Volksbank Nu Scapa Nici Dupa Ce A Inceput Executarea Silita – Cum Pot Sa Elimin Clauzele Abuzive Din Contractul De Credit, Daca Sunt In Executare Silita – Avocat Cuculis

Eliminarea clauzelor abuzive din contractele incheiate cu consumatorii de servicii financiare bancare pentru cei care au intrat in executare silita.

Ce actiune trebuie sa fac penru a contesta clauzele abuzive?

Codul de procedura civila a reglementat in esenta, pentru protejarea intereselor debitorului executat silit, maniera prin care acesta poate sa se apere impotriva unei executari silite, acest apanaj fiind chiar contestatia la executare.

Avand in vedere ca la momentul pornirii executarii silite, aceasta procedura comporta un caracter urgent, daca am folosi dispozitiile legii 193/2000 a clauzelor abuzive, intr-o actiune in constatarea, asta ar insemna ca pana la judecarea actiunii, procedura de executare silita ar fi dusa la bun sfarsit, imobilul(daca este vorba de o executare silita imobiliara) ar fi vandut iar constatarea intr-un viitor a clauzelor ca fiind abuzive nu ar mai avea scopul de a temporiza executarea si/sau chiar desfiinta executarea silita.

In acest scop, art. 712 alin 2 arata ca “ [..] se poate face contestatie si in cazul in care sunt necesare lamuriri cu privire la intelesul ,intinderea sau aplicarea titlului executoriu” .

De aici trebuie inteles ca  “lamurirea intinderii si aplicarii” se refera cu precadere, la orice suspiciune pe care o are debitorul, cu privire la titlul executoriu contract de credit, pus in executare si in legatura cu clauzele contractuale ce pot fi incadrate in dispozitiile clauzelor contractuale, ceea ce ar face ca titlul executoriu sa fie necert prin urmare, nu ar fi putut fi pus in executare silita.

Cu titlu de exemplu:

Dosar: 5401/301/2015

Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge contestatia pentru anularea actelor de executare constand in somatie imobiliara, incheierea de stabilire cheltuieli de executare si publicatia de vanzare din 20.01.2015, ca fiind tardiv formulata. Admite in parte actiunea. Constata caracterul abuziv si nulitatea clauzei prevazute de art 5 lit a Conditii Speciale privind comisionul de risc, cuprinsa in conventiile de credit nr. 0150402/12.05.2008 si nr. 0113708/28.08.2007. Constată nulitatea absolută a clauzei prevăzute în convenţiile de credit mentionate la art. 3 litera d Condiţii speciale (referitoare la dreptul băncii de a revizui rata dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară). Obliga intimata VOLKSBANK ROMANIA SA sa restituie contestatorilor sumele platite in baza clauzelor contractuale care prevad perceperea unui comision de risc (art.5 lit a Conditii Speciale cuprinse in conventiile de credit nr. 0150402/12.05.2008 si nr. 0113708/28.08.2007 ) precum si a clauzei prevazute în convenţiile de credit mentionate, la art. 3 litera d Condiţii speciale (referitoare la dreptul băncii de a revizui rata dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară). Anuleaza, in parte, actele de executare emise ulterior publicatiei de vanzare din 20.01.2015 in dosarul de executare nr.102/2014 al BEJ Ulman Bogdan Vasile, in limita sumelor reprezentand comision de risc perceput in baza art.5 lit a Conditii Speciale cuprinse in conventiile de credit nr. 0150402/12.05.2008 si nr. 0113708/28.08.2007 precum si a sumelor percepute in baza clauzei cuprinse în convenţiile de credit mentionate, la art. 3 litera d Condiţii speciale. Respinge, in rest, cererea ca neintemeiata . Respinge cererea de suspendare a executarii ca ramasa fara obiect. Ia act ca debitorii-contestatori nu solicita cheltuieli de judecata Cu apel in termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecatoria Sector 3. Pronuntata in sedinta publica azi, 28.09.2015

http://portal.just.ro/301/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30100000000455637&id_inst=301

Prin urmare, ceea ce trebuie sa retinem, daca am ajuns cu contractul de credit sau orice alt contract, in executare silita, este ca putem invoca existenta clauzelor abuzive in contractele de credit si putem astfel obtine anularea lor chiar si in cadrul contestatiei la executare.

av. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.