Declararea Judecatoreasca A Mortii – Ghid – Cum Se Constata Decesul In Instanta ? Avocat Cuculis

Cum Se Declara Judecatoreste Decesul Unei Persoane? Cine Poate Sa Ceara Instantei Acest Lucru? Care Este Procedura Si Cat Dureaza Declararea Judecatoreasca A Mortii ? Avocat Cuculis – Declararea Judecatoreasca A Mortii!

La Ce Poate Folosi O Hotarare De Declarare Judecatoreasca A Mortii?

Plecand de la simplul caz al bunurilor pe care le dobandeste  o persoana in cursul vietii sale, atunci cand o persoana lipseste si nu se mai stie nimic despre ea, in acelasi timp bunurile sale nu mai pot fi intretinute de catre alte persoane decat in urma unei succesiuni/dezbateri a mostenirii. De asemenea atunci cand o persoana lipseste si are de indeplinit anumite oblgatii (spre exemplu plata unui contract de credit, desfasurarea unui contract de servicii, raport de lucru, etc.) daca hotararea judecatoreasca a mortii nu intervine, poate prejudicia interesele celorlalti din jurul sau, astfel incat, daca se constata ca este decedat, mostenitorii sau pot prelua imediat calitatea pe care a avut-o defunctul.

Prin urmare, ca o scurta concluzie, declararea judecatoreasca a mortii este o procedura ce reglementeaza pe viitor capacitatea persoanei si lamureste pe viitori sai mostenitori, cu privire la drepturile si obligatiile ce urmeaza sa le accepte sau nu de pe urma celui declarat ca fiind decedat. Textul de lege, institutia in sine a declararii judecatoresti a mortii arata ca in cazul in care o persoana este disparuta si exista indicii ca a incetat din viata, aceasta poate fi declarata moarta prin hotarare judecatoreasca, la cererea oricarei persoane interesate, daca au trecut cel putin 2 ani de la data primirii ultimelor informatii sau indicii din care rezulta ca era in viata.

De aici se desprinde ideea ca orice persoana interesata, deci nu sunt limitati sub calitatea procesuala activa doar membrii familiei, pot face cerere la instanta in acest sens iar pentru a putea face acest lucru, este necesar sa treaca 2 ani de zile de la ultimele informatii primite de la persoana disparuta(regula generala, insa exista exceptii).

In cat timp de la disparitie se poate face cererea la instanta de declarare judecatoreasca a mortii?

Cazul celor ce au disparut in situatii deosebite”inundatii, cutremur, catastrofa aeriana, cale ferata, naufragiu, razboi”.

Avand in vedere faptul ca in situatiile indicate mai sus, sansele de supravietuire sunt cu mult diminuate, legea a stabilit ca termenul necesar introducerii cererii de declarare judecatoreasca a mortii, va fi de 6 luni de zile. 

ATENTIE – Exista o situatia deosebita, atunci cand se stie sigur (desi legea nu arata ce inseamna acest sigur), ca decesul a survenit, atunci actiunea se poate depune la instanta IMEDIAT!

Ce Se Intampla Daca Cel Declarat Mort Este In Realitatea In Viata?

Avand in vedere ca tot practica a aratat, ca exista si asemenea posibilitati, leugitorul modern a prevazut si aceasta situatie, evident fericita pentru familia celui ce fusese declarat judecatoreste ca fiind decedat.

Prin urmare, Codul Civil arata la art. 54 ca hotararea de declarare a mortii poate fi anulata daca cel declarat mort este in viata si acest lucru se poate cere oricand.

Ce se intamplata daca patrimoniul celui declarat decedat a fost impartit? Cum isi poate recupera acesta bunurile avute?

Astfel, o alta problema se pune atunci cand bunurile celui presupus decedat au fost impartite. Codul civil arata ca cel care a fost decalrat mort, dupa anularea hotararii declarative de moarte(se desprinde ideea ca primul demers judiciar este acela de anulare a hotararii), poate solicita restituirea bunurilor sale.

Atentie – Cererea se va solutiona de catre instanta de judecata, conform competentelor si cu prezenta procurorului, astfel cum arata codul de procedura civila!

Avocat Divort Bucuresti – Ghid cu acte pentru a divorta in Romania

Avocat Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

2 comments to “Declararea Judecatoreasca A Mortii – Ghid – Cum Se Constata Decesul In Instanta ? Avocat Cuculis”
  1. Bunicul a murit in 1943 in alta localitate decat cea de domiciliu.Noi nu stim in ce localitate si nu putem face rost de o copie dupa certificatul de deces.Avem nevoie de certificatul lui de deces ptr succesiune duoa un unchi.Ce putem face?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.