Contractele prenuptiale logodna si pensia de intretinere dupa noul cod civil – Biroul de avocatura Cuculis va invata tot ce trebuie sa stiti!

Pensia de intretinere intre soti si contractile prenuptiale

Noul Cod civil aduce o noutate absoluta in Romania,ceea ce era interzis inainte mai precis pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

In plus, proiectul noului Cod civil trimis in dezbaterea Parlamentului si mai apoi adoptat  prevede institutii juridice in premiera pentru Romania, cum ar fi si contractual prenuptial.

Una dintre aceste prevederi, prezentata vineri 20 ianuarie 2012 de biroul de avocatura Cuculis, unul dintre birourile de avocatura cu o puternica implicare in dreptul familiei arata ca noul Cod civil, stipuleaza obligatia sotului care a pierdut procesul de divort la acordarea unei “prestatii compensatorii” in favoarea celuilalt.

Aceasta este un fel de pensie alimentara care se acorda chiar daca sotul sau sotia care o primeste nu are copii minori in intretinere si se acorda doar in cazurile in care veniturile sotului sau sotiei care a pierdut procesul de divort sunt considerabil mai mari decat ale celui care l-a castigat. “Am considerat fireasca instituirea obligatiei pentru sotul care a divortat din vina sa de a sustine in favoarea celuilalt sot un nivel de trai cat mai apropiat de cel din timpul casatoriei”, a explicat reprezentantul biroului de avocatura ce a avut implicatii in proiectul noului cod civil.

Actualul Cod al familiei prevede ca pensia alimentara se acorda doar pentru intretinerea copiilor minori, nu si in cazul cuplurilor care divorteaza, dar nu au copii.

Contracte prenuptiale si de logodna

Un alt element de noutate absoluta a noului Cod civil o constituie introducerea contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ romanesc “conventii matrimoniale”.

Aceste acorduri civile stabilesc modul de partajare in caz de divort a bunurilor dobandite dupa incheierea casatoriei. Cei doi soti pot cadea de acord ca doar unul dintre ei sa primeasca in caz de divort imobilele dobandite pe parcursul casatoriei sau ce procent din acestea sa-i fie acordat fiecaruia.

Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar. In lipsa acestei “conventii matrimoniale” se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.

Codul civil va mai institui si logodna, definita ca promisiune scrisa de casatorie. Ruperea abuziva a logodnei va putea conduce la acordarea de daune logodnicului prejudiciat. Modelul introducerii logodnei in Codul civil este italian si romanesc, a afirmat vineri biroul de avocatura Cuculis si Asociatii.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

11 comments to “Contractele prenuptiale logodna si pensia de intretinere dupa noul cod civil – Biroul de avocatura Cuculis va invata tot ce trebuie sa stiti!”
  1. Daca ma logodesc si vreau sa cumpar un apartament numai pe numele meu,acesta fiind cumparat din vanzarea altuia mostenit de la parintii mei,trebuie sa fac vreun act notarial cu logodnicul meu, inainte de cumparare(pt. a nu avea el vreo eventuala pretentie)?

    • In legatura cu intrebarea dvs. – Nu exista nicio obligatie de aceasta natura si nici nu trebuie sa faceti vre-un act din care sa reiasa ca bunul va fi considerat bun propriu. In consecinta pana la data inchiderii casatoriei bunurile pe care dvs. le veti achizitiona vor fi prezumate ca fiind bunuri proprii.

      Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
      Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

      http://www.indrumari-juridice.eu
      http://www.indrumarijuridice.wordpress.com
      http://indrumarijuridice.forumest.ro
      Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

      Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

  2. Buna ziua!
    Am cumparat un imobil (apartament) in urma cu 2 luni pe numele meu si la sfarsitul anului ma voi casatori.Vroiam sa intreb, inainte de incheierea casatoriei sunt obligat sa aleg unul dintre regimurile matrimoniale? Sau ca sa fiu mai scurt, in situatia in care nu optez la incheierea casatoriei pentru un regim matrimonial anume, in cazul unui divort sotul poate emite pretentii asupra imobilului (apartamentului) dobandit (cumparat) de mine inaintea casatoriei?
    Va multumesc si astept raspunsul d-voastra!

    • Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii prin excelenta iar cele dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune pana la proba contrara. Cod Civil

  3. Am o sentinta def.si irevocabila pt pensia alimentara(copilul mi-a fost dat doar mie)mentionez faptul ca el locuieste in Germania si se sustrage de la plata pensiei cu rea credinta.Am facut o plangere la pol.dar drumul este lung pana sa se sf.tot.Credeti ca daca asi apela la tribunalul German sau la politie acolo ar schimba cu ceva situatia?Copilul meu este nascut acolo in Germania.Multumesc!

    • Buna ziua stimata doamna. Asa cum si in legislatia romana exista notiunea de recunoastere a hotararilor judecatoresti straine supranumite si exequator, asa si in legislatia membra U.E exista posibilitatea recunoasterii sentintei si punerii ei in executare, in Germania.
      Cu stima,a v Cuculis 0722298011

  4. Buna ziua!Am trimis la Justitie toate hartiile necesare pt executare sentintei in Germania unde tatal locuieste,plangere la plotie si totul in zadar.De anul trecut din noiembrie inca mai astept pt pensia alimentara.Am crezut ca statul German se va misca mai repede,dar uite ca a trecut 6 luni si nimik.Ce imi sugerati dvs.ca asi mai avea de facut in cazul meu?Sentinta este def.si irevocabila din oct.2013,iar eu inca tot astept si nu stiu ce.Multumesc!

    • Buna ziua. In primul rand ati postat intr-un forum dedicat contractelor prenuptiale Secundar, intrebarea dvs. nu are cursivitate si nu inteleg in cele din urma ce doriti sa obtineti. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  5. Daca un apartament este cumparat inainte de casatorie prin credit , cu 1-2 ani inainte de casatorie, titular contract doar unul din soti, plata imobilului se face pe o perioada de 25 ani, deci in timpul casatoriei, bunul este propriu doar titularului creditului ? In cazul acesta cum se procedeaza, daca creditul a fost contractat inainte de casatorie, iar plata a fost facuta pe perioada casatoriei, cum se poate dovedi?Exista vreo lege in acest sens?

    • Buna ziua, chiar daca titlularul este doar un sot, atata vreme cat acel contract a fost achitat in timpul casatoriei acest lucru il face ca bunul sa nu mai fie prorpiu ci comun. Cu stima, av Cuculis 0722298011

  6. Bună ziua!Eu sunt mama a trei copiii minori.Acum patru ani soțul meu a divorțat de mine fără acordul meu ,și nu am semnat nimic.El locuiește în Italia și este angajat acolo.El nu vrea să vorbească cu , copiii ,deși aceștia vor să comunice cu el,și nu se intereseaza de nevoile lor.Acesta a fost obligat de lege sa dea copiiilor împreună suma de 350 ron,dar el trimite 200€ pe lună fără să vrea se simte obligat .Eu aș vrea să stiu dacă copiii au dreptul la mai mult,fiindca nu mă descuc singură,și trebuie să stau în chirie ,fiindca nu avem locuința.Vă mulțumesc anticipat !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.