Constructiile Fara Autorizatie De Construire Vor Putea Fi Intabulate

Ati construit o casa fara autorizatie de construire? De acum o puteti intabula si in cartea funciara.

Lege noua in 2020 cu privire la constructiile si edificiile ce nu au avut la baza autorizatie de construire vine si schimba ceea ce stiam despre modul de intabulare a constructiilor.

Practic,prin legea 7/2020 se modifca legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Ce spune noul text de lege asta dupa ce ICCJ a schilodit modul de accesiune imobiliara?

14. La articolul 37, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(6) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverinţe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei.

Fara Autorizatie De Construire
Imobil

În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale. În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei.

Ce intelegem de aici? ca daca nu aveti o autorizatie de constuire, totusi veti putea dobandi proprietatea prin inscrierea in cartea funciara prin efectuarea unei expertize in cauza.

Cu ce ne ajuta informatia aceasta si de ce am avea nevoie de o instanta de judecata?

Putem sa ne inchipuim de pe acum ca vor exista polemici la intabulare si ele vor deriva din necunoasterea legii de catre cei ce ar trebui sa o aplice sau de opozitii la modul in care se prezinta dosarul de autorizare, fapt pentru care va fi necesar sa va adresati instantei de judecata.

Intrarea in legalitate a constructiilor ridicate fara autorizatie de construire si intabularea imobilului edificat.

Una zice ICCJ si anume ca „lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie un impediment pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii (n.n. accesiunea imobiliară artificială)” si la alta se gandeste leguitorul si astfel sanctioneaza pasivitatea organelor de control ale statului cand vine vorba despre intabularea imobilelor ce nu prezinta autorizatie de construire si/sau proces verbal de receptie.

Practic, este liber la intabularea constructiilor ridicate fara autorizatii de construire.

Potrivit legislației în vigoare, executarea de construcții fără autorizație constituie contravenție sau, după caz, infracțiune și se pedepsește conform legii. Termenul până la care organul competent poate aplica sancțiunea este de 3 ani de la data săvârșirii faptei. 

Astfel, pentru clădirile construite fără autorizație de construire, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției necesare pentru intabularea în cartea funciară a clădirii pot fi emise in baza unei expertize tehnice.

ATENTIE –

Totusi, daca acest lucru nu se intampla, as putea opina ca poate fi modificat regimul zonei prin elaborarea unui plan de detaliu astfel incat, se ajunge la situatia in care orice cladire sa poata fi autorizata!

Prin urmare, de la data intrării în vigoare a acestei legi, dacă termenul de prescripție de 3 ani s-a împlinit, iar expertiza tehnică confirmă RESPECTAREA CONDITIILOR DE EDIFICARE, chiar si in lipsa unei autorizatii de construire, organul competent este obligat să emită certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.  În baza lui, beneficiarul construcției poate proceda la intabularea în cartea funciară.

Cum se calculeaza termenul de prescriptie despre care vorbeste legea?

In principal el ar trebui sa inceapa sa curga de la momentul de la care constructorul a inceput sa edifice constructia, fiindca tehnic de atunci acesta ar fi savarsit contraventia.

Da, dar ar spune doctina, se cunoaste ca aceste contraventii pot fi continuate sau continue fapt pentru ultimul act material al contraventiei , exact ca in cazul infractiunii, este evident echivalent cu finalizarea constructiei.

În lipsa unor prevederi exprese care să tranșeze acest aspect, vom putea asista la practici neunitare sau eventuale abuzuri în rândul funcționarilor însărcinați cu emiterea certificatului de atestare/adeverinței privind edificarea construcției. 

Daca ar fi sa concluziona, aceasta modificare a Legii 50/1991 oferă un avantaj constructorilor atâta timp cât Legea nr. 7/1996 prevede obligația intabulării construcțiilor în cartea funciară, înainte ca acestea să fie înstrăinate sau ipotecate.

De asemenea, Codul Civil prevede ca dobandirea proprietatii se face impreuna cu notarea in cartea funciara.

Av.Drd. Cuculis Adrian

144 comments to “Constructiile Fara Autorizatie De Construire Vor Putea Fi Intabulate”
 1. Dar in cazul in care s-a obtinut autorizatie de construire iar proiectul nu a fost respectat, beneficiarul construind alt imobil decat cel prevazut in proiect, si nu a anuntat finalizarea lucrarii? Cum intabuleaza cladirea noua?

  • Bună ziua!
   Am moșteni, un spațiu comercial care nu este intabulat.
   Avem autorizație de construire din 2005.
   Autorizația nu sa respectat în totalitate, dar din expertiza de rezistență rezultă ca această modificare nu afectează rezistenta clădiri.
   Având în vedere că sa modificat legea și în principiu încă nu sunt elaborate normele de aplicare a legi, eu că și mostenitor cum aș putea porceda pentru întabulare fără să fiu amendată?

   • Buna ziua. Poarta de acces auto și pietonal este din metal anii 60. Fiind Intr o stare avansată de degradare am comandat una din metal dar și cu lemn pentru intimitatea proprietarilor. Daca respectăm in proporție de 50% ca vechea poartă, de ce mi trebuie aprobare urbanism + proiect? Alta varianta nu am? Va mulțumesc.

   • Vecinul a construit fără să respecte autorizația are cf expertiza 75,5 mp în plus ,ne judecăm de 2 ani a schimbat planurile de 3 ori cu concursul celor din primărie și acoperișul lor ma afecteaza.

   • Buna ziua ,
    Rog frumos o indrumare in situatia urmatoare :
    – in anii 2004 – 2007 sotul meu a construit o casa pe un teren care este intabulat in cf ca gradina pe numele soacrei ( mama sotului ) constructie pentru care nu exista receptia finala din partea primariei.( cred ca nu a fost nici autorizare de constructie )
    Probléma este ca sotul meu a decedat in 2016 , iar soacra in 2020 , acuma la dezbaterea successorala s-a ivit aceasta speta . Actul de receptje pe numele carui decedat se intocmeste , pe cea care detine terenul sau pe célul care a életútját constructia casei ??? Ám gasit chitante si facturi pe numele sotului , deoarece el urma sa devina proprietarul casei , dupa discutiile purtate in famílie, insa din pacate nu s-a intamplat acest lucru .
    Scriptic nu avem nimic despre aceasta intelegere intre fiú si mama , cealalta mostenitoare ( sora sotului) are si ea acuma pretentiile ei. Legal sant acuma 2 mostenitori sora sotului si főtitkára noastra minora de 12 ani .
    Care este procedúra legala de intabulare , si cum se poate obtine o cota mai mare pentru minora , cunoscand faptul ca tatal lui a construit locuinta ( dovadit prin facturi si chitante ) pe baza unei intelegeri in famílie .
    Multumesc cu respect.

    • Buna ziua, as dori o îndrumare in următoarea situație :
     in cazul in care s-a obtinut autorizatie de construire (început construcție 2005-finalizată in 2008)iar proiectul nu a fost respectat, beneficiarul construind alt imobil decat cel prevazut in proiect, si nu a anuntat finalizarea lucrarii? Cum intabuleaza cladirea noua?

  • Buna ziua. Ce rezolvare s-a găsit?Și eu am un imobil in aceeași situatie și voiam să știu dacă există o rezolvare.

 2. Buna ziua. Am obtinut o autorizatie de constructie in6anul 2008,am declarat inceperea lucrarilor in anul 2009, ulterior am cerut prelungirea valabilitatii autorizatiei, dar intarziind vreo 15 zile, mi au respins cererea. Am continuat lucrarile, finalizand constructia in anul 2014. Cum trebuie sa procedez pentru a intabula aceasta constructie? Mentionez ca am declarat constructia la DITL, achitand impozit oe cladire. Multumesc anticipat

   • Buna ziua.Am cumparat un teren de 2350m intravilan. Cand au iesit actele am constatat că 580 de metri sunt construibili iar restul este teren agricol dar toata suprafata in acte obținute prin sentinta judecătoreasca este intravilan.Vreau sa construiesc dar pe terenul din partea de sus a parcele care este agricol dar primăria Brașov nu imi emite autorizatie de constructie.Daca terenul este intravilan nu inteleg de ce nu pot construi. Am proiect,studiu geo vreau sa fac totul legal dar întâmpin numai refuzuri. Ce pot face in aceasta situatie.Respect in proiect toate condițiile cerute de lege.Am lăsat loc pentru masina de pompieri in caz de incendiu,casa este doar cu parter dar de cate ori merg la Consiliul local Brasov mi se refuza actele cu toate că sunt vecini in zona care au obținut autorizatia de constructie. Multumesc pentru un eventual raspuns.

   • Am construit balconul in anul 2003,avind autorizatie de constructie si plan de urbanism.Nu am proces verbal de receptie.La cererea facuta la primarie pt.concesiune teren pt.a putea face cadastru si intabula,au venit de la primarie in control si a constatat ca nu am respectat proiectul in sensul ca am facut usa la bucatRie si nu la sufragerie cum prevedea proiectul.Ce se poate intimpla. Ei zic ca o sa trebuiasca sa fac reautorizare ,expertiza la bloc etc. Ce pot face. Multumesc mult.

 3. Buna ziua.
  In cazul in care am construit in 2010 fara autorizatie, si as dori sa intabulez edificarea conform noilor reglementari din ianuarie 2020, cum pot sa obtin un certificat de edificare a constructiei? Nu am gasit normele de aplicare, nu scrie nicaieri care sunt documentele necesare, cine le elibereaza, si cum se calculeaza de exemplu termenul de prescriere, pe baza a ce informatii?
  Multumesc.

    • Bună ziua!Doresc sa construiesc o căsuță, dar nu primesc autorizație.Drumul de acces este de 4 m și am acceptat să mai lăsăm noi 3 m,pentru a avea un drum de 7 m.Cu toate acestea nu primesc autorizație și nu înțeleg de ce,mai cu seamă că peste drum sunt 2 case in construcție.ce soluții aș avea?

     • Buna ziua!!!
      Întâmpin următoarea problema
      Am construit o casă fără autorizație de construcție pe un teren,care in PUG.ul orașului este prevăzut un drum.
      In certificatul de urbanism primit de la primărie scria clar că nu pot constitui deoarece este prevăzut acel drum.
      Întrebare…..
      Se poate Intabula casa,doar pe baza expertizei făcut de dvs?sau nu am nici o șansă
      Mulțumesc mult

    • Bună ziua! Am cumpărat o grădină la mine în sat și intenționez să-mi construiesc o casă acolo. Am întrebat la primărie dacă se poate și mi-au spus că nu este nici un fel de problemă pentru că acolo a fost casă pe vremuri și are număr de casă. Vreau să construiesc fără acte, autorizație, certificat de urbanism s.a.m.d. Acum as vrea sa știu dacă poate sa vina cineva sa ma pună sa o demolez dupa ce e gata. Va mulțumesc!

   • Buna ziua!Am o problema va rog să mă ajutați.Socrii mei au ocupat un teren pentru stina după revoluție fara acte,au construit o căsuță fără autorizație după care sau gândit să facă toate demersurile pentru a intra în legalitate.Au fost respinși de primărie nu au avut dovezi,acte pe acel teren.Primaria le-a dat înînfolosință terenul cu specificație teren agricol,deși acolo a fost rampă de gunoi.Terenul fiind curățat de socrii mei,lîngă care există un lac destul de mare.Cind au vrut să intre în legalitate cu construcția primăria le-a zis că nu se poate construi din cauza apei.Iar după o perioadă din categoria a patra l-au făcut categoria a doua cu mențiunea curți construcții fara investiții primărie sau evaluare.Am incercat concesiune dar este foarte scump prețul la categoria a doua și am refuza concesiunea.Noi am platit chiria 20 ani la rând am întreținut curățenia pământul este foarte pietros,am adus mașini de pămînt nu se poate cultiva.Cum asi putea rezolva aceasta situație vreau sa legalizez într-un fel locuința și macar o parte din teren.Va mulțumesc.

 4. bonjour Maître, je suis propriétaire d’un petit apartement à Bucarest par héritage depuis 7 ans .l’appartement se situe en rez de chaussee(parter de l’imeuble) l’espace vert devant l’appartement.,en principe appartient à la mairie ,mais ma sœur a obtenue en 1995 un titre de propriété par le Préfet de Bucarest de l’époque ,plus u droit de usufruit pour une durée de plusieurs années Donc le petit jardin a été parfaitement entretenue,embellie avec des fleurs etc moi je continue depuis 7 ans dans le même sens . La mairie n’est pas d’accord après 20 ans que je continue à ll’utilise. Que faire dans ce cas?je suis au courent d’une permission même de pouvoir construire ,sans l’accord des autres copropriétaire des balcons au parterre pour les propriétaires qui possède des appartements dans ce cas? Je vous remercie vivement pour votre réponse . Mes sincères salutations Mme Drusne Dominique Paris le 3 janvier 2020

  • Bună Maestre, dețin un apartament mic în București prin moștenire de 7 ani. Apartamentul este situat la parter (de la clădire) spațiul verde din fața apartamentului. În principiu aparține primărie, dar sora mea a obținut în 1995 un titlu de către prefectul de la București la vremea respectivă, plus un drept de uzufruct pe o perioadă de câțiva ani, astfel încât mica grădină a fost perfect întreținută, înfrumusețată cu flori etc. continuă timp de 7 ani în aceeași direcție. Primăria nu este de acord după 20 de ani că o folosesc în continuare. Ce să fac în acest caz? Sunt conștient de o autorizație chiar pentru a putea construi, fără acordul celorlalți coproprietari ai balcoanelor din pământ pentru proprietarii care dețin apartamente în acest caz? Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns. Salutările mele sincere, doamna Drusne Dominique Paris, 3 ianuarie 2020.
   Raspunde av. drd. Cuculis –
   Buna ziua, va rog sa ne sunati la 0722298011.

   • Buna ziua.
    Se mai poate lua vreo masura legala in ceea ce priveste niste anexe construite de vecini inainte de 1990, fara respectarea limitei de proprietate? Aceste constructii, din caramida si boltari din beton, imi fragmenteaza linia de delimitare a proprietatii si mi-au cauzat neplaceri la refacerea imprejmuirii, in sensul ca mostenitorii fac reclamatii la politie, in conditiile in care ei sunt cei in neregula.
    Va multumesc.

 5. am o casa construita de tatal meu in anii 1993 1994 fara autorizatie de constructie (tata a decedat in 2007) Pot acum dupa aparitia acestei legi sa obtin autorizatie de constructie si cum?

 6. Buna ziua. Am ridicat o constructie in anul 2008 cu autorizatie de constructie emisă în 2006 dar pentru care nu am făcut recepția lucrarilor.Cum pot intra in legalitate. Va multumesc.Cu stima

 7. In timpul procesului de anulare a autorizatiei de constructie si in timpul expertizei judiciare care a demonstrat nerespectarea PUZ – regim de inaltime, destinatia zonei ca zona de locuinte individuale,a intabulat blocul cu 32 de apartamente edificat intre case unifamiliale P+1
  Este legala intabularea pe baza procesului verbal de receptie la care a participat si primaria care este parat in instanta?
  Multumesc

 8. Buna seara. Acum 4 ani am cumparat un teren extravilan care avea construita o cabana. De la vanzatori dar si de la primarie ni s-a comunicat prin poze din satelit ca a fost construita in 2004 De cand am cumparat-o am adus imbunatatiri constructiei in sensul ca am mai facut o terasa plus o lemnarie, am izolat-o si am facut incalzirea cu semineu si baie. Nu a existat niciodata documente pentru ridicarea ei. Avem sanse pe baza modificarii legii sa putem sa o intabulam? Motivul principal pentru care ne-am dori intabularea ar fi ca astfel am putea sa o asiguram.

  • Bună ziua!
   Am moșteni, un spațiu comercial care nu este intabulat.
   Avem autorizație de construire din 2005.
   Autorizația nu sa respectat în totalitate, dar din expertiza de rezistență rezultă ca această modificare nu afectează rezistenta clădiri.
   Având în vedere că sa modificat legea și în principiu încă nu sunt elaborate normele de aplicare a legi, eu că și mostenitor cum aș putea porceda pentru întabulare fără să fiu amendată?

    • Bună seara. Pentru o casă construită în anul 2005 pe terenul statului român fără autorizație și plan se poarte instabilă.Sau exista posibilitatea demolări.

     • Buna ziua. Anul trecut am ridicat o casa fara autorizație de construcție. Un vecin cu inima buna a sunat la politia locala si am primit o amenda. Casa este la rosu si nu am mai continuat sa lucram la ea din momentul primirii amenzii. În momentul de față ne judecăm cu poliția locală pentru micșorarea amenzi. Intrebarea mea este: poate sa se dispună dărâmarea construcției in urma altei sesizări la poliția locală?

  • Buna dimineata am construit o casa pe terenul tatalui meu,la acea vreme aveam buletinul pierdut si toate autorizatiile sau facut pe numele lui,cartea funciara este inca pe casa veche:intrebarea mea este daca ma poate trece pe mine in cartea funciara cand o s a o faca ptr casa noua?

   • Buna ziua.va rog.in 1997 am xonstruit o casuta.pe terenul unei rude a sotului.fara documente.doar verbal…vrem sa intram in legalitate.doar ca in urma xadastrului a reiesit xa sunt 5 mostenitori.care si ei sunt dexedati.dar sunt urmasii.xarecrefuza sa faca suscesiunea din lipsa banilor..DE nenumarate ori am oferit eu plata succesorilor..dar nimic…va rog din stresul situatiei.am doua cancere.va rog mult ce pot face…

 9. Buna ziua
  În conformitate cu prevederile Legii nr. 7/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții și pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții art. 37, alin. (6), în cazul construcțiilor realizate fără Autorizație de Construire, (la care împlinirea termenului de prescripție prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancțiunilor), certificatul de atestare privind edificarea construcției/construcțiilor se va emite numai în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie, precum și a unei documentații cadastrale.
  intrebarea mea este:
  cum procedăm în cazul în care
  – nu avem autorizație de construire/ proces verbal de receptie la finalizarea lucrărilor
  – terenul a fost cumparat in anul 1966 conf. CVC
  – platesc taxe si impozite pe teren si construcție.
  Pentru intabularea construcției de ce am nevoie?
  – mi se poate elibera anexa 1.52 fara expertiză? daca da, care este baza legală?. Va multumesc mult pentru intelegere . O zi placuta.

   • Bună ziua,

    Am si eu o problemă. Părinții mei au decedat, si vreau sa fac succesiunea.In curtea respectivă au fost 2 proprietari , părinți mei si sora tatalui.In anul 3008 s-au judecat si au împărțit locul si constructiile fără a ieși din indiviziune.Sora tatălui a vandut intre timp partea ei.Tatal meu a mai construit in anul 3005 pe terenul lui încă o cameră fără autorizație de construire. Prin instanta judecatoreasca dată in 2011 este stipulat acest lucru.Acum mă pun cei de la Ancpi să fac autorizație pentru acea cameră, deși in sentitasunt trecute , si reies si din expertiza tehnică făcută. Cum trebuie să procedez in continuare?

 10. Am o constructie pe un teren,din 2010.
  Nu am declarat la finante.Acum obtin autorizatie de construire Ma poate pune la plata .com urma?
  Cladirea nu e declarata,nu am nici somatie.
  MULTUMESC.

 11. Buna ziua ,

  Am mostenit o casa construita in 2010 si extinsa fara autorizatie . S-a adaugat un corp nou de cladire, podul a fost inaltat cu 1m si s-a mansardat.
  Peretele exterior este pe limita cu domeniul public , iar acoperisul se prelungeste aprox 60 cm deasupra domeniului public. Se plateste impozit in momentul de fata pt toata suprafata construita. Aproape sigur nu se incadreaza in planul de urbanism din cauza acoperisului.
  Ce pasi ar trebui urmati pt a inscrie in cartea funciara aceasta constructie?

  Cu multumiri,
  Bogdan

 12. Buna ziua.
  Am construit o casa fara acte pe un teren proprietate personala.
  Am intabulat constructia si doresc sa intru in legalitate ,cum prodecez.
  Va multumesc

 13. Buna ziua,

  Am cumparat un teren acuma 4 ani, teren care este intravilan dar in pug-ul din ‘92 este extravilan, un pug mai nou nu este exista si nici nu sunt sanse cel putin cativa ani. Am construit o cabana pe acel teren anul trecut. Ce trebuie sa fac pentru a intra in legalitate, sa intabulez constructia? Multumesc

 14. Buna ziua,am construit o anexa,camara si terasa,fara autorizatie,in anul 2005,ne inscrisa la taxe si impozit,pot sa intru in legalitate cu constructia

 15. Părinții mei au cumpărat un apartament la parter, zona Tei, în care fosta proprietară a construit ilegal, fără autorizație, un balcon și o pivniță sub el. Ulterior, apartamentul mi-a revenit mie prin donație. Balconul este la linie cu celelalte balcoane iar blocul a fost anvelopat. Există o hârtie de la fosta proprietară, cea care a vândut părinților apartamentul, prin care își asumă faptul că ea a construit balconul în anul 1999. Blocul este construit în 1991. Ce pot face pentru a obține un cadastru actual, care să ia în considerare și balconul? Mulțumesc.

 16. Bună ziua. Intenționez să achiziționez un teren care este împrejmuit și pe care este contruită o anexă, însă nu există autorizație de construire nici pentru gard și nici pentru anexă. S-ar putea să am probleme cu autoritățile din cauza lipsei autorizațiilor de construire? Menționez că atât gardul, cât și anexa au fost construite în anul 2019. Vă mulțumesc.

 17. buna ziua

  parinti mei au o casa construita in 2004 pt care nu au autorizatie de constructie, pentru constructie platesc impozit au nomenclatura stradala dar nu au autorizatie
  ce putem face ?

 18. Buna ziua, am realizat o etajare a unui imobil ., cu autorizatie de constructie din 1994 dar nu am anuntat finalizarea constructiei di nu am acte de dare in folosinta,Cum as putea intra in legalitate?Multumesc ,

 19. Bună ziua.
  Dețin un apartament de 2 camere dobândit prin despăgubirea fostului soț, printr o sulta noatariala(credit bancar). Menționez.
  Apartamentul are și un balcon construit înainte de 1998.doresc sa intabulez acest balcon. Banca mi a dat termen 1 an de zile. La primărie am primit negație… Firma de topografi susține ca sant pe domeniul blocului, primăria susține ca sant pe domeniul public. Deci nu știu ce pot face… Un sfat mi ar fi de mare ajutor. Multumesc anticipat!

 20. Buna ziua,am construit un garaj de 100mp pe proprietate privata in anul 2016,nu sa elib.cert.de constructie pe motiv ca drumul de acces nu are 9m,cu toate ca in anul 2009 sa eliberat cert.de constructie pt casa ,calea de acces fiind de 7m.. Pot intabula garajul si ce acte am nevoie? Cu stima.

 21. Buna ziua.Am si eu o casa in constructie.In certificatul de urbanism proiectantul a omis sa solicite gardul la strada.In momentul aprobarii autorizatiei de construire imobil ni s-a solicitat proiect gard pentru care s-a platit si impozit,dar in final ni s-a eliberat autorizatie construire locuinta fara gard-sugerindu-ne sa revenim cu modificare proiect pt ca dorim si mici modificari la proiectul initial .Pentru acest gard care a fost construit am platit o amenda de 1000 lei in baza reclamatiei unui vecin la politia licala.In acest moment proiectantul spune ca nu poate include gardul in modificare proiect si ca trebuie sa obtinem un nou certif.urbanism pt autorizarea unui nou proiect.Avind in vedere ca am platit amenda pt construire gard fara autorizatie va rog sa ma ajutati in ceea ce priveste intrarea in legalitate a acestuia.Documente necesare si unde trebuiesc depuse.Multumesc.

 22. Buna ziua, pt a face succcesiunea dupa sotul meu la casa, care este construita in 1960 fara autorizatie de constructie, notarul imi cere o adeverinta care inlocuieste autorizatia de constuctie,
  Aceasta adev, se da de la primaria ;dar care de sector sau de la primaria generala.
  Am inteles ca se face o expertiza tehnica a casei; ce inseamna acest lucru?

 23. Buna ziua! Pentru niste magazii construite de prin anii 1960 sau chiar mai devreme numai stiu exact ..pe un teren pentru care exista contract de inchiriere de f multi ani cu CNCFR este cumva nevoie tot la fel sa existe autorizatie de construire ? Multumesc anticipat.

 24. Va salut.Exista vreo cale prin care investitorul/constructorul poate fi fortat sau obligat sa rezolve problema bransarii curentului electric la reteaua nationala ? suntem in jur de 12 case pe organizare de santier de vreo 2 ani si suntem dusi cu vorba.Cui ne putem adresa?

 25. buna seara ! vecinii mei au construit casa fara acte de constructie si in interiorul proprietatii mele ,in toamna anului 2017 sa inceput judecata intre vecin si politia locala ,acum este terminata si judecata si apelul cu sentinta definitiva de demolare in termen de 6 luni . adica undeva in luna mai 2021 . vecinii mei intra sub incidenta legii de prescriere la3 ani ? adica sa nu mai fie obligati a demola !

 26. Buna ziua,
  Am situatia urmatoare, daca ma puteti ajuta cu procedura :
  -am construit o casa (in regie proprie), pe parcursul a cativa ani(deoarece fondurile proprii nu au fost foarte generoase) acum fiind la rosu. Am proiect si autorizatie de construire de la sfarsitul anului trecut, acum trebuie sa anunt “inceperea lucrarilor” la ISC si primarie, dar o sa am nevoie de diriginte de santier din cate am inteles.
  Multumesc!

 27. Buna ziua! In cazul in care am construit cu autorizatii de constructie din 2002 pana in 2005 dar nu am facut inchiderea lucrarii ce pot face sa obtin cadastru si intabularea? Mentionez ca am facut raportul de expertiza tehnica dar nu mi-a fost luat in considerare si ca, casa este inscrisa la fisc din anul 2010.

 28. Buna seara.Am o casa construita in anul 2005 dar nu am facut inchiderea lucrarii.Vreau sa imi fac cadastru si intabularea dar nu reusesc sa obtin Certificatul de Edificare desii am facut Raportul de Expertiza Tehnica.Ce pot sa fac in acest caz?

 29. Buna ziua. Am construit o casa fără autorizație
  Am fost la arhitect sa fac autorizație și totul bine pana când am ajuns sa cer semnătură
  vecinului pentru a-și da acordul.Dar vecinul nu vrea sa semneze.Ce sa fac?

  • Bună seara! Am cumparat recent o casa bătrânesca (din pianta și caramida) construita prin 1972. vecinul vrea sa ma acționeze ca nu respect Art 662 din legea 287/2009 pe motiv ca am prispa spre el și ca nu respect distanta fata de gard.. menționez ca dețin cadastru si intabulare pe locuința. Ce pot face.. totuși vorbim de o casa construita de forte mulți ani.

 30. Buna ziua. Am achiziționat o casa pe numele mamei mele si nestiind ce acte trebuie sa-mi fie predate la cumpărare și cum trebuie să fie casa finalizată, am constatat după achiziție ca , casa nu este finalizată conform autorizațiilor dar autorizațiile au fost date ca fiind finalizate iar procesul verbal de recepție finala lipseste , nu mi-a fost înmânat cand mi-a dat actele. Ce pot face in aceasta situatie pentru ca noi nu ne permitem să finalizam lucrarea asa cum trebuie. Multumesc

 31. Buna ziua.
  A cumparat in anul 1996 o garsoniera la parterul unui bloc fara balcoane. Garsoniera pe langa faptul ca era foarte mica in care nu aveai unde sa pui lucrurile necesare unui trai decent( frigider, masina spalat, etc) nu avea nici macar o camara cat de mica unde sa poti pune macar un borcan , de aceea am fost nevoita sa fac un balcon in primul rand sa pot trai omeneste in acel spatiu si in al doilea rand pentru protectia personala.
  Multi ani nu s-a intamplat nimic, dar in 2017 doi vecini s-au certat si s-au reclamat la primarie si atunci politia locala s-a luat si de celelalte balcoane si a cerut proprietarilor sa intre in legalitate, si iar s-a asternut tacerea pana acum cand din nou reprezentanti ai primariei ne pun in vedere sa demolam balcoanele ca altfel ne amendeaza. este un mare stres si nu stiu cum pot sa rezolv problema aceasta sa-mi gasesc linistea

 32. Buna ziua, părinții mei au cumpărat o casă bătrânească in martie 1999 avem autorizație de construcție intabulare…doar că s-a mai construit un garaj și o prelungire la o magazie care acestea nu sunt în schiță și intabulare garajul este la 1.5 m de gard iar magazia la 60 cm vecina de lângă noi ne.a dat verbal acordul pt distanta la scurt timp a decedat lăsând moștenire unui nepot care nu prea este de acord cu colțul magazie chiar daca construcția e de 22 de ani.Acum as vrea sa fac intabulare pot obține acea adeverință de urbanism?

  • Buna ziua,
   Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Am un imobil in care am facut o modificare. Am ridicat un perete si am spart putin din altul ca sa fac o debara. Structura de rezistenta nu a fost afectata. Acum as dori sa il vand si nu pot din cauza acestui lucru, debaraua nu apare in releveu. As putea rezolva cumva aceasta problema? Multumesc anticipat pentru raspuns!

 33. buna ziua ..am costruit o casa in anul 2008 dupa inundatiile din 2007,noi locuind intro casa batrineasca din paiata …inundatiile au afectat casa fiind nevoit sa o demolez si sa costruesc alta ,mentionez ca am incercat sa cer ajutor primariei deoarece dupa inundatie sau dat ajutoare pentru case eu fiind marginalizat ,mam hotarit sami fac casa fara ajutoru primariei . mam mutat in casa după ce iam pus acoperis si geamuri in anu 2010 mentionez ca locuinta nu este terminata ..noi locuim acolo ,de 11 ani nu nea intrebat nimeni nimic…dar simbata 03 04 2021 mam trezit cu politia locala la poarta cerindumi autorizatie de constructie .miau luat datele de pe buletin . ma pot astepta la amenda ..ce pot face in aceasta situatie…cu stima va multumesc,

 34. Buna ziua,
  In cazul in care am ridicat doi pereti intr-un apartament ca sa mai fac o camera mica gen debara, cum ar trebui sa procedez pentru a putea vinde apartamentul? Releveul arata schita initiala deci fara noua incapere. De la banca ne-au spus ca trebuie sa avem autorizatie de constructie, releveu nou etc. Nu am spart niciun perete doar am ridicat 2 pereti si am pus 2 usi. Multumesc!

 35. buna ziua,am cumparat un imobil parter,etaj,pod si nu apare in releveu scara de acces in imobil,cei de la urbanism imi cer sa o daram ca nu am autorizatie(este desenata dar spun ca nu coincide si nu este trecuta niciunde),casa construita in aprilie 2001 si respectiv din decembrie 2003,iar eu devenind propietar in 2018
  conform noii legi in vigoare,pot face ceva?
  Multumesc anticipat

 36. Bună ziua, avem și noi o problema cu un teren, l-am cumpărat de la părinții mei care la rândul lor l-au cumpărat de la părinții lor . Inițial a fost un teren mare care a fost despărțit în doua unul revenindu-i unchiului meu iar celalalt părinților mei . Cel al părinților e situat pe partea din spate cu o cale de acces de 2, 5 m. Problema mea e în felul urmator: noi acum vrem sa construim o casa pe acel teren dar de la urbanism ne respinge spunându-ne ca calea de acces trebuie sa fie de minim 4m . Am încercat stânga și dreapta dar nimeni nu vrea sa-mi vândă 1, 5 m pentru a putea obține autorizația. Întrebarea mea e : exista vre-o cale legala pentru a obține autorizația?

 37. Buna ziua

  Doresc sa aflu daca este normal ca vecinul care construieste un ansamblu de blocuri sa se foloseasca de gardul meu ca si cofrag si sa toarne beton

 38. Buna ziua. Am construit in anul 2011 mansarda, fara autorizatie de constructie peste o cladire ridicata in 1970 tot fara autorizatie de constructie.Langa aceasta cladire am alipit o terasa acoperita. In anul 2017 am facut impunere la taxe si impozite unde mi-i s-au calculat taxe retroactiv pana in 2011, atat pe cladire cat si pe teren. Mentionez ca terenul este pe jumatate curte si sub constructie, iar jumatate teren arabil, dar a ramas in continuare la taxe si impozite ca teren pentru constructii. In urma cu cateva luni am obtinut o aprobare pentru reabilitare imprejmuiri.Cu toate ca am respectat forma si materialele din care era construit gardul de la stada, acesta mi-a adus Politia Locala la poarta. Am fost sanctionata cu amenda de 7000 lei pentru construire fara autorizatie. va rog sa-mi spuneti daca are rost sa mai fac contestatie la acest proces verbal,iar daca nu ,as putea plati amenda la jumatate, in 15 zile de la primirea P.V,?

 39. Buna seara, va rog sa imi spuneti daca o constructie este ridicata din anul 2009 in curtea unui imobil care are 2 propietari mai poate fi demolata? mentionez ca nu are autorizatie de constructie,iar terenul este in folosinta locuintei, nu este propietate cred ca apartine Primariei. celalalt propietar a facut reclamatie la Politia Locala. eu as dori sa pastrez constructia si sa intru in legalitate, sa platesc impozit si sa nu fie demolata. va rog sa ma sfatuiti ce ar trebui sa fac. Multumesc,cu toata stima si respectul.

 40. Bună seara! Am cumparat un imobil (teren + casa), dar pe acest teren se mai afla o constructie C2 intabulata, dar construita fără acte. Problema este urmatoarea: aceasta constructie C2 s-a mărit devenind o casă cu P+1 (la rosu, acoperită) dar pentru care nu exista acte, fiind construita fara autorizație in anul 2008. Cum putem intra noi, noii proprietari in legalitate cu aceasta casă? Vă multumesc!

   • Bună seara,
    Am cumpărat un teren + casa . Casa nu are autorizație de construire,dar este trecuta pe extrasul de carte funciara și plătesc impozit. Doresc sa fac acte la dansa și pe urma sa fac o extindere. Pentru început cer certificat de urbanism la primărie și aceștia trec în certificatul de urbanism avizele necesare? Adică o sa treacă și expertiza tehnica?

 41. Buna ziua. Avem o casa la vanzare dar intampinam probleme mari care ne impiedica sa realizam aceasta tranzactie.
  Casa a fost obtinuta prin certificat de mostenitor, este veche si avem doar actul de vanzare cumparare a terenului din 1949. Nu exista niciun act legat de construirea casei. Casa este intabulata in momentul de fata si are si cadastrul facut dar, ni s-a spus ca nu poate fi vanduta deoarece a aparut o lege in 2019 care ne impiedica. Citind comentariile de pe pagina dvs va rog sa ma sfatuiti daca putem face expertiza aceasta de care ati vorbit dvs si sa o vindem apoi fara a mai fi nevoiti sa mai mergem pe la arhive sau mai stiu eu unde.
  Multumesc anticipat,

 42. Buna ziua. Am ridicat o casa langa socrul meu pe terenul primariei unde el are contract de inchiriere si nu am scos nici o autorizatie. Am umblat sa intram in legalitatea dar ne a spus ca nu se mai poate.ca a trecut prea mult timp. mentionez ca primarul ne a spus ca nu exista carte funciara

 43. Am o construcție fără autorizație, la care a toate actele necesare (de la Poliția Locală o hârtie cu prescripția termenului de sancțiune și o expertiză tehnică făcută de un expert autorizat, în care se arată că totul este făcut conform tuturor cerințelor fundamentale). Tote acestea au fost depuse la Primăria Tg. Jiu în vederea obținerii certificatului/adeverinței de atestare a edificării construcției. Dar mă lovesc de refuzul funcționarilor primăriei, care spun că trebuie să am introduse utilitățile ca să poată fi făcută recepția construcției. Chiar dacă am făcut o declarație notarială că îmi introduc utilitățile pe cheltuială proprie, dosarul trenează în continuare, cerându-mi-se (deși am insistat, nu mi s-a spus și în ce temei legal…) ca să am utilitățile introduse ÎNAINTE de recepție! Dar nu pot băga utilitățile fără autorizare! Cerc vicios!
  1. EXISTĂ acest temei legal, ca să mi se ceară să am utilitățile băgate ÎNAINTE de recepție?
  2. Ce se poate face în acest sens, în această etapă, ca să reușesc întabularea construcției?

 44. Bună ziua am o casa cumpărată care are actele legale toate ,extras pe numele meu acum dar casa nu are desen..adică schiță casei …vechi proprietari nu au avut pt ca a fost făcută fără autorizație dar pana la urma au reușit sa între în legalitate….întrebarea mea este cum pot sa ii fac desen …schiță l casa ???mulțumesc.

 45. Bună ziua domnul avocat.As dorii sa vă întreb unde trebuie mers pt a face acte pe casa in cazul in care casa a fost făcută fără autorizație și pe un teren extravilan acum mai bine de 7 ani.Va mulțumesc

 46. Am construit o casa fara autorizatie .Am declarato la financiear platesc impozit la ea din 2013.Am depus dosar pentru intrare in legalitate si ma plimba pe drumuri de 2 ani.Ce ma sfatuiti Multumesc

 47. Buna ziua ,Mama mea și unchiul meu și-au construit fiecare casele pe autorizația bunicilor ,cum se proceda odată, după decesul bunicilor sa făcut succesiunea pentru a ne face actele la casa ,ne-am trezit că trebuie să împartă casele cu alți doi frați care nu au locuit aici niciodată care este soluția pentru a ne putea face actele la casa fiecare pe numele lui

 48. Buna ziua,
  Am cumparat o casa in 2021, iar la renovari prin casa am constatat ca nu s-au folosit materialele declarate prin proiect. De fapt, s-a construit peste 2 anexe, construite din chirpici, pentru care se obtinuse autorizatie de demolare, cu PV de receptie a demolarii. Se poate anula actul de vanzare cumparare si returnarea sumei , tinand cont de investitiile facute si de inflatie? Se poate merge pe cale civila sau penala?

   • Avem o casă de vacanță construită in regie proprie si am facut actele pentru intrare în legalitate. Avem nevoie ca dirigintele de șantier sa ne facă procesul-verbal de receptie pentru intabulare, dar ne-a cerut numele firmei cu care am construit. Nu știm cum am putea merge mai departe cu finalizarea actelor, fiind construită de tatăl meu, care a lucrat toată viața în constructii. Este o casă foarte mică, cu 45 mp. amprenta la sol și ne-au costat enorm actele până acum și mi se pare stupid ca nu o pot intabula.

 49. Buna ziua.

  Sunt in procesul de a achita suma pentru o casa de vacanta pe un teren extravilan, insa actele la notar se fac decat pentru teren nu si pentru casa construita. Ce se face in acest caz nefiind trecuta casa decat terenul, cum pot ajunge sa intabulez si casa?

 50. Buna ziua. Am inceput constructia casei in 2017(temelia) mi-a iesit urbanismul dar primaria nu mi a eliberat autorizatia de constructie desi la vremea aceea arhitectul a depus pentru ea.
  Eu am terminat fundatia si m-am oprit din considerente financiare.
  Am reinceput in 2022 cu ideea ca sunt informatii dar am construit din materiale usoare(lemn ,fier )nu din bca respectand planul tehnic. Acum incerc sa fac lumina cum pot intra in legalitate fiind necesar sa trag lumina si utilitatile.
  Sunt inscris la cartea funciara cu terenul si apare si constructia in care se specifica cu acte.Am fost la primarie si dau din umeri nestiind ce sa faca.Aici vorbim de primaria din zona rurala.Ma puteti ajuta cu un sfat?Multumesc

 51. Buna ziua am cumpărat recent un apartament la parter care are si balcon pe toată suparafata ,balconul nu apare in releveu apartament deci practic este ca și cum nu ar fi acolo .Este construit confor ,respectând aliniamentul. Imi puteti spune ce demersuri pot face pentru a întra în legalitate

 52. Buna ziua ,
  pe un teren intravilan de proprietate personala, de 10,10 m deschidere la strada in orasul Onesti, am obtinut in anul 2002 o autorizatie de constructie in regim propriu pentru un atelier prestari servicii cu toate avizele cerute in proiect inclusiv toate platile pentru proiect , avize si autorizatie efectuate . Din lipsa banilor in acel an constructia a ramas la stadiul de fundatie.
  In anul 2013 pe fundatia existenta am construit o casa p+1 , fara autorizatie , pe 10,10 m deschidere la strada nu se mai aproba AC pentru case , acum se cerea minim 12 m
  In anul 2021 am inceput demersurile pentru intrarea in legalitate a constructiei , si dupa efectuarea cadastrului , plata impozitului pe 5 ani anteriori casa a fost inscrisa in CF cu mentiunea fara acte . datorita faptului ca nu am minim 12m deschidere , de la serviciul urbanism mi s-a spus ca nu pot obtine certificatul de atestare a constructiei prin care imi pot castiga titlul de proprietar , in consecinta platesc impozit pe o casa pentru care nu sunt proprietar .
  Intrebarea mea catre dvs este : daca se poate sau nu sa dobandesc titlul de proprietar ?
  Multumesc anticipat.

 53. Buna ziua.
  In 1997 am cumparat in Giurgiu oras o locuinta batraneasca stil vagon si am construit in anul 2002-2003(cu acte in regula)in continuarea casei o baie si o camera deasupra.La acea perioada tanar fiind si marinar pe deasupra dupa terminarea constructiei nu am stiut ca trebuie sa mai fac ceva.Anul acesta am vrut si eu sa beneficiez de suportul statului de a monta panouri fotovoltaice.Am inceput sa strang documentele necesare,dar cand m-am prezentat la cadastru sa ridic extrasul de carte funciara…surpriza ,mi-auspus ca nu am,eu stand bine mersi ca hartiile acelea cu masuratori reprezinta cartea funciara.Mentionez ca eu platesc impozit la stat si pentru aceasta cladire.Acum am depus la urbanism toate documentele pe care le am si dupa trei luni am primit rasunsul ca imi lipseste procesul verbal de receptie,restul documentelor fiind bune si raman la primarie pana vin cu procesul verbala de receptie…Acum de unde pot lua eu acest document,sau ce ar trebui sa fac ca sa pot avea si eu cartea funciara?
  Va multumesc

 54. Buna ziua,

  am doua intrebari:
  1. poate Primaria sa respinga receptia unui bloc construit daca exista pe rolul instantei un proces privind anularea autorizatiei de constructie?
  2. daca nu, atunci poate Primaria sa suspende receptia unei cladiri, si pe ce perioada?

  Multumesc.

 55. Buna ziua, am o casa care apare in acte ca fiind din 1932 dar ea a fost reconstruita Fara nici o autorizatie de constructie sau reconstructie in anii 96-97!
  Am vrut sa las mostenire impreuna cu terenul si casa dar am intampinat problema acestei autorizatii lipsa si casa apare cea veche din 1932!
  Cum pot sa rezolv aceasta problema!?
  precizez ca nu am primit nici o amenda cu privire la faptul ca am reconstruit casa fara a avea autorizatie la timpul respectiv!
  practic nu pot face dovada ca aceasta casa este in acte, ea aparand doar din 1932!
  va multumesc

 56. buna ziua… Am construit o casa P+1 cu autorizatie de constructie si avize in anul 2002 , am construit in regie propie in cativa ani cam 2005/2008 am finalizat dar nu am facut receptia lucrarii ( in anul 2005 am avut proces partaj si imobilul este trecut in hotarare judecatoreasca definitiva) .As dori sa intru in legalitate ce pot face ?pot primi amenda?pot folosi Hotararea ?
  Va multumesc!

 57. Buna ziua, vavrog sa imi spune ti daca o cladire cu autorizatia de construire si PUZ-ul au fost anulate in 2019 in instanta ,poate fi intabulata conform modificari legi 50 art 37 . Si daca se poate intent un proces catre Peimaria Iasi in Bucuresti. Va multumesc!

 58. Bună ziua, doresc sa cumpăr un teren intravilan, dar pe acel teren exista o casa construita fără autorizație, dar se plătește impozit pe clădire nefinalizata, ce e de făcut, mulțumesc!

  • Din punctul meu de vedere ar trebui ca dvs. sa faceti un contract de promisiune de v-c si ulterior proprietarul initial sa initieze o actiune de intrare in legalitate sau uzucapiune, depinde. Cu bine. av. Cuculis 0722298011

 59. Bună ziua sa construit o casă fără autorizație de construcție, în urma cu 25de ani , ca cea veche sa autodemolat în urma unei furtuni căzând un copac peste casa cea veche, în instanță se dă dreptul de proprietate asupra casei și drept de folosință asupra terenului aferent casei, dispune dreptul l de folosință asupra terenului în favoarea reclamanților, proprietar tabular find statul roman, respinge cererea privind intabularea dreptului de proprietate al reclamanților asupra casei ca prematură, ce se poate face în privința asta,

 60. Buna ziua,

  incerc sa gasesc informatii in legatura cu proiectul de lege (daca a fost aprobat) privind construirea unei case in mediul rural fara autorizatie despre care se vorbea la inceputul anului 2023(fara etaj si nu mai mult de 150 metri patrati suprafata)
  In caz ca nu s-a aprobat inca, exista si alte variante de a construi o casa in mediul rural fie din containere sau panouri de tip sandwich fara autorizatie?

  Multumesc mult!

 61. Bună ziua
  Am și eu o mare problema cu casa .
  Am cumparat un imobil împreună cu soția mea intabulat și cadastral prin ordinul prefectului
  Am achiziționat imobilul și acesta era într-o stare deplorabila de degradare mai avea 2 perti în piceoare am fost la primarie sa cer o autorizația și aceștia miau dat o autorizație de renovare a casei vechi eu țin sa precizez ca am făcut casa de la 0 și acuma nu pot întra în legalitate cu ea am fost amendat de disciplina în constructi pe motivul ca casa era din chirpici și cărămidă ne arsa și acuma este din beccea și beton
  Casa veche nu respecta planurile urbanistice și eu am refăcut la fel cum a fost cu o extindere în fata casei și nu vor sa ma bage în legalitate îmi spun ca nu pot întra în legalitate și în cartea funciar a imobilului im spune ca am 73 mp construit la sol și eu am 76 acuma actual

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.