Scandalul Apple Iphone Si Incetinirea Procesoarelor Posibil Litigiu Colectiv – Consumatori Romanii Pot Chema In Judecata Apple In Romania? Daune Morale Sau Materiale – Avocat Cuculis

Scandalul Apple cu posibile implicatii si in Romania – Poate fi chemat in judecata Apple si in Romania avand in vedere incetinirea voita a procesoarelor, telefoanelor mai vechi?

Ce are de facut un “pagubit”Apple daca ar vrea sa urmeze calea justitiei si ce are putea sa obtina?

Istoria telefoanelor Apple ajunge la punctul unde se pune problema unor implicatii de natura juridica ce ar putea sa afecteze financiar masiv compania din SUA, acest lucru neputand fi spus cu exactitate, cel putin pentru moment, fiindca cei ce au folosit sau folosesc telefoanele celor de Apple tocmai ce incep sa afle ca de fapt, producatorul, fara acordul lor, pe proprietatea acestora, si-a folosit “update-urile”, pentru a le incetini de fapt performantele telefoanelor.

Astfel, vom detalia un set de intrebari, pe care cu siguranta si le-au pus, cei afectati de fenomenul Apple si practica lor, incorecta –

  1. a) Este normal ca producatorul Apple, sa lanseze pe piata pentru telefoanele mai vechi, softuri descrise ca fiind de “update”dar in spatele lor de fapt sa urmareasca scaderea performantelor telefoanelor?

In primul rand, produsul APPLE trebuie privit din punct de vedere juridic, ca pe un bun mobil, ce intra in proprietatea celui ce-l cumpara in mod licit dintr-un magazin sau din orice alt loc si primiste pentru el, un certificat de proprietate. De cele mai multe ori, dovada proprietatii este facuta cu factura si chitanta iar simpla posesiune a bunului mobil, conform Codului Civil, oricum prezuma proprietate.

http://www.capital.ro/scandal-de-amploare-in-care-este-implicat-apple-producatorul-iphone.html

Astfel, fie ca vorbim despre un telefon sau despre un televizor sau orice alt bun, putem sa facem o comparatie cu actiunea pe care un vanzator ar urma sa o exercite asupra acelui bun vandut, dupa ce el a iesit din patrimoniul sau.

Cum ar fi sa ne imaginam, ca dupa ce am cumparat un televizor, din cand in cand, ne bate la usa vanzatorul, intra apoi in casa noastra si incepe sa ne blocheze din programele TV, motivand ca o data cu inaintarea in varsta a televizorului nu “ar mai fi bine”sa aiba o plaja atat de mare de posturi tv, determinandu-ne in cele din urma sa renunta la produs si sa luam un altul care isi poate exercita la capacitate maxima toate functiile.

Desigur, pararela este dusa la extrem insa daca ne imaginam ca Apple poate controla aceste functii ale procesoarelor, prin intermediul aplicatiilor ce intra in “casele utilizatorilor”prim intermediul internetului, pararela de mai sus este corecta.

Avand in vedere ca una dintre atributele dreptului de proprietate este si FOLOSINTA dar si DISPOZITIA, opinam ca printr-o aplicatie, chiar fie ea instalata la cererea utilizatorului insa prezentata de catre APPLE ca un “update important”, insa in spatele acesteia se ascunde de fapt intentia de minimalizare a performantelor telefonului, Apple a incalcat normele ce tin de raspunderea civila delictuala si anume art. 1349 cod civil “(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane” dar si normele ce tin de o posibila raspundere de natura penala si aici vorbim despre  folosirea fără drept a unui terminal de comunicații al altuia sau folosirea unui terminal de comunicații racordat fără drept la o rețea, dacă s-a produs o pagubă.

Astfel, apreciem ca sub nicio forma Apple nu avea un asemenea drept, de modificare a frecventelor procesoarelor, decat daca i-ar fi notificat pe utilizatori in mod prealabil si ar fi oferit de la bun inceput o justificare pentru aceasta masura, evident justificare, ce ar fi trebuit sa fie agreeata si semnata de catre utilizator.

  1. b) Poate fi tras la raspundere producatorul Apple, pentru posibile daune de natura materiala sau morala?

Daunele morale in principal in circuitul legilor din Romania nu au un cuantum fix, prin urmare, daca se poate face raportul de cauzalitate intre dauna suferita si fapta producatorului Apple, atunci ele pot fi acordate de catre instanta.

Astfel, o principala dauna de natura morala poate fi considerata si starea psihica pe care ti-o poate produce incetinirea functiilor telefonului care pana la scaderea lor functiona corespunzator si in parametri, blocarea in timpul anumitor discutii importante si necesitatea reluarii acelor apeluri sau orice alta problema ce tine in mod direct de functia procesorului in sine si dovedita prin raport de expertiza.

De asemenea, daunele materiale se cuantifica atunci cand ele pot fi dovedite cu acte.

Apple trebuie sa raspunda in fata justitiei si prin prisma ordonantei 21/1992 a protectiei consumatorului si voi reda un singur articol din vasta ordonanta din art. 3 si anume drepturile esentiale ale consumatorilor – b) de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum şi de a fi educaţi în calitatea lor de consumatori.

  1. Poate fi chemat in judecata Apple in Romania?

Probabil intrebarea principala este daca un consumator roman are dreptul sa actioneze in judecata Apple pe marginea acestei probleme.

Ei bine, Apple nu are niciun soi de imunitate civila sau penala in Romania si astfel daca ne uitam in dreptul procesual civil observam la Art. 109 cazul particular al persoanei juridice care are dezmembrăminte. Dezmembramantul unei persoane juridice este practic sucursala din Romania Apple iar legea indica urmatorul lucru “

Cererea de chemare în judecată împotriva unei persoane juridice de drept privat se poate face şi la instanţa locului unde ea are un dezmembrământ fără personalitate juridică, pentru obligaţiile ce urmează a fi executate în acel loc sau care izvorăsc din acte încheiate prin reprezentantul dezmembrământului ori din fapte săvârşite de acesta”, concluzionand ca nu este necesara chemarea in judecata in SUA ci chiar aici in Romania ii este conferit acest drept, consumatorului roman.

Litigiile asteptate probabil ca vor fi de natura colectiva. Doar in Romania au fost vandute cateva sute de mii de modele Apple, toate afectate de decizia producatorului.

Cumva, interpretez “recunoasterea”Apple ca pe o carte jucata bine, fiindca oricum ceea ce facusera s-ar fi aflat mai devreme sau mai tarziu si imaginea lor ar fi fost mult mai afectata. Pe cand, dupa ce au raspuns afirmativ indicand ca au modificat performantele telefoanelor, au venit cu explicatia ca ar fi fost “necesara”aceasta modificare.

 

av.drd. Cuculis Adrian

Probleme cu telefonul Apple?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.