(3) Contractul de asigurare de răspundere civilă profesională nu acoperă riscurile rezultate ca urmare a erorilor judiciare cauzate de exercitarea funcției cu rea-credință.

Cand este rea credinta cand este neglijenta raspunderea civila a judecatorilor si procurorilor.

Articolul 99^1(1) Există rea-credință atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu știință normele de drept material ori procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane.

(2) Există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

Astfel, noutatea consta in faptul ca magistratii vor avea noi norme prin care se vor asigura profesional cu asigurare aferenta in caz de malpraxis judiciar.

5 comments to “Raspunderea Civila A Judecatorilor Si Procurorilor-Asigurarea Profesionala”
  1. da, eu vreau sa ma judec cu statul roman pentru solutia data la mine cu secapital, dar am citit o speta si spunea judecatorul ca se aplica procedura raspunderii in functie de data cand s a comis presupusa eroar, inainte sau dupa modiificarea art 94 , octombrie 2018
    inainte de modificare trebuie sa obtin o hotarare judecatoreasca definitiva (nu stiu cu cine) si apoi mai vedem

  2. Cum pot recupera banii retrasi de executor in contul curent personal deschis la bcr, avand in vedere ca sunt pensionar iar tertul poprit era Casa de pensii? Pot solicita daune morale de la banca? Pentru ca nu avea calitatea de tert poprit si putea sesiza instanta/parchetul.
    Va multumesc.

  3. Eu am avut o aberantă și ilegală sentință de Executare Silită pentru o „uriașă” datorie de bază (restanță) de … 46 de lei către Asociația de Proprietari nr. 71 din Brăila, care era și este în totală ilegalitate, fără a avea un sediu legal (și acum, în Iunie 2020, această falsă Asociație de Proprietari are aceleași acte constitutive de acum … 23 de ani, de la constituirea ilegală a acesteia pe data de 23.12.1997, pentru un total de … 9 Condominii !).
    Pe 03.12.2019 soția mea ne-proprietară (doar eu sunt unicul proprietar al imobilului, începând din anul 2000, înaintea căsătoriei noastre) s-a trezit cu poprirea contului salarial de la ING, pentru o sumă de aproape … 5.000 de lei – aberantă sumă, având în vedere că falsa datorie de bază (restanța) în cuantum de … 46 de lei a fost calculată de Experta Contabilă B.A.
    DAR CE E MAI GRAV ȘI MAI ULUITOR PENTRU ACEASTĂ TOTAL ILEGALĂ EXECUTARE SILITĂ, ABIA ACUM URMEAZĂ !
    Văzând pentru ce așa-zisă restanță infimă am fost Executați Silit (46 de lei), după câteva luni de la Poprirea contului salarial al soției mele, am decis să re-calculez eu listele lunare de plată a Întreținerii pentru anii 2011-2015, liste contabile de plată, care au fost calculate și de către C.M., contabila A.P.71 Brăila, dar și de către Experta Contabilă B.A. – ambele au calculat total ilegal și eronat aceste liste de plată.
    Astfel, am constatat, cu stupefacție, că pentru acea ilegală Executare Silită, au fost calculate ilegal și eronat minim 7 liste de plată ale A.P.71 Brăila, mai ales cele din lunile Septembrie – Decembrie 2014 și din luna Ianuarie 2015, suma totală care trebuia scăzută din acea așa-zisă restanță (datorie de bază) era de … minus 79 de lei, ceea ce înseamnă că am fost Executați Silit, pentru o restanță (datorie de bază) ce aparținea falsei creditoare A.P.71 Brăila, care nu are nici măcar un sediu legal (să fie real și actual), iar actele constitutive (Statutul și Acordul de Asociere) sunt CADUCE (expirate și fără vreo valoare juridică), deoarece nu s-au mai modificat și actualizat legal, de acum … 23 de ani, din 1997 !!!
    Cum e posibil să fii executat silit, dar să nu ai nicio restanță (datorie de bază) care să fie certă, lichidă și exigibilă, debitoare fiind, de fapt și de drept, A.P.71 Brăila, față de mine, care sunt în realitate creditor, având în vedere că după re-calcularea mai atentă a listelor contabile de plată a întreținerii lunare, AM CONSTATAT CĂ RESTANȚA (DATORIA DE BAZĂ) ERA ÎN CONTUL ACESTEI FALSE CREDITOARE, ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI CARE FUNCȚIONEAZĂ TOTAL ILEGAL, ȘTIIND CĂ NU ARE ABSOLUT NIMIC ÎN LEGALITATE, NICI MĂCAR CONDUCEREA ACESTEIA ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.