Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita

TERMENUL DE 3 ANI IN CARE TREBUIE COMPLETATA CAMBIA/BILETUL LA ORDIN EMISA/EMIS IN ALB.

Executarea silita nu ii ocoleste nici pe cei care avalizeaza biletele la ordin. Astfel, este important sa stiti sa va aparati, atunci cand exista abuzuri indreptate impotriva dvs.

Prin urmare, care este metoda prin care va puteti apara contra unei executari silite pornite in baza unui bilet la ordin?

Desi discutam despre o lege speciala, care si contestatia la executare are denumirea de opozitie la executare silita, de esenta, tot contestatia la executare silita este apanajul prin care va puteti apara de o posibila executare silita ilegala, pornita in baza unui bilet la ordin.

In materialul de mai jos, gasiti si elementele pe care le puteti folosi pentru a anula o executare silita ilegala si ce face ca o executare pornita in baza unui bilet la ordin sa fie ilegala.

Potrivit dispozitiilor art. 106 din Legea nr. 58/1934, biletului la ordin ii sunt aplicabile dispozitiile art. 12 din lege, care se refera la cambie, stiut fiind faptul ca, potrivit art. 640 din Noul Cod de procedura civila “cambia, biletul la ordin si cecul, precum si alte titluri de credit constituie titluri executorii, daca indeplinesc conditiile prevazute in legea speciala”, respectiv Legea nr. 58/1934.

Prescriptia Biletului La Ordin
Semnare bilet la ordin in alb

 Din ratiuni de celeritate a executarii silite Noul Cod de procedura civila nu mai reglementeaza procedura investirii cu formula executorie, astfel ca indeplinirea conditiilor necesare calificarii unui inscris drept titlu executoriu este verificata de instanta de executare, judecatoria, conform art. 665 din Noul Cod de procedura civila, in cadrul procedurii incuviintarii silite, finalizata printr-o incheiere care, in caz de admitere, nu este supusa niciunei cai de atac, iar, in caz de respingere, poate fi atacata exclusiv cu apel numai de creditor, in termen de 5 zile de la comunicare.

ATENTIE – Contestatia la executare impotriva unui bilet la ordin se formuleaza in termen de 5 zile si nu 15 zile!

În termen de 5 zile de la comunicarea somaţiunii, debitorul poate face contestaţie la executare.

Contestaţia se va introduce la instanţa de executare, care o va judeca potrivit Codului de procedură civilă, de urgenţă şi cu precădere, înaintea oricărei alte pricini.

Hotărîrea pronunţată asupra contestaţiei va putea fi atacată numai cu apel în termen de 15 zile de la pronunţare.

Instanţa va putea suspenda executarea numai în cazul în care contestatorul nu recunoaşte semnătura, înscriindu-se în fals, sau nu recunoaşte procura. În caz de suspendare a executării, creditorul va putea obţine măsuri de asigurare.

Conform dispozitiilor art. 12 din Legea nr. 58/1934 „daca o cambie, necompletata la emitere, a fost completata fara a se tine seama de intelegerile intervenite, neobservarea acestor intelegeri nu va putea fi opusa, posesorului, afara numai daca acesta a dobandit cambia cu rea credinta sau daca a savarsit o greseala grava in dobandirea ei.”

Vizualizati si :

Potrivit aceluiasi text legal, posesorul decade din dreptul de a completa cambia in alb dupa trei ani de la data emisiunii cambiei. Decaderea nu este opozabila posesorului de buna credinta, caruia titlul i-a fost transmis completat.

Completarea cambiei/biletului la ordin cu depasirea termenului de 3 ani de la data emiterii acestuia determina nevalabilitatea titlului.

Aceasta nevalabilitate poate fi  invocata de oricare dintre debitorii cambiali.

Exceptia poate fi opusa creditorului care a completat tardiv titlul, precum si posesorului care a primit titlul completat in cazul in care a fost de rea-credinta ori a savarsit o greseala grava in dobandirea acestuia.

Prin urmare, este o exceptie cambiala personala absoluta, care poate fi valorificata pe calea contestatiei la executare speciale (fosta opozitie), prevazuta de art. 62 din legea cambiei si biletului la ordin.

Admiterea contestatiei conduce la nulitatea titlului completat tardiv.

Legea cambiala nu prevedere reguli speciale pentru intreruperea si suspendarea termenului de prescriptie, ori in ceea ce priveste efectele prescriptiei extinctive, putand astfel sa deducem ca sunt aplicabile regulile de drept comun.

Art. 185 alin. 3 din Codul de procedura civila prevede ca actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate. Nulitatea prevazuta de art. 185 din Codul de procedura civila fiind absoluta.

Prescriptia Biletului La Ordin – Motiv suficient pentru anularea intregii executari silite!!

Cum opereaza prescriptia in cazul biletului la ordin?

Legea prevede ca orice acţiuni rezultând din cambii împotriva acceptantului se prescriu prin trei ani, socotiţi dela data scadentei.

Acţiunile posesorului împotriva girantilor şi împotriva tragatorului se prescriu printr-un an socotit dela data protestului făcut în timp util sau dela data scadentei în caz de stipulaţiune, fără cheltuieli.

Acţiunile girantilor unii împotriva altora şi împotriva tragatorului, se prescriu prin 6 luni socotite din ziua din care girantul a plătit cambia sau din ziua în care acţiunea de regres a fost pornită împotriva sa.

Acţiunea de imbogatire fără cauza se prescrie printr-un an din ziua în care hotărîrea pronunţată asupra acţiunii cambiale va fi rămas definitivă.

Avocat Drd. Cuculis Adrian

7 comments to “Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita”
 1. Buna seara

  Sunt o persoana cu dizabilitati handucap sub nr legij 448.2006 doresc sa stiu daca firmele de recuperatori au voie sa imi faca poprii din indemizatie sociala ?

  • Buna. Am o executare silita inceputa acum vreo 7 8 ani pe un bilet la ordin avalizat. Am primit poprire pe salar – am schimbat serviciul de 3 ori. Ultima data acum vreo 4 ani am primit doar o instiintare prin care mi se aducea la cunostinta sa platesc datoria ca daca nu se va pune poprire pe salar. Am platit vreo 2 3 luni o suma de bani. Intrebarea mea este : astfel de executari au termen de prescriptie? Se poate sa fie deja prescrisa si din acesta cauza nu au pus ultima data direct poprire avand in vedere ca este o suma considerabila ? Multumesc

 2. In 2017 am vrut să fac un abonament la vodafone la sfârsit dupa ce s-au facut actele am renuntat .I-am zis reprezentanței vodafone de ce nu mai vreau abonamentul iar ea a zis ca nu e nici o problemă si ca anulează contractul .După o lună am primit factura iar dupa o altă lună o înștiințare prin care ma anunțau că dacă nu plătesc factura vor apela la firme de recuperări Au facut acest lucru prima firma a fost coface iar apoi top factoring am luat legatura cu ei si le-am explicat situația probabil au verificat si nu m-au mai sunat .Acum un an a aparut credit ynkaso care imi zice ca au demarat demersurile pentr executare silită desi le-am explicat si lor situația .Eu nu am beneficiat nici macar o secundă de serviciile vodafone.Ce pot face? Va multumesc .0749399220

 3. Buna seara,
  Cum trebuie procedat?
  Am participar la o licitatie unde am achizitionat un teren pe care se afla un imobil demolabil.Cel care a fost executat a contestat licitatia si a castigat.In acest moment nu sunt nici proprietar dar nici nu imi primesc banii inapoi de la firma de ecxecutare.Firma de executare a confirmat ca nu a virat banii catre cel xare a executat.

 4. Buna seara,
  Cum trebuie procedat?
  Am participar la o licitatie unde am achizitionat un teren pe care se afla un imobil demolabil.Cel care a fost executat a contestat licitatia si a castigat.In acest moment nu sunt nici proprietar dar nici nu imi primesc banii inapoi de la firma de ecxecutare.Firma de executare a confirmat ca nu a virat banii catre cel xare a executat.

 5. Am girat un imprumut la o banca.Titularul imprumutului a murit.Ce cale de rezolvare exista daca urmasii nu platesc ratele?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.