Sumele Trimise Prin Transfer Rapid Nu Pot Fi Poprite-Poprirea Sumelor Primite La Firmele De Transfer De Bani -Western Union , Money Gram , Transfer Wise-Avocat Cuculis

Este Posibila Executarea Silita A Sumelor De Bani Primite Prin Serviciu De Transfer Rapid?

Executare Silita Prin Poprirea Banilor Depusi La Firmele De Trasnfer Rapid-Cum Poate Opera Poprirea Pe Sume De Bani Primite Din Strainatate Sau Intern Indisponibilizate Prin Adresa De Poprire Dar Si Cum Pot Fi Deblocate Aceste Sume-Avocat Cuculis

Sunt sigur ca prezentul articol o sa aduca in discutie multe polemici insa scopul principal este acela de a informa corect un debitor aflat intr-o asemenea situatie si de ce nu, atunci cand asistam la o hiba legislativa, sa o putem ajuta sa se creeze norme pentru anumite situatii juridice in asa fel incat debitorii sa fie protejati.

Astfel, in sinteza de astazi mi-am propus sa raspund unor intrebari ce au inceput sa prina glas in lumea executarilor silite, astfel – Pot fi executate sumele de bani transferate prin servicii de transfer rapid? 

Raspunsul este unul cu doua variante si anume, nu pot fi executate acele sume decat in anumite cazuri, deci avem un raspuns cu da si nu!

Practica in poprirea sumelor de bani primite la serviciile de transfer rapid este una la nivel incipient fiindca precum realitatea din piata juridica se schimba, tehnologia avanseaza, asa si legislatia trebuie sa tina pasul cu ea.

De regula, executorul judecatoresc, in standardul actelor pe care le emite, nu are in vedere sa trimita si adrese de infiintare a popririilor catre ceea ce inseamna firmele de transfer de bani, acestea din urma ramanand de multa vreme niste subterfugii pe care debitorii urmariti le folosesc pentru a putea trimite sume de bani.

Avem in zilele noastre o paleta larga de servicii de transfer bani cum ar fi anumite benzinarii OMV, servicii Publice ale statului dar si firme private Western Union, Money Gram si altele, insa nu toate isi desfasoara activitatea fizic in Romania, astfel am facut o scurta verificare atat fizica cat si verbala prin care aceste lucruri mi-au fost confirmate –

WESTERN UNION PAYMENT SERVICES IRELAND LIMITED DUBLIN IRLANDA SUCURSALA BUCURESTI
J40/11730/2009
ROONRC.J40/11730/2009
26322190

Bucureşti Sectorul 2, Str. DIONISIE LUPU Nr. 33, MANSARDA, BIROUL 4, PARTITIA 2

– funcţiune

Nu credem totusi ca o firma de milioane de euro, are activitatea pusa intr-un birou intr-o partitie undeva departe de ochii curiosilor.

De esenta, aceste servicii de transfer de bani functioneaza practic dupa regulile de ONLINE, avem o aplicatie o implementam si gata, banii sunt transferati, astfel incat se ridica o serie de probleme si discutii insa in mod clar o chestiune este clara, poprirea este aproape imposibila in asemenea situatii.

Standardul despre care vorbeam se limiteaza la blocarea clasicelor conturi la institutiile bancare in asa fel incat tertii popriti ce primesc aceste adrese de poprire vor indisponibila banii pe care ii are un debitor in conturile lor, insa ce fac firmele de transfer bani in coditiile in care primesc o asemenea adresa?

Regula pleaca de la art. 783 Codul de procedura civila si acolo ni se arata ce sume de bani pot fi urmarite –

Sunt supuse urmăririi silite prin poprire: –

sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile datorate debitorului ori deţinute în numele său de o a treia persoană sau pe care aceasta din urmă i le va datora în viitor, în temeiul unor raporturi juridice existente.

Exceptiile de la regula popririi sunt urmatoarele –

a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevăzute de lege şi asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;

b) sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanţări primite de la instituţii sau organizaţii naţionale şi internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;

c) sumele aferente plăţii drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înfiinţării popririi.

Astfel, in concordata cu principiile de a deveni agent de operatiuni pentru WESTERN UNION  spre exemplu, practic aproape orice persoana poate fi un asemenea agent astfel doar acest serviciu poate sa aiba mii de unitati operationale pe intreg teritoriul Romaniei, ori in lipsa unui sediu central al WESTERN UNION infiintarea popririi se poate face doar la o anumita unitate conform 783 cpc  – (5) În cazul în care adresa de înfiinţare a popririi se transmite unei unităţi operaţionale a unei instituţii de credit, poprirea va fi înfiinţată numai asupra conturilor pe care debitorul urmărit le are deschise la acea unitate. Dacă debitorul nu are cont deschis la unitatea instituţiei de credit sesizate, aceasta va informa executorul cu privire la conturile deschise de debitor la alte unităţi operaţionale.

Ce se intampla cu operatiunile efectuate de catre Banci?

Practic o banca care a solicitat un serviciu de wetern union, nu are dreptul sa popreasca sumele respective chiar daca institutia bancara are efectiv o adresa de poprire pe conturile acelui debitor, conturi deschise in cadrul acestei institutii bancare, fiindca serviciul Western Union este unul total distinct fata de activitatea bancii.

Tragem astfel concluzia ca in conditiile in care executorul judecatoresc nu cunoaste exact intre ce si ce agentii se face transferul de bani, la fel nu ii este permis sa emita o adresa de poprire.

Cum pot sa stiu daca am o poprire pe contul bancar sau daca firma de transfer de bani a primit o asemenea adresa? 

De principiu raspunsul ni-l da tot textul de lege si aici vom avea –

(1) Poprirea se înfiinţează fără somaţie, în baza încheierii de încuviinţare a executării, prin adresă în care se va preciza şi titlul executoriu în temeiul căruia s-a înfiinţat poprirea, ce va fi comunicată celei de-a treia persoane arătate la art. 781 alin. (1), împreună cu încheierea de încuviinţare a executării sau un certificat privind soluţia pronunţată în dosar.

Despre măsura luată va fi înştiinţat şi debitorul, căruia i se va comunica, în copie, adresa de înfiinţare a popririi, la care se vor ataşa şi copii certificate de pe încheierea de încuviinţare a executării sau de pe certificatul privind soluţia pronunţată în dosar, şi titlul executoriu, în cazul în care acestea din urmă nu i-au fost anterior comunicate.

De aici astfel tragem concluzia ca debitorul afla despre poprirea insa doar dupa ce ea este pusa pe conturile lui sau de ce nu, la firma de transfer bani.

 

Av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

 

9 comments to “Sumele Trimise Prin Transfer Rapid Nu Pot Fi Poprite-Poprirea Sumelor Primite La Firmele De Transfer De Bani -Western Union , Money Gram , Transfer Wise-Avocat Cuculis”
  1. Bună seara. Domnule avocat as dori doar un sfat bun. Am primit în luna iulie o executare din partea celor de la cetele. Suma nu este mare 4000ron, dar în zilele astea grele totuși este mare. Mi sa blocat toate conturile erau conturi nu ca aveam bani în ele, erau ptr alte rate. Totuși unul din conturi era numai ptr alocatia copilului fiind în vacanta el nu ia folosit. Asta vreau sa ma sfătuiți înainte de a lua legătura cu acel domn executor este normal sa se atingă de dreptul copilului? Și încă o problema ce am descoperit a cerut proprie pe salariu la o societate la care eu nu am lucrat în viata mea. Nu am posibilitatea sa deschid o acțiune de judecată dar un sfat bun ar fi primit din partea dumneavoastră. Mulțumesc din suflet și Dumnezeu sa va ajute. Și sper sa îmi răspundeți la mesaj un coleg avocat mia închis telefonul în nas când am cerut doar un sfat

  2. Buna seara domnule avocat.Astazi am retras niste bani din contul Paypal și banca mi a pus poprire pe acei bani,deși imi opreste si de la munca.Este posibil asa ceva? Mi se poate debloca acei bani?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.