Timbrul de mediu pentru autoturisme valabil de al 15 martie 2013 – Cum recuperam timbrul de mediu sau cum il evitam! Afla tot aici!

taxa timbru mediu

Noul timbru de mediu poate genera,  la fel ca taxa de poluare din 2012, un nou val de procese impotriva statului. Biroul de avocatura Cuculis va invata tot ce trebuie sa faceti pentru RECUPERAREA SAU EVITAREA TIMBRULUI DE MEDIU

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii considera ca  cea mai mare problema juridica pe care o ridica timbrul de mediu este, la fel ca in cazul taxei aplicate in 2012, incalcarea principiului liberei circulatii a bunurilor in UE.
Acest timbru de mediu se achita o sigura data in momentul in care pui masina in circulatie. Practic, este un fel de taxa pe circulatia marfurilor. Aceasta taxa este o restrictie asupra circulatiei marfurilor care intra in contradictie cu directivele europene. Nu este o interdictie, dar autoritatile spun: daca vinzi trebuie sa aplici acest timbru de mediu

Dupa parerea noastra, noua taxa duce la incalcarea liberei circulatii a bunurilor in cadrul Uniunii Europene, intrucat ea este mai mare tocmai la masinile cu tehnologie Euro 3 si Euro 4, care reprezinta, de fapt, procentul cel mai mare din totalul importurilor de masini second hand ,in timp ce pentru masinile foarte vechi taxa este mult mai mica
In plus, exista inca o serie de semne de intrebare cu privire la situatia celor care au achitat deja taxa de poluare.
Ce se intampla cu cei care sunt proprietari de masini si au platit deja taxa de poluare sau de prima inmatriculare pe aceasta masina? Mai platesc sau nu timbrul de mediu?

In situatia aceasta se pune problema unei compensari: ti-ai platit taxa de poluare se face o compensare cu timbrul de mediu si daca mai este o diferenta o mai platesti. Este o alta Marie dar cu aceeasi palarie. Daca insa taxa de poluare a fost mai mare decat timbrul de mediu, nu mai platesti timbru, dar ce se intampla cu diferenta?

Un proces intentat de un sofer impotriva statului dureaza aproximativ sase luni de zile, iar in situata in care instanta le da castig de cauza clientii castiga taxa, dobanzile legale si chiar si cheltuielile de judecata.
Motivele pentru care proprietarii masinilor pot intenta un proces impotriva autoritatilor sunt printre altele incalcarea legislatiei privind libera circulatie a bunurilor in UE sau incalcarea principiului “poluatorul plateste”.

Ce ar putea castiga clientii dupa un proces care nu dureaza mai mult de sase luni?

Se poate castiga taxa achitata plus dobanzile legale sau cheltuielile de judecata.
Noul timbru de mediu aduce schimbari in sistemul de plata al taxei auto.

Daca se aplica cererea pentru evitarea timbrului de mediu, atunci in urma pronuntarii, nu se va mai plati aceasta taxa, fie pe transcriere fie pe prima inmatriculare.

Daca in 2012, taxa de mediu lua in calcul 30% din emisiile de dioxid de carbon si cilindreea, noua taxa auto, aplicabila in 2013, ia in calcul intreaga emisie de dioxid de carbon si va fi aplicata doar masinilor destinate transportului de persoane, cu cel mult opt locuri.
Totusi, Guvernul nu respecta nici acum principiul potrivit caruia poluatorul plateste. Practic, timbrul de mediu se plateste de catre cumparator, cel care nu a poluat. In situata in care s-ar fi urmarit respectarea acestui principiu, vanzatorul, cel care a poluat prin utilizarea masinii ar trebui sa plateasca taxa.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist

7 comments to “Timbrul de mediu pentru autoturisme valabil de al 15 martie 2013 – Cum recuperam timbrul de mediu sau cum il evitam! Afla tot aici!”
 1. Buna ziua,

  Am dat in judecata statul pentru a evita taxa auto 2012, iar raspunsul il primesc pe 20 martie, care va fii favorabil, sa speram. Daca pe 15 martie intra in vigoare timbrul de mediu, intrebarea mea este daca mai pot inmatricula masina fara sa platesc acest timbru de mediu. Va multumesc!

  George.

 2. Daca sunt in proces si momentan am inscris masina cu numere negre si certificat pe care scrie ca este inmatriculata masina provizoriu pana la definitivarea procesului, cand acesta (procesul) se va termina (sentinta definitiva) va mai trebui sa platesc acest timbru de mediu la inmatricularea definitiva, sau se considera la mine ca am mers pe vechea varianta de taxa si voi plati timbru de mediu doar la o eventuala revanzare a autovehiculului?

  P.S.Procesul l-am deschis in decembrie 2012 si la sfarsitul lunii ianuarie mi-a iesit pronuntarea cu inmatricularea provizorie fara plata taxei de prima inmatriculare pana la definitivarea procesului..

  Multumesc

 3. buna vreau sa inscriu masina in romania,ce trebuie sa fac sa evit timbrul de mediu?e vorba de un audi a4, diesel, motor 1896,130cv ,fabricatie 2001 inscrisa prima data la 02 01 2002, masina e din spania si e pe numele meu, multumesc anticipat

  • Buna ziua stimate domn. In primul rand timbrul de mediu incepe sa isi produca efectele din 15 martie 2013. Dvs. sunteti inca sub incidenta legii 9/2012 nemodificata prin OUG /2013 Ceea ce trebuie sa faceti este sa incepeti demerssurile pe procedura prealabila reglementata de legea 554/2004 si apoi cu cerere de chemare in judecata sa va adresati TRIBUNALULUI, insa atentie in RECURS este in mod obligatoriu reprezentarea din partea unui avocat, si va spun aceste aspecte fiindca sunt prevazute sub sanctiunea NULITATII cererii de recurs. Cel mai important lucru din studierea legislatiei noi este acela ca si aceasta este in contradictie cu regulile europene si puteti sa ii actionati in judecata pentru evitarea TIMBRULUI DE MEDIU.

   Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
   Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

   http://www.indrumari-juridice.eu
   http://www.indrumari-juridice.ro
   http://www.indrumarijuridice.wordpress.com
   http://indrumarijuridice.forumest.ro
   Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

   Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

 4. buna ziu am si eu o mare problema am cumparat o masina care a fost inmatriculata in rominia in 2006 si nu pot sa o mai inmatriculez acum din cauaza timbrului de mediu care este cit masina ce as putea sa fac sa ocolesc timbru si sa inmatriculez masina va multumesc

  • Puteti sa ii chemati in judecata si sa obtineti o hotarare prin care puteti sa inmatriculati masina fara plata taxei. cu stima, av Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.