ANAF poate controla o firmă doar dacă aceasta corespunde criteriilor impuse de un articol din Codul de Procedură Fiscală

ANAF poate controla o firmă doar dacă aceasta corespunde criteriilor impuse de un articol din Codul de Procedură Fiscală

Inspecţia fiscală se poate face doar în anumite condiţii stabilite de legislaţia fiscală. Până acum, acţiunile de control fiscal la firme puteau fi declanşate doar de către Fisc, dar după recenta modificare a Codului de Procedură Fiscală, lucrurile s-au schimbat puţin, în sensul că mai pot şi alţii să ceară inspecţie fiscală la un agent economic.

O firmă poate fi controlată în baza prevederilor articolului 100 din Codul de Procedură Fiscală, care până acum prevedea următoarele: „(1) Selectarea contribuabililor ce urmează a fi supuşi inspecţiei fiscale este efectuată de către organul de inspecţie fiscală competent, în funcţie de nivelul riscului stabilit ca urmare a analizei de risc.

(2) Analiza de risc reprezintă activitatea efectuată în scopul de a identifica riscurile de nedeclarare a creanţelor fiscale, de a le evalua, de a le gestiona, precum şi de a le utiliza în vederea selectării contribuabililor ce urmează a fi supuşi inspecţiei fiscale.
(3) Contribuabilul nu poate face obiecţii cu privire la procedura de selectare folosită. De pe 23 iulie 2014 se aplică şi alineatul 4), care s-a introdus la articolul 100 şi spune că inspecţia fiscală se poate face şi la solicitarea altor instituţii ale sta­tului, dar în condiţiile unei analize de risc: „(4) Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi în cazul solicitărilor primite de la alte instituţii ale statului, precum şi în cazul în care în alte acte normative este prevăzută efectuarea unei acţiuni de inspecţie fiscală“.
Dar firmele mai pot fi controlate de către inspectorii ANAF şi în alte situaţii. Inspecţia de fond se face obligatoriu atunci când o entitate economică (societate, PFA etc.) solicită rambursarea unor sume din TVA mai mari de 5.000 de lei. În cazul în care firma cere statului să îi restituie TVA în cuantum mai mic, atunci controlul Fiscului poate fi ulterior rambursării efective a banilor.

De asemenea, pentru firmele intrate în insolvenţă, inspecţia fiscală trebuie făcută în primele două luni de la declanşarea procedurii insolvenţei. Prevederea efectuării controlului fiscal imediat după declanşarea procedurii a fost introdusă recent în legislaţie, odată cu modificarea Legii insolvenţei.
De asemenea, Fiscul mai are pârghii prin care să controleze firmele, în afara celor prezentate anterior.

Este vorba despre controalele încrucişate care se fac la anumite firme. Dacă în timpul controlului de fond la o firmă, în baza analizei de risc reieşite ca urmare a prevederilor art. 100 din Codul de Procedură Fiscală, se constată că firma controlată a înregistrat toate facturile în Declaraţia 394 numită „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional“, dar partenerul de afaceri care a emis sau primit facturile respective (deci, furnizorul sau clientul) nu a declarat respectivele facturi în Declaraţia 394, atunci acei din urmă contribuabili riscă să facă obiectul unei inspecţii fiscale.

9 comments to “ANAF poate controla o firmă doar dacă aceasta corespunde criteriilor impuse de un articol din Codul de Procedură Fiscală”
 1. buna ziua,
  sunt proprietar de apartament si presedintele a incheiat contract prestari servicii cu o firma nou infiintata,nimic anormal., doar ca serviciile nu sunt realizate decat ocazional cu personal mereu altul care se prezinta o zi doua dupa care dispar alte zile.
  Parerea mea ca sunt zilieri,ocazionali dar asociatia plateste lunar 2600 lei .
  Firma nu figureaza cu salariati. consider ca este ceva nu tocmai corect .
  Fiscul poate verifica cum de nu are salariati cu norma full time,sau part time
  multumesc

 2. Buna ziua, noi vindem firma prin cesiune de actiuni. In cazul acesta va fi obligatoriu un control de la ANAF?

 3. Buna ziua eu am lucrat la o firma si azi 15-01-2020 am aflat ca mia desfacut contractul de munca pe motiv că am lipsit două zile din cauza copilului ca mia fost bolnav.Si am sunt la casa de asigurări si m-am trezi ca am lucrat 7 luni fara sa pot lua un medical sau sa pot face analize.Adica nu mai gasit asigurata .As vrea sa stiu ce as putea face in situatia data ,mi sa mai spus k nu am dreptul la medical sau la concediul de odihna doar după 6 luni.

 4. printr un raport de expertiza se pot stabilii debite suplimentare si accesorii aferente similare cu cele pe care le stabilesc organele de control ale anaf
  astfel incat aceste debite sa fie valabile si instanta sa le poate percepe de la o parte in proces
  TELEF

 5. Buna ziua.In 2016 am deschis o firma de transport care a functionat 2 ani,in 2019 am scos tva pt ca nu am mai avut activitate din 2018.
  In august anul acesta am fost contactata telefonic si prin email de un functionar de la anaf ca vor face o analiza fiscala a firmei.
  Mi sa spus ca aceasta analiza fiscala se face datorită că am cerut Tva prin compensare.
  Intrebarea mea este de ce se face aceasta analiza,daca firma a platit toate,dar toate contributiile la stat si mai ales ca nu mai are activitate din 2018???

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.