Condamnat Cu Interdictia De A Nu Parasi Tara – Cum Poate Fi Anulata?

Interdictia De A Nu Parasi Tara – Masura coercitiva pe care o poate lua instanta de judecata penala in cazul condamnarii.

Este masura aceasta de maniera sa limiteze dreptul la miscare sau este o masura echitabila si in ce conditii poate fi ridicata masura?

Daca ati fost condamnat la pedeapsa inchisorii, fiind dispusa suspendarea executarii acesteia pe durata unui termen de supraveghere, instanta stabilind in sarcina dumneavoastra si interdictia de a parasi teritoriul tarii fara acordul instantei, aflati ca puteti solicita instantei de judecata sa dispuna incetarea acestei obligatii.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 95 alin. (2) din Noul Cod Penal, “instanţa dispune încetarea executării unora dintre obligaţiile pe care le-a impus, când apreciază că menţinerea acestora nu mai este necesară”.

Interdictia De A Nu Parasi Tara
Avocat Drept Penal

Oportunitatea acestei reglementări rezidă în posibilitatea oferită instanței de executare de a asigura o mai bună supraveghere și o mai bună reinserție socială a persoanei condamnate, prin reaprecierea necesității de supunere a acesteia la una sau mai multe dintre obligațiile impuse inițial de instanța.

Desi o astfel de măsura impusă de către instanța de judecata este prevăzută de lege și are un scop legitim – asigurarea respectării programului de supraveghere instituit, analiza proporționalității acestei măsuri cu finalitatea urmărită trebuie a se realiza nu doar la momentul pronunțării hotărârii de condamnare, ci și ulterior, pe parcursul executării acesteia.

In acest context, trebuie analizat si daca obligația de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței de judecată constituie o măsură intruzivă ce poate afecta dreptul fundamental la libera circulație și alte drepturi protejate atât prin Constituție, cât și prin alte instrumente juridice internaționale la care România este parte (Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale – CEDO), cum ar fi, spre exemplu, dreptul la munca, dreptul la viață intimă, familială și privată.

Este imperios necesar ca obligatiile stabilite in sarcina dumneavoastra de catre instanta de condamnare sa fi fost respectate intocmai in perioada scursa de la pronuntarea hotararii judecatoresti, respectiv sa fi respectat orarul intrevederilor si sa va fi prezentat la Serviciul de Probatiune la datele fixate de consilierul de probatiune, sa ii fi comunicat acestuia toate informatiile solicitate si ii fi pus la dispozitie documentele necesare in vederea monitorizarii dumneavoastra, aducand la cunostinta acestuia deplasarile efectuate, in conditiile prevazute de lege si de hotararea instantei de judecata.

Astfel, este evident faptul ca trebuie sa va fi conformat interdictiei de a nu incerca sa parasiti tara, sa fi prestat munca in folosul comunicatii pe perioada stabilita si, bineinteles, sa nu fi fost implicat in savarsirea altor fapte de natura penala.

In concluzie, daca din analiza celor expuse mai sus reiese motivatia dumneavoastra pentru reabilitarea comportamentala, faptul ca raspundeti pozitiv la demersurile realizate in vederea indreptarii, precum si faptul ca prezentati suficiente garantii pentru respectarea si pe viitor a celorlalte obligatiile stabilite in sarcina dumneavoastra, instanta de judecata poate sa aprecieze ca ridicarea obligației de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței este o măsură corespunzătoare.

Av.Drd. Cuculis Adrian

4 comments to “Condamnat Cu Interdictia De A Nu Parasi Tara – Cum Poate Fi Anulata?”
  1. Buna seara am fost condamnat la pedeapsa de 8 ani si masura complementara de 5ani sa nu parasesc tara de ce ?am executat toata pedeapsa nu meeg la nici o semnatura pur si simplu sunt liber doresc sa plec la munca in anglia cu contrac de munca am sante sa mi se ridica masura?

  2. Buna ziua? Soțul meu a primit acum 5 zile sentința după un proces și i.au dat închisoare cu suspendare 2 ani. Întrebarea mea este daca poate pleca din țară acum, înainte să i se trimită citația de la serviciul de probațiune, pentru că are contract de munca in străinătate și trebuie să plece dar va reveni peste două luni.

  3. Bună ziua o întrebare va rog mult.pot părăsi țara daca am primit acu doua zile condamnare cu suspendare 2 ani și munca in folosul comunității locale nu am primit încă citația de la Serviciul de Probațiune.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.