Ce Fac Daca Am Asigurare La Carpatica? Este Polita Valabila? De La Cine Obtin Despagubiri? Avocat Cuculis

Informatii Importante Daca Aveti Polita De Asigurare La Carpatica – Avocat Cuculis

Probabil cel mai important aspect al situtiei, este ca polițele deja emise rămân valabile! Informatia provine chiar de la ASF.

Astfel, asigurații care sunt indreptatiti să ceară despăgubiri pentru evenimente acoperite de polițele încheiate cu Carpatica Asig trebuie să se adreseze direct Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Se face astfel,  o cerere de plată și anumite documente justificative.

Ce spune ASF? „Contractele pot conține clauze exprese privind denunțarea/rezilierea de către oricare dintre părți. În cazul în care astfel de clauze nu sunt cuprinse în contract, se aplică legislația aferentă. În România, Codul Civil prevede că un contract poate fi denunțat în termen de 20 de zile calculate de la data la care cealaltă parte primește notificarea privind denunțarea contractului”.

Ce despagubiri plateste ASF? in locul Carpatica Asig?

„În cazul insolvenței unei societăți de asigurare autorizată și aflată sub reglementarea și supravegherea ASF, creditorii de asigurare beneficiază de suportul FGA în vederea plății indemnizaţilor și/sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare. Practic, creditorii de asigurare nu mai trebuie să se adreseze instanțelor judecătorești, decât dacă doresc acest demers sau dacă suma pe care o solicită depășește plafonul de garantare legal”.

Care este momentul la care FGA poate face plăți către clienții Carpatica Asig?

Reglementările aflate în vigoare stabilesc în mod clar că acesta este reprezentat de data la care decizia judecătorească de intrare în faliment rămâne definitivă. Pentru ca asigurații să înțeleagă mai ușor, trebuie precizat că o hotărâre judecătorească devine definitivă:

  • dacă nu este atacată cu apel, în termenul legal;
  • dacă este dată în apel, fără drept de recurs;
  • dacă nu este atacată cu recurs, în termenul legal.

Atentie – Cererile de despagubire nu se mai inregistreaza la CARPATICA!

„După transmiterea cererii, veți fi contactat de FGA în vederea deschiderii dosarului de daună și a constatării pagubelor. FGA va comunica în scris părţii prejudiciate documentele ce trebuie depuse pentru soluţionarea pretenţiilor de despăgubire (poliţa/contractul de asigurare, documentele care atestă producerea evenimentului asigurat, emise de autorităţile publice competente sau alte documente din care să reiasă cauzele și împrejurările evenimentului, întinderea daunei, acte privind interesul patrimonial, documente justificative privind cuantumul despăgubirii etc.)”,

 

Ce facem daca ASF nu incepe plata despagubirilor?
Evident, situatia idilica de a primi plata despagubirii in termenii contractuali, este spulberata, deci cei care au in aceste momente probleme cu plata despagubirilor vor trebui sa se astepte ca dosarele lor de despagubire sa fie prelungite o buna perioada de timp.
Da, vor putea fi cerute despagubiri, insa doar in contextul in care ASF in termenul legal(Adica dupa intrarea in faliment al CARPATICA) nu remedieaza plata despagubirilor.
Avocat Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apasati și apelati avocatul