Camerele Video Din Holul Blocului Nu Incalca Legislatia GDPR

Aveti camere video cu inregistrare in scara blocului? Vedeti daca este legal si cand?

Camerele Video Din Holul Blocului – Intr-o prima faza trebuie sa stiti ca de data recenta, CJUE s-a pronuntat cu privire la legalitatea existentei unui sistem de supraveghere in interiorul scarilor de bloc si a precizat ca ele nu sunt ilegale CJUE opinand in cauza C 708/18 ca un sistem de protectie este superior interesului legitim al persoanelor si a stabilit ca :

Articolul 6 alineatul (1) litera (e) și articolul 7 litera (f) din Directiva 95/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, citite în lumina articolelor 7 și 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, trebuie interpretate în sensul că nu se opun unor dispoziții naționale care autorizează instituirea unui sistem de supraveghere video precum sistemul în discuție în litigiul principal instalat în părțile comune ale unui imobil cu destinație de locuință, în scopul de a urmări interese legitime care constau în asigurarea pazei și a protecției persoanelor și a bunurilor, fără consimțământul persoanelor vizate, dacă prelucrarea datelor cu caracter personal efectuată prin intermediul sistemului de supraveghere video în cauză îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 7 litera (f) menționat, aspect a cărui verificare revine instanței de trimitere.

Vizualizati si :

Astfel, intrebarea pusa a vizat : Legitimarea prelucrării datelor cu caracter personal – Reglementare națională care autorizează supravegherea video pentru asigurarea siguranței și a protecției persoanelor, a bunurilor și a valorilor și pentru realizarea unor interese legitime, fără consimțământul persoanei vizate – Instalarea unui sistem de supraveghere video în părțile comune ale unui imobil cu destinație de locuință”

Tragem astfel concluzia ca leguitorul european, a prevazut o libertate ceva mai larga desi vorbim despre colectivitatea unui condominu, atunci cand a venit vorba de aplicarea regulilor GDPR si a precizat ca daca vine vorba despre interesul si siguranta persoanei, acordul pentru prelucrarea datelor, NU mai trebuie sa fie data.

Camerele Video Din Holul Blocului
cugetliber

Cand nu este legala montarea unor asemenea camere de supraveghere video?

In opinia noastra, si desprinzand din dispozitivul hotararii CJUE, observam ca este legala montarea unora semenea dispozitive doar atunci cand ” în cauză sunt indeplinite condițiile prevăzute la articolul 7 litera (f) “, conditii ce tin de prelucrarea datelor FARA ACORDUL PERSOANEI, iar in contextul dat, cand interesul urmarit prin montarea camerelor este superior interesului si protectiei oferite de catre directiva GDRP si anume, consimtamantul dat.

Nu putem aprecia ca este intruna conditia prevazuta la art. 7 litera f) si anume ” prelucrarea este necesară pentru realizarea interesului legitim urmărit de operator sau de către unul sau mai mulți terți, cu condiția ca acest interes să nu prejudicieze interesul sau drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei vizate, care necesită protecție în temeiul articolului 1 alineatul (1). ” – in conditiile in care monotorizarea se face EXCESIV, sau daca se face in scopul de a avea stocate imagini cu persoanele care tranziteaza aceasta zona comuna a holului blocului pentru a putea mai tarziu sa fie folosite pentru intimidare sau chiar santaj.

Camerele Video Din Holul Blocului si excesiva lor folosire de catre persoane neautorizate.

De asemenea, nu poate fi legala instalarea unor asemenea dispozitive in conditiile in care prin aceastea s-ar dori de fapt de catre utilizator/administator, spionarea vietii private a unor persoane aflate in colectivitate.

Ex: montarea de camere de toate etajele blocului indreptate catre intrarea in imobilul persoanelor particulate care ar putea sa cuprinda si imagini din interiorul imobilului atunci cand se deschide usa.

Ce prevede legea interna cu privire la Camerele Video Din Holul Blocului ?

Dreptul român

8        Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 790 din 12 decembrie 2001), astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 102/2005 și prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2007, aplicabilă ratione temporis litigiului principal, a fost adoptată pentru a transpune Directiva 95/46 în dreptul român.

(2)      Consimțământul persoanei vizate nu este cerut în următoarele cazuri:

b)      când prelucrarea este necesară în vederea protejării vieții, integrității fizice sau sănătății persoanei vizate ori a unei alte persoane amenințate;

10      Decizia nr. 52/2012 a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (România, denumită în continuare „ANSPDCP”) privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, în versiunea aplicabilă litigiului principal, prevedea la articolul 1:

„Colectarea, înregistrarea, stocarea, utilizarea, transmiterea, dezvăluirea sau orice alte operațiuni de prelucrare a imaginilor prin mijloace de supraveghere video, care permit identificarea directă sau indirectă a persoanelor fizice, reprezintă operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal ce intră sub incidența [Legii nr. 677/2001].”

Cititi si :

11      Articolul 4 din această decizie prevedea:

„Supravegherea video poate fi efectuată, în principal, în următoarele scopuri:

a)      prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor;

b)      supravegherea traficului rutier și constatarea încălcării regulilor de circulație rutieră;

c)      asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora;

d)      îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică;

e)      realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu se prejudicieze drepturile și libertățile fundamentale sau interesul persoanelor vizate.”

12      Potrivit articolului 5 alineatele (1)-(3) din decizia menționată:

„(1)      Supravegherea video poate fi efectuată în locuri și spații deschise sau destinate publicului, inclusiv pe căile publice de acces de pe domeniul public sau privat, în condițiile prevăzute de lege.

(2)      Camerele de supraveghere video se montează în locuri vizibile.

(3)      Este interzisă utilizarea mijloacelor de supraveghere video ascunse, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.”

Astfel, avand in vedere iscarea litigiului in cauza, desigur ca a fost necesara si paralela cu legea veche , abrogada prin implenetarea dispzoitiilor din directiva GDRP, insa chiar aceasta directiva, pune pe prim loc securitatea partilor si ulterior procesarea informatiilor cu caracter personal cum ar fi fetele persoanelor filmate in scara blocului.

Tragem astfel concluzia cu privire la Camerele Video Din Holul Blocului , ca desi CJUE stabileste ca pot fi montate in scarile de bloc asemenea dispozitive video de inregistrare, asta nu inseamna ca pot exista si abuzuri de drept care pot fi cenzurate cu ajutorul instantei de judecata sau chiar ai autoritatii de protectie a datelor iar in urma incalcarii unor asemenea obligatii chiar solicitarea de despagubire pe parte morala.

Av.Drd. Cuculis Adrian

5 comments to “Camerele Video Din Holul Blocului Nu Incalca Legislatia GDPR”
  1. Buna ziua, eu daca stau la bloc si am camere montate pe proprietatea mea privata adica la geamul meu si camerele sunt semnalate prin afis sunt la vedere montate daca sunt indreptate spre intrarea in imobil spatiul public este legal?

  2. Președintele de asociație de locatari are voie să instaleze cameră spion pe holul comun ,fără cunoștința locatarilor ? Știm că există dar nu am identificat locul ! Are aparatură de interceptare a convorbirilor din apartamente ! Nu știm spre cine să ne îndreptăm sesizarea pentru o percheziție în apartamentul său și al altei persoane din bloc cu care colaborează !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.