Timbru de mediu 2013.Lege ilicita sau nu. Recuperare timbru de mediu sau evitare timbru de mediu? O noua Lege ilegala inca din nastere.

In ultima vreme avem un nou scandal in Romania si anume:timbru de mediu 2013.Romanii nu stiu ce sa mai faca . Cei de la finante nu vor sa le perceapa nici taxa de poluare pentru 2013 si nici timbrul de mediu, fiindca nu se stie inca forma clara a acestui timbru de mediu, ce e clar insa este ca el nu poate fi legal. Daca anul trecut in Campania electorala Guvernul preciza ca vor elimina taxa de mediu acum situatia este un pic schimbata- taxa ramane,se schimba denumirea si principiile raman acelasi. La data de 09.01.2013 s-a amanat publicarea formei finale a legii privind timbru de mediu 2013.Pana atunci romanii vor plati exact ca anul trecut si chiar mai mult pentru autoturismele inmatriculate inainte de 2007.Tendiinta in Europa-vezi,Franta,Belgia etc de a mentine taxa si chiar de a o mari-de ex Franta de la 01.01.2013 de 3 ori.Romania care aproape 95% din sistemul francez de drept si drept urmare nu poate avea o alta pozitie.Dispozitii legale: Statul francez a decis modificarea baremului Bonus/Malus privind taxele pentru vehiculele noi, in functie de emisiile de carbon. Cea mai semnificativa crestere se va inregistra la vehiculele care emit peste 191 grame de CO2 pe kilometru. Astfel, pentru cele care se situeaza intre 191-200 grame CO2 pe kilometru, taxa creste de la 2300 euro la 5000 euro, iar pentru cele care emit peste 201 grame CO2 pe kilometru, taxe creste de la 3600 la 6000 de euro. Bonusurile primite de cei care opteaza pentru masini nepoluante se mentin la baremurile din 2012 (7000 de euro pentru masinile full-electrice si 4000 de euro pentru masinile hibrid care emit sub 110 grame CO2 pe kilometru).Conform noului barem, procentual vorbind cel mai afectat model va fi Lada Niva 1.7 i – motorul acesteia emite 224 grame de CO2/km si din aceasta cauza la pretul ei de 11.990 euro se va adauga taxa de 6000 de euro, ajungand la 17.990 euro!
Si modelul 4×4 de la Dacia va fi afectat: pentru Duster 1.6 L taxa de mediu va ajunge la 1500 euro.
Conform unui studiu realizat de Euroglasstax, taxa de 5000 de euro va afecta 410
de modele din gamele producatorilor auto prezenti pe piata din Franta. Procentual, taxa se situeaza intre 4% din valoarea masinii (in cazul unui BMW seria 7 – 750Li Exclusive Individual, care costa 127.500 euro) si 18% (Mercedes Vito). Pentru mai mult de jumatate dintre versiunile afectate, penalizarea reprezinta mai mult de 10% din valoarea masinii. Printre modelele puternic afectate se numara Nissan Qashqai 2.0i 140 CP, Ford Transit Kombi, Volkswagen Caravelle 2.0 TDI, Mercedes-Benz Vito 110 CDI BlueEfficiency, Honda CR-V (generatia precedenta), Mazda5, Skoda Superb Combi 1.8 TSI.
Conform Eurotaxglass insa, putine modele frantuzesti sunt afectate aceasta noua versiune a legii Bonus/Malus. Astfel, modele precum Citroen Jumper Combi, Peugeot Boxer Combi, Peugeot Expert si Renault Master Combi sunt afectate de aceasta taxa, penalizarea reprezentand pana la 15% din valoarea de achizitie a acestui modele.Se pune intrebarea este legal sau nu acest timbre de mediu?
Daca luam declaratii guvernului si anume:poluatorul plateste daca are masina veche si capacitate cilindrica mare am spune ca nu vor schimba nimic fata de legea 9/2012,decat denumirea.Principiile raman si caracterul ilicit al acesteia ramane.Ar fi de acord cu variant Germaniei : nu exista taxa de mediu,dar exista impozit mai mare. Daca timbre de mediu care va fi calculata in functie de cantitatea de
noxe emisa de autoturism si va fi platita de absolut toata lumea care are masina, anual, impreuna cu impozitul pe vehicul ar fi rezonabil.Ideal ar fi sa fie eliminate,dar Romania nu isi va permite niciodata sa scoata aceasta taxa.Se mai poate ataca pentru evitare sau recuperare timbrul de mediu?
Raspunsul nu poate fi decat unul Se mizeaza pe faptul ca romanii nu vor ataca aceste decizii ca si in 2012 intr-un numar mare,ca dureaza si asa statul va fi invingator.Procedura de recuperare a asanumitului timbru de mediu:Temeiul ramane acelasi: Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite interne de orice natura mai mari decat cele ce se aplica direct sau indirect, produselor nationale.
Aceste dispozitii din T.C.E. au rolul de a asigura libera circulatie a marfurilor in spatiul comunitar prin interzicerea oricaror taxe interne discriminatorii fata de produsele similare din alte state comunitare.

In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana acesteia ii revenea
obligatia confirmarii dispozitiilor art. 90 din T.C.E. Cu toate acestea taxa de
prima inmatriculare prevazuta prin art. 214 alin. 1-214 alin. 3 Cod Fiscal si
aplicabila autoturismelor ai autovehiculelor comerciale second-hand la prima
inmatriculare a acestora în Romania constituie o masur? discriminatorie a
Statului Roman fata de autoturismele second-hand din alte state comunitare in
raport cu cele similare din Romania carora nu le este impusa o astfel de taxa.
In consecinta taxa de prima inmatriculare impusa autoturismelor si
autovehiculelor second-hand constituie o incalcare a dispozitiilor art. 90 din
T.C.E.
Asteptam cu nerabdare o forma a legii care se anunta ilegala de acum.
www.efin.ro

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

One comment to “Timbru de mediu 2013.Lege ilicita sau nu. Recuperare timbru de mediu sau evitare timbru de mediu? O noua Lege ilegala inca din nastere.”
 1. Initial cand se anuntase ca acest bir va fi platit anual am fost in totalitate de acord cu el. Aceste masuri aveau numeroase efecte pozitive precum:
  -stimularea achizitionarii de masini cat mai noi si cat mai putin poluante,
  -inmatricularea unui autovehicul nu presupune achitarea unei sume imense, pe care de multe ori proprietarii nu o au.,
  -etic vorbind acest timbru il platesti atat timp cat utilizezi acea masina si aici se elimina probleme legate de durata de viata a masinii, si cele legate de faptul ca in cazul deteriorarii in totalitate a autovehiculului nu pierzi pe langa el si banii de pe taxa de inmatriculare.
  – introducerea sistemului Bonus Malus cu un prag acceptabil limiteaza importul de masini vechi si poluante

  Pacat daca s-ar renunta la aceasta masura……

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.