Clauza De Inalienabilitate Si Insesizabilitate-Metode De Blocarea A Executarii Silite-Avocat Cuculis

Clauzele De Inalienabilitate Si Insesizabilitate Pot Bloca Executarea Silita Si Fac Ca Acel Imobil Sa “Dispara” De Pe Radarul Executorului Judecatoresc – Avocat Cuculis

Atentie la interesul LEGITIM al clauzei –

Cat timp bunul este inalienabil potrivit stipulatiei partilor, nu poate fi supus executarii silite (art.629 alin.3 NCC)

Atunci cand spre exemplu se urmareste “conservarea” dreptului de proprietate asupra unui bun imobil, acel bun imobil poate fi cumparat sub aceasta clauza de inalienabilitate, insa atentie , trebuiesc indeplinte mai multe conditii pentru a putea sa-si faca efectul clauza insearata!

Ce conditii trebuie sa indeplineasca aceasta clauza, pentru a putea “Salva” imobilul de la executare silita dar si pentru a-i pregati si mentine clauzei, un regim juridic corect complet si ce nu poate fi atacat!

Clauza de inalienabilitate, pentru a fi valabila, trebuie sa fie

temporara (a),

intemeiata pe un interes legitim si serios (b).

Prin urmare, despinderem cele doua conditii si anume, prima este ca nu poate avea efecte in timp mai mult de 49 de ani si interesul legitim si serios trebuie sa existe!

Astfel, opinand asupra interesului legitim, in mod cert, o clauza precum aceea in discutie, treuie sa vizeze spre exemplu o gratificare a unei persone din familie cu conditia sa nu instraineze imobilul pe timpul vietii vanzatorului. Astfel, dupa cum stiti, eu va invat cum sa folositi dreptul in interesul dvs insa nu trebuie mers catre abuzul de drept, astfel apare legitima transferarea unei proprietati catre un nepot, (chiar daca vanzatorul se pregateste sa fie executat silit) cu conditiile aratate mai sus, astfel imobilul este conservat si nu poate fi umarit.

a) In ceea ce priveste durata pentru care proprietarul bunului dobandit prin conventia in care este stipulata clauza se poate obliga sa nu incheie acte de instrainare, legea fixeaza un termen maximal : 49 de ani (art.627 alin.1 teza intai NCC). Acest termen nu trebuie, insa, privit ca un termen “garantat“ de legiuitor, ci ca unul strans legat de o conditie “calitativa“, si anume aceea a unui “interes serios si legitim“.

b) “Interesul serios si legitim“ nu este definit ori detaliat de lege (art.627 alin.1 teza intai NCC), deoarece varietatea situatiilor intalnite in practica raporturilor contractuale recomanda sa nu se recurga la enumerari limitative.

O alta clauza, ce se aplica in aceleasi conditii este aceea de insesizabilitate – 

Art. 2329

Clauzele de insesizabilitate

(1) Condiţiile cerute pentru validitatea clauzelor de inalienabilitate se aplică în mod corespunzător clauzelor prin care se stipulează insesizabilitatea unui bun.

(2) Toate bunurile care sunt, potrivit legii, inalienabile sunt insesizabile.

(3) Pentru a fi opozabile terţilor, clauzele de insesizabilitate trebuie înscrise în registrele de publicitate mobiliară sau, după caz, imobiliară.

Concluzionand – clauzele de mai sus sunt veritabile clauze ce pot duce la salvarea imobilului posibil executat silit dar si pentru a va feri de orice aspect ce tine urmarirea acestuia.

Atentie – Interdictia urmaririi silite poate fi opusa inclusiv creditorilor ipotecari, desigur daca notarea clauzei este anterioara inscrierii ipotecii/sarcinii  in registrele de publicitate.

Desigur, partile interesate, vor putea solicita in instanta, anularea clauzei de inalienabilitate si pe cale de consecinta si anularea contractului.

Cum va aparati?

Dovediti netemeinicia pretentiilor parii interesate, prin dovedirea interesului legitim!

av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Executare Silita Anulata Impotriva Anaf-Anaf Si Datoriile Prescris-Se Pare Ca Nu Doar Bancile Executa Silit Sume Prescrise-Contestatie Datorii Anaf Procedura-Avocat Cuculis

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.