Constatarea Prescriptiei In Baza Decretului Lege 167/1958 Al Dreptului Bancii De A Executa –

Cum pot preveni o executare silita pentru un credit prescris?

In afara de invocarea prescriptiei in cadrul contestatiei la executare, practic atunci cand mecanismul executional este deja pus in miscare si trebuie sa ne aparam cu singurele arme pe care le avem, respectiv contestatia la executare, ( Vedeti aici ) cei care primesc zeci de notificari din partea recuperatorilor de creante sau chiar a bancilor si stiu ca acel credit are o intarziere mai mare de 3 ani de zile la plata, pot, preventiv, pentru  a bloca “Dreptul” recuperatorului sau al bancii de a demara execuarea silita, sa faca o cerere de chemare in judecata, solicitand instantei sa constate ca dreptul de a pune in executare un anumit contract de credit, este prescris!

Discutam asadar despre contracte in general vechi, creante nerecuperate pentru credite neperformate, unde inca este aplicabil pentru contractele semnate inainte de 2011, decretul lege 167/1958, astel asa cum el arata posibilitatea invocarii prescriptiei.

ART. 1
Dreptul la actiune, avind un obiect patrimonial, se stinge prin prescriptie, daca nu a fost exercitat in termenul stabilit in lege.
Odata cu stingerea dreptului la actiune privind un drept principal se stinge si dreptul la actiune privind accesorii.
Orice clauza care se abate de la reglementarea legala a prescriptiei este nula.

ART. 2
Nulitatea unui act juridic poate fi invocata oricind, fie pe cale de actiune, fie pe cale de exceptie.

ART. 3
Termenul prescriptiei este de 3 ani, iar in raporturile dintre organizatiile socialiste, de 18 luni.

Astfel, reclamantul de mai jos, a obtinut urmatoarea hotarare judecatoreasca, in urma invocarii prescriptiei dreptului material, al bancii, la actiune:

constatare prescriptie
Prescriptia incepe sa curga de la data cind se naste dreptul de actiune sau dreptul de a cere executarea silita si instanta a apreciat ca acest drept s-a nascut de la momentul la care banca nu si-a mai incasat banii lunari pentru rata.
In obligatiile care urmeaza sa se execute la cererea creditorului precum si in acelea al caror termen de executare nu este stabilit, prescriptia incepe sa curga de la data nasterii raportului de drept.
Daca dreptul este sub conditie suspensiva sau cu termen suspensiv, prescriptia incepe sa curga de la data cind s-a implinit conditia sau a expirat termenul.

avocat Cuculis Adrian

 

 

 

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.