Camataria – Legea Camatariei aprobata – Cine practica camataria se alege cu inchisoarea!

Intr-un final legea camatariei a fost adoptata! Citeste mai jos in exclusivitate ce pot pati cei care sunt prinsi ca practica aceasta forma de imbogatire!

Legea 216/2011 privind interzicerea activitatii de camatarie. Legea camatariei

Camatarie,Camataria,Dobanda neagra,Camatari

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 827 din 22 noiembrie 2011

Legea camatariei

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. 1
Prezenta lege reglementeaza interzicerea activitatii de camatarie.

Art. 2
In intelesul prezentei legi, termenii de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) camata — dobanda pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut;
b) camatar — persoana fizica ce da imprumuturi banesti in schimbul unei camete.

Art. 3
(1) Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana neautorizata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(2) Sumele de bani obtinute prin savarsirea infractiunii prevazute la alin. (1) se confisca.

Art. 4
Prezenta lege reglementeaza interzicerea activitatii de camatarie pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

Biroul de avocatura indreapta pe toti cei care sunt in situatia de a se fi imprumutat la diverse persoane iar apoi sunt amenintati sa se adreseze instantei de judecata/parchetelor prin intermediul avocatilor.

Plangerea penala si dovedirea faptei de camatarie trebuie efectuata cu probe in sustinere!

iroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

27 comments to “Camataria – Legea Camatariei aprobata – Cine practica camataria se alege cu inchisoarea!”
 1. Cum pot dovedi ca persoana care mi-a dat o suma de bani cu dobanda e camatar, daca nu am martori ,chitante filmare etc?

   • Buna ziua am si eu o problema am loat si eu de la camatari bani cu inprumut dar fara sa fa o hartie cu ei si acum ma ameninta ca o sa ma dea in judecata dar eu din ma de 6000de lei iam inapoiat jumate cum m-am inteles cu ei poate mi faca ceva ???? Multumesc frumos

 2. IN 1998AM LUAT IMPRUMUT 3000 DE DOLARI PENTRU UN AN,DUPA 2 LUNI A VENIT SI A INCEPUT SA -I CEARA INAPOI,DESI FACUSEM GARANTIE PE APARTAMENT.BINE INTELES CA PENTRU CEI 3000 AM PIERDUT CASA.POT SA MAI FAC CEVA ACUM DUPA ATATEA ANI?PERSOANA ESTE FOARTE CUNOSCUTA IN ORASUL MEU.VA MULTUMESC MULT.AS DORI O RAZBUNARE PENTRU TOT CE A FACUT.

 3. Buna ziua,
  Am nevoie urgent de un raspuns. In 2008 am imprumutat o suma de la o avocata cu o dobanda. M-a pus sa scriu ca am luat 7800 cand de fapt eu am luat doar 6000. Eu am semnat crezand ca ii voi da banii. Din pacate dupa alte trei luni m-a obligat sa ii semnez alta hartie de 10.500 euro. In decurs de 6 luni, ea mi-a imprumutat 6000, iar eu trebuia sa ii dau 10.500. Datorita faptului ca cifra era prea mare pt situatia mea, i-am spus ca mi-am scos un bun la vanzare si ii voi da banii atunci cand il vou vinde. La putin timp, a inceput sa ma intrebe ce am sa ii dau ca sa mai scada din suna. A vrut masina dar era inmatriculata in alta tara si a renuntat. Apoi cand a aflat ca bunul pus la vanzare de sotul meu avea o valoare de 75000 euro a vrut sa afle cu cat il vindem. Disperarea ne facuse ca acel bun sa il dam pentru 25.000 euro. Atunci ea a propus sa il lasam la 20.000 euro si ne scadem cheltuiala, apoi ne va da diferenta de 9500. Am acceptat dar cum nu aveam bani pt ransportarea acelui bun, d-na respectiva s-a folosit de fratele meu spunandu-i ca eu am incredere in tine, iti dau tie banii si cand cobori bunul in casa mea, merg cu tine sa platesti masina si muncitorii. Zis si facut. Sotul, fratele meu, alti 4 muncitori au descarcat bunul, au platit 500 euro pt transport, apoi a inceput sa rada si sa spuna ca nu iti dau nici un ban, doar nu sunt proasta! Nici macar sotul ei, in acel moment care era judecator nu stia intentia ei, iar fiul care era la curent de tot a urcat la etaj…credeam noi de rusine. Dar…totul s-a sfarsit! Dupa o perioada ma suna sa spuna daca am banii sa ii dau ca ea imi da bunul. Bineinteles ca nu am avut cum iar timpul a trecut. Intr-una din zile sotul i-a trimis prin barou o svrisoare in care ii aduce aminte situatia si ca in casa ei se afla bunul nostru in serie limitata si cu o valoare superioara. De atunci si pana acum, probabil d.na a incercat sa imi vanda bunul dar…nu areusit. Uitasem, imediat dupa ce efectiv au fost alungati din casa, sotul meu a fost la politie dar…fiind un nume cu…rezonanta a fost dat cu diplomatie afara. Sotul a murit, iar d.na vrea sa vanda casa si imi suna fratele sa ii spuna sa ii dau datoria si sa i-au bunul. Tot in acest timp o anumita persoana imi spune ca imi da 15.000 euro iar eu o contactez si discut frumos cu ea dar, culmea e ca d.na vroia fix 15000 sa ii dau. Incerc sa ii spun ca nu am cum si ca sincer vreau sa ii dau bani,dar nu acea cifra. Ii spun ca iti dau 10000. Ea de fapt vrea 12.000, mai apoi vrea 11000. Ii explica ca cine il cumpara nu imi da avans dar pe ea nu o intereseaza. Intr-un final ar parea ca accepta dar ma auna sa imi spuna ca s-a razgandit si vrea 15000. Ii dau banii si imi da bunul.
  Am intrebat pe cineva si mi-a spus ca nu pot face nimic si ca este de ajuns ca ea sa aiba doi martori si sa declare ca l-am facut cadou si am pierdut totul.
  Intrebarea mea este: dupa atata timp mai pot face ceva? Am si eu martori, nu doi. Bunul il am cu factura si nu este pe numele meu ci al sotului, avand diviziune de bunuri. El a vrut sa ma ajute crezand ca rezolvam situatia dar…s-a complicat totul. Faptul ca am fost la politie, faptul ca am scrisoare recomandata in care specifica sotul ca bunul lui se afla in casa ei, faptul ca am hartiile ce le-am semnat si se observa ca e camatarie curata modul ei…..chiar nu mai pot face nimic?
  Eu vreau sa incep o procedura corecta si daca ar fi inteles eu consider ca dupa atata timp as fi fost de acord sa ii dau 10000 iar eu sa raman cu 5000 dar mi se pare injust modul ei. Ca sa nu mai pun faptul ca nu am incredere ca nu m-ar da afara dupa ce ii dau banii si ramane si cu pianul…..
  Daca imi spuneti ca nu am dreptate si nu are sens sa lupt eu reununt acum dar as ramane mereu cu amarul asta.
  Astept cu mare nerabdare un raspuns si un sfat in speranta ca am fost destul de clara in a va povesti ,,patania,, mea.
  Cu stima

  • Foarte grava situatia si imi manifest profund regretul ca ati trecut prin asa ceva mai ales din partea unei familii de magistrati. In fine, cred ca si contestatia la executare ar fi trebuit facuta. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 4. buna ziua. in 2010 tatal meu a facut un imprumut de la un camatar. nu a mai reusit sa ii returneze toata suma pe care acesta o pretindea deoarece tot marea dobanda si penalitatile. s-au inteles ca tatal meu sa ii renoveze acestuia locuinta. la terminarea lucrarilor au cazut de acord sa traga linie si sa vada daca mai sunt diferente de bani de inapoiat. in urma presiunilor tatal meu a semnat o asa zisa chitanta de mana in care scria ca a imprumutat suma de bani. dupa ce s-a terminat intalnirea camatarul a adaugat pe acea chitanta de mana ca suma de bani a fost predata in ziua respectiva. dupa aceea a l-a dat in judecata pe tatal meu acesta din urma pierzand procesul, si obligandu-l sa ii restituie suma imprumutata plus alte cheltuieli. intre timp eu am cumparat un teren si un imobil de la tatal meu deoarece pe terenul respectiv mi-am deschis un service auto si aveam nevoie ca autorizatiile sa fie pe numele meu. in luna iulie a acestui an tipul a mers la ancpi sa vada situatia terenului si a imobilului respectiv. vazand ca imobilul si terenul au trecut in proprietatea mea si a sotiei mele, ne-a dat in judecata invocand motivul ca am facut actul de vanzare cumparare special pentru a nu mai putea el sa-si recupereze datoria. mentionez ca la data incheierii contractului terenul si imobilul erau lipsite de orice obligatii. detin certificat de la ancpi. intrebarea mea este, cam ce anume este de facut. astept un raspuns. cu stima!

 5. Acum vreo 10,12 ani, părinții mei au cerut în împrumut, de la cumatul mamei suma de 1000 de dolari pentru a pleca tatăl meu în străinătate. Ei au acceptat doar dacă vor primii banii cu dobândă și dacă vor gira cu apartamentul pentru suma respectivă. Părinții mei erau disperați ca vor pierde locul de muncă și au acceptat. Au făcut act de vânzare cumpărare pe numele lor până la urmă, crezând că îi vor înapoia cât mai repede. Până la urmă oferta de munca era o mare țeapă; era o firmă fantoma și au pierdut cei 1000 de dolari. Părinții mei disperați au făcut împrumut in banca să le înapoieze banii. Nu au acceptat din varii motive. Între timp, părinții mei s-au despărțit. Iar acum tatăl meu vrea să vândă apartamentul să le înapoieze banii, doar ca nu pot fără ei. Am vorbit cu unchiul meu și mătușa mea și au zis ca vor suma de 4000 de euro, pentru că i-au așteptat atâta timp. Părinții mei au făcut și o hârtie la notar ca daca le înapoiază banii, 1000 de euro, plus încă 1000 dobândă, vor pune apartamentul pe numele lor. Acum e mai complicat ca părinții mei s-au despărțit. Cum as putea sa procedez acum? Mulțumesc.

 6. Buna seara ,

  O ruda de familie a dat o suma de bani unei” persoane” pentru a -i aduce o masina.Din pacate, ”persoana ”respectiva a inceput a cere mai multi bani in avans avand ca si motive ca trebuie pentru benzina ca sa plece in strainatate si pentru pretul de cumparare ,plus adusul in tara a masinii.Bineinteles ruda mea ,naiva, a crezut ..Spunandu-i ruda mea acelei ” persoane ” ca nu mai are alti bani,” persoana ” s-a oferit a-l ajuta prin punerea in contac a unui prieten de al lui care face imprumuturi ”rapide” .Ambii au incercat al ”fraierii” prin cumpararea a 2 televizoare LCD ca sa le vanda la un pret mai mare decat ceea ce le-a cumparat ca sa poata sa aiba un profit mai mare, si v-a putea restituii bani imprumutati.Ruda mea avand un card de cumparaturi a cumparat televizoarele si a avut incredere in dansii.Dupa toate aceste inselatorii cei 2 au inceput a-l santaja si amenintaca daca nu mai ofera alti bani nu o sa mai primeasca niciun ban inapoi pana acum dati lor si sa restituie aceea suma luata de la a doua PERSONA, dar cu dobanda, Asa a ajuns ruda mea cu datorii la provident, imprumuturi bancare ,pierderea bunurilor materiale.Asa ca ruda mea nu s-a ales cu nicio masina doar cu o gaura mare de datorii pe care nu are cum sa le achite,fiind la o varsta inaintata.

  Dansul era singur cand s-a intamplat toate acestea, dovezi are doar cateva sms-uri.Astazi am aflat si am gasit acest site.Sper ca sa imi oferiti un sfat !

  Va multumesc

 7. IFN-urile nu sunt CAMATARI ?

  De ce sunt :”scosi “din definitia camatariei,cand ei de fapt fac in mod sistematic cele mai mari abuzuri si ilegalitati?
  Este suficient sa te inregistrezi ca SRL si camataria devine legala?
  Multumesc!

 8. buna seara am fost la sectia de politie acuma 20 de ,min sa reclam,camata si amenintarile facute de acel individ,politistii erau foarte linistiti se uitau la tv nu aveau chef sa imi explice si imi zic sa ma duc acasa sa sun cand o intra peste mine in casa,spunudu-le cum mai sun dupa ce intra la mn in casa si ma omoara sau nu inteleg inca odata politia romana este de c***t nustiu dc mai exista si mai au sloganu siguranta si incredere

 9. Acum aproximativ 3 ani am luat bani împrumut de la un coleg de serviciu 6000 ron cu dobândă de 10 la sută pe lună. El m-a pus să semneze o hârtie din care reieșea că mi-a dat 9000ron. Am plătit dobândă în fiecare lună, până anul trecut în martie când i -am dat 3000 Ron și rămăsesem cu 3500 ron. Nu am mai putut să plătesc, iar luna trecută m-am trezit cu poprire pe salariu de 15000 Ron. Sunt f mulți colegi în această situație. Unde aș putea să fac o plângere penală, cu organizarea unui flagrant, cu martori, etc.

 10. Am facut un imprumut de 7500 euro cu o dobanda de 5000 dar am pus garantie un teren cu contract de vanzare in care scrie ca mi au dat 12.000 euro pe teren .
  in cazul acesta deschiderea unui proces ma poate ajuta sa mi recuperez terenul si sa platesc doar dobanda legala a imprumutului??? Am martori care stiu ca am primit doar cei 7000

 11. Buna ! Am luat in 2013 800 euro si nu am reușit îi dau banii si dobînda la timp si a început cu amenintarile si chiar sa pună interlop să mă amenințe si ma pus sa semnez un contract la notar pe o sumă de 8000 euro ca sa fie sigur că îi dau banii dar el a mers la un executor silit si am acuma oprire pe salar in situatia mea am aflat de la poliție ca sint 8 persoane in cauza mea dar pe 5 persoane le-a convins sa își retragă plângerea si am mai ramas 3 persoane dar a primit el cîștig de cauză a 2 a oră cică nu se considera camatarie , mentionez ca nu ne-am cunoscut înainte nu suntem rude deci e clar ca cu asta se ocupă

 12. Buna ziua!As avea și eu o problema și nu stiu cum se poate rezolva .Am împrumutat niște banii acum 6 ani de la o persoana care se ocupa cu camata .Clar ca mi-a băgat camata foarte mare ,iam platit suma împrumutată de 3 ori dar mereu ma scotea datoare si mai mult. Am un apartament ,el dorind sa pună mana pe el.Ma hartuia practic mereu .Am fost nevoita sa ma mut din acel oras dar după atâția ani am auzit ca încă ma cauta .Mie frica pt siguranța mea si a familiei mele. Nu știu cum sa procedez si unde sa ma duc sa termin cu povestea asta .Nu mai am probe pe tel de atunci ca au trecut mulți anii .Va mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.