Dosarele ANRP Si Despagubirile – Contestatie La Decizia De Compensare

CE FACEM CU DOSARELE INREGISTRATE LA ANRP ?

Daca nu am actionat ANRP in judecata pana la finalul anului 2018, mai pot solicita instantei sa fie obligata autoritatea sa-mi emita decizia?

Dosarele ANRP Si Despagubirile
Obtinerea Deciziei De Despagubiri

Dosarele ANRP – 2019 un an in care ANRP a aratat ca nu respecta legea si cei care inca asteapta deciziile de compensare sunt din nou pusi sa astepte.

Ca urmare a hotărârilor luate la nivelul comisiilor judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate în temeiul legislației fondului funciar, la Secretariatul Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) au fost înregistrate  31.945 dosare constituite în temeiul legilor fondului funciar. Dintre acestea, au fost soluţionate până în prezent  24.840 dosare.  Alte 2.793 dosare au trecut de etapa analizării și, pe măsura completării lor cu documentele solicitate, vor fi introduse pe ordinea de zi a C.N.C.I. în vederea emiterii deciziei de compensare/validare parțială/invalidare.  

3.236 dosare au fost returnate de Secretariat autorităților locale, fie înainte de apariția Legii nr. 165/2013, pentru completarea documentației, fie după apariția Legii nr. 165/2013,  la cererea titularilor de dosare, pentru a beneficia de restituirea în natură.” – Comunicat publicat de catre ANRP pe site-ul acestora la data de 10.06.2019.

In realitate, desi pare ca totul se va rezolva in cel mai scurt timp, adevarul difera. Dosarele ANRP Si Despagubirile solicitate de catre pagubiti.

Din pacate cifrele sunt doar estimative iar dosarele nu se solutioneaza la fel de repede pe cat ar trebui.

Putem discuta astfel de dosare cu numere de ordine care conform statisticilor sunt rezolvate insa in realitate acestea sunt inca in etapa de analiza”.

Cadrul legislativ in acest domeniu este Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România publicata în  MONITORUL OFICIAL nr. 278 din data de 17 mai 2013. Legea vine in modificarea si completarea Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.

Dosare castigate in instanta de SCA Cuculis&Asociatii – ATENTIE- De la 3500 de puncte din decizia de compensare AM OBTINUT 76.343 de puncte! Diferenta este colosala, de aceea spunem ca deciziile emise sunt ilegale!

27.06.2019
Ora estimata: 08:30
Complet: Fond 20
Tip solutie: Admite in parte cererea

Solutia pe scurt: Admite, în parte, cererea de chemare în judecată. Anulează, în parte, decizia de compensare nr. 20406/31.05.2018 si obligă pârâta sa emita o noua decizie, prin care sa acorde reclamantului un numar de 76.343,94 puncte in compensare, pentru imobilul construcţie demolată situat în comuna 1 decembrie, str. Independenţei nr.118, jud. Ilfov.
Document: Hotarâre    27.06.2019

Cum putem afla unde este dosarul de retrocedare intocmit in baza Legii 10/2001? Dosarele ANRP Si Despagubirile aferente.

Conform Legii 165/2013 „Cererile de restituire care nu pot fi soluționate prin restituire în natură la nivelul entităților învestite de lege se soluționează prin acordarea de măsuri compensatorii sub formă de puncte” .

Astfel daca aveti Dispozitia/ Hotararea unitatii administrativ teritoriale prin care vi se respinge dreptul de a primi despagubiri in natura dar vi se valideaza dreptul de a primi despagubiri in echivalent trebuie stiut ca dosarul dvs. se va inainta catre CNCI deoarece unitatile locale nu au posibilitatea de restituire in echivalent ci doar in natura in limita fondului retrocedabil.

Primul pas, astfel, este sa faceti o adresa catre unitatea locala ( in general Primaria sau Prefectura localitatii unde ati depus notificarea inregistrata in baza legii 10/2001) pentru a afla daca s-a emis Dispozitia de restituire iar daca a fost emisa cand s-a trimis dosarul mai departe catre ANRP.

In cazul in care aflati ca dosarul a fost inaintat catre ANRP puteti sa completati o petite pe site-ul acestora (www.anrp.gov.ro) pentru a afla detalii cu privire la numarul acestuia respectiv stadiu.

  Ce putem face daca aflam ca dosarul a fost inregistrat la ANRP inainte de anul 2013 ?

  Daca dosarul dvs. a fost trimis si inregistrat la ANRP – Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor inainte de data 20 mai 2013 ( data cand a intrat in viguare Legea 165/2013), conform art. 34 se mentioneaza ca acestea „vor fi soluționate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepția dosarelor de fond funciar, care vor fi soluționate în termen de 36 de luni”.

  Astfel, la data de 20 mai 2016 (pentru dosarele de fond funciar) respectiv 20 mai 2018, raportat la calculelor acestora, toate dosarele inregistrate inainte de 2013 la autoritate trebuiau rezolvate.

  Din nefericire acest lucru nu s-a intamplat.

  Cu toate acestea art. 35 alin 2 si 3 din aceasi lege prevede ca „În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 și 34, persoana care se consideră îndreptățită se poate adresa instanței judecătorești prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluționarea cererilor”, respectiv

   „În cazurile prevăzute la alin. (1) și (2), instanța judecătorească se pronunță asupra existenței și întinderii dreptului de proprietate și dispune restituirea în natură sau, după caz, acordarea de măsuri reparatorii în condițiile prezentei legi”.

              Rezulta din cele expuse ca in perioada 20 mai – 20 noiembrie 2018 persoanele aflate intr-o astfel de situatia puteau sa dea in judecata ANRP-CNCI si sa solicite instantei de judecata obligarea acestuia la emiterea Deciziilor de compensare si totodata stabilirea numarului de puncte de despagubiri la care ar fi indreptatiti.

              In cazul in care ati omis sa actionati in acest interval nu este o problema si nu echivaleaza cu pierderea dreptului la a mai primi despagubiri.

  Puteti sa actionati in instanta in baza obligatiei de a face ca temeiu juridic.

  Astfel, solicitati instantei doar sa oblige ANRP-CNCI la emiterea Deciziei de compensare urmand ca acesta din urma sa stabileasca numarul de puncte, Decizie care la randul ei poate fi contestata in cazul in care sunteti nemultumiti cu numarul de puncte acordat, spre exemplu.

              Dupa obtinerea unei hotarari definitive impotriva ANRP-CNCI, acesta are obligatia sa se conformeze in 30 de zile, in caz contrar se va putea aplica la procedura executionala privind executarea obligatiilor de a face.

  Ce putem face daca aflam ca dosarul a fost inregistrat la ANRP dupa de anul 2013 ?

  Pentru persoanele ale caror dosare au fost inregistrate la Secretariatul Comisiei Nationale dupa anul 2013, termenul de 36 respectiv 60 de luni incepe sa curga de la data inregistarii dosarului.

  Dosarele ANRP si despagubirile – Astfel este foarte important de urmarit cand se va implini termenul prevazut de art. 34 pentru ca in urmatoarele 6 luni de la implinirea termenului se poate actiona in instanta ANRP-CNCI si solicita instantei de judecata ca prin hotararea ce o va emita sa se pronunte in principal pe obligarea paratei la emiterea deciziei de compensare si totodata si pe existența și intinderii dreptului de proprietate și dispune restituirea în natura sau, după caz, acordarea de masuri reparatorii în condițiile prezentei legi; adica instanta de judecata sa se pronunte si pe numarul de puncte la care sunteti indreptatiti.

  Concluzie generala:

  Conform celor aratate anterior, este important de stiut cand a fost inregistrat dosarul dvs. la ANRP si sa actionati intr-unul dintre modurile expuse pentru a scurta perioada de asteptare.

  In prezent calea judecatoreasca este singura care poate micsora perioada de asteptare si solutionarea dosarului intr-un mod facil si avantajos dvs.

  SCPA Cuculis&Asociatii – Av. Catalina Morenciu si Av.Drd. Cuculis Adrian

  11 comments to “Dosarele ANRP Si Despagubirile – Contestatie La Decizia De Compensare”
  1. Buna ziua,

   Va contactez pentru a obtine cateva informatii inainte de a face pasul urmator si a vorbi cu Dvs direct, la telefon.

   In 2004 tatal meu a depus la Prefectura Bucuresti un dosar constituit in temeiul legii 290/2003. Intre timp tatal meu a decedat si dosarul a fost trecut pe numele meu.

   Am primit decizia Comisiei care din pacate a fost negativa.

   As dori sa va intreb urmatoarele:
   – Firma dvs m-ar putea reprezenta pentru contestarea deciziei?
   – Dvs ati avea acces la dosarul original spre a vedea ce contine?
   – Care este onorariul Dvs si cand il percepeti?

   Va multumesc anticipat si astept raspunsul Dvs.

   • Buna ziua stimata doamna. In primul rand trebuie sa cunoasteti faptul ca suntem specializati pe dosarele ANRP – Secundar, pentru a putea contesta decizia este important sa intram in posesia ei si ulterior vom facem toate discutiile necesare. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

  2. Buna ziua, Detin calitatea de tutore al unei bolnave puse sub interdictie, care are dosar de despagubire la ANRP. Va rog sa-mi comunicati care este procedura urgenta prin care instanta sa-mi poata acorda dreptul de a o reprezenta in solutionarea dosarului depus la ANRP. Multumesc pentru amabilitate.
   P.S. V-as ruga sa-mi trimiteti o adresa sau un telefon de contact, in vederea preluarii acestui dosar.

  3. As dori sa apelez la serviciile D-voastra pentru a da in judecata ANRP in vederea obtinerii deciziei. Dosarul tatalui meu a ajuns la ANRP in Mai 2011 si nici pina azi nu am primit raspuns, desi am fost de cateva ori in audienta. Este vorba de o casa demolata in 1983 si terenul aferent, pe care s-au construit blocuri, b-dul Bucuresti in Cluj-Napoca.
   Astept de la D-voastra o estimare a unui termen cand am putea avea o decizie finala a unei instante de judecata si ce ar insemna ca si costuri pentru mine.
   Va multumesc,
   Alexandru Santamarian

  4. Buna ziua,Domnilor/Doamnelor avocat/i/e.Numele meu este Dumitru Petrescu si locuiesc in orasul Braila str.Golesti 17.Sunt nascut in Bucuresti,Am locuit in Bucuresti pina in anul 1983/noiembrie,pe fostul bulevard Ion Sulea nr.86 bl.A 11 Sc.F et.9 ap 257.Apartamentul in care am locuit a fost cumparat de mine in anul 1974-1975.Am achitat la CEC suma de 38000 lei avans urmind sa achit lunar 900 lei,la valoarea de atunci.
   Valoarea apartamentului dupa cite-mi aduc aminte era de 140-150 mii lei,fiind un apartament confort 1-nu sporit.In anul 1983/noiembrie,am trecut Dunarea si mam stabilit in Germania.Dupa toate astea comunisti au inceput teroarea si amenintarile impotriva sotiei mele si a copiilor mei,dar si a mamei mele care pina laurma am luaoto in Germania.Desigur copii si sotia au venit si ei in iunie 1985.Dupa ce apartamentul a ramas gol,autoritatile de atunci l-au confiscat si nu dupa mult timp la-u vindut.Intrebarea mea este urmatoarea:cine, cind si cum trebuie actionat,pentru a-mi primi procentele achitate de mine pentru acest apartament ,a valoarea actuala.Deasemeni doresc sa stiu,ce costuri implica aceasta actiune de recuperare financiara.Cu desebita stima,D.Petrescu.

  5. Buna ziua!
   Am avut un dosar depus la ANRP din 1998 petru un teren extravilan cu suprafata de 5.56Ha petru care a fost intocmita o expertixa in anul 2009 fiind stabilit un anumit pret pt toatra suprafata. In 08.12.2010 a fost emisa decizia privind acordarea de despagubiri.
   Avand in vedere ca in aceasta perioada au decedat o parte dintre cei care au depus cerereri in dosarul respectiv, titlul de plata ANRP a fost emis in data de 31.07.2018.
   Va rog sa imi spuneti daca in acest moment se poate deschide un proces pentru actualizarea sumei de la data expertizei pana la data restituirii sumei.
   Multumesc!

  Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.