Premiera La Piraeus Bank In Sfera Clauzelor Abuzive – Marja Fixa Constatata De 4 Puncte,Anularea Executarii – Instanta Modifica – Adapteaza Clauzele Abuzive ( Comision Acordare Si Administrare, Dobanda) Si Constanta Un Drept De Creanta Impotriva Bancii – Avocat Cuculis

 

Anularea clauzelor abuzive, in procedura executarii silite:

Premiera in cazul Piraeus Bank, consta in faptul ca instanta de judecata a ADAPTAT contractul de credit si nu a anulat pur si simplu o anumita clauza de dobanda. De vazut, ca apararea bancilor din toata tara, este aceea ca instanta “NU” ar avea dreptul sa modifice contractele ci doar sa anuleze partial sau total o anumita clauza, fara sa dea o interpretare legala, unei anumite clauze.

Un alt element de exclusivitate in acest razboi contra bancilor si implicit Piraeus Bank, il confera faptul, ca instanta a stabilit in hotararea judecatoreasca, existenta unei CREANTE impotriva bancii, in desfasurarea executarii silite. Solutia nu este 100% completa si va fi apelata, fiindca in conditiile in care instanta a retinut dreptul de creanta al debitorului impotriva creditorului sau, atunci conditiile art. 662 si anume creanta certa lichida si exigibila nu sunt indeplinite si instanta ar fi trebuit sa anuleze integral toata executarea silita.

Astfel instanta de verificare a executarii silite din acest dosar, a constatat, practic, prin faptul ca i-a acodat acest drept de creanta, debitorului, faptul ca aceasta creanta pusa in executare de catre banca, nu este certa si astfel nu ar fi putut fi pusa in executare silita, oricum.

Solutia nu doar ca anuleaza toate clauzele din cadrul contractului, dar anuleaza inclusiv onorariul executorului judecatoresc la un minim anuland incheierea acestuia, prin care isi stabilise un onorariu maximal.

Ultimul element si poate cel mai important este ca instanta a constatat obligatia bancii de a incasa ratele, raportat la o marja a bancii de 4 Puncte procentuale, anuland astfel sumele ce banca le-a incasat in plus.

Prin raportare la indicele LIBOR, negativ la momentul prezentei, dobanda bancii trebuie sa fie sub 4%.

Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Admite în parte contestaţia la executare. Constată abuzivitatea clauzei prevăzute la art. 1.3. b) din contractul de credit nr. 310002J1480013398/19.07.2007 cu privire la comisionul de acordare şi pe cale de consecinţă constată nulitatea absolută a acestei clauze. Constată existenţa unui drept de creanţă al contestatorilor faţă de intimată în cuantum de 918,74 CHF. Dispune compensarea parţială a sumei de 918,74 CHF cu debitul urmărit. Constată abuzivitatea clauzei prevăzute la art. 1.3. c) din contractul de credit nr. 310002J1480013398/19.07.2007 cu privire la comisionul de administrare şi pe cale de consecinţă constată nulitatea absolută parţială a acestei clauze, în sensul în care procentul de 0,03% se aplică la valoarea de evaluare a imobilului. Dispune modificarea clauzei respective în sensul în care procentul de 0,03% se aplică la soldul lunar al creditului. Obligă executorul judecătoresc la recalcularea comisionului de administrare pentru perioada 19.07.2007-20.06.2014 conform modificării dispuse de instanţă. Constată existenţa unui drept de creanţă al contestatorilor faţă de intimată în cuantum egal cu diferenţa între sumele percepute de bancă şi achitate de contestatori cu acest titlu şi sumele rezultate în urma recalculării cu debitul urmărit. Obligă executorul judecătoresc la compensarea diferenţei între sumele percepute de bancă şi achitate de contestatori cu acest titlu şi sumele rezultate în urma recalculării cu debitul urmărit. Constată abuzivitatea clauzei prevăzute la art. 5.1 din contractul de credit nr. 310002J1480013398/19.07.2007, cu privire la modificarea, prin decizia băncii, a marjei variabile şi a dobânzii în funcţie de variaţia marjei băncii şi, pe cale de consecinţă, constată nulitatea absolută parţială a acestei clauze. Dispune modificarea clauzei respective în sensul că dobânda este formată din indicele de referinţă LIBOR la 3 luni la care se adaugă marja fixă a băncii, care este de 4 puncte procentuale. Constată existenţa unui drept de creanţă al contestatorilor faţă de intimată în cuantum de 1113,24 CHF. Dispune compensarea parţială a sumei de 1113,24 CHF cu debitul urmărit. Modifică încheierea nr. 7584/2014 emisă de SCPEJ Pavel şi Muşat în sensul reducerii onorariului executorului judecătoresc la suma de 4000 lei plus TVA. Modifică toate actele de executare din dosarul de executare nr. 7584/2014 în sensul înlăturării sumelor menţionate. Respinge în rest contestaţia la executare ca neîntemeiată. Obligă intimata la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 1000 lei onorariu de expert. Obligă intimata la plata către executorul judecătoresc a sumei de 220 lei reprezentând contravaloarea copiilor dosarului de executare. Cu apel în 10 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Ploieşti. Executorie. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 06.11.2015.
Document: Încheiere finală (dezinvestire)    06.11.2015

http://portal.just.ro/281/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=28100000000256380&id_inst=281

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.