Banca Romaneasca Constatare Clauze Abuzive – Comision Administrare Si Dobanda Penalizatoare Contractuala – Avocat Cuculis

Dobanda Penalizatoare Si Comisionul De Administrare Al Bancii Romanesti Considerate Abuzive- Avocat Cuculis

 

Comisionul de administrare disimulat de fapt, ce sporea cuantumul dobanzii dar si dobanda penalizatoare, au constituit motivele de crestere artificiala ale costurilor contractului.

Dobanda penalizatoare –  DE CE ESTE ABUZIVA si DE  CE ESTE ILEGALA?

Caracterul abuziv al clauzei contractuale cu privire la rata dobanzii majorata, calculata conform conditiilor prevazute in Contract. Aceaste clauze sunt, de fapt, veritabile clauze penale interzise de legea civila in contractele de imprumut cu dobanda. Prin decizia nr. XI din 24.10.2005, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis admiterea recursului in interesul legii si au statuat in sensul ca „clauza penala prin care se stabileste obligatia restituirii la scadenta a sumei imprumutate sub sanctiunea penalitatilor de intarziere, pe langa dobanda contractuala convenita sau pe langa dobanda legala, contravine prevederilor legii”. In motivarea deciziei s-a aratat ca „Potrivit art. 1 din O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 356/2002 „partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti”.

Dosar: 13296/3/2017

Nume Calitate parte
CARTOAFA NASTASIA la SCA Cuculis&Asociatii Reclamant
CARTOAFA DUMITRU SCA Cuculis&Asociatii Reclamant
BANCA ROMÂNEASCĂ Pârât

 

Şedinţe

20.12.2017
Ora estimata: 09:00
Complet: C7-Fond
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite în parte cererea. Constată caracterul abuziv şi nulitatea absolută a clauzelor prevăzute de art. 5.1 litera a, privind comisionul de administrare, precum şi art. 7, privind dobânda penalizatoare din contractul de credit bancar nr. B0017292/ 3 iulie 2008.

Obligă pârâta la restituirea sumelor percepute cu titlu de comision de administrare, respectiv cu titlu de dobândă penalizatoare, precum şi la plata dobânzii legale aferente acestor sume, calculate începând cu data perceperii şi până la data restituirii integrale. Obligă reclamantul să plătească pârâtei suma de 1461,43 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a VI-a Civilă, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 20 decembrie 2017
Document: Hotarâre  4883/2017  20.12.2017

http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000755440&id_inst=3

av. drd. Cuculis

Inscrierea In Procesele Individuale Si Colective Ce Vizeaza Formularul Pentru Denominarea La Cursul de la data acordarii creditului cat si eliminarea clauzelor abuzive din contracte, de tip, adeziune alaturi de recalcularea dobanzii creditului. Informatii generale procese colective banci.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.