Contestatie La Amenda Contraventionala Stare De Urgenta Ordonanta Militara

UPDATE 06.05.2020 Amenzile contraventionale date in starea de urgenta cu privire la interdictiile impuse de catre ordonantele militare, sunt nule.

Toate amenzile contraventionale primite atat de catre companii dar si de catre persoanele fizice in baza ordonantelor militare fie pentru lipsa de adeverinta sau alte deplasari nejustificate, amenzile aplicate ilegal dar chiar si CELE platite, sunt NULE!

Curtea Constituionala a Romaniei a decis ca OUG 34/2020 adica fix ordonanta de urgenta care stabilea care sunt amenzile contraventionale, a fost declarata neconstitutionala!

Ce inseamna acest lucru, cum scapam de amenda contraventionala iar daca am platit-o cum recuperam banii?

Completati formularul de mai jos daca ati fost amendat contraventional, daca ati platit amenda sau daca inca nu ati contestat-o!

O prevedere neconstitutionala NU mai poate sa produca efecte iar acest lucru poate fi invocat de catre TOTI cei care au fost amendati in baza ordonantelor militare, de la 1 la 10, invocand decizia CCR.

Daca am luat o amenda contraventionala si am depasit termenul de 15 zile de contestatie la procesul verbal, o mai pot contesta?

Conform decretului Presedintelui de instituire a starii de urgenta, TOATE TERMENELE de decadere se vor suspenda pana dupa iesirea din starea de urgenta:

În Domeniul Justiției:

În materia civilă au fost instituite următoarele măsuri:

  • termenele de prescripție și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă;

ATENTIE – Astfel , cu titlu de exemplu , daca am primit o amenda ca nu aveam adeverinta asupra noastra in data de 1.04.2020 o vom putea contesta pana pe data de 31.05.2020.

Firmele care au fost amendate vor putea sa solicite restituirea bunurilor rechizitionate-

Practic CCR a declarat urmatoarele paragrafe ca fiind NECONSTITUTIONALE prin taxarea oug 34/2020 –

Articolul 28 (1)

Nerespectarea prevederilor art. 9 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 10.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice.

(2) Pe lângă sancţiunea contravenţională principală prevăzută la alin. (1), în funcţie de natura şi gravitatea faptei, se pot aplica şi una sau mai multe dintre următoarele sancţiuni contravenţionale complementare, prevăzute în ordonanţele militare:

a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; c) suspendarea temporară a activităţii; d) desfiinţarea unor lucrări; e) refacerea unor amenajări.

Articolul 28^1 Bunurile confiscate ca urmare a aplicării sancţiunilor contravenţionale prevăzute la art. 28, care sunt cuprinse în categoriile stabilite, potrivit art. 28^2 alin. (1), în Necesarul de bunuri în stare de urgenţă sau în Necesarul de bunuri în stare de asediu, se atribuie direct, cu titlu gratuit, şi nu se supun dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

CCR A RETINUT CA :

Așa fiind, întrucât nicio dispoziție a Ordonanței de urgență a
Guvernului nr.1/1999 nu îl îndrituiește pe Președinte să acționeze dincolo de competențele sale constituționale, instanța constituțională nu poate sancționa, în cadrul controlului de constituționalitate pe care îl efectuează în procedura instituită de art.146 lit.d) din Constituție referitoare la soluționarea excepțiilor de neconstituționalitate, normele legale criticate de autorul excepției. Având în vedere, însă, natura juridică a decretului Președintelui de act administrativ normativ supus încuviințării Parlamentului, Curtea a constatat că forul legiuitor avea obligația
de a-l supune controlului parlamentar, iar prin hotărârea adoptată să sancționeze exercitarea ultra vires a competențelor legale de către Președintele României, doar o atare hotărâre fiind susceptibilă de contestare la Curtea Constituțională, în baza art.146 lit.l) din Constituție.

Paragraful de mai jos este scris inainte de intrarea in vigoare a deciziei CCR.

Contestatie La Amenda Contraventionala – Starea de urgenta si ordonantele militare 1,2,3 / 2020 au adus cu ele si mii de amenzi contraventionale date de catre politisi, jandarmi, politisti locali si rutieri , pentru abaterile savarsite de catre cei ce aveau obligatia sa aiba asupra lor –

  • adeverinta permanenta de la angajator ;
  • declaratia pe propria raspundere;
  • sa nu iasa din casa daca au peste 65 de ani decat intre orele 11-13 si pentru scopuri clar si bine determinate;
  • sa nu iasa din casa dupa ora 22:00 dar si alte masuri ce au fost introduse prin ordonantele mai sus mentionate.

Nimic de spus cu privire la faptul ca populatia trebuie sa respecte ordinele militare insa noua celor de la SCA Cuculis&Asociatii nu s-a parut ca pentru o zi sa fie date amenzi de peste 100 de milioane de euro populatiei care deja este greu incercata, seamana cu un soi de incercare a statului de a mai repara bugetul zdruncinat, ceea ce nu este nici legal si nici moral.

CCR A ANULAT POSIBILITATEA APLICARII AMENZILOR iar cei amendati POT RECUPERA DACA AU PLATIT CONTRAVALOAREA AMENZII SAU O POT ANULA.

ATENTIE– Consideram ca nu poti sa dai amnezi in nestire fara sa verifici in concret presupusa fata si fara sa tii cont de dozajul contraventional.

Trebuie sa aveti in vedere ca situatia de urgenta instalata peste noapte este pentru foarte multi o chestiune de noutate si astfel si raportarea acestor agenti constatatori trebuie sa fie proportionala iar aplicarea unei amenzi sa fie facuta doar daca printr-un avertisment nu s-ar atinge rolul de preventie si indreptare a persoanei care incalca o anumita regula.

Contestatie La Amenda Contraventionala

De asemnea, amenzile primite in zilele acestea pot avea si caracter nelegal fiindca multe dintre dispozitiile din ordonantele militare sunt ambigue si astfel lasa loc la ABUZURI.

Exemplu primit de la un contraveninet pe care l-am ajutat sa conteste amenda:

Buna ziua,

Am 70 ani. Am voie sa ies la plimbare cu nepotul de 3 ani intre orele 11 si 13?
Conform Ordonantei Militare de Urgenta eu consider ca da!
Organele de ordine, Jandarmeria si Politia, considera ca nu!
Pot contesta amenda primita la ora 11:30 pentru iesirea intr-un parc unde eram singuri?
Multumesc anticipat!

Cu stima,
Radu

Mesajul dat de catre un client SCA CUCULIS&ASOCIATII

Astfel si in asemenea situatii , este bine sa cunoastem totul despre cum se face o contestatie La Amenda Contraventionala sau pe scurt plangerea contraventionala in vreme de COVID 19.

Amenzi de peste 7 milioane de lei in prima zi de restricții ale dreptului de circulație iar acum sunt de epste 100 de milioane.

Pe lângă alte drepturi constituționale restricționate de autorități, acestea au decis și restricționarea generală a dreptului la libera circulație, consfințit de art. 25 din Constituție, prin stabilirea unor condiții obligatorii pentru toți cetățenii care părăsesc imobilul domiciliar.

Printre obligațiile menționate, se regăsește și necesitatea dovedirii, prin deținerea și afișarea la cererea organelor abilitate a unei declarații pe proprie răspundere, care trebuie completată în prealabil părăsirii domiciliului/reședinței, de către persoana în cauză.

Trebuie sa clarificăm de la început că, atât timp cât verificările se fac de către oameni, este imposibil ca demersurile să fie perfecte, astfel că apar negreșit abuzuri din partea autoritățile, așa cum apar, în mod evident, și nenumărate abateri vădite ale cetățenilor.

Legea 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionalepermite cetățenilor să achite amenzile în conturi unice ale administrațiilor locale, astfel că nu este necesară deplasarea cetățenilor la ghișee (care oricum nu au program cu publicul în această perioadă) pentru achitarea acestor amenzi contravenționale în termenul stabilit prin procesul-verbal de constatare.

Care ar fi principalele motive pentru formularea unei plangeri contraventionale si cum se poate contesta si castiga?

DECIZIA CCR invocata, duce direct la anularea in INTEGRALITATE A AMENZII CONTRAVENTIONALE.

a) Nerespectarae dozajului contraventional , proportionaliatatea masurii sanctionatoare.

În condițiile în care suntem în fața unei situații nemaiîntâlnite în România democrată, considerăm că autoritățile dau dovadă de un vădit exces de zel în aplicarea textelor legale stabilite de OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în lumina normelor foarte recente prevăzute de cele trei ordonanțe militare.

Art. 5 din Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește care sunt sancțiunile contravenționale principale astfel: (2) Sancţiunile contravenţionale principale sunt:

a)avertismentul;

b)amenda contravenţională;

c)prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Iar art. 21 din Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește la alin. (3) că „Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.”

Contestatie La Amenda Contraventionala – Iată astfel că, deși putem înțelege că gradul de pericol social al faptei este unul subînțeles, interpretarea art. 5 este aceea că, la prima abatere constată, ținând cont și de situația excepțională în care ne aflăm, dar mai ales noutatea irefutabilă a normelor legale, constatăm că organele au acționat exagerat în chiar prima zi de la introducerea obligațiilor la nivel general, aplicând un număr colosal de amenzi persoanelor fizice și juridice care au fost surprinse încălcând normele Ordonanței militare nr. 3/2020.

Împrejurările de săvârșire a faptelor, modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, scopul urmărit, urmarea produsă, pot consta implicit în mențiunile contravenienților cu privire la exceptarea lor de la textele respective, aceștia fiind de multe ori în situațiile prevăzute de teza a II-a din art. 1 stabilit de ordonanța menționată.

Toate persoanele care se consideră nedreptățite prin modul de aplicare a amenzilor contravenționale au dreptul de a formula plângere contravențională în termenul de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare, însă aceste termen este suspendat pe toată perioada stării de urgență, urmând a fi soluționate ulterior revenirii instanțelor în sălile de judecată cu ședințe publice.

Momentan, activitatea instanțelor de judecată este restrânsă la cauze foarte urgente, care privesc drepturi primordiale ale persoanelor sau se judecă fără prezența părților conform codurilor de procedură, cel puțin până la data de 04.05.2020. O eventuală cerere de suspendare a efectelor sancțiunii contravenționale reprezintă o chestiune urgentă, care va trebui judecată de instanță, odată ce a fost sesizată.

Un alt posibil temei al eventualei plângeri contravenționale ar putea fi lipsa unor modalități efective ale persoanelor de a deține o declarație pe proprie răspundere, având în vedere anunțul cu privire la punerea la dispoziție de către autorități a unui formular digital, ce trebuie acceptat de organele constatatoare, pe site-ul https://declaratie.egovernment.ro/, care este încă nefuncțional, astfel că mulți cetățeni au întâmpinat dificultăți vădite în redactarea unei astfel de declarații pentru fiecare părăsire necesară a domiciliului.

Contestatie La Amenda Contraventionala – Principiul in dubio pro reo, care se aplica fara discutie si in cazul contraventional fiindca este asimilat dreptului penal si care reprezinta de fapt un principiu prin care orice situatie incerta, neclara sau reprobabila apare intr-o anumita speta ii va profita celui amendat, consideram ca si modul in care sunt redactate cele trei ordonante cu putere de lege, atunci cand sunt neclare pot fi contestate procesele verbale acolo unde apar abuzuri.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra firmelor care au o activitate intensă ce presupune deplasări permanente, transportatorii de bunuri sau de persoane, pe care se bazează majoritatea afacerilor încă funcționale, care ar trebui să poată afișa adeverința permanentă a angajatorului și o declarație pe proprie răspundere a angajatului, completată în prealabil, dar fără a se specifica dacă este necesar acest demers pentru fiecare livrare/cursă a angajatului.

Așadar, deși suntem încă abia la începutul unei încercări nemaivăzute de populația noastră, nu este deloc îmbucurătoare cifra celor sancționați, astfel că, nu putem decât să încurajăm toți urmăritorii să respecte legea, indicațiile autorităților, dar să își fructifice drepturile inamovibile atunci când sesizează o încălcare a acestora.

Ce presupune de fapt o Contestatie La Amenda Contraventionala?

In primul rand ii sfatuim pe toti cei care primesc o amenda contraventionala sa nu foloseasca metoda “nu semnez procesul verbal”.

MIT-UL ca nesemnarea procesului verbal de constatare a contarventiei duce la exonerarea de la plata, este si va ramane un MIT.

Mai degraba va ingreunati singur situatia fiindca va mai dura o perioada pana cand politia vi-l va trimite prin posta si va ingreuneaza situatia de a contesta acel proces verbal.

Dupa ce primiti procesul verbal, FACETI MENTIUNI CU PRIVIRE LA ABUZUL sau neregulile pe care le considerati ca savarsite cu privire la procesul verbal intocmit de catre politist in rubrica mentiuni.

Ulterior, dupa ce contactati avocatul specializat in domeniul contraventional, prin depunerea la judecatorie a plangerii, efectele contraventiei se vor suspenda si astfel nu veti avea obliagatia sa mai platiti acele sume trecute in procesul verbal de contraventie.

Pentru a lamuri toate aspectele, daca veti plati amenda si ulterior o veti contesta si instanta va anula procesul verbal, atunci in urma hotararii judecatoresti, va veti putea recupera banii platiti in baza procesului verbal de contraventie.

Av. Drd. Cuculis Adrian si Av. Madalin Penciu Partener SCA Cuculis&Asociatii

Faceti cunoscute abuzurile, daca fost amendat contraventional in aceasta perioada si nu numai, completati formularul de mai jos:

90 comments to “Contestatie La Amenda Contraventionala Stare De Urgenta Ordonanta Militara”
      • Buna ziua! Jumatate din valoarea amenzii sau jumatate din minimum prevazut pt fapta sanctionata? Eg. daca amenda aplicata e 2000 lei pt pers fizica, se achita 50 lei in 48 ore? Eu asa cred. Mulţumesc

        • Buna seara.
          Ieri seara am iesit cu copiii de 6 si 8 ani in fata blocului, 15 m de intrarea in scara, echipati cu manusi si masti timp de maxim 2 mimute. Nu aveam declaratie si nici CI, fiind la 15 m de intrarea in scara. Tocmai am traversat strada si am ajuns de cateva secunde, cand o masina de politie cu un domn polist si o dna politist au ajuns langa noi si au solicitat declaratie si CI. Le am spus ca n am nici una nici alta, caci stau fix vis a vis la 15 m si ca as vrea sa imi duc copiii in casa imediat. Intentia a fost sa intru in casa, sa mi linistesc copiii care erau deja speriati si sa aduc buletinul daca asta se dorea. Dl politist, mare cat usa, s a proptit in fata mea, a pus mana pe mana mea si m a oprit in forta, ridicand vocea. Copiii si eu ne am speriat ingrozitor, iar gandul ca trebuie sa i protejez a fost si mai intens. Insa politistul nu vroia sa ne lasa sa traversam, sa intru in scara si sa mi linistesc copiii.
          A chemat intariri si el si polisita au facut bariera sa nu trec, in masura in care copiii si eu eram tare speriati si cu totii plangeam.
          Au venit intariri, 6b in total, unii fara masca fara manusi, si ne au inghesuit intr un colt de scara pe mine pe pe sotul meu la mai putin de 1 metru distanta de noi. Le am spus ca imi asum greseala de a iesi fara acte dar ca ma asteptam ca toata conversatia sa fie constructiva si frica noastra pe care au vazut o fara doar si poate, sa fie gestionata empatic si calm, fara folosirea fortei mai ales ca erau de fata 2 copii mici.
          Nu au fost dispus sa vorbim, au tinut dreptatea lor sus si tare. Fara niciun avertisment ne au dat amenzi mie si sotului pentru calomnie, lipsa declaratie/ CI
          Va rog in sfat despre ce sa fac

            • Am facut declaratia pe proprie raspundere, lista de cumparaturi si am plecat spre magazinul Profi care se afla la 100 de metri de blocul meu. Cand am ajuns in spatele blocului, am fost strigat de un politist sa ma opresc. In zona se mai aflau 2persoane(vecini) care au ost oprit si ei din drum. Politistul ne a facut o poza si a venit spunandu mi ca doreste un act de identitate. I am dat actul si m am oferit sa ii dau declaratia si lista de cumparaturi, acesta refuzand. Cei doi vecini au fost si ei legitimati si li s a spus sa plece( unul dintre ei sufera de un handicat mintal). Dupa ce le a zis politistul sa plece, eu i am spus unuia dintre vecini ca il rog sa mai astepte putin, stiind ca exista riscul sa fiu amendat abuziv si era mai bn sa am un martor. Politistul mi a zis ca amenda e de 2000 de lei si ca ma amendeaza. In cel acel moment i am zis ca il rog sa se uite peste declaratie, acesta refuzand din nou. Dupa cateva secunde m a intrebat ce lucrez si mi a tinut putina morala…dupa spunandu mi sa plec….nu a notat nimic pe procesul verbal..nu m a pus sa semnez sau ceva…..Exista totusi riscul sa fiu amendat ?

          • Buna seara,

            Am fost sanctionat cu amenda minima pentru ca din graba si din cauza oboselii, am omis sa trec data si sa semnez declaratia, insa am respectat ceea ce am declarat, adica sa imi cumpar de mancare din supermaket, pe drum un agent de politie m-a oprit, nu s-a prezentat, mi-a cerut buletinul si declaratia, atunci am observat ca uitasem sa trec data si semnatura, i-am cerut frumos scuze, mi-a raspuns ca el s-a saturat sa dea indrumari, apoi mi-a facut poze la buletin si declaratie si a zis ca este in regula si ca pot pleca. Dupa 17 zile am primit amenda acasa in posta, nu am semnat nimic, nu stiam despre ea.. Pe amenda scrie ca nu eram de fata, nu este trecut niciun martor, la fel la obiectiuni nu este trecut nimic, iar ca sactiune a convocat art 4 alt 1 din oug 1/1999. Am cautat acest articol si este scris la general si are mai multe subpuncte sub forma literelo din alfabet, insa pe amenda este trecut doar alt. 1 fara niciun subpunct si fara sa fie conform reglementarilor ordonantei nr 3 din 24/3/2020.
            Dupa parerea dvs daca contest amenda am castig de cauza? Pentru ca dupa parerea mea trebuia sa imi dea un avertisment, finnd o eroare umana nu o nerespectare a legii, iar art din sanctiune e la modul general.

        • Menționez ca acest lucru sa întâmplat în comuna lungesti sat gantulei jud valcea și acel eveniment sa întâmplat în satul gantulei
          Va mulțumim

        • Buna ziua in caz de amenda radar. dacă nu este menționat nr aparat radar sunt șanse de contestatie pt anulare

    • Pentru a achita jumatate din cuantumul amenzii, cum se calculeaza termenul de 15 zile? Nu se suspenda pe perioada starii de urgenta? Asa scrie in Decretul presedintelui.

        • Fiul meu a fost oprit de un agent de poliție care îl cam “vânează” , avea mască , mănuși și declarație . Polițistul s-a legat de faptul că nu a respectat punctul bifat de a merge la cumpărături . În drum spre magazin a fost și la un service auto să lase niște piese având mașina la reparat , a spus asta nu a mințit ,urmând să facă cumpărăturile la întoarcerea spre casă. A primit procesul verbal prin poştă , polițistul necomunicîndu-i fiului că îl amendează . În PV aagentul precizează că nu se confirmă că fiul a fost la service , dar mecanicul spune că nu l-a căutat sau sunat nici un polițist ca să verifice veridicitatea afirmației fiului meu . Iar la suma amenzii nu pricep : suma este 500 iar la jumătate Da achitat în 15 zile este 50 de lei . Nu mai pună socoteală faptul că l-a botezat şi la CNP a modificat …ce să mai zic ? Bine că pe rromi se fac că nu îi văd , nu îi hărțuiesc, cum o face acest polițist cu fiul meu .

      • Buna ziua. Am fost înștiințată verbal ca voi primi amenda in posta, fără a primi spre semnare vreun proces verbal. Este posibil?

        • Buna seara
          Eu locuiesc la tara, in data de 05.04.2020 fusesem in oras sa fac cateva cumparaturi(orasul fiind la 40km de satul unde locuiesc) in jurul orelor 20.30 am ajuns inapoi in sat la ora 20.45 mama mea cu trenul de la lucru … gara fiind la cam 30 min de locul unde locuiesc. Fiind pe strada m.am gandit sa trec sa o iau si oe ea de la gara sa o aduc acasa .
          Pe drum am fost oprit de un echipaj de politie si m.i s.au cerut CI si declaratia, le.am prezentat domnilor si am fost intrebat unde merg … le.am spus domnilor ca vin din oras si merg pana la gara sa o iau pe mama dupa care mergem acasa .
          Domnii au spus ca nu vad nicaieri pe declaratia mea nimic de gara si de faptul ca merg sa o iau pe mama asa ca au hotarat sa imi dea amenda 2000 lei .
          La acel moment nu am primit nici proces verbal nici nu m.i sa dat sa semnez nimic.
          La data de 30.04.2020 am primit acasa prin posta procesul verbal cu amenda de 2000 lei
          Imi puteti da va rog un sfat in aceasta situatie
          Precizez ca inainte de acest incident nu am mai avut avertismente luate sau ceva de genul acesta

  1. Nu cred că argumentele prezentate vor fi admise de un judecător pentru că suntem în stare de urgență și încălcarea sancționată poate pune in pericol sănătatea oricărui din membrii societății, inclusiv pe a dvs. In plus având în vedere cuantumul de achitat în cazul PF nu merita sa ne complicam cu o acțiune civilă. Ar fi chiar inadmisibilă acțiunea în civil

  2. Trebuie ca sambata sa ajung la o persoana in varsta , peste 80 ani, care oricum nu se poate deplasa pentru a-i duce mancare. Folosind transportul public (aprox 15 minute) si cu declaratia unde bifez pct. 4 : risc vreo amenda ?

  3. Buna ziua,
    Astazi(28 Martie) am primit amenda pentru ca stateam pe o banca in parc fara sa am declaratie pe proprie raspundere. Nu am stiut ca am nevoie de o declaratie decat daca ies dupa ora 22. Eu eram in parc in jurul orei 16 singura. Politistii nu mi-au dat nici un advertisment ci direct amenda. Nu am semnat pentru ca mi s-a parut absurd si stupid excesul lor de zel intrucat citisem ca e voie sa iesi in parc pentru recreere atat timp cat nu iesi in grup. As vrea sa stiu, aceste amenzi se prescriu dupa un anumit timp?
    Preotii impartasesc oamenii din aceeasi lingurita si potir dar lor nu le face nimeni nimic

  4. Bună ziua! Asta i-am fost oprita la spălătoria auto, mi s-a fotografiat buletinul și înștiințat ca voi primi amenda acasă! Atunci când o vor trimite, primi, mai pot sa o plătesc la jumătate?

  5. Tocmai ce am avut o disputa cu cei de la Politia Locala.
    Agentul mi-a spus ca imi va trimite amenda prin posta, deci nu mi-a dat dreptul de a vedea P.V. si de a face mentiuni.
    I-am prezentat legitimatia de serviciu (sunt sofer de camion) si mi-a spus ca nu il intereseaza, ca el vrea adeverinta. I-am citat Art. 4 din ordonanta militara 3 si mi-a spus ca pe el nu il intereseaza ce scrie in Monitorul Oficial, respectiv in O.G. militara 3 si ca voi primi amenda prin posta.

  6. Stiti cumva cum vin amenzile astea? Adica primesti instiintare sa te prezinti la posta sa ridici plicul sau iti trimit amenda direct acasa? Mie urmeaza sa-mi trimita la adresa din buletin la care nu mai stau de ceva ani. Habar n-am daca ma va suna fostul proprietar sau nu ca sa ma instiinteze. Ce solutii am in acest caz? Pot suna undeva sa ma interesez sau sa cer redirectionare la adresa la care stau acum?
    E legal faptul ca mi-au dat sa semnez o amenda necompletata? Mi-au trecut datele pe o agenda si apoi au scos caietul ala cu amenzi si mi-au dat sa semnez urmand sa completeze ei in masina lor. Au voie sa faca asa ceva? Practic ar putea sa ma invinuiasca de orice si sa-mi dea ce suma au ei chef. De asta nici n-am semnat.

  7. In zilele noastre datele de identitate ale unei alte persoane pot fi aflate prin diverse mijloace,inclusiv din internet si folosite spre exemplu cand politia legitimeaza pietonal si se spune ca buletinul a fost uitat acasa.Amenda va ajunge astfel la altcineva,care va avea sansa sau nu la castigarea contestatiei.
    Ceva pareri?

  8. Buna ziua. Am fost prins de politie astazi in fata blocului,fara adeverinta. Domnul politist mi-a spus ca am 3000 de lei amenda astazi. Mi-a facut poza la buletin,dar nu mi-a spus nimic de genul ca o sa-mi vina prin posta. Este posibil sa imi vina,daca nu mi-a spus nimic? Multumesc

    • Buna ziua, în data de 03.04.2020 am fost verificat la intrarea într-un magazin si anunțat că voi fi sancționat, pe motiv că nu am avut completa toata declaratia. La notarea datelor nu mi s-a solicitat sa fac nicio mențiune. In data de 13 aprilie am primit procesul verbal prin posta iar la rubrica mențiuni scrie ca nu sunt de fata la întocmirea pvcc. Nu e semnată de mine sau de vreun martor invocându-se siguranta epidemiologica. Credeti ca as avea vreo sansa sa castig daca invoc faptul ca nu mi-a fost cerut sa fac obiecțiune conform art. 16, alin. 7 din OG 2/2001, si invocând si art 5 din aceeași OG?

  9. Buna ziua .
    Am fost amendata pentru ca stateam pe o banca in parc , insa eram eu cu sora mea si inca 2 prieteni , grupul este definit ca alaturare a maxim 3 persoane care nu locuiesc impreuna .
    De ce exista aceasta mentiune , cand se aplica ea ?
    Multumesc anticipat.

  10. Buna ziua. Avand auto pe firma , am fost in data de 4.04.2020. La vulcanizare auto si spalatorie. La spalatorie am fost amendat desi aveam bifat pct 10,din declaratie pe propria raspundere, si la traseu aveam trecute ambele locuri trecute, inclusiv cu nr de strada si avand si fact de la vulcanizare si adev de la serviciu cu nr auto., am fost amendat pt ca Politia nu a considerat situatie de urgenta. Au zis ca daca faceam uber. nu luam amenda. La art trecute au trecut art 1 si art 9. Art 9 face referire la conducatorii de vase ce vin in port. Fiind masina pe firma am luat legal amenda desi aveam asupra mea declaratia completata , adev serviciu cu nr auto si factura de bunuri vulcanizare? Astept un raspuns . Multumesc

  11. Buna dimineata
    Am o întrebare la dvs.
    Am fost amendata abuziv in baza Ordonantei
    Militare în împrejurarea ca am apelat la sprijinul Politiei pentru faptul ca vecinul i cu care m-am judecat mi-a încălcat dreptul de proprietate deși instanta i-a interzis acest lucru – și intrucat vecinul cu care – m-am judecat deține funcția de Consilier local =in cârdășie icu Politia Locala venita pentru Constatare la fata locului și care mi_a comunicat ca O Hotarare Judecatoreasca Definitiva NU are nici o valoare Pentru Primaria Jilava =a considerat sa imi dea o “lecție” pentru “deranj” și sa îmi aplice amenda în baza Ordonanței Militare și ca am deranjat Politia fără a avea un motiv real.deși eu ma aflam în propria gospodărie.
    Unde pot contestata și abuzul săvârșit???

      • Buna ziua,

        Fratele meu si verisorul meu au luat amenda astazi 13.04.2020 pentru ca le semăna semnaturile deoarece ii cheama la fel. Acestia au mentionat Obiectie in cadrul procesului verbal primit. Cum poate fi contestata mai departe aceasta sanctiune?

  12. Speta:

    1. Un coleg de serviciu, ma ia si pe mine cu masina, ca sa mergem la firma unde lucram.
    – Precizez ca eu sunt persoana fizica si pasager in masina colegului de serviciu.

    2. Daca ne opreste Politia, conform ordonantei nr. 3:
    – colegul de serviciu poate sa arate doar legitimatia de serviciu, fara sa mai fie nevoie sa arate si o declaratie pe proprie raspundere.
    – eu, ca pasager, chiar daca merg spre acelasi loc de munca, chiar daca am legitimatie de serviciu ca cea a soferului, cumva sunt obligat sa le arat declaratia pe proprie raspundere ca sa nu-mi iau amenda ?

  13. Buna seara!
    Fiul meu in varsta de 21 ani a fost amendat in data de 4 aprilie in apropierea casei. Avea asupra lui declarația cu data corectata pt ca o gresise inițial si nesemnata. Dintr un exces de zel ,dupa parerea noastra, a fost amendat cu 2000 de lei. Cum am putea formula contestația amenzii având în vedere faptul că nu are nici venituri in perioada acesta, la întocmirea procesului verbal nu a existat niciun martor , iar polițistul i a refuzat orice explicație, confiscandu i si declaratia.
    Multumesc anticipat!

  14. Buna seara, am fost oprit de politie pentru verificarea, seara dupa ora 22.00. I-am prezentat dnului politist Declaratia, Adeverinta de la angajator, Nota de efectuare a orelor suplimentare semnata de Directorul directiei institutiei publice la care lucrez, carnet sofer, C.I. si talon. Domnul politist a notat CNP-ul meu in agenda si l-a transmis prin statie unei alte persoane. Apoi m-a lasat sa plec. N-am intrebat daca are de gand sa imi dea amenda, dar la cate abuzuri se fac am urmatoarea intrebare. Credeti ca imi va veni amenda prin posta sau trebuia sa imi dea un proces verbal sa semnez mai intai?

  15. Buna ziua.Baiatului meu i s-a dat amendă de 1000 lei in lipsa,deși avea declaratie și CI.I-a zis că “ar trebui să îți dau amenda” și au plecat după ce i-au luat datele.Dupa 7 zile a venit prin poștă. Să facem contestația acum?este deschis la judecătorie?și e mai bine să plătim jumătate de amenda acum urmând să nu se returneze banii sau sa riscăm să dăm dublu mai târziu? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

  16. Buna ziua, amenda pentru ca nu poate dovedi ca locuieste in raza unei anumite localitati? persoana in cauza a completat adresa la care sta acum (parintii lui), nu cea din buletin si a fost amendat pentru ca nu poate dovedi ca locuieste acolo.
    exista vreo anumita declaratie care trebuia completata in prealabil?
    stiam ca este nevoie sa ai in declaratie adresa unde locuiesti in perioada de irgenta si nu cea din buletin. multumesc!! Oana

  17. Buna ziua.Mama mea in varsta de 66 de ani a fost amendata cu 2000 roni in jurul orei de 11.30 pt ca nu a avut declaratia completata corec si statea pe o bancuta in fata magazinului

  18. Buna ziua. Azi am luat o amenda de 2000 lei de la un politist. Ma deplasam din orasul X (unde stau cu chirie) in alta localitate, unde locuieste mama mea, pentru a o duce in orasul X la cumparaturi sa nu fie nevoita sa vine cu trenu, eu avand masina personala, avand declarati in regula domnul politist sa legat de faptul ca nu am adresa mentionata in declaratie de unde vin si in buletin (explicandui ca stau in chirie si proprietarul este plecat din tara si nu am putut face viza de flotant), el mia ranbit si pe un ton arogant mia zis, citez “asteptati posta” a zambit si a plecat. ce as putea face? Multumesc!!

      • Buna seara ! Astăzi am primit amenda in valoare de 2000 lei pentru ca nu aveam înregistrată pe declarația pe propria răspundere locul deplasării ; in rest totul a fost Ok . Motivul
        Deplasării a
        Fost : activitate fizica
        Considerați ca este justificata aceasta amenda ? Doresc sa depun contestație , credeți ca exista șanse de câștig ? Va Multumesc anticipat !

  19. Bună ziua!
    Plangerea contravenționala făcută împotriva unui pv întocmit pe baza ordonantelor militare se îndreaptă împotriva instituției din care face parte organul care a aplicat amenda?

  20. am luat si eu o amenda dar de circulatie pentru ca era talonul masinii expirat dar vreau sa o contest deoarece agentul constator nu a trecut datele lui si din ce unitate face parte.as dori sa stiu daca se poate contesta in perioada aceasta sau se face online! sunt din judetul maramures.

  21. Bună ziua , care este adresa unde se poate trimite contestatia prin poștă pentru Judecatoria Sectorului 4 ? Mentionez ca astazi se împlinesc cele 15 zile daca este vorba despre zile lucrătoare si nu zile calendaristice

  22. Buna ziua

    Am luat si eu o amenda pentru lipsa declaratiei. As vrea sa o contest pentru ca nu cred ca procesul verbal e in regula. Mai precis:
    1. Agentul pur si simplu nu mi-a spus ca ma amendeaza. M-am trezit cu un proces verbal prin posta dupa citeva zile, ceea ce inteleg ca se practica, dar in cazul meu nu mi-aduc aminte sa fi semnat asa ceva. (iar daca totusi am semnat si am uitat, in mod cert nu mi s-a spus ce semnez. Dar nu cred, pentru ca am obiceiul sa intreb ce semnez si sa cer o copie. Chiar daca de multe ori nu o primesc. Deci cred ca de fapt n-am semnat nici un proces verbal.)
    2. Pe copia procesului verbal primita prin posta nu apare semnatura mea. Totusi, scrie ca as fi semnat, si ca din cauza asta nu e nevoie de martor. Deci oricum e exclus sa fi refuzat eu semnarea. Deci daca scrie in clar ca as fi semnat, cred ca ar fi trebuit sa apara si semnatura mea pe copia pe care am primit-o, nu ?
    3. Procesul verbal este scris foarte foarte ilizibil. Pare complet, dar in citeva locuri chiar n-am putut intelege ce scrie dupa ce m-am chinuit mult.
    4. Dupa cum spuneti, mi se pare disproportionat sa primesc o amenda atit de mare de la prima abatere, cred ca s-ar fi impus intii un avertisment.

    Multumesc pentru timpul acordat
    V. Simionescu

  23. Băiatul meu a primit amendă în data de 30 martie de 2000 lei fără să știe de ce având declarația la el fără sai zică căi îi va da amendă ia facut poză la buletin eu crezând că asa trebuie si în 24 aprilie a primit amenda de organul de poliție din Lupeni ,jud .Stau si ma intreb pentru ce a primit amenda având declarația in regulă. Va intreb ce ar putea face in acest caz?

  24. Buna ziua …in data de 14/04/2020 ,am luat o amenda contravențională . Amenda care nu mi sa dat pe loc ,trezindu-ma acasă cu ea prin posta la data de 23/04/2020. Eu,soția mea si cumnatul meu ,toti trei,am fost amendati cu cate 5000 de ron. Menționez ca în acea zi,ne aflam la o distanta de 2 km de sat,cu cererile in regulă la noi,pe marginea unui canal cu masina,iar in masina aveam un motor de barca pe care trebuia sal duc unui vecin care ma rugase sa il transport..noi doar trebuia sal ducem acolo. Intre timp a venit politia,nea verificat actele de motor,declarațiile pe proprie răspundere ,,,toate fiind in regula… ( asa este scris si în procesul verbal :am ajutat la transportl unui motor pentru acel vecin ) .nu ni sa spus nimic de vreo amenda sau ceva,ptr ca eram in regula.dupa 9 zile ne-am trezit cu amenda acasă,nesemnata de noi,sau de vreun martor.doar de agent. Nu înțeleg de ce nu ni sa dat pe loc si de ce asa suma mare ? 5000 de ron de fiecare,asta e peste 1000 €.. Întrebarea mea este dacă pot contesta aceasta amenda si cum pot proceda? Va multumesc si o zi bună vă doresc …

  25. Buna ziua, as dori sa ma consult cu dvs. in doua situatii:
    1.- intentionez sa divortez, deoarece sotul meu a parasit domiciliul de aproape un an si jumatate. Impreuna, avem un copil in varsta de doi ani si doua luni, care primeste de la stat , alocatie. Alocatia copilului intra pe cardul de salariu al sotului, acesta refuzand sa o dea copilului. Ce pot face, ca pana incepe procesul de divort, copilul sa-si primeasca alocatia si cum as putea recupera alocatia din acest an si jumatate;
    2.- in data de 10.04.2020 ma deplasam cu masina la serviciu, avand asupra mea declaratia si adeverinta, prevazute de O.M. nr.3/2020, am fost oprita in trafic, am fost legitimata, dar nu mi s-a cerut nimic suplimentar; mi s-au inapoiat actele si “puteti pleca,o zi buna”. In data de 24.04.2020 am primit prin posta, P.V.de sanctionare -2.000 lei, motivul fiind ca nu am avut declaratia si adeverinta, pe care eu le aveam, dar nu mi-au fost solicitate.
    Rugamintea mea este, daca ma puteti ajuta cu un model de contestatie in aceasta speta. Va multumesc.

    • Buna ziua. Cu privire la alocatie as depune o orodnanta presedintiala fiindca nu este banul sotului ci al copiului iar cu privire la amenda contraventionala as propune o contestatie in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  26. Buna ziua,

    In data de 27.04.2020, ora 08:40 ma deplasam pe bicilcleta in jurul parcului IOR avand declaratia si CI-ul la mine; Am fost oprita de un echipaj de politie format din 5 persoane; Politistul care a facut semnaul sa ma opresc sa identificat pe ton scazut fara sa mentioneze clar numele si sa se legitimeze; Am prezentat declaratia si CI-ul iar acesta ma informat ca sunt amendata pentru nerespectarea OUG militare cu privire la activitatea fizica; Am intrebat de ce considera ca nu indeplinesc conditiile OUG avand in vedere ca ma deplasez in jurul parcului din cartierul in care stau si mai mult ma aflu la mai putin de 200m de blocul in care locuiesc si mai mult am toate documentele solicitate la mine; In conditiile in care am inceput sa adresez intrebari, dl politist a subliniat ca datorita atitudini reclacitrante acesta va mentiona in procesul verbal si refuzul de a ma identifica, cu toate ca, repet cartea de identitate si declaratia completatea au fost prezetate; Mai mult am fost informata ca datele se vor introduce intr-o baza de date, fara sa precizeze pe ce criterii datele personale vor fi colectate in acea baza de date, si la urmatoarea intalnire discutiile vor fi de alta natura; In acest context am intrebat care este interpretarea dumnealui cu privire la textul OUG care prevede activitatile fizice iar raspunsul a fost ca activitatile fizice se desfasoara doar in jurul blocului si atat;; Am revenit cu rugamintea de a se legitima prin prezentareadocumentului de identitate si de a ma informa cu privire la numele si functia pe care o are, raspunsul fiind ca aceste informatii au fost deja comunicate si ca nu mai are ce discuta;
    Ceea ce ma surprinde este faptul ca pe langa noi au trecut mai multe persoane care se aflau in aceiasi situatie ca si mine, dar una singura a mai fost oprita si ” amendata” pe acelasi motiv si fara explicatii suplimentare;

    Am rugamintea sa imi trasmiteti un punct de vedre cu privire la dispozitiile OUG privind desfasurarea activitatilor fizice in conditiile respectarii proximitatii locuintei si a conditiilor impuse de textul legal privind documentele necesare;

    multumesc!

  27. Copilul de 17 ani a primit pe 19 aprilie la ora 23 in cartierul unde locuim,la 10 min de bloc.Considerati ca pot depune contestatie sa tranforme amenda in avertisment? MULTUMESC!

  28. Buna ziua’
    In data de 11.04.2020 am fost sanctionat in baza Legii 61/1991, pentru doua contraventii, cu amenda totala de 6000 lei, cu posibilitatea achitarii a in termen de 15 zile de la comunicarea PV a jumatate din suma, adica 1000 lei.
    PV mi-a fost comunicat prin posta in data de 27.04.2020 deoarece am refuzat semnarea.
    Intrebarea mea este de cind incepe sa curga termenul de 15 zile pentru a beneficia de achitarea a doar sumei de 1000 lei; din 28.04.2020 sau in termen de 15 zile de la ridicarea starii de urgenta?
    Va multumesc!

      • Va multumesc mult pentru raspuns!
        Abuzez de timpul Dumneavoastra: daca eu contest in zilele urmatoare, pentru a putea obtine un certificat de grefa in baza careia sa solicit Spitalului sa-mi puna la dispozitie inregistrarile video din acea noapte care sa dovedeasca faptul ca persoana care figureaza ca martor asistent de fapt nu a fost prezenta, si pe care bineinteles ca voi solicita sa fie audiata in instanta si totodata sa dovedeasca ca nu am infaptuit contraventiile pentru care am fost sanctionat; mai ramine valabil ca termenul curge dupa ridicarea starii de urgenta?
        Totodata, termenul de depunere al plingerii la instanta curge tot dupa ce se ridica starea de urgenta?

        Inca odata va multumesc, pentru tot ceea ce faceti, pentru lupta Dumneavoastra impotriva abuzurilor!

  29. !!! …anularea a unui act administrativ cu caracter normativ produce efecte juridice erga omnes și numai pentru viitor pentru terțele persoane care nu au avut calitatea de parte în litigiul în care s-a pronunțat hotărârea de anulare, după publicarea acestei hotărâri… datorita efectului sancţionator , cu privire la efectele normei care se produc în continuare. NU avem de-a face cu o retroactivitate a efectelor deciziei CCR ci cu o aplicare pentru viitor a efectului sancţionator al neconstituţionalităţii normei cu privire la efectele normei care se produc în continuare. ..Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, vizeaza, in mod primordial, situatiile juridice pendinte, deci cele care au devenit facta praeterita ca urmare a necontestarii lor si poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate…

  30. Este buna urmatoarea motivare pentru subiectul de fata ?

    !!! …anularea a unui act administrativ cu caracter normativ produce efecte juridice erga omnes și numai pentru viitor pentru terțele persoane care nu au avut calitatea de parte în litigiul în care s-a pronunțat hotărârea de anulare, după publicarea acestei hotărâri… datorita efectului sancţionator , cu privire la efectele normei care se produc în continuare. NU avem de-a face cu o retroactivitate a efectelor deciziei CCR ci cu o aplicare pentru viitor a efectului sancţionator al neconstituţionalităţii normei cu privire la efectele normei care se produc în continuare. ..Legalitatea unui act administrativ cu caracter individual, indiferent de data emiterii acestuia, vizeaza, in mod primordial, situatiile juridice pendinte, deci cele care au devenit facta praeterita ca urmare a necontestarii lor si poate fi cercetată oricând în cadrul unui proces, pe cale de excepţie, din oficiu sau la cererea părţii interesate…

  31. Buna, m-a oprit politistul pe timp de noapte si doar mi-a facut poza la persmisul de sedere (sunt student in Romania). Nu mi-a zis suma amenzii si nici nu a intocmit un act pentru ca eu sa-l semnez. Caminele studentesti au fost inchise si m-am mutat la chirie deci in permisul de sedere este indicata adresa caminului. L-am intrebat pe domnul politist pentru ce imi face poza, a zis ca va urma o sanctiune. Deci intrebarea mea este urmatoarea: Cum aflu suma amenzii(prin posta nu au cum sa imi trimita procesul deoarece nu stau la camin deja)? mersi anticipat de ajutor.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.