Sentinta definitiva pentru imprumutatul bancii. A obtinut anularea intregii executari silite si chiar mai mult, a scapat si de plata creditului obligand Raiffeisen Bank la plata cheltuielilor de judecata.
Nu sunt putine executarile silite incepute de catre banci, unde termenul perminarii s-a implnit de mult insa executarea continua sa curga fiindca evident, abuzurile bancilor nu ne mai mira.
In vechea reglementare cat si noua reglementare, pasivitatea creditorului bancar si in general, este “pedepsita” cu anularea executarii silite si daca aveti si sansa sa se fi implinit si 3 ani de la ultima plata, aflati ca executarea este si prescrisa, adica nu mai poate incepe o noua executare silita.
Art. 389 cod procedura civila V
(1)Dacă creditorul a lăsat să treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desfiinţarea ei.
(2)În caz de suspendare a executării, termenul de perimare curge de la încetarea suspendării.
(3)Dacă se face o nouă cerere de executare, se va face mai întâi o nouă somaţie, la care nu se va mai alătura titlul ce se execută.
Prin metoda perimarii bancile pierd posibilitatea executarii unor credite impovaratoare care oricum erau pline de clauze abuzive.
Nota, intodeauna cand va gasiti in situatia unei executari silite verificati impreuna cu un specialist cateva detalii care ar putea sa schimbe intr-un totul mersul unui dosar de executare silita si ati putea avea surpriza chiar sa constatati ca banca nu mai poate sa va execute deloc.
Si in cazul domnului de mai jos, unde veti citi exact ce a hotarat instanta de judecata in cazul perimarii, dosarul fiind deschis contra Raiffeisen Bank, care a piedut procesul.
av Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
0314124888
Art. 696
Termenul de perimare
(1) În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perima de drept.
Potrivit noului cod creditorul poate sa suspende executarea la infinit, printr-o simpla cerere adresata executorului in temeiul art.696? De ex, prima licitatie a avut loc in octombrie 2014, de atunci nu a mai avut loc nici un act de executare. Se intocmesc doar acte de suspendare pentru a intrerupe perimarea.
Perimarea e un vis frumos pe noua procedura ce se obtine cu greu, nu mai avem termen de perimare din vina creditorului fara ca executorul sa ceara. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Am si eu o executare silita din 2011 facuta de un executor bancar iar dupa desfintarea lor am fost din nou executat silit in 2012 de un executor judecatoresc. La analiza actelor avocatul meu a observat o perioada mai mare de 6 luni in care nu s-a emis nici un act si considera ca am sanse de a cere perimarea in instanta. Intrebarea mea este: mai pot ataca executarea silita tinand cont ca au trecut de mult cele 15 zile in care pot face contestatie? Va multumesc!
Puteti contesta in instanta printr-o cotestatie la executare. Cu stima, av Cuculis 0722298011