Cumpararea Drepturilor Litigioase – Cine Le Poate Cumpara Si Cine Nu

Nulitatea absolut─â a dob├óndirii unor drepturi litigioase de c─âtre profesioni╚Ötii justi╚Ťiei.

Cumpararea Drepturilor LitigioaseProblema incapacit─â╚Ťii profesioni╚Ötilor justi╚Ťiei ├«n raport cu dob├óndirea de drepturi litigioase.

Cumpararea Drepturilor Litigioase
Drepturi litigioase

L─ârgirea sferei incapacit─â╚Ťii profesioni╚Ötilor justi╚Ťiei de c─âtre art. 1653 din Noul Cod Civil urm─âre╚Öte ap─ârarea prestigiului justi╚Ťiei ├«mpotriva unor eventuale suspiciuni care ar putea impieta implicarea celor ce deservesc justi╚Ťia cu titlu profesional. ├Än mod indubitabil, reglementarea incapacit─â╚Ťii profesioni╚Ötilor justi╚Ťiei interfereaz─â acut cu regimul juridic al execut─ârii silite.

├Än principiu, executorii judec─âtore╚Öti sunt lovi╚Ťi de incapacitate prin raportare la drepturile a c─âror cump─ârare le este interzis─â, urm├ónd a se distinge dac─â drepturile aflate ├«n faza execut─ârii silite ├«╚Öi men╚Ťin caracterul litigios ori dac─â drepturile urm─ârite silit ├«n cadrul execut─ârii silite indirecte ar putea fi apreciate ca av├ónd un astfel de caracter.

Textul de lege incident ├«l constituie art. 1653 NCC ├«n care se arat─â c─â: ÔÇŁ(1) Sub sanc╚Ťiunea nulit─â╚Ťii absolute, judec─âtorii, procurorii, grefierii, executorii, avoca╚Ťii, notarii publici, consilierii juridici ╚Öi practicienii ├«n insolven╚Ť─â nu pot cump─âra direct sau prin persoane interpuse drepturi litigioase care sunt de competen╚Ťa instan╚Ťei judec─âtore╚Öti ├«n a c─ârei circumscrip╚Ťie ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea. (2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1): a) cump─ârarea drepturilor succesorale ori a cotelor-p─âr╚Ťi din dreptul de proprietate de la como╚Ötenitori sau coproprietari, dup─â caz; b) cump─ârarea unui drept litigios ├«n vederea ├«ndestul─ârii unei crean╚Ťe care s-a n─âscut ├«nainte ca dreptul s─â fi devenit litigios; c) cump─ârarea care s-a f─âcut pentru ap─ârarea drepturilor celui ce st─âp├óne╚Öte bunul ├«n leg─âtur─â cu care exist─â dreptul litigios. (3) Dreptul este litigios dac─â exist─â un proces ├«nceput ╚Öi neterminat cu privire la existen╚Ťa sau ├«ntinderea saÔÇŁ.

Prin reglementarea amintit─â se urm─âre╚Öte, a╚Öadar, ocrotirea prestigiului justi╚Ťiei, mai cu seam─â interesul public ca profesioni╚Ötii dreptului s─â fie percepu╚Ťi de c─âtre comunitate ca fiind ├«n afara oric─ârei suspiciuni de traficare a unor drepturi a c─âror existen╚Ť─â ori ├«ntindere este influen╚Ťat─â direct de activit─â╚Ťile acestora.

Sub aspectul competen╚Ťei teritoriale de solu╚Ťionare a litigiilor ce au ca obiect drepturi litigioase, executorii judec─âtore╚Öti sunt ├«mpiedica╚Ťi ├«n mod expres de lege s─â dob├óndeasc─â asemenea drepturi.

Dup─â cum se arat─â ├«n cuprinsul art. 1653 alin. (1) din Noul Cod Civil, persoanele implicate ├«n mod profesional ├«n administrarea serviciului de stat al justi╚Ťiei sunt oprite de a cump─âra ÔÇŁdrepturi litigioase care sunt de competen╚Ťa instan╚Ťei judec─âtore╚Öti ├«n a c─ârei circumscrip╚Ťie ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitateaÔÇŁ.

├Än vederea stabilirii sferei de competen╚Ť─â teritorial─â a profesionistului se are ├«n vedere:

 • limitarea acesteia la o anumit─â regiune cu determinarea instan╚Ťelor ╚Öi drepturilor deduse judec─â╚Ťii la acele instan╚Ťe;
 • ├«nl─âturarea oric─ârei asemenea limite ce se traduce prin posibilitatea de a-╚Öi desf─â╚Öura activitatea ├«n raza de competen╚Ť─â a oric─ârei instan╚Ťe din Rom├ónia, pentru drepturi litigioase.

Criteriul aplicabil ├«l constituie organizarea teritorial─â prev─âzut─â de legea de organizare a profesiei pentru corpul profesional din care face parte profesionistul dreptului ├«n discu╚Ťie.

Profesionistul dreptului va fi, deci, incapabil s─â dob├óndeasc─â drepturi care sunt de competen╚Ťa instan╚Ťelor judec─âtore╚Öti ├«n a c─âror raz─â teritorial─â este organizat corpul profesional din care face parte.

Cu titlu de exemplu, executorii judec─âtore╚Öti sunt incapabili de a dob├óndi drepturi litigioase de competen╚Ťa cur╚Ťii de apel ├«n circumscrip╚Ťia c─âreia ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea, precum ╚Öi a tribunalelor ╚Öi judec─âtoriilor din raza teritorial─â a acestei cur╚Ťi.

A╚Öadar, din punct de vedere teritorial, competen╚Ťa unui executor judec─âtoresc cuprinde ├«ntreaga circumscrip╚Ťie teritorial─â a cur╚Ťii de apel ├«n raza c─âreia se afl─â acest birou.

├Äntruc├ót organizarea teritorial─â a corpului profesional al executorilor judec─âtore╚Öti se face ├«n camere regionale pe l├óng─â fiecare curte de apel, executorii judec─âtore╚Öti vor fi incapabili de a cump─âra drepturi litigioase de competen╚Ťa cur╚Ťii de apel ├«n raza c─âreia func╚Ťioneaz─â biroul lor, inclusiv de competen╚Ťa judec─âtoriilor sau tribunalelor aflate ├«n circumscrip╚Ťia acestei cur╚Ťi.

A╚Öadar, un executor judec─âtoresc va fi lovit de incapacitate ├«n ceea ce prive╚Öte posibilitatea de a cump─âra un drept, dac─â dreptul a devenit litigios prin introducerea unei cereri ├«n justi╚Ťie, dac─â procesul nu este terminat ╚Öi ├«n func╚Ťie de stadiul ├«n care se afl─â, la oricare din instan╚Ťele aflate ├«n raza cur╚Ťii de apel de pe l├óng─â care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea.

Supu╚Öi aceleia╚Öi incapacit─â╚Ťi vor fi ╚Öi avoca╚Ťii, at├ót definitivi, c├ót ╚Öi stagiari, relativ la posibilitatea de a dob├óndi drepturi ├«n leg─âtur─â cu care ├«╚Öi exercit─â ├«n concret func╚Ťiunile de ├«nf─âptuire a justi╚Ťiei, precum ╚Öi drepturi de competen╚Ťa oric─ârei instan╚Ťe din circumscrip╚Ťia jude╚Ťului ├«n baroul c─âruia sunt ├«nscri╚Öi (tribunal sau judec─âtorie).

Ar─ât─âm c─â potrivit art. 1654 alin. (1) lit. c) NCC: ÔÇŁSunt incapabili de a cump─âra, direct sau prin persoane interpuse, chiar ╚Öi prin licita╚Ťie public─â: (ÔÇŽ) c) func╚Ťionarii publici, judec─âtorii-sindici, practicienii ├«n insolven╚Ť─â, executorii, precum ╚Öi alte asemenea persoane, care ar putea influen╚Ťa condi╚Ťiile v├ónz─ârii f─âcute prin intermediul lor sau care are ca obiect bunurile pe care le administreaz─â ori a c─âror administrare o supravegheaz─âÔÇŁ.

Aceste lucruri le puteti rezolva doar pe calea contestatiilor la executare.

Prin raportare la natura interesului public ocrotit, sanc╚Ťiunea ce poate interveni ├«n cazul nerespect─ârii incapacit─â╚Ťii este nulitatea absolut─â.

Cititi si despre:

Prin urmare, un executor judec─âtoresc nu poate fi cump─âr─âtor ├«n v├ónz─ârile ce se realizeaz─â ├«n cadrul execut─ârilor silite pe care le realizeaz─â el ├«nsu╚Öi, indiferent dac─â aceste v├ónz─âri se ├«ncheie amiabil de c─âtre debitor sau sub supravegherea ori se ├«ncheie silit, de c─âtre executor, fie direct, fie prin licita╚Ťie public─â.

Cumpararea Drepturilor Litigioase

Incapacitatea opereaz─â ╚Öi ├«n privin╚Ťa posibilit─â╚Ťii executorului judec─âtoresc de a ac╚Ťiona ├«n leg─âtur─â  cu aceste v├ónz─âri ca reprezentant al cump─âr─âtorului. Potrivit art. 1298 NCC, reprezentantul nu este capabil s─â ├«ncheie pe seama reprezentantului un act pe care ar fi incapabil s─â ├«l ├«ncheie ├«n nume propriu, astfel cum rezult─â ├«n materia reprezent─ârii conven╚Ťionale.

O eventual─â ignorare a acestei incapacit─â╚Ťi legale ar conduce la ├«nc─âlcarea interesului public pe care este ├«ns─ârcinat s─â ├«l protejeze ├«n cadrul procedurii de executare silit─â instrumentate, ╚Öi anume aceea ca aceasta s─â se desf─â╚Öoare ├«ntr-o manier─â legal─â, neutr─â ╚Öi obiectiv─â, cu respectarea tuturor intereselor legitime ale p─âr╚Ťilor, at├ót ale creditorului, c├ót ╚Öi ale debitorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian despre Cumpararea Drepturilor Litigioase

10 comments to “Cumpararea Drepturilor Litigioase – Cine Le Poate Cumpara Si Cine Nu”
 1. Buna ziua.Ma numesc Cojocarita Elena si locuiesc in loc Ghermanesti,com. Snagov,jud.Ilfov.Va expun pe scurt problema mea:
  Suntem 4 frati…primii doi sunt ai tatalui din prima sa casatorie.Tatal a decedat in 1976,iar la succesiune toti cei 3frati( inclusiv sora mea buna)au renuntat de buna voie la drepturile lor succesorale,in favoarea mea (eu fiind cea mai mica de virsta -minora la vremea aceea)si a mamei mele.Casa parinteasca a fost construita de tata impreuna cu mama mea.Mama nu s-a mai recasatorit niciodata,iar in anul 2014 a decedat si dinsa.Eu am cerut sa se dezbata succesiunea dupa mama,dar sora mea buna nu a vrut sa se prezinte.Mentionez ca la 6 zile dupa decesul mamei,sora aceasta s-a instalat abuziv in casa parinteasca,aducindu-l si pe fiul ei (care avea atunci 40 ani)sa locuiasca cu ea.Din anul 2000 doar eu am achitat impozitul pe proprietate.
  Problema este ca in Titlul de proprietate aparem toti mostenitorii,desi nu trebuia deoarece exista certificatul meu de mostenitor,dobindit in urma succesiunii dupa tata.
  De aceea va rog ,daca se poate, sa ma sfatuiti si sa ma ajutati in sensul ca doresc foarte mult sa ,,scap” de aceasta problema.
  Inmormintarea si toate pomenile mamei au fost facute si suportate doar de mine si familia mea.
  Doresc sa-mi vind drepturile litigioase ,acestea incluzind un teren de aprox. 3700 mp -curte inchisa -pe care se afla casa parinteasca si un alt teren de 600mp-la cimp
  Astept raspunsul dvs…..multumesc si o zi buna !

 2. Bun─â ziua , Dl.Avocat .V─â scriu din S─éV├éR╚śIN, jud.ARAD, cu privire la ni╚Öte terenuri forestiere. Toat─â problema a ├«nceput ├«n 2005 , defapt ├«n 1990 , Bunica ca mo╚Ötenitoare a terenurilor respective , ( ├«nscrise ├«n CF. pe numele tat─âlui ei ) face cere la comisia local─â pentru rtrocedare pe legea 18 , i se valideza , dar nu se face punerea ├«n posesie.Ulterior ├«n 2000 pe legea Nr. 1 , nu mai face cerere la comisia local─â , pentru completarea p├ón─â la 10 ha. , fiind foarte bolnav─â(men╚Ťionez c─â suntem doi fra╚Ťi ╚Öi la acea vreme locuiam cu Mama , ├«n alt─â localitate).Ulterior vine ├«n completare ├«n 2005 legea 247, la ├«ndemnul meu ╚Öi al fratelui, fiind ╚Öi noi mai mari , Bunica face iar─â╚Öi cerere de retrocedare p├ón─â la 19.20 ha (1 ha din 1990 ╚Öi restul de 18.20 ha. ) Surpriza! ├Än valid─ârii de c─âtre comisie , au fost validate numai 14.20 ha.restul au zis c─â sunt p─â╚Öune , pentru c─â pe unul din aceste amplasamente a fost pus ├«n posesie un ing. de la Ocolul Silvic , a c─ârui asa zisa mo╚Ötenire era la 10 km de aceste amplasamente .Noi am deschis ac╚Ťiune ├«n instan╚Ť─â, care n-ea validat ├«ntreaga suprafa╚Ť─â 18.20 ha + 1ha. ╚Öi oblig─â itimatele la punerea ├«n posesie par╚Ťial pe vechiul amplasament, lucru ce nu sa ├«nt├ómplat nici p├«na azi.├Än 2009 Bunica a decedat, Mama face succesiunea, nu se ├«nt├ómpl─â nimic , moare ╚Öi ea ├«n 2017. Acum ├«nscrisurile din CF. sunt pe numele meu 17 ha. ╚Öi al fratelui 2.20 ha. Deoarece nu am putut intra ├«n posesie., Dl.primar nu zice c─â nu, dar s─â vin m├óine, sa vin poim├óine chiar dac─â am adus Ing. topograf. Anul trecut ne-am adresat iar─â╚Öi instan╚Ťei , aceasta dispune o expertiza ╚Öi desemneaz─â un expert.De 6 termene nu se ├«nt├ómpl─â nimic , doamna judec─âtoare tot trimite adrese expertului sub sanc╚Ťiunea judiciar─â ,
  ( am pl─âtit jum─âtate onorariu expert prin ordin bancar). La ├«ndemnul d-nei judec─âtoarei am ├«nceput s-─âl sun─âm pe domnul expert, cred ca de zece ori m─â tot am├ónat, ultima ast─âzi cum merge cu ma╚Öina la service.(am r─âspunsul pe wattsap). Ca atare nu ╚Ötim c-ear mai fi de f─âcut.V─â rog respectuos , dac─â ave╚Ťi cumva timp s─â-mi r─âspunde╚Ťi. V─â mul╚Ťumesc anticipat !

 3. Buna ziua. Ma numesc Rodica Dottermann ╚Öi am o executare silita care nu se mai sf├ór╚Öe╚Öte. ├Äntrebarea mea este dac─â, un judec─âtor pre╚Öedinte de judec─âtorie poate cumpara prin licita╚Ťie publica terenul meu scos la licita╚Ťie ╚Öi care formeaz─â obiectul execut─ârii silite. Este foarte straniu ca acest teren a fost ÔÇťlicitatÔÇŁ vreo 10 ani, ca doamna judec─âtoare sa se pensioneze ╚Öi la o luna de la pensionarea acesteia a fost scos la licita╚Ťie ╚Öi tocmai dansa l-a ╚Öi cump─ârat. Vreau sa va spun ca terenul se afla la 10 metri in spatele casei acestei doamne. Ce se mai poate face? Va multumesc.

 4. Buna ziua ╚Öi ma scuza╚Ťi de deranj , am ╚Öi eu o ├«ntrebare. Tat─âl meu a decedat recent, el se judeca pentru casa, sunt ╚Öanse sa c├ó╚Ötig dar nu as vrea sa p─âstrez casa. Se poate sa v├ónd dosarul iar eu la r├óndul meu sa primesc o suma pe acel dosar? Multumesc !

 5. Buna ziua ! am o intrebare ,parintii au murrit si singurul frate a decedat si el care era casatarit fara copii , problema mea este ca fosta mea cumnata a pus stapanire pe casa si terenuri,deci vreau sa-mi vand drepturile mele la mostenire pentru ca sunt batran si
  bolnav si nu pot sa umblu pe la procese…..MULTUMESC !

 6. Bun─â ziua,
  Am o moștenire în Cartierul 23, București.
  Este un teren de 204 mp ╚Öi cu o cas─â b─âtr├óneasc─â demolabila. Suntem 4 fra╚Ťi, dintre care 1 frate a murit ╚Öi are 4 copii, iar alt frate ╚Öi-a construit pe teren o cas─â f─âr─â nici un act ╚Öi mai sunt eu ╚Öi o sor─â..Dup─â tata s-a f─âcut succesiunea ╚Öi am act de mo╚Ötenitor, succesiunea dup─â mama nu este f─âcut─â, ea a murit ├«n 2013. Am ├«ncercat s─â facem succesiunea la notar dar nu ne ├«n╚Ťelegem cu fratele care ╚Öi-a construit acolo, ceilalti sunt de acord s─â vindem.
  Ne pute╚Ťi ajuta? V─â mul╚Ťumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.