Incalcarea drepturilor de autor si limitele exercitării dreptului de autor, care este limita pana la care putem folosi anumite drepturi deja protejate si unde savarsim o ilegalitate in folosirea unor drepturi de autor.
Incalcarea Drepturilor De Autor si Legea 8 din 1996 privind drepturile de autor.
Cand nu este necesar sa luam consimtamantul autorului operei si de asemenea nici sa efectuam vre-o plata pentru folosirea operei?
Art. 33. din legea de mai sus :
– (1) Sunt permise, fără consimţământul autorului şi fără plata vreunei remuneraţii, următoarele utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoştinţă publică, cu condiţia ca acestea să fie conforme bunelor uzanţe, să nu contravină exploatării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare:
Inainte de a reda ce tipuri de opere pot fi utilizate observam o delimitare concrecta cu privire la ce permite legea si poate aspectul cel mai important , ” sa nu-l prejudicieze pe autorul operei” – astfel prejudicierea poate fi considerata de catre un autor de opera si prin neincasarea unor sume de bani, insa textul de lege precizeaza ca acest lucru este exclus de la plata remuneratiei.
a) reproducerea unei opere în cadrul procedurilor judiciare; – prin urmare ar fi nefiresc ca pentru rezolvarea unei situatii contencioase in fata instantei, partile sa achite aceste drepturi de autor.
b) utilizarea de scurte citate dintr-o operă, asta doar daca sunt efectiv in în scopul unei analize sau comentariu ori daca sunt date pentru exemplificare insa avand in vedere citatele si nu o parte mai mare din opera;
c) utilizarea de citate sau opere pentru a exemplifica anumite aspecte cotidiene;
d) reproducerea pentru informare şi cercetare de scurte extrase din opere, în cadrul bibliotecilor, muzeelor, filmotecilor, fonotecilor, arhivelor instituţiilor publice culturale sau ştiinţifice, care funcţionează fără scop lucrativ deci oricum in situatia in care nu este generatoare de profit;
e) reproducerea, difuzarea sau comunicarea către public tocmai in scopul informarii maselor;
f) reproducerea, difuzarea sau comunicarea către public de scurte fragmente ale conferinţelor, alocuţiunilor, pledoariilor şi a altor opere de acelaşi fel, care au fost exprimate oral în public, cu condiţia ca aceste utilizări să aibă ca unic scop informarea privind actualitatea;
g) reproducerea, difuzarea sau comunicarea către public a operelor în cadrul informaţiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai în măsura justificată de scopul informaţiei;
h) reproducerea, cu excluderea oricăror mijloace care vin în contact direct cu opera, difuzarea sau comunicarea către public a imaginii unei opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, amplasată permanent în locuri publice, în afara cazurilor în care imaginea operei este subiectul principal al unei astfel de reproduceri, difuzări sau comunicări şi dacă este utilizată în scopuri comerciale;
i) reprezentarea şi executarea unei opere în cadrul activităţilor instituţiilor de învăţământ, exclusiv în scopuri specifice şi cu condiţia ca atât reprezentarea sau executarea, cât şi accesul publicului să fie fără plată.
Evident ca aceste libertati nu vin doar c atare ci legea arata ca in cazurile prevăzute la lit. b), c), e), f) şi h) trebuie să se menţioneze sursa şi numele autorului şi locul unde se găseşte originalul daca datele acestea pot fi identificate.
De aemenea este bine sa stiti ca o opera poate fi reprodusa in cadrul familiei, cerc restrans de prieteni si evident cu aceeasi conditie sa nu-l prejudicieze pe autor.
Legea vorbeste si despre transformarea unei opere. Si acest lucru este permis doar daca –
– este o transformare privată, care nu este destinată şi nu este pusă la dispoziţia publicului, cumva aplicandu-se dispozitiile de la cercul restrans de oameni ce pot observa transformarea;
b) daca se obtine o parodie sau o caricatura;
Drepturile de autor pot fi cesionate la randul lor si astfel opera poate fi folosita de catre terte persoane ce devin cesionari ai drepturilor de autor pentru operele respective si desigur ca pot opta ceea ce vor face cu acele opere.
Nu uitati, ca drepturile de autor pot fi aparate impotriva folosirii de catre persoane neautorizate ( vedeti aici ).
Cesiunea drepturilor de autor de regula este oneroasa, astfel se vor plati sume de bani pentru a intra on posesia acestor drepturi si doar in conditii deosebite de gratificari, se vor putea face acte de donatie cu privire la acele drepturi de autor.
De retinut, drepturile de autor se mostenesc!
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna seara,
Am primit astazi o cerere de executare silita pentru un contract de credit cu Raiffeisen, credit ipotecar, careia i-am rambursat cu acordul sau, o suma din vanzarea acelui imobil.
Efectiv, acum 4 ani, banca ne-a ridicat ipoteca de pe un apartament, sa il putem vinde si sa achitam ce mai putem dintr-un credit de cca 66500 chf.
Creditul a fost facut in dec 2007, am platit rate toti anii acestia iar apartamentul vandul in dec 2014, la valoarea de 100.000lei, ca atat mai facea, si suma a fost rambursata bancii.
Avem acte doveditoare, desigur.
Intre timp, banca a tacut. Eu am cont Raiff in contonuare…
Azi, dupa 5 ani, aflu ca am de platit aproape aceeasi suma de acum 12 ani.
Nu 66500, dar vreo 55.000, catre o agentie de recuperare.
Vreau, evident, sa contest aceasta punere in executare si sa o dovedesc, in opinia mea, ca fiind nejustificata. Sunt co-debitor. Nu stiu cum si de ce aceste sume.
Cum putem lua legatura sa ma ajutati sa imi formulez o aparare cat mai curand?
Locuiesc in Rm Valcea. Daca nu va puteti ocupa Dvs, atunci poate imi recomandati pe altcineva, competent.
Va multumesc!
Otilia Mazilu
076ss040
Desigur ca ne ocupam si revenim de indata la dvs. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011