Retractul Litigios Sau De Ce Nu Ar Trebui Sa Plateasca Debitorii Vanduti Catre Firmele De Recuperari Creante Mai Mult De Dublul Sumei Pentru Care Au Fost Vanduti-Avocat Cuculis

Vandut Catre O Firma De Recuperari Creante? Nu Ar Trebuie Sa Platiti Mai Mult De Dublul Sumei Pentru Care Ati Fost Vanduti Pentru A Stinge Intregul Debit-Firmele De Recuperari Creante Cumpara Crentele Cu 2% Din Valoarea Creditului-Retractul Litigios-Avocat Cuculis

Ati fost vandut cu 1000 de euro iar datoria dvs. era 50000 de euro? Atunci platiti 2000 de euro si inchideti datoria fata de firma de recuperari creante-Cuculis

Recuperatorul refuza? Atunci mergeti la instanta si anulati integral datoria!

Totul asa ar trebui sa fie dupa ce legea Retractului Litigios ar intra in vigoare.

Piata recuperarilor de creante din Romania a explodat in 2018 cu miscari de capital,insa ingrijorator este ca sumele din contractele de credit sunt vandute pe NIMIC in continuare, iar in urma cesiunilor, niste societati de recuperare creante sau mai bine zis un grup de SRL-uri(societati cu raspundere limitata), isi fac poteca catre oamenii care au incercat sa-si faca un credit la banca si nu au mai putut sa-l plateasca din diferite motive ca mai apoi sa-i hartuiasca si sa ii scoata afara din imobilele lor solicitandu-le de fapt tot creditul si nu o suma macar rezonabila cum propune legea de dublul sumei pentru are au cumparat creanta.

Astfel, pentru a intelege pentru ce trebuie sa se judece cei care sunt vanduti la firmele de recuperari creante, vom da definitia retractului litigios –

Retract litigios, manifestare unilaterală de voinţă prin care debitorul unui drept litigios(adica cel care are de platit o suma de bani) – care a fost transmis de către creditor unei alte persoane(adica cedat de catre banca spre exemplu catre o firma de recuperari creante), printr-o cesiune de creanţă cu titlu oneros – poate să stingă litigiul şi, totodată, obligaţia sa, oferind cesionarului – noul său creditor(adica recuperatorului de creante) – suma cu care el a plătit efectiv cedentului creanţa respectivă(forma legii ne vorbeste de DUBLUL SUMEI si tot este foarte bine in conditiile in care se cumpara creante pe 2% din valoarea lor reala), împreună cu cheltuielile cumpărării şi cu dobânzile aferente, de la data plăţii cesiunii.

Astfel,avand in vedere ca este permisa la liber chestiunea cesiunii de creanta, orice SRL poate sa inceapa o activitate de specula, ceea ce ar insemna de fapt un abuz de drept.

Proiectul de lege a trecut si  asta inseamna ca activitatea de recuperare creante din Romania va primi o palma serioasa fiindca ar disparea obiectul lor de activiate. Este evident ca in ruina debitorului aceste societati se imbogatesc in mod imoral.

In momentul actual, 2018 sunt o serie de decizii venite din partea Instantei Supreme care efectiv au zadarnicit cu mult abuzurile comise de catre firmele de recuperare a creantelor. Amintim aici decizia 9/2016 a ICCJ cu privire la faptul ca un recuperator de creante nu poate fi reprezentat de catre un alt recuprator de creante persoana juridica dar si decizia recenta 19/2018 prin care s-a desprins faptul ca un recuperator de creante nu poate sa depuna in numele altui recuperator de creante o cerere de executare silita.

Deciziile mai sus amintite au dus la anularea a mii de executari silite pe tot teritoriul Romaniei si astfel confirmarea fara putere de tagada ca fenomenul recuperatorilor desi aparent era legal, in esenta era profund imoral si mai tarziu s-a constatat ca practicile folosite in recuperarea de creante erau abuzive.

Update- Nu uitati ca puteti invoca acest beneficiu al retractului litigios, inclusiv pentru a anula executarile silite, pentru a bloca executarile silite dar si pentru a stinge debitul pe care il aveti.

Acest lucru este posibil doar prin intermediul instantei de judecata, avand in vedere ca bancile vand portofolii intregi de creante, valoarea nominala pentru care ati fost vandut efectiv la recuperatori va trebui constatata in instanta iar in functie de expertiza dispusa, dvs. veti plati suma respectiva ori 2 si veti putea inchide debitul.

Av.drd. Cuculis

3 comments to “Retractul Litigios Sau De Ce Nu Ar Trebui Sa Plateasca Debitorii Vanduti Catre Firmele De Recuperari Creante Mai Mult De Dublul Sumei Pentru Care Au Fost Vanduti-Avocat Cuculis”
  1. Sotul a facut un credit de nevoi personale in 2008.Acum 3 ani a avut preoprire pe salariu,iar de 3 de catre o firma de recuperatori.In prezent nu are nici un venit dar in Noiembrie,fiul nostru a cumparat doua imobile avand uzufruct viager cu mine si sotul meu.In Decembrie o alta firma de recuperare a deschis dosar de executare silita pt.creditul de banca al sotului.Am primit instiintare cu privire la decizia judecatoreasca din sectorul 4.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.