Procese Erga Omnes Clauze Abuzive Dobanda DRV Impotriva BCR SA-Curtea De Apel Elimina Pentru Toti Clauza De Modificare A Dobanzii

Clauze Abuzive Dobanda DRV -( Dobanda referinta variabila), pe care inclusiv ICCJ a declarat-o ca avand caracter abuziv.

Nu este suficiet ca instanta a stabilit ca banca BCR S.A a calculat in mod ILEGALA dobanda acestor credite, suplimentar, fiecare imprumutat trebuie sa verifice in instanta, care este intinderea PAGUBEI pe care i-a pricinuit-o banca prin implementarea unui asemenea mecanism de calcul al dobanzii.

BCR Obligata Sa Elimine Pentru Toate Contractele  2006-2008 in curs de desfasurare, modul de calcul al dobanzii din teza a II-a a clauzei contractuale

Clauze Abuzive Dobanda DRV
BCR Plina de clauze abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Bate un vant de furtuna spre BCR SA in urma pronuntarii. Se anunta redeschiderea unei noi perioade pentru procesele de natura colectiva sau individuala.

Spunem ca preferabil ar fi sa optati pentru procesul individual fiindca practica este una mult mai favorabila pentru imprumutati.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti ,confirma definitiv practici abuzive in contractele incheiate cu BCR SA si debitorii sai pentru mai multe portofolii de credite.

Instanta nu a mentinut obligatia de restituire a sumelor insa fiecare debitor poate sa solicite instantei RECALCULAREA DOBANZII contractuale iar prin expertiza tehnica contabila sa vada ce sume in plus a perceput BCR SA si sa solicite plata acelor sume plus dobanzi legale.

Astfel opinam din scurta minuta regasita pe portalul just.ro , ca instanta a eliminat  dobanda de referinta variabila practicata de BCR din contractele de credit incheiate cu consumatorii.

Instanta a dispus eliminarea acesteia din toate aceste contracte aflate inca in derulare. 
Astfel, definitia de contract in derulare din punctul nostru de vedere se refera chiar si la acele persoane aflate in executare silita, fiindca daca am avea o alta perceptie fata de “contract in derulare”asta ar insemna ca TOATE executarile silite trebuie sa fie nule.

Despindem doua ideei importante-

a) Daca dobanda nu a fost modifica prin act aditional in 2010 la ordonanta 50.2010, atunci recalulcarea va fi facuta inca de la semnarea contractului de credit si pana la zi.

b)Daca s-au semnat acte aditionale  vor contesta in cazul in care dobanda este surprinsa fara acordul debitorului, inclusiv actele aditionalese.

Procese Erga Omnes Clauze Abuzive Dobanda DRV Impotriva BCR SA- Ce au de facut consumatorii debitori, clienti ai BCR SA dupa pronuntarea data de catre Curtea de Apel Bucuresti cu efecte erga omnes?

Adica solutia despre care m-ati tot intrebat, “dar la noi se aplica”? ei bine da, aceasta decizie este valabila pentru toti cei care au incheiat contracte cu BCR SA si aveau clauza de dobanda DRV inserata in contractele cu banca.

Avand in vedere ca legea 193/2000 nu prevede o modalitate prin care instanta, in urma obligarii unui comerciat sa renunte la practicile abuzive, nu prevede si o modalitate de “Restituire”efectiva a daunelor acelor practici, singura varianta pe care o au debitorii imprumutati la BCR S.A ar ramane de fapt deschiderea unui proces in instanta, de data aceasta fara a se mai incerca primordinal constatarea caracterului abuziv al clauzei referitoare la dobanda ci direct solicitare de expertizare a contractelor ce au fost cuprinse in acest portofoliu cu probleme ce tin de practicile comerciale incorecte.

Vedeti solutia instantei

23.11.2018 Ora estimata: 12:00
Complet: S8 Completul 44 Apel
Tip solutie: Admitere apel
Solutia pe scurt: Admite apelul şi schimbă în parte hotărârea atacată.

Admite excepţia inadmisibilităţii şi respinge capătul de cerere având ca obiect restituirea către clienţi a sumelor de bani încasate în temeiul clauzelor contractuale constatate ca fiind abuzive ca inadmisibil.

Avand in vedere aceasta respingere a cererii de restituire, fiecare imprumutat in parte in baza acestei decizii trebuie si poate sa deschida SINGUR un proces prin care sa-si recupereze toti banii incasati ilegal de catre banca cu titlu de dobanda ILEGALA.

Menţine în parte Procesul-verbal de constatare a contravenţiei seria A.N.P.C. nr. 0654819/1295/21.05.2014, numai cu privire la constatarea caracterului abuziv al art. 5 teza a III-a din Contractul de credit bancar pentru investiţii imobiliare pentru persoane fizice nr. P24/10.04.2008 şi Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 3125/27.11.2006 şi art. 5 teza a II-a din Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 2648/16.12.2005 şi, pe cale de consecinţă, menţine obligaţia Băncii de a modifica în mod corespunzător toate contractele în curs de executare şi de a elimina clauza abuzivă din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale. Reduce cuantumul amenzii contravenţionale de la suma de 1.000 lei la suma de 800 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei civile nr. 6888/16.11.2017 pron. de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios administrativ şi fiscal în dos. nr. 1192/2/2015. Obligă pe intimata-reclamantă la plata către apelanta-pârâtă a cheltuielilor de judecată de 15.000 lei. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică, astăzi, 23.11.2018. 
Document: Hotarâre    23.11.2018

Caracter abuziv al dobanzii – art. 5 teza a III-a din Contractul de credit bancar pentru investiţii imobiliare pentru persoane fizice nr. şi

art. 5 teza a II-a din Contractul de credit bancar pentru persoane fizice nr. 2648/16.12.2005 şi, pe cale de consecinţă

-menţine obligaţia Băncii de a modifica în mod corespunzător toate contractele în curs de executare şi de a elimina clauza abuzivă din contractele preformulate, destinate a fi utilizate în cadrul activităţii profesionale.

Inclusiv Raiffeisen Bank ( clauze abuzive ), se afla in aceeasi situatie si debitorii imprumutati ai acestei banci au inceput deja sa-si recupereze toti banii platiti si incasati de catre banca ilegal.

Astfel mentinerea obligatiei de MODIFICARE a tuturor contractelor din acele portofolii, deschide posibilitatea debitorilor sa solicite RECALCULAREA dobanzilor-

Clauze Abuzive Dobanda DRV – Aveti credit contractat la BCR S.A intre 2006-2008? Chiar daca ati semnat sau nu act aditionat, sunteti indreptatiti sa primiti o recalculare a dobanzii ca efect al deciziei CAB cu privire la dobanda DRV. Completati formularul de mai jos pentru a verifica contractul de credit.

10 comments to “Procese Erga Omnes Clauze Abuzive Dobanda DRV Impotriva BCR SA-Curtea De Apel Elimina Pentru Toti Clauza De Modificare A Dobanzii”
    • Am luat in 2008 un credit de nevoi personale de 25.ooo euro si in 2021 am de restituit aproape aceeași sumă….cotractul este plin de clauze abuzive…. banca este b.c.r. filiala Oltenița jud calarasi

  1. BCR a furat o gramada de bani cu smecheria asta cu dobanda curenta calculata cu “dobanda de referinta variabila” sau “dobanda revizuibila”. Ambele au fost declarate abuzive! Concluziile articolului sunt 100% corecte!

  2. Am avut și eu banii .pt..locuințe. pe termen de 5 anii.am luoat banii.inainte de termen cu 4 lunii..miau oprit toate dbanzile..și penalizarii

  3. Am Si eu o nelămurire in legatura cu BCR. Și anume : acum6 ani am intrat in acel program de economisire prin Banca pentru Locuinte si am economisit cate 1000de euro pe an timp de 5 ani. La acesti bani economisiti de mine trebuiau să mi mai dea 1000 de euro prima de la stat pe care nu mi-au dat-o. In schimb mi-au dat o listă cu materiale de constructii si servicii pe care eu pot sa le exact in casa in suma de aproximativ 28 000 de lei pe care trebuie sa am facturi si bonuri fiscale pe care sa le prezint la banca pentru a mi se da si cei 1000de euro. La semnarea contractului de economisire nu mi s-a spus nimic de asa ceva.

  4. Buna seara! Am contactat un credit de nevoi personale la BCR în anul 2007, 49. 000 euro, pt. o per. de 300 luni, cu tot cu comisioane si dobanda variabila. Citind, din intamplare, minunatele dvs. indrumari juridice privind clauzele abuzive și nu numai, procese castigate de dvs. si casa de avocatura, m- am hotarat sa va adresez o intrebare , la care , cu siguranta, dvs. aveti raspuns.
    Care sunt pasii (cei mai facili si putin costisitori) pe care ar trebui sa- i urmam pt ca RATA IMPOVARATOARE datorată BCR ( 500 euro/luna) sa fie diminuata? Mentionez ca, in cei 14 ani de plata a ratelor, BCR si- a recuperat cei 49.000 euro plus un,,bonus ,, de 25.000. Multumesc anticipat!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.