Postare pe Facebook- Postam in fiecare zi, comentam, stergem, adaugam si ne urcam viata pe facebook. Criticam, ne exprimam si traim in online, insa cati stiu ce efecte juridice are o asemenea postare in spatiul virtual?
Postare Pe Facebook si reteaua se socializare cu efectele juridice aferente!
Desi denumirea provine din filmul biografic, regizat de David Fischer in 2010, trebuie spus ca efectele utilizarii in mod gresit a unui astfel de site, pot fi multe si destul de nefaste.
Astfel, postarile noastre interactioneaza cu foarte multe persoane, iar continutul lor nepotrivit se poate tranforma usor intr-o fapta contraventiona, materializata usor printr-o amenda, putand chiar ajunge pe taramul penalului, acolo unde ne putem lovi de evidente patari ale cazierului nostru judiciar.
De ce am deschis acest subiect?
Foarte simplu! Injuriile pe facebook ne pot aduce probleme cu legea.
Pentru ca undeva in anul 2014, Inalta Curte de Casatie si Justitie ne-a precizat ca aceste tipuri de retele de socializare, Facebook, Instagram… si nu numai, devin reale spatii publice, spatii in care gandurile si postarile noastre ajung sa fie vizualizate de sute si sute de utilizatori, fara ca noi sa putem controla aceasta.
Ori repercursiunile utilizarii unui astfel de spatiu, ne pot face tinte pentru diferite structuri cum sunt Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii sau parati in diferite procese civile in care ni se cer sanctiuni pecuniare.
Si toate acestea pentru ca o retea de tip Facebook este una publica, iar postarea pe acestea nu sunt unele private.
De-alungul timpului, au existat diferiti utilizatori, ce au incercat sa se apere, in urma primirii unor amenzi de la CNCA (cel mai adesea pentru fapte rasiste conf. art. 15 din Ordonanta nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare – numind persoane din anturajul lor tigani etc.), ca o astfel pe postare pe facebook este una privata, reprezentand echivalentul unui email sau al unui plic la casuta postala.
Inalta Curte de Casatie si Justitie, inca din anul 2014, a desfintat aceste eventuale aparari, mentionand ca, “spatiul facebook nu poate fi comparat cu o cutie postala, intrucat cutia postala electronica este controlabila doar de catre proprietar, sub aspectul continutului informational transmis, respectiv depozitat, in timp ce Facebook este o retea de socializare (informationala) bazata pe un site web la care utilizatorii se pot inscrie si intercationa liber cu alti utilizatori deja inscrisi.
Vastitatea unei retele de socializare presupune, raportat la natura, particularitatile si scopul acesteia, ca utilizatorii nu detin proprietatea spatiului efectiv de publicare, neputand estima si cu atat mai putin controla intinderea acestui spatiu, care, astfel. capata caracter public si accesibilitate potentiala.”
Tot mai multi, inteleg sa-si verse amarul, prin intermediul acestor retele de socializare, pe vechile relatii/soti/concubini in urma unei despartiri, sau eventual a unui proces de divort.
Venim cu mentiunea ca orice jignire pe aceste site-uri, este una publica, si ca aduce atingere dreptului la respectarea demnitatii umane conf. art. 72 cod civil precum si a articolelor urmatoare cu acelasi obiect.
Toate aceste actiuni, prin modalitatea de privire a acestor site-uri ca fiind publice, va pot transforme usor in contravenienti sau chiar suspecti ori inculpati, ori ca sa evitati aceste aspecte, trebuie sa dati dovada de intelegere si intelepciune in postarile dumneavoastra.
De Av. Putan Sorin – Colaborator SCA Cuculis&Asociatii