Constructiile Fara Autorizatie De Construire Vor Putea Fi Intabulate

Ati construit o casa fara autorizatie de construire? De acum o puteti intabula si in cartea funciara.

Lege noua in 2020 cu privire la constructiile si edificiile ce nu au avut la baza autorizatie de construire vine si schimba ceea ce stiam despre modul de intabulare a constructiilor.

Practic,prin legea 7/2020 se modifca legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Ce spune noul text de lege asta dupa ce ICCJ a schilodit modul de accesiune imobiliara?

14. La articolul 37, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(6) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverinţe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei.

Fara Autorizatie De Construire
Imobil

În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale. În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei.

Ce intelegem de aici? ca daca nu aveti o autorizatie de constuire, totusi veti putea dobandi proprietatea prin inscrierea in cartea funciara prin efectuarea unei expertize in cauza.

Cu ce ne ajuta informatia aceasta si de ce am avea nevoie de o instanta de judecata?

Putem sa ne inchipuim de pe acum ca vor exista polemici la intabulare si ele vor deriva din necunoasterea legii de catre cei ce ar trebui sa o aplice sau de opozitii la modul in care se prezinta dosarul de autorizare, fapt pentru care va fi necesar sa va adresati instantei de judecata.

Intrarea in legalitate a constructiilor ridicate fara autorizatie de construire si intabularea imobilului edificat.

Una zice ICCJ si anume ca „lipsa autorizației de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum și lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor constituie un impediment pentru recunoașterea pe cale judiciară, în cadrul acțiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcții realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii (n.n. accesiunea imobiliară artificială)” si la alta se gandeste leguitorul si astfel sanctioneaza pasivitatea organelor de control ale statului cand vine vorba despre intabularea imobilelor ce nu prezinta autorizatie de construire si/sau proces verbal de receptie.

Practic, este liber la intabularea constructiilor ridicate fara autorizatii de construire.

Potrivit legislației în vigoare, executarea de construcții fără autorizație constituie contravenție sau, după caz, infracțiune și se pedepsește conform legii. Termenul până la care organul competent poate aplica sancțiunea este de 3 ani de la data săvârșirii faptei. 

Astfel, pentru clădirile construite fără autorizație de construire, certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției necesare pentru intabularea în cartea funciară a clădirii pot fi emise in baza unei expertize tehnice.

ATENTIE –

Totusi, daca acest lucru nu se intampla, as putea opina ca poate fi modificat regimul zonei prin elaborarea unui plan de detaliu astfel incat, se ajunge la situatia in care orice cladire sa poata fi autorizata!

Prin urmare, de la data intrării în vigoare a acestei legi, dacă termenul de prescripție de 3 ani s-a împlinit, iar expertiza tehnică confirmă RESPECTAREA CONDITIILOR DE EDIFICARE, chiar si in lipsa unei autorizatii de construire, organul competent este obligat să emită certificatul de atestare/adeverința privind edificarea construcției.  În baza lui, beneficiarul construcției poate proceda la intabularea în cartea funciară.

Cum se calculeaza termenul de prescriptie despre care vorbeste legea?

In principal el ar trebui sa inceapa sa curga de la momentul de la care constructorul a inceput sa edifice constructia, fiindca tehnic de atunci acesta ar fi savarsit contraventia.

Da, dar ar spune doctina, se cunoaste ca aceste contraventii pot fi continuate sau continue fapt pentru ultimul act material al contraventiei , exact ca in cazul infractiunii, este evident echivalent cu finalizarea constructiei.

În lipsa unor prevederi exprese care să tranșeze acest aspect, vom putea asista la practici neunitare sau eventuale abuzuri în rândul funcționarilor însărcinați cu emiterea certificatului de atestare/adeverinței privind edificarea construcției. 

Daca ar fi sa concluziona, aceasta modificare a Legii 50/1991 oferă un avantaj constructorilor atâta timp cât Legea nr. 7/1996 prevede obligația intabulării construcțiilor în cartea funciară, înainte ca acestea să fie înstrăinate sau ipotecate.

De asemenea, Codul Civil prevede ca dobandirea proprietatii se face impreuna cu notarea in cartea funciara.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vrei sa primesti cele mai noi articole pe email? Inscrie-te mai jos!

13 comments to “Constructiile Fara Autorizatie De Construire Vor Putea Fi Intabulate”
 1. Dar in cazul in care s-a obtinut autorizatie de construire iar proiectul nu a fost respectat, beneficiarul construind alt imobil decat cel prevazut in proiect, si nu a anuntat finalizarea lucrarii? Cum intabuleaza cladirea noua?

 2. Buna ziua. Am obtinut o autorizatie de constructie in6anul 2008,am declarat inceperea lucrarilor in anul 2009, ulterior am cerut prelungirea valabilitatii autorizatiei, dar intarziind vreo 15 zile, mi au respins cererea. Am continuat lucrarile, finalizand constructia in anul 2014. Cum trebuie sa procedez pentru a intabula aceasta constructie? Mentionez ca am declarat constructia la DITL, achitand impozit oe cladire. Multumesc anticipat

 3. Buna ziua.
  In cazul in care am construit in 2010 fara autorizatie, si as dori sa intabulez edificarea conform noilor reglementari din ianuarie 2020, cum pot sa obtin un certificat de edificare a constructiei? Nu am gasit normele de aplicare, nu scrie nicaieri care sunt documentele necesare, cine le elibereaza, si cum se calculeaza de exemplu termenul de prescriere, pe baza a ce informatii?
  Multumesc.

 4. bonjour Maître, je suis propriétaire d’un petit apartement à Bucarest par héritage depuis 7 ans .l’appartement se situe en rez de chaussee(parter de l’imeuble) l’espace vert devant l’appartement.,en principe appartient à la mairie ,mais ma sœur a obtenue en 1995 un titre de propriété par le Préfet de Bucarest de l’époque ,plus u droit de usufruit pour une durée de plusieurs années Donc le petit jardin a été parfaitement entretenue,embellie avec des fleurs etc moi je continue depuis 7 ans dans le même sens . La mairie n’est pas d’accord après 20 ans que je continue à ll’utilise. Que faire dans ce cas?je suis au courent d’une permission même de pouvoir construire ,sans l’accord des autres copropriétaire des balcons au parterre pour les propriétaires qui possède des appartements dans ce cas? Je vous remercie vivement pour votre réponse . Mes sincères salutations Mme Drusne Dominique Paris le 3 janvier 2020

  • Bună Maestre, dețin un apartament mic în București prin moștenire de 7 ani. Apartamentul este situat la parter (de la clădire) spațiul verde din fața apartamentului. În principiu aparține primărie, dar sora mea a obținut în 1995 un titlu de către prefectul de la București la vremea respectivă, plus un drept de uzufruct pe o perioadă de câțiva ani, astfel încât mica grădină a fost perfect întreținută, înfrumusețată cu flori etc. continuă timp de 7 ani în aceeași direcție. Primăria nu este de acord după 20 de ani că o folosesc în continuare. Ce să fac în acest caz? Sunt conștient de o autorizație chiar pentru a putea construi, fără acordul celorlalți coproprietari ai balcoanelor din pământ pentru proprietarii care dețin apartamente în acest caz? Vă mulțumesc foarte mult pentru răspuns. Salutările mele sincere, doamna Drusne Dominique Paris, 3 ianuarie 2020.
   Raspunde av. drd. Cuculis –
   Buna ziua, va rog sa ne sunati la 0722298011.

 5. am o casa construita de tatal meu in anii 1993 1994 fara autorizatie de constructie (tata a decedat in 2007) Pot acum dupa aparitia acestei legi sa obtin autorizatie de constructie si cum?

 6. Buna ziua. Am ridicat o constructie in anul 2008 cu autorizatie de constructie emisă în 2006 dar pentru care nu am făcut recepția lucrarilor.Cum pot intra in legalitate. Va multumesc.Cu stima

 7. In timpul procesului de anulare a autorizatiei de constructie si in timpul expertizei judiciare care a demonstrat nerespectarea PUZ – regim de inaltime, destinatia zonei ca zona de locuinte individuale,a intabulat blocul cu 32 de apartamente edificat intre case unifamiliale P+1
  Este legala intabularea pe baza procesului verbal de receptie la care a participat si primaria care este parat in instanta?
  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.