Admiterea Prescriptiei In Cadrul Actiunii In Constatare Inainte De Inceperea Executarii Silite – Provident IFN si Recuperatorul ULTIMO PORTFOLIO INVESTMENT (LUXEMBOURG) Pierd Procesul – Avocat Cuculis

Diferente in invocarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita in cadrul contestatiei la executare si invocarea prescriptiei in cadrul actiunii in constatare, inainte de inceperea executarii silite, tocmai pentru a se evita executarea silita, este modul prin care partea “urmarita” notificata abuziv sau mai bine spus intr-un cuvant, abuzata prin zeci de telefoane si adrese se poate adresa instantei de judecata, pentru ca inainte de a suferi in urma unui act de executare silita, sa poata obtine o recunoastere deplina  a faptului ca creditorul acesteia nu mai are dreptul sa ii ceara prin forta, executarea silita a datoriei.

Practic discutam de o premiera si in acest caz, dat fiind faptul ca regula era aceea de invocare a exceptiei prescriptiei dreptului de a cere executarea silita in cadrul contestatiei la executare, asta insemnand practic ca prescriptia era invocata doar dupa inceperea executarii silite.

Solutia Instantei –

 

Complet: C5 – Civil
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâta ULTIMO PORTFOLIO INVESTMENT (LUXEMBOURG) S.A. În temeiul art. 436 alin. 1 Cod procedură civilă, constată recunoaşterea pârâtei Ultimo Portfolio Investment (Luxembourg) S.A. cu privire la prescrierea dreptului material la acţiune în ceea ce priveşte creanţele datorate de reclamantă în temeiul Contractului de credit nr. 507327109 din data de 7.09.2011 şi Contractului de credit nr. 507327116 din data de 4.10.2011. Respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâta PROVIDENT FINANCIAL ROMANIA IFN S.A. ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Constată că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul şi motivele de recurs se depun la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 3.11.2015.
Document: Hotarâre  20299/2015  03.11.2015

http://portal.just.ro/299/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=29900000000559870&id_inst=299

 

descărcare

Art. 706. Termenul de prescriptie

(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.

Motive ale instantei – in cadrul unei executari silite – contestatie la executare –

Prescripția dreptului de a cere executarea silită a unui contract de credit. Data de la care începe să curgă termenul de prescripție. Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data declararii scadentei anticipate a contractului de credit ce face obiectul executarii silite.
Instanta nu poate retine apararea intimatei potrivit careia in cauza nu a existat o declarare anticipate a scadentei, avand in vedere adresa de la dosar din care reiese contrariul.
Intimata a sustinut ca termenul de prescriptie a inceput sa curga de la data la care expira termenul de rambursare convenit de parti.
Din cuprinsul contractului reiese că, în mod convenţional, părţile au stabilit că dacă se constată cazul de culpă, toate obligaţiile debitorului, devin scadente la data declararii scadentei anticipate.
Ca atare, de la data declararii scadentei anticipate s-a născut dreptul la acţiune al creditorului pentru valorificarea obligaţiilor care s-au născut şi au devenit scadente din acest moment.
De asemenea, de la aceeaşi dată s-a născut dreptul de a cere executarea silită a obligaţiilor devenite scadente în baza contractului de credit.

Solutie instanta – În mod nefondat susţine intimata că dreptul de a cere executarea silită a început să curgă la data care reprezintă ultimul termen de rambursare convenit de parti la momentul incheierii contractului, întrucât convenţia a fost declarata scadenta anticipatşi potrivit clauzei contractuale de la această dată au devenit scadente toate obligaţiile debitorului.
In consecinta, vazand cele expuse mai sus, instanta apreciaza ca imprejurarile invocate de intimata nu sunt intemeiate, astfel incat termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita s-a implinit. [,Hotărârea nr. 16/2015, portal.just.ro]

Invocarea prescriptiei in cadrul unei actiuni in contestatarea prescriptiei – 

Atunci cand discutam despre o invocare a presriptiei in cadrul unei actiuni separate, precum cea din cauza, potrivit art. 6 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă, dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executor se prescrie prin împlinirea unui termen de 3 ani, iar în conformitate u art. 7 din acelaşi decret, prescripţia începe să curgă de la data la care s-a născut dreptul la acţiune sau dreptul de a cere executarea silită.

Avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

12 comments to “Admiterea Prescriptiei In Cadrul Actiunii In Constatare Inainte De Inceperea Executarii Silite – Provident IFN si Recuperatorul ULTIMO PORTFOLIO INVESTMENT (LUXEMBOURG) Pierd Procesul – Avocat Cuculis”
 1. laq50 de ani poti sa mai iei totul de la0 pireus ne a lasat in fundul gol de unde sa mai avem bani de avocati cu popriri peste popriri si chirie de platit

 2. Contract de credit de consum pentru nevoi personale de la Provident, incheiat in decembrie 2010, perioada de rambursare in 56 saptamani. (valoare totala credit 2300, valoare totala de plata 4300, din care am restituit cel putin jumatate)
  Doar ce am primit urmatoarea scrisoare.

  Biroul executorului judecatoresc

  Avand in vedere cererea de executare silita formulate de creditorul Ultimo Portofolio Investment (Luxemburg) SA cu domiciliu in Luxemburg (prin SPARL Gilescu Valeanu Nathanzon @ Partenerii cu domiciliu in Bucuresti) si titlul executoriu reprezentat de Contractul de credit din dec 2010.
  Inscrisurile depuse: cererea de executare silita formulate de creditor si inregistrate in biroul nostru (dec 2015) si titlul executoriu in original investit cu formula executorie conf art 640. 1 Cod Proc. civ.
  Apreciind cererea ca fiind justificata, fiind indeplinite conditiile privind competenta executorului judecatoresc, existenta titlului executoriu ce cuprinde o creanta certa, lichida si exigibila,

  In temeiul art 666 din Codul de procedura civila, emitem prezenta

  INCHEIERE

  Prin care dispunem:

  Incuviintarea executarii silite impotriva debitorului
  Prin poprire, pentru recuperarea sumei de 3200 lei (reprezentand debit principal, dobanzi, penalitati) la care se vor adauga cheltuielile de executare silita pana la recuperarea integrala a debitului.
  (total cheltuieli de executare silita = 1800 lei)

  Avand in vedere cererea creditorului , in temeiul art 628 alin (2) procedam la actualizarea debitului principal cu suma 200 lei reprezentand dobanda legala calculate de la nov 2014 la nov 2015.
  Total suma de incasat prin poprire 5200 lei.

  Prezenta incheiere e supusa contestatiei la executare in 15 zile de la comunicare, conf art 715C proc. civ.
  ——–
  Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti si mie cum trebuie sa actionez si daca este prescrisa aceasta datorie sau nu si cat de legale sunt toate sumele acelea care maresc mai mult decat dublu datoria ramasa?

 3. Buna ziua ,
  Sotia mea a primit in cursul zilei de azi un sms de la banca Ing prin care i s-a blocat contul de catre domnul executor pentru un credit luat in data de 14.08.2009 de la Bcr in valoare de 1250 Ron care a fost preluat de catre -Ultimo Portfolio Investment SA-,soldul crescand la 2250 Ron . Aceasta informatie am aflat-o de pe site-ul tribunalul Arad introducand numele sotiei . Ca sa fiu mai pe scurt intrebarea mea este : nu era normal si legal sa primesc o somatie de la dl executor sau vreo scrisoare de la tribunal pe care din cate stiu eu se putea contesta in termen de 15 zile de la primire daca nu ma insel??? Si daca nu am primit nici o somatie sau scrisoare de la domnul executor cum pot contesta aceasta actiune din partea dansului.
  Eu consider ca aceasta trebuia prescrisa avand in vedere ca au trecut peste 5 ani de la ultima plata facuta catre Banca.
  Repet nu am nici o hartie prin care sa fi stiut de aceasta executare ca sa o pot contesta .
  Va rog sa-mi dati un sfat daca se poate !!! Multumesc!!!

 4. buna ziua,
  Am facut un credit la provident in 25.03 2012 ,2000ron,urma sa achit in 56 de saptamani 3787,27.Am achitat ratele pana ramasesera vreo 200 de lei,dar agenta de zona a disparut la un moment dat si nu a mai inregistrat platile.
  Prin iunie primesc de la Cycle o notificare de plata 2732,27 prin care imi transmite ca pt neplata se vor continua procedurile de executare.
  Pe 28.09 primesc INSTIINTARE PRIVIND INCEPEREA EXECUTARII SI INFIINTARII POPRIRII.
  Iar pe 20.10 Primesc somatie sa achit in termen de 1 zi suma de 3.571.63(2732.27 debit+839,36cheltuieli executare)
  In cazul in care nu va conformati prezentei somatii,vom proceda la executarea silita a autoturismelor.

  din cate am citit la dvs.pe site despre aceasta problema pe care o am cu creditoarea ULTIMO PORTOFOLIO
  INVESMENT datoria este sau nu prescrisa si cai de atac as putea incepe.

  • Buna ziua,
   Am facut un credit la provident in 25.03 2012 ,2000ron,urma sa il achit in 56 de saptamani( 3787,27ron).Am achitat ratele pana ramasesera vreo 200 de lei,dar agenta de zona a disparut la un moment dat si nu a mai inregistrat platile.
   Prin iunie primesc de la Cycle o notificare de plata 2732,27 ron prin care imi transmite ca pt neplata se vor incepe procedurile de executare.
   Pe 28.09 primesc INSTIINTARE PRIVIND INCEPEREA EXECUTARII SI INFIINTARII POPRIRII.
   Iar pe 20.10 Primesc somatie sa achit in termen de 1 zi suma de 3.571.63(2732.27 debit+839,36cheltuieli executare)
   In cazul in care nu va conformati prezentei somatii,vom proceda la executarea silita a autoturismelor.

   Din cate am citit la dvs.pe site despre aceasta problema pe care o am cu creditoarea ULTIMO PORTOFOLIO
   INVESTMENT. Datoria este sau nu prescrisa si ce cai de atac as putea incepe?
   Va multumesc!

 5. Buna ziua acum 8 ani am facut un credit la provident de 1500 lei pe care i-am si platit urmand apoi sa platesc aceasi suma fiind dobanda din motive personale nu am mai putut plati iar acum 2 zile mi-a venit un act de executare silita cu poprire pe salariu eu mai am o poprire o treime din salariu.Intrebarea mea la dvs cei de la provident o sa imi opreasca si ei o treime in conditiile in care mai am o poprire cate popriri se pot pune pe un salariu de minim pe economie? Cu respect va multumesc daca imi raspundeti!!

 6. Buna seara,
  Acum cativa ani am facut un credit la provident pe care nu l.am mai platit dupa ce am ramas fara job.De cateva zile am fost sunata de cineva de la ultimo portofolio,sa le achit intr.un cont suma de 100 lei pana achit creditul.Cine sunt si daca este ok as vrea sa stiu…sincer,nu as vrea sa le platesc dar nu stiu ce urmari va avea,avand in vedere ca nu stiu cine sunt si daca banii vor fi scazuti la credit….
  Multumesc

 7. Bună ziua!
  În luna martie am luat un imprunut de 7400 lei pe 2 ani.
  În luna iulie , am vrut sa fac rambursare parțiala e 5000 ron….și m s a spus că nu se poate rambursa parțial anticipat…..
  Anticipat nu pot rambursa decât integral..
  Este legal asa ceva?
  Ma puteți ajuta cumva, va rog?
  Va mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.