Care Sunt Cazurile In Care Executorul Nu Poate Sa Puna Poprire-Art. 729 Cod Procedura Civila-Contestatie Execuare Silita-Avocat Cuculis

Urmarirea Silita Prin Poprire-De Ce Sume Nu Are Voie Sa Se Atinga Executorul Judecatoresc?-Avocat Cuculis

In cadrul executarii silite, in partea de urmărire mobiliară leguitorul indica in mod expres care sut bunurile mobile care nu se pot urmări!

In doctrina s-a retinut ca banii sunt bunuri in sensul material, astfel, desi obligatiile exista, executorul nu le poate executa, daca se refera la cele de mai jos-

Art. 728 Cod procedura civila

executare silita ralfi ifn avocat

executare silita 

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Atentie – veniturile mai mici decat cuantumul salariului minim pe economie NU pot fi urmarite si asupra lor nu se poate infiinta poprirea executorie!

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Executorul nu are dreptul sa puna poprire nici pentru urmatoarele venituri obtinute-

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

De asemenea

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Totul Despre Executarile Silite, Posibilitatile De Anulare Si Invocare A Clauzelor Abuzive,Evacuari,Suspendari De Executare Si Executari Silite Ilegale – Avocat Cuculis

47 comments to “Care Sunt Cazurile In Care Executorul Nu Poate Sa Puna Poprire-Art. 729 Cod Procedura Civila-Contestatie Execuare Silita-Avocat Cuculis”
   • Bună ziua! Am un împrumut la Provident nerambursat din 2016 din anumite cauze… Anul acesta mi s-a înființat poprire care, cu cheltuieli de judecata și comisionul executorului se ridica la suma de 6600 de lei (de la 3500 inprumutati). Pana aici sa zicem ca e normal sa se ceara restituirea sumei. Parte proasta e ca din 1380 pensie, îmi opresc 250 pe cupon, plus o suma variabila în jur de 100 de lei de la unicredit de unde îmi ridic pensia. La BRD mi se depune indemnizația de handicap de 370 de lei din care plătesc o rata a unui credit, dar diferenta (50 – 60 de lei) ajunge tot în contul Provident. .. E corect sa mi se oprească dîn trei locuri? Pot face ceva în acest sens, sa mi se oprească doar suma care apare pe cuponul de pensie?

    • Buna ziua, abuzurile in materia executarii silite sunt multe si exact cu asta va confruntati dvs. acum insa depinde de dvs. daca ramaneti in pasivitate sau incepeti lupta cu ei prin intermediul contestatiei la executare. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

     • Buna ziua am fost executată silit acum 3-4 ani . Mi s-a luat apartame tul ,acum de 4 luni mi se retine din pensia de boală in val de 738 jumatate . De 2 luni banca imi tine sumele proprie in cont fără ca sa le trimită executivului. Dupa cele publicate de dvs nu ar trebui sa imi tragă absolut nimic .1 ca este pensie de boala; 2. Este pensie sub venit minim pe economie. Asta am inteles din cele spuse de dvs! Va rog lămuritima ce trebuie sa fac in acest caz! Va multumesc!

     • Buna ziua, mi s-a pus poprire pe cont prin ordin executoresc, in urma invocarii unor motive false prin care mi se cere sa platesc chiria in locatia anterioara pentru 2 luni. Momentan ma aflu in medical pentru risc maternal, iar de la 1 iulie urmeaza sa intru in prenatal. Este legal sa mi se popreasca aceste tipuri de venituri? Din cate am citit in CPC, nu este insa prin OUG a Curtii Constitutionale din apr 2021, este. Care se aplica in acest caz? Va multumesc!

  • Buna seara am si eu o intrebare daca propirea deja este la angajator si eu am intrat in concediu de risc maternal angatorul mai poate trage bani pentru propirea ce am

  • Eu am avut proces în 2016 și am avut de achitat niste sume la spitalul județean de urgență Cluj și fondul victimelor străzii și au început să-mi puie poprire pe salariu din 2022

 1. Bună ziua,
  În cazul încetării cim în baza deciziei de invaliditate,
  Angajatorul , ca. C.I.M,a vurat în contul fostului salariat echivalentul a 3 salarii ca ajutor în caz de pensie de boala.
  Suma a fost blocată în temei popririi înființate pe cont.
  Este legala aceasta procedura?
  Mulțumesc.

 2. Buna ziua,sunt angajata, pe perioada determinata, ca asistent personal pentru fiul meu cu handicap grav si as dori sa stiu daca se poate pune poprire pe salariu. Va mulțumesc

 3. BZ dle avocat.Sunt succinta din respect ptr timpul dvs.Din Nov.2018 mi se popreste din pensie suma de 6900,00 lei chelt.intretinere.In Martie.2019 executor de la acelasi BEJA care popreste, imi noteaza in CF urmarire imobiliara PE ACEASI INCUVIINTARE DIN 2018, PTR SUMA DE 6900,00 lei dincare parte s-a poprit si ESTE SI SUB 10000,00 LEI dispusi de lege ptr urmarire imobiliara.In 15.05.2019 este organizata la BEJA PRIMA STRIGARE IN LICITATIE PE APARTAMENTUL SUBSEMNATEI.Dvs ma puteti lamuri.Ce s-a incalcat si daca ce face acest BEJA e legal.Va multumesc

 4. Buna ziua , sunt din Oradea , intrebarea mea este – sunt angajata la o firma cu salari minim pe economie . Am proprire de la executori . Din nefericire din luna septembrie am fost diagnosticat cu neoplasm (cancer ) in stadiu 4 . Am concediu medical cu cod 14 . Pt bani de concediu medical in cazul acestea angajatorul trebuie sa retine proprirea sau nu . Multumesc frumos

 5. Buna ziua am o problema cu rata la banca numai pot sa platesc rata mentionez ca mi se opreste lunar o treime din salariu am facut si plati partiale Raiffeisen cunoaste situatia mea din martie am facut si cereri in scris dar nu am primit niciun raspuns acum miau spus ca imi blocheaza tot salariul si ma dau pe mana unei firme recuperatoare. Au acest drept? Nu stiu ce sa mai mai alesc ca ma suna zilnic intrebanduma acelasi lucru, cum sa procedez? Va multumesc pt rabdare astept un raspuns o zi buna!

  • Buna ziua. Din pacate acest demers gresit il fac mai multi debitori. O sigura data puteti formula contestatie la executare si de mai multe ori puteti negocia. Ati ales calea aceasta sa platiti fara sa fi se spuna ce si care este intinderea si daca este legal. Acum trebuie sa vedem actele si sa identificam o cale de a va putea ajuta. Va lasam un nr. de contact. 0722298011

 6. Bună ziua d-le Avocat!
  Pe diurna din Afganistan se poate pune poprire? Menționez ca sunt angajat Mapn și am poprire pe salariul (diurnă) din Afganistan. Poprirea este făcută de un IFN. Mulțumesc anticipat!

 7. Buna ziua! In cazul in care exista mai multe acte de excutare prin poprire salariala, angajatorul este obligat sa retina 1/2 din salariu sau poate retine 1/3 din venituri, avind in vedere ca in opinia mea textul de lege nu prevede obligativitatea retinerii de 1/2 ci numai de a nu depasi 1/2 din venituri. Ramine la latitudinea angajatorului? Multumesc!

 8. Si totusi ei au blocat conturile , in care se platesc indemnizatiile sociale , cele indicate in legea 729 (7)
  Iar banca a pus poprire pe conturi , chiar daca din partea debitorului s-au depus acte , care demonstrează ca are venituri , care nu se pot pune propriere conform legi 729 (7) ! Ce e de facut in asemenea cazuri ?
  Multumesc !

 9. Buna ziua
  este legala sechestrarea autoturismului pt suma de 8000 lei,dupa ce a fost luata si de pe cont o suma si a fost trimis si la angajator cerere de poprire.In cat timp se anuleaza sechestrul?intre timp a fost depusa suma pt inchidererea popririi.
  Multumesc

 10. Buna ziua! As dori sa stiu, va rog, daca se poate pune poprire pe un salariu brut de 591 lei ( net 750), pentru un program de 2 ore /zi. Va multumesc.

 11. Buna ziua,

  Va rog sa ma lamuriti cu alin.b) al art. 729 din Codul de procedura civila.
  Presupun ca am 1400 lei net, conform art 729, alin b) limita propririi este de pana la o treime maxim (adica 700 lei maxim), dar minim cat poate sa retina executorul ? Intrucat articolul spune pana la… nu de la… si nici fix o treime din venitul net.

  Multumesc

 12. Buna ziua,

  As dori sa stiu daca banca are dreptul sa imi retina la doua luni, comision de executare a popririlor din alocatia copilului, suma exacta fiind e 30 lei.
  Multumesc.

 13. Bună ziua! Mi se retine 50% din salariu direct de la angajator.Cu toate ca angajatorul a înștiințat executorul ca virează direct banii, am poprire și pe card și de acolo se mai retine o suma care nu este fixa.Am salariul minim pe economie.Pe contul de salariu primesc și pensia alimentara pt copii pe care executorul mi-a retinut-o.Cum as putea sa fac sa îmi ridice executorul poprirea de pe cardul bancar deoarece îl am blocat.

 14. Și dacă suma este mai mică decât salariul minim ,unde pot cere sau depune o sesizare că un anume executor a pus poprire pe o pensie de 350 de lei și pe indexarea socială ,și indemnizația de handicap ? Oare acești executori nu vad ce venituri sunt și pot să facă popriri ? De ce încalcă legea ? Cu ce drept ?

 15. Am o oensie de invaliditae gr. 1 de 1644 lei. Executorul m-a anuntat ca mi se va pune poprire pe pensia de boala. Este o pensie de subexistenta. Cat poate fi poprirea si daca am vreo sansa sa nu mi se ia banii?

 16. Am o pensie de iboala de 1250 un executor ma anutat ca pune pornire pe pensie și sunt și handicapat accentuat ce sa fac va mulțumesc

 17. Pentru un salariat cu 1650 lei brut(adica jumatate din minim), se poate invoca articolul 729 alin 3 din codul de procedura civila pentru a nu i se pune poprire pe salariu?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.