Falimentul, sau procedura insolventei – pe scurt
Reglementarile legale specifice procedurii falimentului se gasesc in Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, publicata in MO nr. 359 din 21.04. 2006, si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, publicata in Monitorul Oficial nr. 944 din 22.11.2007.
Participantii la procedura falimentului sunt:
- societatile comerciale;
- societatile cooperative;
- organizatiile cooperatiste;
- societatile agricole;
- grupurile de interes economic;
- orice alta persoana juridica de drept privat care desfasoara si activitati economice.
Instantele judecatoresti competente sunt tribunalele in a caror raza teritoriala isi au sediul debitorii, iar in cadrul acestor institutii se distinge judecatorul sindic a carui atributii sunt limitate la controlul judecatoresc al activitatii administratorului judiciar si/sau al lichidatorului si la procesele si cererile de natura judiciara aferente procedurii falimentului (insolventa).
Procedura de lichidare presupune constituirea unei Adunari a Creditorilor, care este convocata si prezidata, de cate ori este nevoie, de catre administratorul judiciar, sau dupa caz, de catre lichidator, daca legea, sau judecatorul sindic, nu dispune altfel.
Totodata, asociatii/ actionarii firmei aflate in lichidare pot desemna, pe cheltuiala lor, un administrator special, care sa participe la procedura falimentului si sa le reprezinte interesele.
Cel mai cunoscut personaj al acestei povesti este, bineinteles, Lichidatorul ale carui principalele atributii sunt:
- examinarea activitatii debitorului asupra caruia se initiaza procedura de lichidare;
- conducerea activitatii debitorului;
- introducerea de actiuni pentru anularea actelor frauduloase incheiate de debitor in dauna drepturilor creditorilor;
- mentinerea sau denuntarea unor contracte incheiate de debitor (daca au fost incheiate intr-o perioada de pana la 3 ani si s-a urmarit fraudarea creditorilor);
- urmarirea incasarii creantelor din averea debitorului;
- primirea platilor pe seama debitorului etc.
Procedura simplificata a falimentului se aplica debitorilor (in stare de insolventa, aflati in una din urmatoarele situatii:
- comerciantii, persoane fizice, actionand individual;
- asociatii familiale;
- comerciantii exceptati de la aplicarea procedurii generale;
- debitorii care nu au depus la termen actele cerute de lege;
- societati comerciale dizolvate anterior formularii cererii introductive;
- debitori care si-au declarat prin cererea introductiva intentia de intrare in faliment sau care nu sunt indreptatiti sa beneficieze de procedura de reorganizare judiciara prevazuta de lege.
Procedura simplificata este procedura prin care debitorul intra direct in procedura falimentului, fie odata cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie de maximum 60 zile.
BIROUL DE INSOLVENTA CUCULIS
0722.298.011
Buna seara,
Va rog foarte, foarte mult sa ma lamuriti intr o spetza.Am contractat un credit pe persoana juridican de la Bancpost. Am platit 5 ani creditul iar de anul trecut firma a intrat in insolventa, respectiv faliment. In luna noiembrie 2013 firma a fost radiata de la ORC . In momentul intrarii firmei in insolventa am platiti bancii rata lunara, fara dobanda dupa discutia avuta cu un ofiter de credite de la biroul Credite Neperformante. Mentionez ca imprumutul este pe persoana juridica avand garanti persoane fizie*eu si sotul*. Din momentul radierii stingerea datoriilor persoanei juridice fata de care s-a inchis procedura falimentului conduce si la stingerea obligatiei de garantie a fideiusorului sau codebitorului????? Va rog sa ma ajutati cu aceasta intrebare pentru care nu cunosc raspunsul
Nu, dimpotriva, codebitorul si ceilalti sunt tinuti sa plateasca in soldiar. Urmeaza sa va execute silit pe dvs. in calitate de garanti. Aveti grija. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna seara,am un caz similar celui de sus cu diferenta ca banca imi calculeaza dobinda la creditul contractat de persoana juridica,este legal?multumesc
Buna !
Care este termenul ( daca exista-eu nu am gasit de aceea va intreb pe DVS) dintre pronuntarea dizolvarii si inceperea procedurii de faliment !? In speta o societate a fost dizolvata in 2006 de ONRC iar in 2011 a inceput procedura falimentului ! Cine sau cum se calculeaza acest termen si care este temeiul legal ! In Legea insolventei nu am gasit si nici in alte texte legale ! Multumiri,
Sergiu OVIDIU
Buna seara
Sunt actionar al unei asociatii a salariatilor tip PAS, dizolvata in decembrie 2018 si numit lichidatorul care trebuia sa distribuie actiunile actionarilor. Am solicitat informatii prin e-mail despre stadiul lichidarii dar nu am primit raspuns. In contractul de lichidare sunt precizate termene pentru plata serviciilor, nu si pentru finalizarea lichidarii. Lichidatorul si-a incasat banii si nu mai are interes sa finalizeze lichidarea. Ce putem face ?
Faceti un lucru minunat ! Multumim !
Procedura de lichidare nu o poate stabili lichidatorul fiindca este tinut de niste termen ce nu tin de el.Multumim pentru aprecieri!Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua, Sunt administratorul unei societati comerciale care are de recuperat un debit de la o societate comerciala aflata in insolventa.
In planul de reorganizare a debitorului firma mea a fost inregistrata la creante chirografare fara posibilitatea de recuperare a debitului.Va rog sa-mi spuneti daca in aceasta situatie pot sa-mi recuperez debitul recunoscut de ei.
Multumesc
Buna ziua, putem verifica stadiul insolventei si discutam sigur. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011