Avocatul Copilului Legea 9 Din 2018 Ce Drepturi Vor Avea Minorii -Avocat Cuculis

Avem Institutia Avocatului Copilului-Avocat Cuculis Despre Noua Institutie Si Ce Drepturi Au Minorii Cu Noua Lege

Legea 9/2018 modifica legea 35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului si adauga un nou atribut respectiv – Avocatul Copilului.

 

Institutia avocatului copilului era necesara de multa vreme. Desi exista legea protectiei copilului si desigur, exista autoritati publice ce se ocupa de “protejarea” valorilor umane ce se afla in minoritate, totusi, anumite drepturi,  a considerat leguitorul modern, pot fi aparate mult mai bine printr-o institutie de centru, precum aceea a avocatului Copilului.

Sigur, se nasc o serie de intrebari si incercam sa raspundem in litera legii pentru a apropia aceasta noua institutie, de beneficiarii sai, COPII pe de-o parte dar si parintii care trebuie sa cunoasca noile reglementari, pentru a putea sa-si apere de abuzuri , copii.

 

 1. Cui se adreseaza avocatul Copilului?

 

Observam din lege ca domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului este coordonat de un adjunct al Avocatului Poporului, denumit în continuare Avocatul Copilului. Avocatul Copilului, deci, se afla sun coordonarea Avocatului Poporului.

 

 

Institutia in sine , acționează în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani, susține și încurajează respectarea și promovarea drepturilor copiilor, în condițiile prezentei legi, respectiv ale Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

In concret, institutia avocatului poporului a fost modifica iar avocatul copilului are o serie de atributii dupa cum urmeaza –

 

 1. soluționează sesizările individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației, protecției speciale a copilului, din domeniul aplicării măsurilor privative și neprivative de libertate prevăzute de Legea  286/2009privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, privind răspunderea penală a minorilor, precum și ale oricăror instituții a căror activitate este incidentă domeniului protecției și promovării drepturilor copilului;

 

 1. Ce masuri poate lua institutia avocatului Copilului daca primeste o sesizare?

 

Astfel, tragem concluzia ca leguitorul il responsabilizeaza pe minorul pana in 18 ani si ii pune la indemna, o serie de instrumente ce il pot proteja, permitandu-I sa SESIZEZE o institutie a statului,atunci cand drepturile sale nu sunt respectate.

 

 1. b)soluționează orice sesizare în legătură cu încălcarea unuia sau mai multor drepturi ale copilului;
 2. c)promovează drepturile copilului în rândul copiilor și adulților;
 3. d)colaborează cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care consideră necesar, sesizează autoritățile competente;
 4. e)formulează propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc;
 5. f)elaborează studii cu privire la exercitarea și respectarea drepturilor copilului și recomandă, dacă este cazul, măsuri pentru respectarea drepturilor copilului la nivel de politici publice și la nivel legislativ, inclusiv prin întocmirea de rapoarte speciale;
 6. g)efectuează vizite inopinate de control, din oficiu sau la cerere, împreună cu reprezentanții Mecanismului Național de Prevenire a torturii în locurile de detenție, la centrele educative sau de detenție în care minorii execută măsurile privative de libertate prevăzute de Legea  286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la persoanele însărcinate cu supravegherea și îndrumarea minorilor aflați în executarea măsurilor neprivative de libertate prevăzute de Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare, în domeniul răspunderii penale a minorilor, la centrele de plasament, locuințele de tip familial, asistență maternală și plasament familial în care minorul este plasat ca măsură de protecție specială prevăzută de Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, la familia extinsă, precum și la spitalele de pediatrie;

 

Cunoastem ca si minorii pot fi incarcerati in centre de reeducare sau detentie. In decursul timpului s-a constatat ca singurii care aveau acces in aceste centre pentru a le proteja interesele, erau de fapt cei de la protectia copilului insa fara un atribut DIRECT si desigur avocatul Poporului alaturi de protectia sociala.

Pentru prima data, este infiintata aceasta institutie, ce are dreptr atribut, si vizitarea spitalelor ce copii, tocmai in scopul protejarii intereselor lor.

 

 1. h)sesizează de îndată, din oficiu sau la cerere, organele de urmărire penală atunci când constată existența unor indicii privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală împotriva copiilor.”

 

(11) Avocatul Poporului asigură apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului prin mijloace specifice prevăzute de prezenta lege prin domeniul privind apărarea, protecția și promovarea drepturilor copilului sau, după caz, prin Mecanismul Național de Prevenire.”

 

Concluzionand, o asemenea masura vine si protejeaza interesele minorului in relatia sa cu autoritatile publice in particular si in general apara interesele acestuia in raport de posibilele abuzuri la care poate fi supus minorul.

Av.drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Avocatul Copilului Legea 9 Din 2018 Ce Drepturi Vor Avea Minorii -Avocat Cuculis”
 1. Bună ziua
  Sunt reprezentantul legal a unui copil minor fiind elev in cadrul unui colegiu din București și aș dori sa am o intalnire in perioada următoare ptr a aduce la cunoștința multe abateri in ceea ce priveste respect. Drepturile Copilului cat si a tuturor legislației in vigoare privind protecția, educația in școli.
  As DORI o adresa si programul DVS ptr a ajunge in perioada urmatoare si daca e cazul chiar si cu COPILUL.
  Vă mulțumesc frumos.
  Cu respect

 2. Bună seara dl av. Dacă masa la abandonat copilul și de 3 ani nu l a vizitat nu a contribuit la creșterea și cerințele copilului nu ainteresato nimic a neglijat vopilul din orice punct de vedere.ea plecind în Belgia la sursa directa avindo din tara și s a și maritat cum aajuns faci laif pe telefon. Chiar în ziua cind a ajuns copil nu beneficiază de alocatie luiinduioasa și folosinduse de ea.Acum după 3 ani vrea sa li ea ca suny ajutoare și alocațiile mari și sa își plătească și ea rata la casa.Copilulfiind nascut crescut la bunici paterna și în prezent la mine l am câștigat la ordonanta presedentiala.in iunie .în luna iulie a făcut masa apel
  La trib.Bucuresti și ne a respins noua cererile și I a admiso pe a ei.in minuta.Dar comunicarea nu s adat este di iulie și suntem în septembrie . Copilul a fost audiat și la sect.6 si la tribunal București.a zis ca nu vrea la masa nici nu vrea s-o vadă nici sa meargă cu ea.Vrea sa rămână la bunici și la tata. Dl.avocat.daca vine hòtarirea și copilul nu vrea poate sa l ea cu forța? Copilul spune cum batea îl scuipa îl înjură.. Tatăl copilului mai are 5 luni și se libereaza aștept răspuns urgent va rog am termen pe 6 octb.si pe 20 Oct.Va multumesc@

   • Bună dimineața! O problema am și eu cu baitu de 16 ani a furat dintr-un magazin în zona unde locuim vânzătoarea nu era atenta el lua dintr-un castron diverse sume 30 40 le .sa depus o plingere la politie după 2 saptamini am fost chemat cu copilu nu a vrut sa declare nimic decât ca siau făcut iei un inventar și ca ar fi paguba de 50 milioane în condițiile care iei ca și magazin dau doar pe datorie nu au casa marcat nu scot zet cum pot sa demonstrez ca mint Mia pus acum în cîrca asemenea suma..deși copilu meu este vinovat va rog sa ma ajutați..nu mai știm nimic ce se intimpla și politia e mina în mina cu patroni

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.