CCR-Decizia 95/2017-Indiferent Daca Se Contesta Notificarea De Dare In Plata Sau Nu Executarea Silita Se Suspenda-Avocat Cuculis

Notificarea De Dare In Plata Ori De Stergere A Datoriilor Reziduale Suspenda Orice Obligatie Contractuala Indiferent Daca Creditorul A Contestat Notificarea Sau Nu-Avocat Cuculis Decizia 95/2017 a CCR

ATENTIE- Vizeaza aceasta expresie a suspendarii oricaror obligatii PRACTICA ABUZIVA a unor executori care trec peste notificarea de dare in plata si refuza sa SUSPENDE executarea silita-Astfel, chiar daca creditorul ii solicita executorului sa continue procedura de executare, acesta(executorul) are OBLIGATIA LEGALA “ex lege” de a SUSPENDA executarea silita si orice act emis de catre acesta DUPA notificarea de dare in plata/stergere datorie reziduala, este NUL ABSOLUT!(p-v licitatie, act adjudecare, etc).

two men exchanging a house for keys isolated on white

33. Astfel, Curtea reține că, prin reglementarea procedurii dării în plată, ca expresie a impreviziunii contractuale, legiuitorul, prin art. 5 alin. (3) și art. 7 alin. (4) din Legea nr. 77/2016, a pus la îndemâna debitorului obligației un mecanism procedural specific prin efectul căruia are loc o suspendare de drept a executării plăților pe care debitorul le-ar datora în temeiul contractului de credit. Este o măsură conexă firească deciziei debitorului de a transmite creditorului dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar. Suspendarea plăților aferente contractului de credit intervine ca un accesoriu al deciziei unilaterale a acestuia prin care apreciază că sunt îndeplinite condițiile de admisibilitate inerente procedurii dării în plată, însă, pe perioada suspendării plăților, celelalte obligații ale debitorului rezultate din acesta se execută în continuare.

 În acest context, Curtea reține că suspendarea antemenționată se aplică atât în situația în care creditorul obligației de plată nu formulează contestație împotriva notificării transmise, cât și în situația în care acesta din urmă formulează o asemenea contestație.

Astfel, în lipsa formulării contestației prevăzute de art. 7 alin. (1) din lege, notificarea transmisă creditorului rămâne definitivă, în sensul că ambele părți acceptă faptul că aceasta îndeplinește condițiile de admisibilitate, în condițiile intervenirii impreviziunii, părțile având posibilitatea de a negocia pentru a ajunge la un alt acord în termenul prevăzut de art. 5 alin. (3) din lege.

Pe toată perioada de timp care acoperă termenul de contestare, precum și termenul de negociere, executarea plăților derivate din contractul de credit este suspendată.

Ar fi fost, de altfel, nefiresc ca, pe această perioadă, contractul să fi continuat să se execute ca atare, mai ales că este una pre-procesuală, de negociere între părți, în care sunt cercetate posibilitățile de continuare a executării contractului de credit, prin adaptarea acestuia la noile condiții socioeconomice.

În schimb, în ipoteza în care creditorul formulează contestație, notificarea este afectată de o condiție rezolutorie, aceea a admiterii contestației de către instanța judecătorească competentă.

Însă, indiferent dacă această condiție se împlinește, pe toată perioada în care curge termenul de formulare a contestației și a judecății, până la soluționarea definitivă a contestației, notificarea are drept efect și suspendarea plăților rezultate din contractul de credit, ca o măsură provizorie și conexă acesteia.

35. În acest context, Curtea constată că un asemenea mecanism procedural nu este de natură să afecteze sau să anuleze dreptul de proprietate privată al creditorului pentru că suspendarea plăților este o măsură imediată care este menită să împiedice ruina iminentă a debitorului, înlăturând efectele negative asupra patrimoniului acestuia în condițiile în care creditorul decide să demareze o procedură judiciară.

Este o măsură provizorie prin natura sa, întrucât, în cazul în care este admisă contestația creditorului, debitorul obligației va trebui să execute în continuare contractul de credit, plata sumelor de bani aferente perioadei de suspendare urmând a fi reluată.

DE RETIUNUT – Prin urmare, la momentul formularii acestei notificari este de apreciat ca orice executare a contractului inceteaza de drept(astfel acest lucru inseamna ca inclusiv executarea(inceputa in baza contractului) trebuie sa ia calea suspendarii!

AV. DRD. CUCULIS ADRIAN

avocat@indrumari-juridice.eu

 

http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/ghidul-video-pentru-legea-darii-plata-cum-se-aplica-darea-plata-notificarea-dare-plata-avocat-cuculis/

 

5 comments to “CCR-Decizia 95/2017-Indiferent Daca Se Contesta Notificarea De Dare In Plata Sau Nu Executarea Silita Se Suspenda-Avocat Cuculis”
  1. Buna ziua
    M.am trezit acum doua sapt cu o notificare de la un BEJ cu care m.am judecat cativa ani si care timp de cinci ani mi.a incasat prin poprire de card romanesc sume de bani ptr acoperirea unui credit pe care l.am facut de multa vreme la o banca. Dupa ce instanta a dat hotarare definitiva si irevocabila anul trecut , acelasi prospero si kruk prin aceeasi executoare ma notifica ca la credit europe bank mi s.au poprit veniturile eu la aceasta banca neavand nici macar un cont deschis. Creditul ptr care m.am judecat fusese facut la ERB . Nu pricep cum aceasta executoare poate trece peste o hot def si irevocab . Eu cu acea hot m.am prezentat la BCR sa ma dezpropesc ptr ca dc era dupa executoare ar fi incasat mult si bine de la mine de parca eram eu obligata sa ii platesc salariu. Intrebarea mea este ce fac eu acum . Iar treb sa ma judec cu persoana asta?

  2. Buna ziua!
    In urma procesului a fost admisă contestația creditorului. Astfel dupa sentinta, am primit o adresa de la banca precum ca trebuie sa achit integral toate ratele restante din perioada suspendarii platilor.
    Este corectă aceasta cerinta a bancii?
    Eu prin suspendare am inteles reluarea platii ratelor si prelungirea contractului cu perioada aferenta suspendarii acestuia, dar banca vrea toti banii restanti aferenti ratelor din perioada de suspendare.
    Mentionez ca nu am suma necesara achitarii celor 16 rate restante de pe perioada suspendarii contractului.
    Cum este corect si ce pot face?
    Va multumesc!

  3. Bunaseara, executorul refuza sa emita decizia de suspendare a popririi in urma notificarii de dare in plata ( au trecut 30 zile, recuperatorul nu s-a prezentat, urmeaza procesul, etc) cum pot solicita/soma executorul??Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.