Conducerea Fara Permis Este Neconstitionala De Azi Conducem Fara Permis-Revizuire Si Clasare Dosare Penale-Avocat Cuculis

Codul Penal Plin De Articole Neconstitutionale – Conducerea Fara Permis A Devenit Peste Noapte Neconstitutionala-Avocat Cuculis

Prin decizia recenta a CCR – Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că textul infracțiunii de conducere fără permis este contrar Constituției, avand in vedere ca din acesta lipsesc referi la două categorii importante de vehicule: tractoarele agricole și cele forestiere.

Astfel daca erai surprins conducand un tractor agricol fara permis, totul era in regula pe cand daca conduceai un autoturism erai bun de dosar penal!

Din cauză că au fost omise de la sancționare aceste categorii, dar și pentru că se poate pedepsi penal cel care conduce un tractor un baza unui alt tip de permis, dar nu și cel care nu are permis deloc, judecătorii CCR au decis să lase fără efecte concrete aceste prevederi, urmând ca Guvernul și Parlamentul să se preocupe de modificările legislative necesare.

Ce presupune asta?

Dacă acestea nu se încadrează într-un anumit termen însă, infracțiunea de conducere fără permis ar putea să fie dezincriminată.

Decizia CCR va deveni generală și obligatorie odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, iar primul său efect, după publicare, va fi suspendarea prevederii declarate neconstituțională. Totuși, dacă în 45 de zile de la publicare, Parlamentul sau Guvernul nu ia nicio măsură de modificare a textului respectiv, atunci prevederea își va pierde efectele juridice complet. Altfel spus – vom avea de-a face cu o dezincriminare neintenționată a acestei infracțiuni.

DECIZIA CURTII –

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art. 335 alin. (1) din Codul penal, care nu incriminează fapta de conducere pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier, fără permis de conducere, este neconstituțională (…) În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut că necorelarea dintre art. 335 alin. (1) din Codul penal şi art. 6 pct. 6 teza a doua din O.U.G. nr. 195/2002 (Codul rutier – n.red.) determină un veritabil viciu de neconstituţionalitate, care rezultă din omisiunea reglementării, în cuprinsul art. 335 alin. (1) din Codul penal, a tractoarelor agricole sau forestiere ca obiect material al infracțiunii de conducere a unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere”, a stabilit Curtea pe 4 aprilie 2017.
Textul declarat neconstituțional (Codul penal)Definiția autovehiculului (Codul rutier) – Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”

Definitia autovehiculului in codul rutier  – vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele și tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule

Însă în Codul penal se sancționează și conducerea unui vehicul în baza unui permis valabil pentru alte categorii rutiere, ceea ce înseamnă că cel conduce un tractor, dar nu are permis pentru acesta, ci pentru moped, să zicem, va fi sancționat penal, spre deosebire de cel care nu are permis deloc.Excluderea tractoarelor din definiția infracțiunii de conducere fără permis a fost, fără îndoială, o omisiune regretabilă, Curtea considerând că și aici e vorba de un pericol social ridicat, în aceeași măsură ca la conducerea unei mașini obișnuite. „(…) dacă o asemenea faptă nu este descurajată prin mijloacele dreptului penal, are loc încălcarea valorilor fundamentale, ocrotite de Codul penal, precum drepturile şi libertățile cetățenilor, respectarea Constituției şi a legilor, care sunt consacrate prin art. 1 alin. (3) şi (5) din  Legea fundamentală printre valorile supreme”, a motivat Curtea.

„Este în afara oricărui argument juridic rațional şi rezonabil ca o persoană care posedă permis de conducere, acordat pentru altă categorie decât tractoarele agricole sau forestiere, şi care conduce un asemenea vehicul pe drumurile publice, să poată avea calitatea de subiect activ al infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) din Codul penal, în timp ce o persoană care nu deține deloc permis de conducere şi care conduce pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier, să nu fie sancționată penal”.

Efectele deciziei – dosarele penale  incepute in baza acestei prevederi se vor trezi cu cereri de reviziuire si cele in curs se vor clasa!(ATENTIE) cele referitoare la articolul declarat neconstitutional!

 

Cum iti poti recupera permisul de conducere, dupa ce a fost retinut de organele de politie?

3 comments to “Conducerea Fara Permis Este Neconstitionala De Azi Conducem Fara Permis-Revizuire Si Clasare Dosare Penale-Avocat Cuculis”
  1. Nu am auzit in cei 50 de ani ai mei o aberatie,,constitutionala”mai mare decat asta. Deci….sa ne asteptam la carnagiu pe sosele

  2. Bună ziua. Am avut permisul reținut pentru alcol. Am depus contestație și am scos certificat de grefa. După 2 luni ma prins cu viteză și mie la reținut. Am depus iar contestație . Când am fost la politie fiind în alt județ mia făcut dosar penal pentru conducerea fără permis?
    Ce pot face acum.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apasati și apelati avocatul