Suspendarea Executarii Silite Ilegale

Sunteti executat silit si vi s-a scos casa la vanzarea? Suspendati executarea silita ilegala.

Update 2019 Noiembrie-Aspecte importante pentru debitorii executati silit. In primul rand trebuie sa stiti ca executarile silite pot fi contestate oricand, chiar si peste termenul de 15 zile, practic s-a terminat cu solutiile de tardivitate, PUTETI SA VA RECAPATATI LIBERTATEA FINANCIAR, prin contestarea executarilor silite si invocarea existentei clauzelor de natura abuziva in cadrul contractelor.

Evident, pana cand instanta ar dispune o posibila solutie de anulare a executarii silite, este bine sa stiti ca puteti suspenda orice procedura de executare silita, urmand pasii de mai jos.

Suspendarea executarii silite – Care sunt pasii, ce noutati sunt?

Executarea silită reprezintă procedura la care apelează creditorul pentru a recupera prin intermediul forței coercitive a statului debitul pe care-l datorează debitorul, însă sunt numeroase cazuri în practică când sunt comise ilegalitati si atunci debitorul trebuie sa se apare solicitand si suspendarea executarii silite, asta pentru a putea dovedi ulterior in fata insatntei ca este executat silit ilegal.

O serie de ilegalitati se refera la : dreptul de a solicita executarea silită s-a prescris, suma pusă în executare este una mult prea mare decât cea datorată în fapt, se ia o măsură execuțională mult prea aspră raportat la datorie, precum și alte ipoteze ce duc la prejudicierea debitorului.

Astfel, în momentul în care apar astfel de situații, trebuie să cunoașteți faptul că aveți la dispoziție contestația la executare pe care o puteți introduce la instanța competentă în termen de 15 zile de la data la care ați aflat de existența actului execuțional contestat iar daca sunteti executat silit de catre o banca ifn sau recuperator de creanta, asa cum am indicat mai sus, puteti sa contestati executarea si sa cereti suspendarea executarii silite ORICAND.

În cadrul contestației, puteți solicita și suspendarea executării silite până la definitivarea soluției instanței, astfel încât, dacă urmează să fiți supus unei măsuri abuzive: un astfel de exemplu poate consta în punerea în execuare a unei creanțe deja prescrise de mai mulți ani, pe care creditorul a ales să o solicite mai tarziu pentru a curge cât mai multe dobânzi penalizatoare, iar ulterior solicită executarea prin toate formele permise de lege, inclusiv prin executare imobiliară, puteți solicita suspendarea executării silite pentru a preîntâmpina o eventuală executare imobiliară până la definitivarea hotărârii.

În consecință, suspendarea executării silite este o măsură ce protejează bunurile și interesele debitorului, iar instanța, în funcție de situația de fapt învederată, poate dispune suspendarea executării silite.

Practic, obtinand o suspendare a executarii silite se ridica inclusiv masura popririi de pe conturile bancare sau de la angajator.

O astfel de solicitare poate să însoțească contestația la executare, sau se poate face pe cale separată, motivele fiind unele temeinice, ce sunt lăsate la aprecierea completului de judecată, fără a exista o limitare legislativă.

Ce costuri implica?

Pentru admiterea acestei solicitări se timbrează cererea cu suma de 50 RON, urmând a se achita și o cauțiune ce se stabiliește la valoarea sumei contestate, iar în ipoteza în care bunul nu este avaluabil în bani, se achită o cauțiune de 1.000 RON.

Nu va faceti grija de costul cautiuni!! ESTE UN MIT!!

În eventualitatea în care valoarea cauțiunii este una foarte mare, imediat după ce ați formulat solicitarea, puteți să faceți și o cerere de acordare a ajutorului public judiciar pentru a putea achita cauțiune aferentă, de soluționatrea acesteia ocupându-se tot completul de judecată în competența căruia a căzut soluționarea contestației.

Raportat la complexitatea acestor demersuri și probele pe care trebuie să le adinistrați pentru a obține o hotărâre favorabilă, vă îndrumăm să apelați la un avocat specializat in asemenea litigii si evident ca si contestatia la executare trebuie sa fie facuta in mod profesionist, pentru a putea indeparta o executare silita ielgala.

Suspendarea executarii silite trebuie utilizata pentru a stopa abuzurile executorilor si mai ales a bancilor sau ifn-urilor care pot si oprite pana cand va judecati sa le anulati executarea silita.

Actionati impotriva bancii sau recuperatorului de creante ori a altei persoane fizice si blocati executarea silita ilegala.

Suspendarea Executarii Silite
Reluarea Executarii Silite

Procedura executarii silite este una prin care creditorul va poate vinde casa, masina si va poate pune poprire pe conturi.

Atunci cand primiti o somatie imobiliara de 15 zile, asta inseamna ca urmeaza de fapt sa vi se vand imobilul.

Nu trebuie sa ramaneti in pasivitate.

Pe langa contestatia la executare, avocatul care va sustine trebuie sa formuleze si o cerere de suspendare a executarii silite.

Atentie – Suspendarea executarii silite are ca efect si ridicarea popririi instituite pe contul dvs.

Firmele de recuperare a creantelor cum ar fi Kruk Romania, Secapital, Investcapital Malta, Getback recovery si altele pot sa deschida dosare de executare silita.

Aceste dosare pot contine acte facute ilegal sau abuziv si prin contestarea lor puteti obtine anularea debitului.

Chiar daca creanta dvs. este prescrisa, executorul tot va poate scoate la vanzare casa.

De aceea este important sa fiti precaut si sa formulati intodeauna o suspendare a executarii silite.

Ne-am propus ca prin prezentul articol sa-i lamurim pe debitori, ce au de facut atunci cand sunt executati silit.

Daca executarea este pornita pe casa debitorului si chiar si atunci cand este pornita doar prin poprire, uzati de procedura suspendarii.

Suspendarea executarii silite este singurul mijloc prin care puteti sa temporizati orice fel de act de executare silita pana cand anulati executarea.

Avocatul Cuculis Adrian a mai adus in discutie acest aspect in mai multe randuri si in cadrul prezentului articol trebuie sa clarificam o serie de intrebari.

Este adevarat ca am de platit o cautiune de 10% din valoarea debitului pentru a suspenda executarea silita?

NU, aceasta este o informatie eronata ce ii face pe debitori sa renunte la suspendarea executarii silite.

Ce spune legea?

Art. 719 din CPC ne arata ca daca vrem sa suspendam executarea silita, trebuie sa platim dupa cum urmeaza:

a)10% din valoarea debitului daca este pana in 10.000 de lei, adica vom plati 1000 de lei maxim;

b)1000 de lei plus 5% pentru ce depaseste 10000 de lei;

c) de 5500 de lei plus 1% pentru ce depaseste 100000 de lei;

d) de 14500 de lei plus 0.1% pentru ce depaseste 1.000.000 de lei;

Stiati ca puteti sa obtineti scutirea de la plata cautiunii?

Desi cautiunea in sine este o asigurare a faptului ca creditorul isi va incasa banii, instantele de judecata pot scuti debitorii de la plata cautiunii.

Atunci cand vrem sa solicitam o suspendare a executarii silite, putem formula imediat dupa ce primim cuantumul cautiunii fixat de instanta, o cerere de ajutor public judiciar.

Dupa suspendarea executarii silite, debitorului i se ridica poprirea de pe conturi.

Prin decizia 11/2018 a ICCJ pe care va sfatuiesc sa o cititi, s-a stabilit cum se ridica poprirea de pe conturi.

Se arata clar ca dupa suspendarea executarii silite, banca sau tertul poprit nu mai au obligatia de poprire daca debitorul a reusit suspendarea executarii.

Cum poate sa faca un debitor ca poprirea sa fie ridicata de pe contul de salariu?

In ceea ce priveste poprirea pe conturile bancare:

Daca un debitor merge in instanta si obtine suspendarea executarii silite prin orice metoda, atunci implict banii ce ii vor intra in cont pe viitor vor fi eliberati, asta inseamna ca pe tot parcursul judecarii contestatiei la executare, debitorul isi va putea folosi banii din conturile respective.

97. Pe de altă parte, art. 236 alin. (17) din Legea nr. 207/2015 stabileşte:

„în cazul în care executarea silită este suspendată ori încetează, potrivit legii, organul de executare silită înştiinţează de îndată, în scris, instituţiile de credit ori, după caz, terţul poprit pentru sistarea, temporară, totală sau parţială a indisponibilizării conturilor şi reţinerilor. (…)”

Ce inseamna suspendarea executarii silite si cat dureaza in timp?

Dupa depunerea cererii de contestatie la executare, puteti cere instantei sa dispuna suspendarea provizorie a executarii.

O practica periculoasa a ifn-urilor spre exemplu este aceea de a porni executari silite pentru sume care NU EXISTA.

Suspendarea executarii silite poate fi ceruta si in cadrul contestatiei la executare.

Instanta stabileste un termen foarte scurt si astfel imediat puteti sa obtineti o asemenea masura urgenta.

Daca sunteti executat silit, verificati imediat cu un avocat specializat daca actele de executare sunt legale.

Vedeti mai jos explicatii complete intr-un material video ce va va ajuta sa intelegei exact ce presupune suspendarea unei executari silite.

Cum beneficiez de un avocat specializat in executare silita? Faceti o programare aici.

Pentru o mai usoara trimitere a datelor puteti completa formularul de mai jos:

Av.Drd. Cuculis Adrian

4 comments to “Suspendarea Executarii Silite Ilegale”
  1. Buna ziua.ma numesc Stanoiu Lidia si am o problema.in 2007 am facut niste imprumuturi pe baza de buletin pt.a.mi ajuta tatal aflat in dificultate urmand ca dansul sa plateasca ratele la banci.dupa 3 ani a incetat plata acestora fara ca eu sa stiu pt.ca eram plecata in afara.bancile in termen de 3 luni au vandut creditele la recuperatori iar eu sunt urmarita de acestia.pana in noiembrie-decembrie 2014 au sosit pe adresa mea o serie de plicuri de la soc.recuperatoare dar eu nefiind acasa nu am rasp.la ele asteptand totodata ca parintii mei sa.si achite datoriile.acum, dupa atatia ani, in dec.2019 am deschis un cont la B.transilvania pt.a trim.bani din strainatate fetii mele.ieri banca m.a avizat ca mi.s.a pus poprire pe cont de catre un birou de ex.judecatoresti.ati putea sa.mi spuneti care sunt primii pasi, ce pot face in aceasta situatie ? Va multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.