CE SE INTAMPLA CU TAXA DE POLUARE IN 2014?

IN PREMIERA PRIMUL DOSAR CASTIGAT PE NOUA TAXA DE POLUARE

Desi in urma avertismentelor primite de la Uniunea Europeana cu privire la taxa prima de inmatriculare a autovehiculeor deja rulate peteritoriul unui stat membru, legiuitorul a incercat sa transforme acesta taxa ilegala intr-o taxa legala avand la baza principiul poluatorul  plateste, modificarea legislatie intervenite in ianuarie 2012 nu a adus nici o imbunatatire sistemului.

In ceea ce priveste aplicarea principiului poluatorul plateste invocam faptul că nu se aplică egal intrucat dacă autoturismul nu este încă vândut, el nu poluează, deducând aceasta din faptul că nu se plăteşte taxa de poluare. Deci concluzia corect si legala potrivit noii ordonante ar fi ca , acea maşină încă nevândută nu poluează.

Ordonanta noii taxe face referire la cota de reducere din formula de calcul a noii taxe. Mai exact, dacă proprietarul maşinii face dovada că respectivul automobilul este mult mai depreciat comparativ cu vârsta lui, acesta poate primi o reducere a taxei care ajunge la 100 de euro. Ceea ce nu s-a spus este însă  ca dovada stării de depreciere nu poate fi constatată oriunde, ci numai la un centru RAR, unde o asemenea evaluare complexă costă aproape 300 de euro.

Alta problema pe care o ridică legea este faptul că sumele pe care românii le pot cere pentru restituirea a unei părţi din această taxă se vor plăti în limita fondurilor disponibile. Întrucât în buget nu au fost cuprinse suplimentar aceste sume, teoretic există posibilitatea ca la un moment dat, din cauza avalanşei de solicitări pentru restituirea taxei, să existe dificultăţi în rambursare, adica se aplica principul primul venit primul servit.

La fel ca pana in ianuarie mii de oameni continua sa dea in judecata statul pentru aceasta taxa preluata in mod abuziv. Ca o modalitate de contracarare a hotararilor castigate, leguitorul anunta ca se va face o recalculare a taxei vechi in functie de taxa noua si difierenta se va fI inapoiproprietarilor. Unul dintre clientii nostri a simtit pepielea lui ce inseaamna aceasta reclaculare “”Amplatit taxa de prima inamtriculare in valoare de 12000 lei noi si intrucat am vazut ca urmeaza sa se restituie 25% inapoi m-am prezentat la Administratia Financiara a orasului sa-mi iau banii, dar dupa ce mi-a facut recalcularea trebuia sa primesc inapoi 2 lei. Este o bataie de joc” spune Ion Pop unul dintre clientii nostri.

Chiar daca prin noua reglementare s-a incercat stopare afluxul de dosare impotriva statului, legislatia in vigoare de la 1 ianuarie 2012 este la fel de defectuoasa ca si cea anterioara. Intrucat instantele au observat ca nu exista practic o diferenta intre reglementari procesele impotriva noii taxe de poluare se castiga la fel ca si cele vechi.

Biroul nostru va prezinta in premiera un dosar castigatce are ca obiec tnoua taxa. Dosarul se aflat pe rolul Tribunalului Ialomita avand nr de dosar 999/98/2012 iar solutia este:„obliga parata sa inmatriculeze autoturismul fara plata taxei de poluare”

Vezi interviu acordat ziare.com aici.

Cristiana Florea

Biroul de Avocatura Cuculisi Asociatii

mail: avocat@indrumari-juridice.eu

tel: 0722298011

fix/fax: 0216104754

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.