Ce inseamna pana la urma dobanda abuziva a BCR si de ce nu este ea eliminata din toate contractele dupa modelul dat de ICCJ, instanta suprema in Romania.
Raspunsul este unu cat se poate de evident. In primul rand fiecare complet de judecata si in esenta fiecare judecator decide dupa cum ii dicteaza ratiunea sau alte aspecte.
Prin urmare, Legea nr. 193/2000, art. Directiva 93/13 În cazul în care prin acţiune se solicită constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind mecanismul de modificare a dobânzii şi a comisioanelor dintr-un contract de credit, instanţa trebuie, în virtutea principiului rolului activ, să stabilească dacă acestea sunt exprimate într-un limbaj clar şi inteligibil, dacă lipsa unei asemenea exprimări nu înseamnă, de fapt, lipsa negocierii şi existenţa unui dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi încălcarea exigenţelor bunei-credinţe prin introducerea acestor clauze, lipsa unei astfel de analize echivalând cu o nedeplină lămurire a situaţiei de fapt care atrage sancţiunea casării hotărârii pronunţate.
Faptul că marja fixă, în ce priveşte dobânda şi comisioanele, diferă de la un contract la altul, nu poate conduce la concluzia că aceste contracte au fost negociate, când de fapt, aşa după cum am arătat mai sus, trebuia analizat, pe fiecare contract sau pe categorii de contracte, dacă anumite clauze, anume cele care reglementează mecanismele de evoluţie în timp a modului de calcul a acestor componente ale costului contractului, sunt formulate într-un limbaj clar şi inteligibil, pentru a putea fi considerate sau nu abuzive.
Sub acest aspect, instanţa de apel trebuia să aibă în vedere dacă elementele externe, indicate ca şi factor modificator al cuantumului dobânzilor şi comisioanelor, erau reglementate în mod clar, astfel încât, fiecare dintre reclamanţi să poată determina, în calitate de consumator (adică ţinând cont de faptul că el nu este un specialist), evoluţia acestui element de cost, dar şi dacă nu cumva, prin modul de formulare, evoluţia acestui component al costului era lăsată la liberul arbitru al specialistului, adică al băncii.
Aceste aspecte au fost transate in mod irevocabil de mai multe instante din Romania, insa in mod cert pentru a putea indica cu precizie si elimina din contractul personal, modul abuziv de calcul al dobanzii, trebuie ca fiecare justitiabil,(imprumutat al bancii) sa actioneze in instanta si sa solicite aceste aspecte.
Vedeti decizia mai jos cat si formularul pentru inscrierea in procesele ce vizeaza aceste aspecte: FORMULAR PROCESE COLECTIVE/INDIVIDUALE
Av. Cuculis Adrian
Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
www.indrumari-juridice.eu
BLOG – www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 0722.298.011
Buna ziua. Daca creditul a fost facut in 2006 dar nu mai este in desfasurare deoarece a fost vandut catre Kruk , mai poate fi atacat in instanta contractul cu banca (BCR) ? Multumesc.
S-a constatat caracterul abuziv al clauzei… dar cum de tot reclamantul a fost obligat la plata cheltuielilor de judecata? Ce a mai cerut in plus reclamantul si i s-a respins?