Anularea Deciziei De Returnare A Cetateanului Strain In Tara De Origine

Curtea de apel, dispune anularea deciziei de returnare a cetateanului strain, catre tara sa de origine, considerand masura luata de catre
Pârât – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI , ca fiind ilegala.

Desigur, decizia este definitiva si cel in cauza scapa de expulzare.

Masura luata de catre inspectoratul de imigrari se referea la incalcarea obligatiei de a parasi tara atunci cand i-a expirat permisul de sedere si astfel s-a considerat ca este oportun ca acesta sa fie expulzat.

Situatia de fapt arata ca multi dintre imigranti, s-au inradacinat aici in Romania, desfasoara activitate economic si si-au intemeiat si familii, ori daca se constata ca s-a incalcat acest regim al permisului de sedere, practic IGI ia decizia de expulzare, fara sa aiba posibilitatea, imigrantul sa ceara prelungirea acestui drept.

De esenta, daca pierzi niste termene, pierzi dreptul de a sta in Romania, lucru care este profund imoral.

Cetateanul strain care incalca o norma prevazuta in dispozitiile legii 194/2002, pe langa celalate sanctiuni de natura administrativa, civila sau penala, este supus si returnarii in statul de unde provine, asta daca nu cumva, ca si in cazul de fata, contesta decizia de returnare si daca aceasta a fost emisa ilega, o anuleaza.

Sunt multe situatii de abuzuri care deriva din perfectibilitatea legii.

Oug 194/2002 prevede ca măsura încetării dreptului de şedere pentru situaţiile prevăzute la alin. (3) se comunică străinului prin decizia de returnare.

Articolul 11 (3) Străinilor intraţi în România le încetează dreptul de şedere în următoarele situaţii:

a) se constată că la data intrării în ţară aceştia nu îndeplineau condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;

b) străinii au intrat în ţară pe baza unor documente sau informaţii false;

c) străinii au introdus sau au încercat să introducă ilegal în România alţi străini ori au înlesnit transportul sau cazarea acestora;

d) au încălcat reglementările vamale ori au trecut sau au încercat să treacă ilegal frontiera de stat;

e) au intrat în România în perioada de interdicţie, dispusă anterior;

f) nu respectă scopul declarat la intrarea pe teritoriul României ori au încălcat reglementările referitoare la angajarea în muncă a străinilor;

g) după intrarea în ţară împotriva străinilor a fost dispusă măsura interzicerii intrării în România sau au fost declaraţi indezirabili.

Curtea de apel, anuleaza decizia de returnare a cetateanului strain-

Reclamant – SAKRAN EMIL SCA CUCULIS&ASOCIATII

Pârât – MINISTERUL AFACERILOR INTERNE – INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRĂRI – DIRECŢIA PENTRU IMIGRĂRI A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI – SERVICIUL DEPISTĂRI ŞI COMBATEREA ŞEDERII ŞI MUNCII ILEGALE A STRĂINILOR, OFICIUL ROMÂN PENTRU IMIGRĂRI
Ora estimata: 09:00
Complet: 8-Completul 8 fond
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea. Anulează Decizia de returnare nr.470922/DIMB/S4/TNA din data de 10.04.2019. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 11.10.2019.
Document: Hotarâre  578/2019  11.10.2019
Anularea Deciziei De Returnare

Stiti ca exista situatii in care statul Roman nu poate dispune returnarea unei persoane in statul sau, chiar daca au fost incalcate anumite prevederi ale legii?

Anularea deciziei de returnare a cetateanului strain , se poate obtine si in cazul in care se incalca una dintre urmatoarele reguli:

Interzicerea returnării

(1) Măsura returnării nu poate fi dispusă împotriva străinilor aflaţi în oricare dintre următoarele situaţii:

a) străinul este minor, iar unul dintre părinţii acestuia are drept de şedere în România;

b) străinul este părinte al unui minor care are cetăţenia română, dacă minorul se află în întreţinerea acestuia sau dacă există obligaţia plăţii pensiei de întreţinere, obligaţie pe care străinul şi-o îndeplineşte cu regularitate;

c) străinul este căsătorit cu un cetăţean român sau cu un străin care are drept de şedere pe termen lung pe teritoriul României;

d) străinul a depăşit vârsta de 65 de ani.

  Ce inseamna decizia de returnare in termeni juridici si cum ajunge un cetatean strain sa o conteste si apoi, daca este ilegala, sa o anuleze, exact cum s-a intamplat in cazul de mai sus, in care SCA Cuculis&Asociatii a reusit anularea deciziei de returnare a persoanei.

  Anularea deciziei de returnare daca decizia de returnare nu respecta legea-

  (1) Decizia de returnare reprezinta actul administrativ prin care Inspectoratul General pentru Imigrări constată şederea ilegală pe teritoriul României a străinului şi stabileşte obligaţia acestuia de returnare, precum şi termenul pentru plecarea voluntară.

  De mentionat este ca decizia de returnare se întocmeşte în scris în două exemplare, fiecare în limba română şi într-o limbă de circulaţie internaţională, şi conţine motivele de fapt şi de drept, precum şi informaţiile privind căile de atac posibile.

  IGI are obligatia sa furnizeze la cerere si sa traduca principalele elemente ale deciziei de returnare, inclusiv informaţii cu privire la căile de atac posibile, în limba pe care acesta o înţelege sau despre care se presupune în mod rezonabil că o înţelege.

  Comunicarea deciziei de returnare se va face fie sub semnatura de primire, fie la adresa la care străinul a declarat că locuieşte, atunci când străinul nu este prezent dar exista si situatia in care se prezumă că remiterea nu este posibilă.

  Unde si in cat timp se contesta decizia de returnare?

  Decizia de returnare prevăzută poate fi contestată în termen de 10 zile de la data comunicării la curtea de apel în a cărei rază de competenţă teritorială se află structura Inspectoratului General pentru Imigrări care a emis decizia de returnare.

  La momentul la care se contesta decizia de returnare, efectele acesteia se suspenda, practic imigrantul NU mai poate fi expulzat.

  Av.Drd. Cuculis Adrian

  4 comments to “Anularea Deciziei De Returnare A Cetateanului Strain In Tara De Origine”
  1. Sunt si eu cetateana al republicii moldova,,am pregatit toate actele pentru casatorie in romania cu iubitul meu,,dar din cauza pandemiei,,am depasit termenul de 90 de zile,,si tare mii frica ca no sami accepte statul roman casatoria noastra,,primaria din comuna a fost inchisa din cauza covid intre timp mi sa expirat astea 90 de zile sun disperata ajutatima va rog cum sa procedez

  2. Buna ziua,

   Am marea rugaminte sa imi spuneti daca ma puteti ajuta cu urmatoarea situatie:

   Sunt administratorul unei societati cu Cood CAEN 5590, societate care ofera oaspetilor pensinii cazare cu mic dejun.
   Am inceput in ianuarie 2024 procedura de obtinere a unui aviz de munca/ schimbare angajator a unei persoane din Nepal, functia “ajutor ospatar”, persoana al carui contract de munca anterior incetase in 18.12.2023. Dat fiind ca m-am ocupat singura de aceasta procedura am in intampinat dificultati atat in utilizarea platformei I.G.I cat si in interpretarea legislatiei, motiv pentru care am reusit depunerea dosarului la foarte limita in 18.03.2024. Termenul de solutionare a fost de 16.04, termen care a fost prelungit de serviciul de imigrari pana la data de 7.05, care a fost din nou prelungit pana la data de 10.07.2024 cand am fost anuntata ca s-a decis neacordarea avizului de munca, motivu fiind ca societatea nu activitate economica compatibila cu functia pentru care se doreste incadrarea in munca ( desi noi ca societate oferim mic dejun oaspetilor si avem nevoie de o persoana incadrata pentru a ajuta cu acest serviciu). Mi s-a adus la cunostiinta ca cetateanul strain trebuie sa de prezinte luni la serviciul Imigrari pentru Decizie de returnare, dat fiind ca au fost depasite cele 90 zile in care ar fi trebuit sa isi gaseasca un alt loc de munca.
   Intrebarea mea este: dat fiind ca cetateanul nu are nici o vina in toata aceasta situatie, procedura de obtinere a avizului a fost de la inceput greoaie si mai apoi ingreunata in plus de un sistem rigid – este ceva ce am putea face pentru a nu fi repatriata aceasta persoana? Putem gasi o cale legale de a depune din nou cerere pentru o alta functie ( Receptioner) , fara ca persoane sa fie nevoita sa paraseasca tara, dat fiind ca, odata ajunsa in Nepal trebuie sa reia acola procedura foarte costisitoare si anevoioasa de a reveni in Romania cu viza de lucru?

   Va multumesc pentru timpul acordat!

  Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

  Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.