Ghid – Bucurestenii fara apa calda si probabil in curand fara caldura. Ce pot face daca Asociatia de proprietari nu livreaza apa calda si caldura fiindca Termoenergetica nu livreaza apa calda si caldura ?
“A venit apa calda? Da, dar este rece! Ghidul Inghetatului de frig!
Mai in gluma dar mai ales in serios, criza de energie termica ii afecteaza pe bucuresteni nu doar prin prisma confortului de a putea sta la o temperatura rezonabila in casa dar cel mai grav este ca in mai mult de 1356 de blocuri din Bucuresti, la momentul prezentului articol , energia termica lipseste.
Prin energie termica intelegem de fapt pentru moment criza apei calde in Bucuresti iar peste inca o luna de zile vom intelege si criza caldurii din apartamentele bucurestenilor.
Daca v-am captat atentia pana acum, inseamna ca va lipseste apa calda si poate si caldura din case.
Din nefericire, treaba cu caldura si cu apa calda a devenit o problema sistemica si nu se regaseste doar in Bucuresti ci si in Timisoara, un oras despre care nu ne-am fi asteptat sa auzim lucruri atat de proaste.
In tot cazul , important este sa vedem in mod concret ce puteti face daca ramaneti fara apa calda si caldura mai mult decat este tolerabil.
Sa incepem!
Locuiti la bloc si nu aveti apa calda sau caldura? Completati formularul de mai jos cu explicatiile dvs.
Pot da in judecata Compania Municipala Termoenergetica pentru lipsa apei calde?
In principal trebuie sa stiti ca intre Asociatia de proprietari ,care este titularul unei autorizatii de exploatare a unui bransament de furnizare a energiei termice in cazul Bucurestiului acesta fiind Termoenergetica, exista un contract de furnizare a energiei termice care dupa toate conditiile lui si clauzele atasate, este incalcat in mod repetat si flagrant de catre furnizorul de energie termica.
Evident ca si aici trebuie sa facem o distinctie intre Producator, Furnizor si Consumator, pentru a intelege foarte clar pe cine chemam in judecata atunci cand nu avem apa calda la robinet.
Raspunsul intrebarii de mai sus este foarte clar, DA, putem da in judecata Compania Municipala Termoenergetica in conditiile in care in mod repetat ramanem fara apa calda si caldura insa acest lucru se poate petrece in doua variante –
a) Asociatia de proprietari decide ca in mod colectiv in urma votului membrilor asociatiei sa dea in judecata Termoenergetica ;
b) Fiecare consumator in parte da in judecata asociatia de proprietari fiindca nu primeste caldura si apa calda iar asociatia de proprietari cheama in garantie Termoenergetica pentru a raspunde.
In varianta prezentata la litera a) toti membri asociatiei sau majoritatea lor, pot decide initierea unui proces colectiv prin care Asociatia in numele lor, sa ia decizia de a chema in judecata furnizorul de energie termica iar pentru toate inconvenientele sa ii ceara acestuia despagubiri si chiar si daune morale, materiale, interese iar acest lucru este posibil in mod direct fiindca cel care are contractul incheiat cu Termoenergetica SA nu este proprietarul persoana fizica ci asociatia de proprietari in sine.
In varianta prezentata la litera b), daca in mod gresit asociatia nu ia decizia chemarii in judecata a Termoenergetica SA, atunci fiecare proprietar din bloc poate demara pe cont propriu sau in proces colectiv, o actiune de a solicita espagubiri si chiar si daune morale, materiale, interese de la compania de furnizare a energiei termice.
Nu ai apa calda de o saptamana. Iata ce poti sa faci impotriva Termoenergetica SA
In primul rand trebuie sa avem in vedere ca o saptamana fara apa calda sau caldura, fac dintr-un apartament fie ca este el in Bucuresti sau Timisora, un loc unde nu mai poti locui.
Chiar daca UE ne spune ca ar trebui sa avem 19 grade in casa, sunt totusi familii cu copii mici, cu persoane cu dizabilitati, cu circulatia proasta sau pur si simplu care nu isi doresc sa locuiasca in mijlocul orasului cu facilitati ca de fundul curtii.
Prin urmare, ii sfatuiesc pe toti ce care ajung deja la cateva zile de lipsa a apei calde si a caldurii, sa notifice imediat Asociatia de proprietari care are OBLIGATIA sa ia legatura cu furnizorul de energie termica si sa remedieze imediat orice problema legata de furnizarea agentului termic si apa calda de la robinet.
In caz contract, sunt responsabili cei din conducerea asociatiei de proprietari iar dvs. va puteti indrepta si impotriva lor-
Astfel, legea asociatiilor de proprietari 196/2018 art. 67 alin. 4arata ca :
(4) În cazul în care administratorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile sau le îndeplineşte în mod defectuos, cauzând prejudicii asociaţiei de proprietari, asociaţia de proprietari, în baza hotărârii adunării generale, poate retrage din garanţia administratorului o sumă de bani pentru acoperirea prejudiciilor create sau poate hotărî diminuarea venitului în funcţie de gravitatea faptei, în condiţiile prevăzute în contractul de administrare, precum şi de a acţiona în instanţă pentru recuperarea prejudiciilor provocate.
In completare, poate fi data in judecata asociatia in conditiile in care prin organele statutare nu ia decizii corecte si coerente in legatura cu situatia lipsei apei calde si a caldurii.
Am dat drumul la apa calda, dar pe teava a curs apa rece.
Era o gluma pe vremea comunistilor care suna cam asa – “A venit apa calda? Da, dar este rece!” Ceva de genul acesta se intampla acum in casele Bucurestenilor si a Timisorenilor.
Haideti sa va prezint niste date – sau cel putin asa cum ne pacaleste TEB ca livreaza paramatrii de apa calda.
Este de netagaduit faptul ca daca dai drumul la apa calda si pe acolo curge o buna perioada de timp apa rece, la final de luna vei plati catre asociatia de proprietari cuantumul apei reci la pret de apa calda.
Din nou revenim si spunem ca pe un anumit tronson de timp in care apa calda a fost efectiv sistata, toate cheltuielile cu apa din acel bloc, trebuie puse la pret de apa rece iar proprietarii acelor imobile sa nu plateasca ceva in mod ilegal si abuziv.
Astfel, daca in loc de apa calda curge apa rece la robinet, va sfatuiesc sa luati indexul pe care il aveti pe contorul de apa calda sa il notati fix in momentul acela si eventual sa il si imortalizati printr-o poza iar ulterior sa notificati asociatia de proprietari.
ATENTIE ASOCIATII DE PROPRIETARI – Notati-va toate solicitarile proprietarilor iar daca factura de la TERMOENERGETICA S.A vine cu consum pe apa calda, ii chemati in judecata si anulati facturile!!!
Dupa cum vedeti, jocul acesta cu notificarea este OBLIGATORIU sa fie facut in conditiile in care asociatia de proprietari are obligatii clare fara de locatari in sensul in care trebuie sa notifice interesele acestora catre furnizorul de energie termina si sa incerce sa scada valoarea facturilor emise in mod ilegal.
Montarea repartitoarelor , obligatorie
Legea 325/2006 – Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza
metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.
(2) Repartitoarele de costuri fac parte integrantă din instalaţiile de utilizare aferente
proprietăţii.
(3) Montarea, întreţinerea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru energia termică, atât pentru încălzire, cât şi pentru apa caldă de consum, se efectuează numai de către persoane juridice autorizate de A.N.R.S.C.
Cum ne debransam de la caldura centralizata si de la apa calda menajera ?
In principal, pentru a putea solicita debransarea, asta dupa ce temperatura apei este scazuta si mai avem si frig in casa, trebuie respectata o anumita procedura, dupa cum urmeaza.
Ce acte am nevoie pentru debransarea?
Art. 30. – (1) Debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative:
a) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale;
b) anunţarea operatorului care are şi calitatea de furnizor şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile înainte de debranşare.
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale,
asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de
zile înainte.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Cum tragi autoritățile la răspundere pentru că nu ai apă caldă și căldură ?
Primaria capitalei sa raspunda! Haideti sa vedem ce spune legea.
Legea 325/2006 a serviciului public cu alimentare cu energie termina, arata clar inca de la art. 2 urmatorul aspect:
Art. 2. – (1) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilităţi publice şi cuprinde totalitatea activităţilor privind producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale sub conducerea, coordonarea şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau asociaţiilor de dezvoltare comunitară, după caz, în scopul asigurării energiei termice necesare încălzirii şi preparării apei calde de consum pentru populaţie, instituţii publice, obiective social-culturale şi operatori economici.
1 (2) Serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat se realizează prin intermediul infrastructurii tehnicoedilitare specifice aparţinând domeniului public sau privat al autorităţii administraţiei publice locale ori asociaţiei de dezvoltare comunitară, care formează sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al localităţii sau al asociaţiei de dezvoltare comunitară, denumit în continuare SACET.
In cazul Bucurestiului discutam evident despre unitatile administrativ teritoriale insa toate raspund prin PRIMARIA CAPITALEI.
Daca vrem sa tragem la raspundere Compania Municipala Termoenergetica S.A este clar ca trebuie sa chemam in judecata ca atare si Primaria Municipiului Bucuresti.
Vedeti mai jos si actul de infiintare a companiei care se ocupa de furnizarea agentului termic in Bucuresti
Tragem astfel concluzia ca la nivel de utilitate publica si in acord cu legea, Primaria Capitalei este cea care se face vinovata de orice neregula in acest caz.
Ce ar trebui să facă bucureștenii care nu au căldură și apă caldă ?
Problema apei calde si a caldurii este cronicizata si nu mai poate fi rezolvata decat prin procese. Cunoastem deja faptul ca pana in momentul de fata , nu exista litigii colective pe acest subiect si bucurestenii dar si timisorenii si ati romani din alte orase, au rabdat si incearca sa-si rezolve probleme acestea prin tot felul de inventii cum ar fi , incalizarea apei prin fierbatoare si folosirea incalzirii electrice.
Nu este o normalitate si de aceea am facut ghidul inghetatului.
Pasii Cum să dai în judecată Termoenergetica si Primaria Capitalei
Acționarea în instanță a furnizorului
Inainte de a merge in instanta de judecata va sfatuim sa urmati cativa pasi:
- Notificati FURNIZORUL de energie termica;
- Faceti plangere la ANRE;
- Incepeti procedura de negociere individuala sau colectiva pentru plata de depsagubiri;
- Actiune in instanta.
Puteti chema in mod colectiv sau dupa cum spuneam prin reprezentarea asociatiei de proprietari, in judecata, furnizorul sau dupa caz asociatia de proprietari, pentru a obtine despagubiri de natura materiala morala si alte daune pe care le considerati oportune cum ar fi daunele interese in conditiile in care din pricina frigului ai fost nevoit sa anulezi un proiect de a lucra de acasa sau alte asemenea.
De asemenea, ati putea solicita furnizorului de energie termina sa va plateasca contravaloarea facturii de energie electrica care oricum este foarte mare, in cazul in care v-ati incalzit folosind energia electrica
Arata legea foarte clar prin Ordinul nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică ca
Art. 202. – Furnizorul răspunde pentru toate daunele provocate utilizatorilor din culpa sa, în condiţiile stabilite prin contract, şi, în special, dacă:
a) nu începe furnizarea energiei termice la termenul contractat sau nu livrează energia
termică în condiţiile stabilite în contract;
b) nu anunţă utilizatorul din timp cu privire la limitările sau la întreruperile programate
pentru lucrările planificate;
c) după sistarea furnizării energiei termice cerută de utilizator nu reia furnizarea în prima zi lucrătoare după primirea în scris a înştiinţării privind încetarea motivului sistării;
d) nu respectă parametrii de calitate contractaţi.
In ce situatii au totusi dreptul sa limiteze furnizarea de agent termic si in ce conditii ?
Practic, trebuie sa fiti informati si nu se fac lucrari de reparatii IARNA, asa cum suntem noi obistnuiti sa vedem si sa simtim.
Art. 204. – Operatorii serviciului au dreptul să limiteze sau să întrerupă, pentru un grup cât mai restrâns de utilizatori şi pe o durată cât mai scurtă, furnizarea energiei termice în următoarele situaţii:
a) când este periclitată viaţa sau sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor
materiale;
b) pentru prevenirea, limitarea extinderii sau remedierea avariilor în sistemul energetic
urban;
c) pentru executarea unor manevre şi lucrări care nu se pot efectua fără întreruperi.
Art. 205. – Distribuitorii/furnizorii de energie termică stabilesc programul lucrărilor de reparaţii şi mentenanţă planificate la reţelele termice şi la instalaţiile de distribuţie/furnizare, corelat cu programele similare ale producătorilor/transportatorilor cu care au interfaţă; realizarea lucrărilor se va programa, de regulă, în sezonul cald astfel încât după începerea sezonului de încălzire să se asigure continuitatea serviciului.
In ce situatii furnizorul este obligat sa asigure de permanenta furnizarea serviciului de termoficare?
Deja cunoastem faptul ca si spitalele din Bucuresti si caminele de batrani si scolile si alte asemenea institutii se confrunta cu lipsa de energie termica, desi in lege se arata clare ca trebuie să asigure furnizarea continuă a energiei termice către următoarele instituţii publice:
- spitale;
- policlinici;
- staţii de salvare;
- cămine de bătrâni;
- leagăne de copii;
- grădiniţe;
- creşe;
- cămine pentru persoane cu handicap;
- centre de resocializare minori;
- şcoli;
- alte obiective de interes social deosebit aflate în administrarea autorităţii
Ce putem obtine daca ii dam in judecata? Avand in vedere aceste aspecte trebuie sa stiti ca in urma procesului pe care il deschideti, puteti solicita o reparatie pentru orice neplacere cauzata de faptul ca ati avut energia termina intrerupta si vom da cateva exemple:
- cei care au copii mici se pot imbolnavi din pricina frigului si mai ales a faptului ca trebuie sa ii spele poate cu apa rece;
- cei care folosesc anumite surse alternative de incalzire pot solicita in instanta plata acelor facturi la energia electrica in conditiile in care pretul la electricitate a explodat;
- cei care sunt nevoiti sa nu mai lucreze de acasa si trebuie sa mearga la prieteni sau in alte locuri pentru a lucra la proiecte lor, pot cere daune morale;
- disconfortul generat de lipsa caldurii si a apei calde poate naste dreptul de a cere despagubiri de natura morala;
- orice alta situatie stanjenitoare , generata de lipsa apei calde si a caldurii pana la defectarea anumitor aparate care nu functioneaza la temperaturi joase.
Nu lasati abuzurile sa va invadeze viata. Aveti drepturi.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Buna seara,
Cum se mai aplica cele precizate de dvs mai sus in situatia unei asociatii de locatari (si nu de proprietari) ?
Multumesc !
La fel
In legea pentru montarea repartitoarelor obligatorie , este un paragraf care mentioneaza ” dispozitive care sa masoare cu acuratete consumul ” ori repartitoarele in functie de firmele de casa care le monteaza si algorimii pe care ii aplica au abateri de 10-50% fata de consumul real. Poti cere despagubiri daca montezi un contor termic pe un calorifer si apoi compari cu consumul repartizat prin metoda repartitarelor pe acel calorifer ?
Salutare, sunt din București si de la începutul iernii nu am căldură.
Jumătate din luna Octombrie si mai mult de jumătatea zilelor din luna Noiembrie nu am avut apă caldă.
Ati primit informari in sensul acesta?