Clauze Abuzive BCR-Contracte De Credit Banca Bcr Cu Clauze Ilegale

In urma clauzelor abuzive ale BCR S.A – Definitiv instanta de judecata stabileste dobanda contractului la 1.5 % – Vedeti decizia de eliminare a clauzei abuzive BCR de dobanda variabila.

Contract semnat cu Banca BCR? Posibil sa fie o serie de clauze abuzive BCR in contractul pe care-l aveti semnat cu banca.

Asta inseamna ca daca instanta constata ca o serie de clauze din cadrul contractului semnat au valenta abuziva, va puteti recupera banii platiti in baza acelor clauze abuzive Bcr S.A.

Nu ne propunem sa analizam in extensie ce presupune notiunea de clauze abuzive la modul general ci doar ceea ce inseamna sa ai clauze abuzive in contractul cu banca BCR si cum se pot recupera banii platiti in temeiul unor asemenea clauze abuzive BCR!

Ce clauze abuzive BCR a folosit banca si care sunt clauzele abuzive BCR , eliminaate de catre instanta ?

In principal contractele semnate in perioada 2006-2009 dar si cele de data recenta, au ridicat multe dintre problemele pe care BCR S.A le-a intampinat cu clientii acesteia, pe temeiul clauzelor abuzive ale BCR.

Clauze Abuzive BCR Eliminate inclusiv ERGA OMNES de catre instanta se refera si la :

  • Dobanda de referinta variabila – asa cum o sa vedeti mai jos, instanta constata ca clauza abuziva dobanda variabila BCR si contractul ramane cu o dobanda de 1.5 PP;
  • Comisionul de RISC – clauza abuziva BCR;
  • Comisionul de acordare – de asemenea stabilit definitiv ca fiind clauza abuziva a bancii BCR ;
  • Comisionul de gestionare al creditului, la fel eliminat.

Recurs Admis – Solutie definitiva si executorie – BCR S.A a folosit clauze abuzive in contractul cu clientul dar si in actul aditional.

Clauze abuzive banca BCR – Instanta elimina atat dobanda fixa din contractul cu banca dar si dobanda variabila din actul aditional.

In contractele de credit ale BCR S.A se pare ca banca a inserat atat in contractul principal cat si in actul aditional, clauze de natura abuziva.

Contractele De Credit Ale Bcr sa contin clauze abuzive constatate de catre instanta de judecata cu privire la dobanda contractuala.

Procese castigate pe clauze abuzive BCR prin care imprumutatii si-au recuperat banii platiti si incasati nejustificat/ilegal de catre banca BCR.

Ce a decis instanta? In primul rand dupa 3 cicluri procesuale adica fond apel si recurs, am reusit alaturi de echipa mea de la SCA Cuculis&Asociatii, sa eliminam dobanda din cadrul contractului de credit.

03.03.2020 Ora estimata: 09:00
Complet: S5 Complet 3 R
Tip solutie: Recurs (alte soluţii)
Solutia pe scurt: Respinge exceptia nulitătii recursului principal ca nefondată.

Respinge recursul formulat de recurenta –pârâtă BCR SA ca nefondat.

Admite recursul principal formulat de recurentii –reclamanti Burnaz Anton si Burnaz Rodica Ana.

Casează în parte decizia instantei de apel si, rejudecând:

Mentine si dispozitia din sentinta apelată privind obligatia pârâtei să restituie reclamantilor sumele plătite de acestia în baza clauzei contractuale prevăzute de pct. 5 din Contractul de credit, respectiv diferenta dintre dobânda fixă mentionată la pct. 5 si achitată în primele 12 luni de contract (7,4 %/an) si dobânda variabilă achitată începând cu cel de-al doilea an de contract, cu dobânda legală aferentă calculată de la data achitării de către reclamanti a fiecărei sume si până la data restituirii efective a acestor sume de către pârâtă.

Definitivă. Pronuntată astăzi, 03.03.2020 prin punerea solu?iei la dispozi?ia păr?ilor prin mijlocirea grefei instan?ei.
Document: Hotarâre  107/2020  03.03.2020

Clauze Abuzive BCR

Definitiva – Instanta Reduce Dobanda Pentru 2 Contracte Ale BCR S.A La Doar 1.5 PP Si Obliga Banca Sa Restituie Banii Pe Clauzele Abuzive

Hotararea instantei dinamiteaza clauzele abuzive BCR din contractele de credit ale bancii.

Astfel, cunoastem ca dobanda de referinta variabila a fost declarata abuziva in mod erga omnes .

Mai jos aveti atat contractul ( unul dintre cele 2 cu clauze abuzive BCR) dar si hotararea judecatoreasca definitiva ( mentiunea ca este cu recurs este o greseala), de unde reiese clar ca se va elimina dobanda de referinta variabila iar pe cale ceconsecinta contractul va ramane cu o dobanda de 1.5 PP.

Povestea Debitorului care s-a luptat cu BCR si a CASTIGAT procesul definitiv pe clauze abuzive BCR .

Ma numesc Rochnean Maria, in 2007/2008 am luat un credit de la BCR in valoare de 37.000€ cu ipoteca pentru construirea unei case.

In 2004 soțul meu a suferit un accident de munca care a necesitat 1 an de zile de recuperare, in acest timp nu am mai făcut fata ratelor așa ca am rămas in urma cu plata lor.

Urmând ca după toate acestea, sa fac niște negocieri cu banca prin care au venit sa vadă ca accidentul a fost adevărat și am rămas de comun acord cu un domn de la banca BCR, sa facem refinanțarea și conversia in lei, bineînțeles el a plecat spre București iar a doua zi urma sa semnam noua înțelegere, dar angajata de la banca era prea ocupată sa îmi dea acel contract ca sa îl semnez.

L-am sunat pe acel domn cu care am făcut înțelegerea, i-am dat-o pe dansa la telefon și ea a susținut același lucru, ca nu are timp.

Iar situația a rămas așa cum a fost cu creditul dinainte, cu condiția sa continui ratele.

Cu Ratele neachitate, am făcut o înțelegere ca sa eșalonăm pe parcursul ratelor, urmând sa primesc acasa un act prin care sa constate aceasta înțelegere de plata.

Am plătit rata cum mi s-a spus, am mers la doamna Director și am semnat înțelegerea pentru eșalonarea restantelor, rămânând sa continui cu plata ratelor.

Am așteptat acasa hârtiile ce mi-au fost promise pentru eșalonarea restantelor dar nu le-am mai primit niciodată.

In următoarea luna m-am prezentat sa plătesc ratele, dar m-am trezit ca nu mai am nicio datorie la banca, doar niște rămășițe de vreo 22€.

Am întrebat despre situație și mi s-a răspuns sa plătesc acea suma de 22€ urmând sa ii apăra pe calculator doamnei de la banca motivul pentru care nu mai exista creditul.

Mi-a răspuns sec “creditul a fost vândut”. Am intrat in birou la doamna Director a sunat la acel număr de telefon la care am vorbit cu doamna de dinainte cu care făcusem înțelegerea dar nu a mai răspuns nimeni.

Am tot sunat și am trimis mesaje, e-mailuri și eu si doamna director, dar nr.de fix era neapelabil iar acele nr de mobil la fel. Într-un final am ajuns acasa, după vreo 3 zile mi-a răspuns la telefon alta doamna care mi-a spus ca nu avem ce discuta pentru ca creditul a fost vândut la o firma de recuperare “ EOS credit funding bl designated activity company”.

Apoi in 2018 am primit de la aceasta firma un contract/ angajament de plata pe care nu l-am semnat dar am plătit sume de 9322 lei, 4625 lei, și 1100 lei, după care m-am înscris la avocatul Cuculis și asociații pentru o consultare gratuită a dosarului cu executare silită.

Înainte sa semnez contractul cu firma de recuperare am fost contactata de domnul Cuculis.

Am ascultat toate sfaturile domnului Sorin Putan, care s-a ocupat de cazul meu și in sfârșit după lungi așteptări, stres și chinuri am câștigat acest proces împotriva băncii și a recuperatorilor, datorită Domnului avocat Cuculis.

Vreau sa ii mulțumesc enorm domnului Sorin Putan ca a luptat alături de mine și familia mea! Va mulțumesc din suflet!

Practic, dobanda de referinta variabila a BCR S.A este considerata ca avand valenta abuziva iar in partea de jos aveti hotararea de eliminare a acestei dobanzi cu titlu de dobanda variabila, ramnanad doar componenta fixa de 1.5 PP.

Model de cerere de constatare clauze abuzive BCR

Banca Comercială Română, in acronim BCR una dintre băncile a căror contracte conţin clauze abuzive, pe care consumatorii au fost constrânşi să le accepte, având în vedere caracterul preformulat al acestora si mai ales modul in care s-a discutat despre posibilitatea negocierii clauzelor, adica deloc.

Cu privire la contractele BCR , în materia contractelor încheiate cu această unitate bancară problema clauzelor abuzive priveşte modalitatea de calcul a dobânzii, dobânda care de regulă este fixă în primul an de contract, iar mai apoi variabilă în funcţie de dobânda de referinţă a practică de bancă, de care consumatorii nu au luat niciodată cunoştinţă.

Exact acest lucru s-a intamplat si in speta de mai sus unde discutam despre un contract de credit încheiat în anul 2008, pe o perioadă de 360 de luni, urmând ca plăţile succesive efectuate instituţiei bancare să fie însoţite de o dobândă constantă pe perioada primului an şi ulterior de o dobândă de referinţă variabilă, căreia i se adăuga o marja fixa.

Problema cu marja fixa este ca in multe dintre contractele de credit, aceasta era VARIABILA, fapt ce este absolut ilegal.

Nivelul dobanzii variabile despre care discuta BCR S.A in contractele sale, se refera la o referinta a bancii, adica banca putea sa puna orice tip de dobanda, lucru ce nu permitea in mod concret un calcul efectiv cu privire la dobanda aplicata lunar.

Contracte De Credit Bcr Cu Clauze Ilegale constatate de catre instanta. Clauze Abuzive BCR.

Considerăm că modul de calcul al dobanzii stabilit de catre BCR nu reprezintă decât o modalitate abuziva de inducere în eroare şi de pagubire a consumatorului.

Vizualiati si :

Aşadar, dacă iniţial se adăugă valoarea indicelui independent EURIBOR la dobânda de calcul, ulterior se scade aceeaşi valoare, la care se adaugă întocmai valoarea indicelui de referinţă al BCR şi  marja fixă din contract, de 1,2 puncte procentuale.

Atentie la legea clauzelor abuzive 193/2000-

Ce inseamna o clauza abuziva BCR ? – clauza contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul şi care prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract creează, în detrimentul consumatorilor şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor’.

Totodată, potrivit art. 4 alin. (1) al Legii nr. 193/2000, coroborat cu art. 3 alin. (1) si (2) din Directiva nr. 93/13/CEE privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, ‘o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în detrimentul consumatorului şi contrar bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor.

Astfel, din definiţiile legale prevăzute la punctul 6 din Anexa la Legea nr. 296/2004 şi art. 4 alin. (1) al Legii nr. 193/2000, coroborat cu art. 3 alin. (1) si (2) din Directiva  nr. 93/13/CEE, rezultă că, pentru a considera drept abuzivă o anumită clauză contractuală, trebuie îndeplinite trei condiţii cumulative: 1) clauza să nu fi fost negociată cu consumatorul, 2) aceasta să creeze un dezechilibru semnificativ între drepturile şi 3) obligaţiile părţilor şi să fie contrară bunei-credinţe.

În ceea ce priveşte caracterul negociat al contractului de credit bancar la care se face referire mai sus,  în art. 4 alin. (2) al Legii nr. 193/2000 se prevede faptul că ‘o clauză contractuală va fi considerată ca nefiind negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost stabilită fără a da posibilitate consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate’

Avand in vedere ca majoritatea consumatorilor nu au avut posibilitatea efectivă de a negocia direct cu societatea bancară clauzele inserate în contract şi nici nu au putut influenţa natura acestora, întreaga convenţie încheiată între părţi are caracterul unui contract de adeziune.

Cititi si :

Consumatorii au dreptul sa fie informati pe deplin!

Potrivit art. 45 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului‘consumatorii au dreptul de a fi informaţi în mod complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi servicilor, inclusiv a serviciilor financiare oferite de către agenţii economici, astfel încât să aibă posibilitatea de a face o alegere raţională între produsele şi serviciile oferite, în conformitate cu interesele lor economice’.

BCR S.A NU SI-A INFORMAT COMPLET CLIENTII.

Mai mult decât atât, prin art. 14 lit. a) din Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare, legiuitorul precizează că ‚variaţia ratei dobânzii trebuie să fie independentă de voinţa creditorului ipotecar, raportată la fluctuaţiile unor indici de referinţă verificabili, menţionaţi în contract sau la modificările legislative care impun acest lucru

. Prin urmare, dobânda variabilă, poate fi raportată doar la indici de referinţă verificabili si nu asa cum stabileste dobanda BCR in mod UNILATERAL.

Prin art. 2 lit. e) al Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor in relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor,legiuitorul român defineşte deformarea substanţială a comportamentului economic al consumatorilor ca fiind ‘folosirea unei practici comerciale ce afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză, decizie pe care altfel nu ar fi luat-o’.

Modificarea unilaterala a dobanzii din contractele cu BCR S.A este o clauza ABUZIVA .

Aşadar, în baza principiului potrivit căruia contractele pot fi modificate doar prin acordul părţilor, orice modificare a acestuia fără acordul ambelor părţi este abuzivă şi se impune constatarea nulităţii absolute a prevederilor din contractul de credit bancar dintre părţi şi a actelor subsecvente acestui contract, prin care se modifică în mod unilateral dobânda aplicată împrumutului.

Clauze Abuzive Banca BCR – Potrivit art. 6 alin. (1) lit. d) al Legii nr. 363/2007‘o practică comercială este considerată ca fiind înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau, în orice situaţie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă să îl determine să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o, chiar dacă informaţiile sunt, în fapt, corecte în raport cu preţul sau modul de calcul al preţului ori existenţa unui avantaj specific al preţului.’

Alte clauze pe care legea dar si practica judiciara le-a determinat ca avand caracter abuziv.

Comisioanele bancare cum ar fi comisionul de administrare sau comisionul de risc si acestea regasite in contractele BCR S.A au fost declarate de catre instanta ca avand caracter abuziv.

Inclusiv comisionul de acordare BCR si chiar si cel de administrare BC de la prima casa, au fost eliminate de catre instantele nationale ca avand valenta abuziva.

De precizat este că legea care guvernează caracterul abuziv al clauzelor în contractele încheiate cu consumatorii (Legea nr.193/2000) prevede, prin art. 6, următoarele : ‘clauzele abuzive cuprinse în contract şi constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula în continuare, cu acordul consumatorului, numai dacă după eliminarea acestora mai poate continua’.

Fără putere de tagada, sancţiunea care poate interveni şi care lipseşte o clauză de efectele ei este nulitatea absolută si exact acest lucru se intampla cand vine vorba de clauzele abuzive, ele sunt lovite de nulitate absoluta.

Aveti un contract semnat cu banca , ifn-ul sau alta instituie bancara si vreti sa verificati existenta clauzelor abuzive? Completati formularul de mai jos:

Av.Drd. Cuculis Adrian

One comment to “Clauze Abuzive BCR-Contracte De Credit Banca Bcr Cu Clauze Ilegale”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.