Contractul De Credit Nu Mai Este Titlu Executoriu – A Decis Senatul – Daca Amendamanetul Trece Si De Camera Deputatilor Se Termina Executarile Silite Abuzive

Senatul a stabilit ca un contract de credit nu mai constituie titlu executoriu. Asta nu inseamna, pentru moment, ca s-a transformat in lege, mai este nevoie de Camera Deputatilor pentru a bloca executarile silite incepute din senin.

Proiectul de lege adoptat cu majoritate covarsitoare stabileste practic eliminarea din dispozitiile legale, calitatea de tiltu executoriu a contractului de credit bancar, acesta fiind in prezent, pus in executare, direct la executorul judecatoresc, fara verificarea zecilor de clauze, majoritatea abuzive, pe care bancile le aveau in contractele incheiate cu imprumutatii.

Ce presupune aceasta modificare daca va intra in vigoare?

In primul rand, va disparea zambetul sfidator de pe fetele aparatorilor bancilor care atunci cand imprumutatii intrau in executare silita erau nevoiti sa apeleze direct la contestatia la executare, ceea ce au si am si facut, sa constuim de la zero, o actiune de chemare in judecata baza in acelasi timp pe dispozitiile contestatiei la executare si in subsidiar pe dispozitiile legii 193/2000 pentru a putea contesta efectiv clauzele paguboase ce au dus la situatia prezenta dar in acelasi timp, de a bloca si executarea silita pentru ca cei care aveau clauze abuzive in contracte, adica toate contractele din 2006 pana la 2010 sa poata beneficia de o instanta de judecata in “curatarea” contractului de credit si poate si o repunere in situatia anterioara.

Astfel, consecinta eliminarii caracterului executoriu al contractului de credit bancar, inseamna ca bancile nu vor putea sa treaca direct la executarea silita a contractului ci vor trebui sa ii actioneze in judecata pe debitori si sa faca dovada in fata instantei daca si cum debitorii nu si-au respectat obligatiile.
De avut in vedere, ca legea daca va trece, va regla probleme serioase identificate si propagate pe ani de zile.

6 comments to “Contractul De Credit Nu Mai Este Titlu Executoriu – A Decis Senatul – Daca Amendamanetul Trece Si De Camera Deputatilor Se Termina Executarile Silite Abuzive”
  1. Ar fi cel mai bun lucru care s-ar realiza pentru oamenii de rand care in momentul de fata sunt executati silit de catre firme de recuperare pentru sume mai mari chiar decat imprumutul initial.
    Mult succes si sper ca toti membrii din Camera Deputatilor sa fie de acord cu aceasta lege.

  2. In urma faptului ca nu am mai putut plati ratele la un credit am ajuns la executare silita.Am contestat suma in instanta , am pierdut si nu mai doresc sa fac apel. Va rog sa-mi spune-ti daca in cazul meu as putea sa declar falimentul personal si cum se poate face acest lucru.Executarea silita se face pe casa in care locuim ,casa pe care noi vrem sa o vindem ca sa ne putem achita datoriile,doar ca nu am gasit cumparatorul inca.
    Cu stima,
    Szabo

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.