Avocat Transporturi-Contractul De Transport Marfa-Un Contract Necesar Pentru Bussines-ul Comercial-Avocat Cuculis

Contractul De Transport Marfa-Conditii, Punere In Executare Si Utilitatea Lui In Afacerile Comerciale-Avocat Cuculis

Avand in vedere ca multe dintre statele U.E si-au desfiintat granitele si pe buna dreptate fiindca sunt in Schengen, transportul comercial dar desigur si de persoane a devenit extrem de complicat si cu o serie de spete deosebite.

Sunt necesare reguli clare si de la care, partile sa nu se abata, avand in vedere faptul ca prin nerespectarea acelor reguli, apar ceea ce numim in civil, litigiile comerciale. De aceea, un contract de transport, bine facut, de catre un profesionist, ne poate feri de litigii viitoare.

Spre exemplu o asemenea clauza o poate constitui, locul (instanta) unde urmeaza sa se desfasoare un litigiu comercial aparut intre parti. Daca una dintre parti adauga o asemenea clauza , atunci, in caz de conflict civil, partii ce-i profita clauza respectiva, se va putea judeca la ce instanta a stabilit prin respectiva clauza.

 

Clauze care, deși menționate în contract, nu își produc efectul

– Potrivit art. 1995 Cod civil, clauza prin care se înlătură sau se restrânge răspunderea stabilită prin lege în sarcina transportatorului se consideră nescrisă, clauza ce deriva astfel din textul de lege.

Astfel  un transportator care incheie un contract de trasport nu ar trebui să se lase păcălit de o clauză din contract care exclude posibilitatea ca el să răspundă pentru daunele provocate în executarea transportului, dacă legea prevede că el trebuie să răspundă pentru acele daune, in schimbul acceptării unui preț mai mic pentru serviciile de transport prestate. Tragem concluzia ca exonerarea de raspundere chiar daca inclusa in contract, ea nu va produce efecte juridice.

O astfel de clauza poate avea in vedere ceea ce se numeste neraspunderea in fata beneficiarului pentru dauna pricinuita.

 

Astfel de clauze, care exclud răspunderea transportatorului sunt cele referitoare la:

– evenimente naturale inerente transportului în vehicule deschise;

–  încărcarea sau descărcarea bunului, dacă această operațiune s-a efectuat de către expeditor sau destinatar;

– expedierea sub o denumire necorespunzătoare;

– natura bunului transportat, dacă aceasta îl expune pierderii sau stricăciunii prin sfărâmare, spargere, ruginire, alterare interioară spontană şi altele asemenea;

– lipsa sau deteriorarea ambalajului, ;

– pierdera de greutate, oricare ar fi distanţa parcursă;

– pericolul inerent al transportului de animale vii;

– fapte săvârşite cu intenţie ori din culpă de către expeditor sau destinatar, ori  instrucţiuni date de către unul dintre aceştia;

– forţa majoră sau fapta unui terţ pentru care transportatorul nu este ţinut să răspundă.

Astfel de clauze precum cele indicate pot fi usor eliminate din contract si astfel se pune problema daca ele pot fi eliminate prin negociere sau direct la instanta.

av.drd. Cuculis

 

-Problema necesita o consultanta? Programati aici-

 

 

4 comments to “Avocat Transporturi-Contractul De Transport Marfa-Un Contract Necesar Pentru Bussines-ul Comercial-Avocat Cuculis”
  1. Buna seara,

    Am avut un credit la Otp, pe care nu am reusit sa il achit. Acestia mi-au cesionat creditul catre Otp Factoring. Am vrut sa fac o intelegere de plata cu cei din urma, insa imi cereau rata mai mare decat era la banca. Nu vor sub nicio forma mai putin. Ce este de facut, sa le achit totusi eu lunar o suma mai mica sa scap de datorie?
    Multumesc!

  2. Bună ziua, Am efectuat două transporturi de marfă pe ruta Bacău- Timişoara cu masina firmei in baza unei comenzi luate prin e-mail în urma căreia s-au emis doua facturi .1 În valoare de 34.000 lei şi 2. In valoare de 13oo lei. Transportul a fost efectuat in luna iunie în 2019 iar eu am trimis actele in instanţă pentru a-mi recupera datoria după 110 luni. Pot face dovada cu comanda primita prin e-mail , avizul de insoţire al mărfii , CMR, precum şi cu facturile emise de firmă si stanpilate numai de către firma transportatoare.
    Este obligatoriu să fii avut un contract de transport s-au o pot dovedii cu comanda de transport trimisa prin e-mail şi cu CMR.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.