Copyright Si Drepturi De Autor – Cum Le Aparam

Avocat Drepturi De Autor

Drepturi de autor si Copyright – Drepturile de autor si proprietatea intelectuala, un subiect extrem de controversat mai ales in conditiile de pandemie cand foarte multi lucreaza pe drepturi de autor, contrate DDA , inovatii , inventii si alte asemenea.

Drepturile de autor trebuiesc protejate intr-o societate moderna si normala mai ales ca altfel, oricine ar putea sa “imprumute”, sa nu zic sa fure, creatia altcuiva si sa o foloseasca pe nedrept, ba chiar mai mult sa faca si profit din munca altuia.

Drepturile de autor nu sunt ceva abstract, ele se regasesc in tot ceea ce creem noi in fiecare zi.

Stiati ca daca filmati cu telefonul mobil un videoclip , acela are drepturi de autor asupra sa?

Totul despre drepturile de autor si proprietatea intelectuala

Prin urmare, este bine sa stim ce putem sa facem cand vine vorba despre drepturile de autor, cand este cazul sa cerem asistenta specializata de la un avocat drepturi de autor si ce facem daca suntem chemati in judecata ori altcineva foloseste pe nedrept o opera de-a noastra.

Ne-am propus sa dezbatem exhaustiv, subiectul drepturilor de autor si ca atare vom incepe cu legea 8/1996 a drepturilor de autor si cele conexe.

Sa incepem!

Aveti un litigiu pe drepturi de autor sau proprietate intelectuala ? Completati formularul de mai jos si cereti informatii de la un avocat specializat in drepturi de autor –

Ce este proprietatea intelectuala sau dreptul de autor ?

Notiunea de proprietate intelectuala este in general atribuita unor opere sau bunuri netangibile.

Nu putem sa identificam in mod concret spre exemplu o piesa de teatru sau o creatie muzicala ci ea este mai degraba o chestiune abstracta.

Evident ca interpretul spre exemplu, daca se va judeca pe drepturile de autor asupra unei piese, va putea sa faca dovada prin orice mijloc ca o anumita opera este a lui , chemand in fata instantei de judecata martori sau prezentand schite sau ciorne si atunci putem discuta despre o dovada a operei care desigur se face cu obiecte tangibile cu probe materiale solide.

Prin urmare, proprietatea intelectuala si dreptul de autor in ansambul lor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi asupra altor opere de creaţie intelectuală este recunoscut şi garantat în condiţiile legii 8/1996 a drepturilor de autor iar acest drept este legat de persoana autorului şi comportă atribute de ordin moral şi patrimonial.

Cititi si :

Ce drepturi de proprietate intelectuala / drept de autor , pot fi protejate ?

Atentie La Drepturile De Autor, plecam de la aceasta avertizare si pentru a putea dezvolta si mai mult ce inseamna protectia pe care o da legea unor creatii intelectuale, este necesar sa vedem mai jos in concret, o problema reala cu care noi avocatii specializati in drepturi de autor de la SCA Cuculis&Asociatii, am primit-o.

Problema Juridica:

Buna ziua,am si eu anumite nelamuriri in legatura cu fotomodelele.

As dori sa incep o astfel de cariera,fiind eu modelul pentru sedinte foto.

As vrea sa stiu,in cazul in care se propun oferte pentru shootinguri facute gratis din partea fotografului,cum ramane cu copyright-ul si semnarea unui contract fara a putea fi folosite pozele fara acordul meu pe diferite platforme sau in diferitee campanii/proiecte?

Cum ar trebuii sa procedeze un fotomodel pentru a se proteja? Multumesc anticipat.

Si acum sa raspundem intrebarii prin raportare la lege.

Pozele facute unei persoane si folosite ulterior de catrea cel ce le-a facut, ori de catre alte parti, pot face obiectul unor drepturi de autor?

Evident ca da iar intrebarea adresata de catre clientul de mai sus are un raspuns clar.

Pentru a evita orice folosie ilegala a fotografiilor respective, chiar daca se face contractul fara valoare , adica fara plata, este esential totusi sa fie stipulate in cadrul acelui contract o serie larga de prevederi ce din de drepturile de autor, cum ar fi modalitatea de raspandire a materialului fotografic, intinderea in timp dar si moduri de retragere.

Pe scurt, conform legii, urmatoarele pot constitui obiect al protejarii prin prisma drepturilor de autor:

Art. 7 din legea 8/1996 explica – Reprezinta obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt:

a) scrierile literare şi publicistice, conferinţele, predicile, pledoariile, prelegerile şi orice alte opere scrise sau orale, precum şi programele pentru calculator;

b) operele ştiinţifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicările, studiile, cursurile universitare, manualele şcolare, proiectele şi documentaţiile ştiinţifice;

c) compoziţiile muzicale cu sau fără text;

d) operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice şi pantomimele;

e) operele cinematografice, precum şi orice alte opere audiovizuale;

f) operele fotografice, precum şi orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;

g) operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice;

h) operele de arhitectură, inclusiv planşele, machetele şi lucrările grafice ce formează proiectele de arhitectură;

i) lucrările plastice, hărţile şi desenele din domeniul topografiei, geografiei şi ştiinţei în general.

Ce creantii nu pot fi protejate de legislatia drepturilor de autor ?

Legea prevede o serie de exceptii de la drepturile de autor in sensul ca ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare, stemele statului, stirile si informatiile din presa ori simplele fapte si date ori mijloacele de plata, acestea nu pot face obiectul drepturilor de autor si ca atare ele nu pot fi protejate

Beneficii ale protejarii proprietatii intelectuale – Drepturi de autor

Un avocat specializat in drepturi de autor si proprietate intelectuala ar spune ca orice tip de proprieate intelectuala ar trebui protejata fiindca exista beneficii de ordin pecuniar.

Multi dintre autori nu cunosc spre exemplu ca atunci cand vand o opera, un tablou ori o fotografie, ei dar si mostenitorii lor, au dreptul de a incasa la fiecare revanzare, un drept de suita ori de cate ori respectiva opera se vinde.

Astfel autorul unei opere originale de artă grafică sau plastică ori al unei opere fotografice beneficiază de un drept de suită, reprezentând dreptul de a încasa o cotă din preţul net de vânzare obţinut la orice revânzare a operei, ulterioară primei înstrăinări de către autor, precum şi dreptul de a fi informat cu privire la locul unde se află opera sa.

Prin urmare, 12.500 euro sau contravaloarea în lei poate fi incasata de catre un autor al unei opere aplicandu-se urmatoarele procente :

a) de la 300 la 3.000 euro – 5%;b) de la 3.000,01 la 50.000 euro – 4%;c) de la 50.000,01 la 200.000 euro – 3%;d) de la 200.000,01 la 350.000 euro – 1%;e) de la 350.000,01 la 500.000 euro – 0,5%;f) peste 500.000 euro – 0,25%.

Dreptul de suita. In cat timp poate cere plata sumelor de mai sus, un autor ce nu a primit acest drept ?

Cand vine vorba despre Litigii de drepturi de autor , veti avea nevoie in mod obligatoriu de un avocat specializat in drepturi de autor si proprietate intelectuala.

Pe langa cazuistica bogata este necesar sa fie cunoscute deciziile ICCJ in materie de proprietate intelectuala dar si deciziile CCR si practica de casatie.

Astfel , legea vorbeste despre un termen general de prescriptie in ceea ce priveste posibilitatea unui autor in vederea recuperarii sumelor ce deriva din dreptul acestuia de suita din legea drepturilor de autor.

Atentie deci, exista pentru autori un termen de prescriptie de 3 ani de zile.

Redactarea si revizuirea contractelor din domeniul drepturilor de autor

Drepturile de autor asa cum am aratat fac parte din categoria drepturilor nepatrimoniale si din punctul unui avocat specializat in drepturi de autor, cel mai usor de folosit fara drept.

Spre exemplu si simpla folosire a unor opere trebuie remunerata coresupunzator altfel incalcandu-se legislatia in materie de drepturi de autor.

In general contractele de drepturi de autor se refera la cedarea in mod nelimitat a drepturilor ce rezida din activitatea creeatoare a unei persoane.

Pentru ca aceste drepturi sa fie folosite in mod legal de catre o alta parte, este absolut esential ca partile sa semneze contracte de drepturi de autor si sa-si arate in mod clar obligatiile si drepturile si cum vor fi remunerate sau nu acele drepturi de autori pe viitor dar si cum si cat vor fi ele folosite.

Fara existenta unui contract, autorul se prezuma ca avand in continuare dreptul de a cere despagubiri de la cel ce le foloseste fara sa dovedeasca dreptul acesta.

Cat timp dureaza protectia drepturilor de autor ?

In primul rand pentru a putea calcula termenul deprotectie al unei opere este necesar sa determinam momentul la care opera se naste.

Daca stim la ce moment s-a nascut opera, putem calcula protectia drepturilor de autor in timp.

Astfel, drepturi precum difuzarea, reproducerea si alte asemenea se pastreaza pe toata durata vietii autorului iar dupa moartea acestuia, in toate cazurile operelor oricare ar fi ele, termenul de protectie a drepturilor de autor este de 70 de ani!

Cum te poate ajuta un avocat de dreptul proprietatii intelectuale?

In domeniul drepturilor de autor avocatul specializat in proprietate intelectuala poaate identifica in primul rand daca a avut loc sau nu o incalcare a drepturilor de autor si in mod secundar sa identifice ce demersuri trebuiesc facute, atat in mod anteprocesual dar si procesual , pentru ca un autor sa isi recupereze prejudiciile cauzate de folosirea operei sale in mod injust de catre o alta persoana.

Multe dintre litigiile pe dreptul proprietatii intelectuale sunt solutionate pe cale amiabila cu plata sumelor de bani solicitate insa o buna parte ajung in instanta si atunci un Avocat pentru probleme de proprietate intelectuala este indispensabil cauzei dvs.

Si persoanele juridice pot face obiectul protectiei drepturilor de autor – RIL ICCJ Locul producerii prejudiciului in cazul incalcariidrepturilor de autor RIL 21/2021

Decizia RÎL-ÎCCJ nr. 21/2021. Drepturi de autor persoană juridică. Locul producerii prejudiciului în acțiunile în pretenții formulate de organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor.

Admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 107, art. 113 alin. (1) pct. 9 și art. 116 din Codul de procedură civilă stabilește că sintagma „loc al producerii prejudiciului” în acțiunile în pretenții formulate de organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor, având ca obiect obligarea utilizatorilor de a achita remunerațiile cuvenite pentru comunicarea publică/radiodifuzarea neautorizată a fonogramelor de comerț sau publicate în scop comercial ori a reproducerilor acestora și/sau a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual, corespunde locului săvârșirii faptei ilicite, iar nu celui al efectuării plății prejudiciului.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică astăzi, 27 septembrie 2021.

Pot asculta muzica acasa pe Youtube fara sa consider ca incalc drepturile de autor ale cuiva? Dar daca mai sunt si cu prietenii ?

(1) Nu constituie o încălcare a dreptului de autor, în sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fără consimţământul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu condiţia ca opera să fi fost adusă anterior la cunoştinţa publică, iar reproducerea să nu contravină utilizării normale a operei şi să nu îl prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de utilizare.

Nu sunteti sigur daca puteti folosi sau nu o anumita opera ori daca dreptul dvs. este protejat? Atunci puteti sa consultati avocatul specializat in drepturile de autor pentru a sti exact care sunt limitele de actiune.

Legislatia drepturilor de autor asa cum am aratat si mai sus nu protejeaza ORICE tip de opera sau de activitate, prin urmare inainte de a incepe un litigiu sau inainte de a acuza o persoana ca foloseste in mod nelegal un drept nepatrimonial, este esential sa faceti cercetari prelabile si sa verificati cu un avocat drepturi de autor si copyright, daca si in ce fel au fost incalcate drepturile dvs.

Av.Drd Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania