Contestatie La Amenda Contraventionala Stare De Urgenta Ordonanta Militara

Contestatie La Amenda Contraventionala – Starea de urgenta si ordonantele militare 1,2,3 / 2020 au adus cu ele si mii de amenzi contraventionale date de catre politisi, jandarmi, politisti locali si rutieri , pentru abaterile savarsite de catre cei ce aveau obligatia sa aiba asupra lor –

 • adeverinta permanenta de la angajator ;
 • declaratia pe propria raspundere;
 • sa nu iasa din casa daca au peste 65 de ani decat intre orele 11-13 si pentru scopuri clar si bine determinate;
 • sa nu iasa din casa dupa ora 22:00 dar si alte masuri ce au fost introduse prin ordonantele mai sus mentionate.

Nimic de spus cu privire la faptul ca populatia trebuie sa respecte ordinele militare insa noua celor de la SCA Cuculis&Asociatii nu s-a parut ca pentru o zi sa fie date amenzi de peste 1.5 milioane de euro populatiei care deja este greu incercata, seamana cu un soi de incercare a statului de a mai repara bugetul zdruncinat, ceea ce nu este nici legal si nici moral.

ATENTIE– Consideram ca nu poti sa dai amnezi in nestire fara sa verifici in concret presupusa fata si fara sa tii cont de dozajul contraventional.

Trebuie sa aveti in vedere ca situatia de urgenta instalata peste noapte este pentru foarte multi o chestiune de noutate si astfel si raportarea acestor agenti constatatori trebuie sa fie proportionala iar aplicarea unei amenzi sa fie facuta doar daca printr-un avertisment nu s-ar atinge rolul de preventie si indreptare a persoanei care incalca o anumita regula.

Contestatie La Amenda Contraventionala

De asemnea, amenzile primite in zilele acestea pot avea si caracter nelegal fiindca multe dintre dispozitiile din ordonantele militare sunt ambigue si astfel lasa loc la ABUZURI.

Exemplu primit de la un contraveninet pe care l-am ajutat sa conteste amenda:

Buna ziua,

Am 70 ani. Am voie sa ies la plimbare cu nepotul de 3 ani intre orele 11 si 13?
Conform Ordonantei Militare de Urgenta eu consider ca da!
Organele de ordine, Jandarmeria si Politia, considera ca nu!
Pot contesta amenda primita la ora 11:30 pentru iesirea intr-un parc unde eram singuri?
Multumesc anticipat!

Cu stima,
Radu

Mesajul dat de catre un client SCA CUCULIS&ASOCIATII

Astfel si in asemenea situatii , este bine sa cunoastem totul despre cum se face o contestatie La Amenda Contraventionala sau pe scurt plangerea contraventionala in vreme de COVID 19.

Amenzi de peste 7 milioane de lei in prima zi de restricții ale dreptului de circulație.

Așa cum deja cunoașteți, începând cu dimineața zilei de ieri, pe lângă alte drepturi constituționale restricționate de autorități, acestea au decis și restricționarea generală a dreptului la libera circulație, consfințit de art. 25 din Constituție, prin stabilirea unor condiții obligatorii pentru toți cetățenii care părăsesc imobilul domiciliar.

Printre obligațiile menționate, se regăsește și necesitatea dovedirii, prin deținerea și afișarea la cererea organelor abilitate a unei declarații pe proprie răspundere, care trebuie completată în prealabil părăsirii domiciliului/reședinței, de către persoana în cauză.

Trebuie sa clarificăm de la început că, atât timp cât verificările se fac de către oameni, este imposibil ca demersurile să fie perfecte, astfel că apar negreșit abuzuri din partea autoritățile, așa cum apar, în mod evident, și nenumărate abateri vădite ale cetățenilor.

Legea 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionalepermite cetățenilor să achite amenzile în conturi unice ale administrațiilor locale, astfel că nu este necesară deplasarea cetățenilor la ghișee (care oricum nu au program cu publicul în această perioadă) pentru achitarea acestor amenzi contravenționale în termenul stabilit prin procesul-verbal de constatare.

Care ar fi principalele motive pentru formularea unei plangeri contraventionale?

a) Nerespectarae dozajului contraventional , proportionaliatatea masurii sanctionatoare.

În condițiile în care suntem în fața unei situații nemaiîntâlnite în România democrată, considerăm că autoritățile dau dovadă de un vădit exces de zel în aplicarea textelor legale stabilite de OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, în lumina normelor foarte recente prevăzute de cele trei ordonanțe militare.

Art. 5 din Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește care sunt sancțiunile contravenționale principale astfel: (2) Sancţiunile contravenţionale principale sunt:

a)avertismentul;

b)amenda contravenţională;

c)prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

Iar art. 21 din Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor stabilește la alin. (3) că „Sancţiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ şi trebuie să fie proporţională cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.”

Contestatie La Amenda Contraventionala – Iată astfel că, deși putem înțelege că gradul de pericol social al faptei este unul subînțeles, interpretarea art. 5 este aceea că, la prima abatere constată, ținând cont și de situația excepțională în care ne aflăm, dar mai ales noutatea irefutabilă a normelor legale, constatăm că organele au acționat exagerat în chiar prima zi de la introducerea obligațiilor la nivel general, aplicând un număr colosal de amenzi persoanelor fizice și juridice care au fost surprinse încălcând normele Ordonanței militare nr. 3/2020.

Împrejurările de săvârșire a faptelor, modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, scopul urmărit, urmarea produsă, pot consta implicit în mențiunile contravenienților cu privire la exceptarea lor de la textele respective, aceștia fiind de multe ori în situațiile prevăzute de teza a II-a din art. 1 stabilit de ordonanța menționată.

Toate persoanele care se consideră nedreptățite prin modul de aplicare a amenzilor contravenționale au dreptul de a formula plângere contravențională în termenul de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare, însă aceste termen este suspendat pe toată perioada stării de urgență, urmând a fi soluționate ulterior revenirii instanțelor în sălile de judecată cu ședințe publice.

Momentan, activitatea instanțelor de judecată este restrânsă la cauze foarte urgente, care privesc drepturi primordiale ale persoanelor sau se judecă fără prezența părților conform codurilor de procedură, cel puțin până la data de 04.05.2020. O eventuală cerere de suspendare a efectelor sancțiunii contravenționale reprezintă o chestiune urgentă, care va trebui judecată de instanță, odată ce a fost sesizată.

Un alt posibil temei al eventualei plângeri contravenționale ar putea fi lipsa unor modalități efective ale persoanelor de a deține o declarație pe proprie răspundere, având în vedere anunțul cu privire la punerea la dispoziție de către autorități a unui formular digital, ce trebuie acceptat de organele constatatoare, pe site-ul https://declaratie.egovernment.ro/, care este încă nefuncțional, astfel că mulți cetățeni au întâmpinat dificultăți vădite în redactarea unei astfel de declarații pentru fiecare părăsire necesară a domiciliului.

Contestatie La Amenda Contraventionala – Principiul in dubio pro reo, care se aplica fara discutie si in cazul contraventional fiindca este asimilat dreptului penal si care reprezinta de fapt un principiu prin care orice situatie incerta, neclara sau reprobabila apare intr-o anumita speta ii va profita celui amendat, consideram ca si modul in care sunt redactate cele trei ordonante cu putere de lege, atunci cand sunt neclare pot fi contestate procesele verbale acolo unde apar abuzuri.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra firmelor care au o activitate intensă ce presupune deplasări permanente, transportatorii de bunuri sau de persoane, pe care se bazează majoritatea afacerilor încă funcționale, care ar trebui să poată afișa adeverința permanentă a angajatorului și o declarație pe proprie răspundere a angajatului, completată în prealabil, dar fără a se specifica dacă este necesar acest demers pentru fiecare livrare/cursă a angajatului.

Așadar, deși suntem încă abia la începutul unei încercări nemaivăzute de populația noastră, nu este deloc îmbucurătoare cifra celor sancționați, astfel că, nu putem decât să încurajăm toți urmăritorii să respecte legea, indicațiile autorităților, dar să își fructifice drepturile inamovibile atunci când sesizează o încălcare a acestora.

Ce presupune de fapt o Contestatie La Amenda Contraventionala?

In primul rand ii sfatuim pe toti cei care primesc o amenda contraventionala sa nu foloseasca metoda “nu semnez procesul verbal”.

MIT-UL ca nesemnarea procesului verbal de constatare a contarventiei duce la exonerarea de la plata, este si va ramane un MIT.

Mai degraba va ingreunati singur situatia fiindca va mai dura o perioada pana cand politia vi-l va trimite prin posta si va ingreuneaza situatia de a contesta acel proces verbal.

Dupa ce primiti procesul verbal, FACETI MENTIUNI CU PRIVIRE LA ABUZUL sau neregulile pe care le considerati ca savarsite cu privire la procesul verbal intocmit de catre politist in rubrica mentiuni.

Ulterior, dupa ce contactati avocatul specializat in domeniul contraventional, prin depunerea la judecatorie a plangerii, efectele contraventiei se vor suspenda si astfel nu veti avea obliagatia sa mai platiti acele sume trecute in procesul verbal de contraventie.

Pentru a lamuri toate aspectele, daca veti plati amenda si ulterior o veti contesta si instanta va anula procesul verbal, atunci in urma hotararii judecatoresti, va veti putea recupera banii platiti in baza procesului verbal de contraventie.

Care sunt amenzile date in perioada acesta?

Av. Drd. Cuculis Adrian si Av. Madalin Penciu Partener SCA Cuculis&Asociatii

Faceti cunoscute abuzurile, daca fost amendat contraventional in aceasta perioada si nu numai, completati formularul de mai jos:

20 comments to “Contestatie La Amenda Contraventionala Stare De Urgenta Ordonanta Militara”
 1. Nu cred că argumentele prezentate vor fi admise de un judecător pentru că suntem în stare de urgență și încălcarea sancționată poate pune in pericol sănătatea oricărui din membrii societății, inclusiv pe a dvs. In plus având în vedere cuantumul de achitat în cazul PF nu merita sa ne complicam cu o acțiune civilă. Ar fi chiar inadmisibilă acțiunea în civil

 2. Trebuie ca sambata sa ajung la o persoana in varsta , peste 80 ani, care oricum nu se poate deplasa pentru a-i duce mancare. Folosind transportul public (aprox 15 minute) si cu declaratia unde bifez pct. 4 : risc vreo amenda ?

 3. Buna ziua,
  Astazi(28 Martie) am primit amenda pentru ca stateam pe o banca in parc fara sa am declaratie pe proprie raspundere. Nu am stiut ca am nevoie de o declaratie decat daca ies dupa ora 22. Eu eram in parc in jurul orei 16 singura. Politistii nu mi-au dat nici un advertisment ci direct amenda. Nu am semnat pentru ca mi s-a parut absurd si stupid excesul lor de zel intrucat citisem ca e voie sa iesi in parc pentru recreere atat timp cat nu iesi in grup. As vrea sa stiu, aceste amenzi se prescriu dupa un anumit timp?
  Preotii impartasesc oamenii din aceeasi lingurita si potir dar lor nu le face nimeni nimic

 4. Bună ziua! Asta i-am fost oprita la spălătoria auto, mi s-a fotografiat buletinul și înștiințat ca voi primi amenda acasă! Atunci când o vor trimite, primi, mai pot sa o plătesc la jumătate?

 5. Tocmai ce am avut o disputa cu cei de la Politia Locala.
  Agentul mi-a spus ca imi va trimite amenda prin posta, deci nu mi-a dat dreptul de a vedea P.V. si de a face mentiuni.
  I-am prezentat legitimatia de serviciu (sunt sofer de camion) si mi-a spus ca nu il intereseaza, ca el vrea adeverinta. I-am citat Art. 4 din ordonanta militara 3 si mi-a spus ca pe el nu il intereseaza ce scrie in Monitorul Oficial, respectiv in O.G. militara 3 si ca voi primi amenda prin posta.

 6. Stiti cumva cum vin amenzile astea? Adica primesti instiintare sa te prezinti la posta sa ridici plicul sau iti trimit amenda direct acasa? Mie urmeaza sa-mi trimita la adresa din buletin la care nu mai stau de ceva ani. Habar n-am daca ma va suna fostul proprietar sau nu ca sa ma instiinteze. Ce solutii am in acest caz? Pot suna undeva sa ma interesez sau sa cer redirectionare la adresa la care stau acum?
  E legal faptul ca mi-au dat sa semnez o amenda necompletata? Mi-au trecut datele pe o agenda si apoi au scos caietul ala cu amenzi si mi-au dat sa semnez urmand sa completeze ei in masina lor. Au voie sa faca asa ceva? Practic ar putea sa ma invinuiasca de orice si sa-mi dea ce suma au ei chef. De asta nici n-am semnat.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.