Despagubiri Persoane Persecutate Legea 154-2021

Cum obtin despagubiri persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice– Guvernul a amanat iar termenul! Ce aveti de facut ?

Persoanele persecutate pe motive etnice in perioada aratata mai sus, au lege speciala ce a fost modificata in 2021 cu adaugarea noi categorii de persoane ce pot obtine aceste despagubiri oferite de catre statul Roman.

Prin urmare , in anul 2023 cel mai probabil vom asista la o crestere a numarului de cereri adrestate caselor de pensii , prin care cei care sunt beneficiarii unor asemenea drepturi vor solicita plata de prestatii sociale sau generic denumite, despagubiri , iar foarte multe dintre ei, asa cum s-a intamplat si in anul 2022 fiindca vor fi gresit analizate si respinse de catre casele de pensii, vor trebui sa ajunga in instanta de judecata pentru a fi castigate aceste drepturi.

Avand in vedere ca exista o noua categorie de persoane care poate beneficia de aceste despagubiri si aici ne referim la copiii celor persecutati si care se aflau in trenurile mortii, ne-am propus sa facem o analiza si sa facem si un ghid cu privire la posibilitatile de a primi aceste despagubiri.

Sa incepem!

Sunteti indreptatiti sa primiti despagubiri in calitate de persoana persecutata pe motive etnice sau sunteti copilul unei asemenea persoane ? Aveti dreptul la despagubiri. Completati formularul

Despagubirile pentru anumite categorii au fost amnate la plata pana in 2024 – Ce aveti de facut?

Legea Legea 210/2022 prevede ca, drepturile stabilite potrivit art. 31 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă şi se plătesc după cum urmează:

a)începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a), b), d) şi e) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)începând cu data de 1 ianuarie 2024, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) şi g) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru copiii prevăzuţi la art. 31 alin. (1) din aceeaşi ordonanţă.

Practic, pentru cei ale caror drepturi sunt amanate de mai multi ani de zile, puteti face actiune in instanta si invoca si NECONSTITUTIONALITATEA unor asemenea amanari.

Cine beneficiaza de despagubiri conform legii 154/2021 ?

In decursul timpului s-au tot modificat persoanele care pot primi in principal despagubiri si alte beneficii asemanatoare in legatura cu condamnarile politice dar si alte acte de represiune manifestate pe teritoriul tarii noastre.

Avand in vedere ca in legatura cu larga populatie din Romania , in perioada 1940 – 1945 s-a manifestat o serie intinsa de acte de represiune cum ar fi , deportarea, expulzarea in alta localitate sau detasarea la munca fortata sau alte asemenea, prin legea 154/2021 , serii noi de mostenitori pentru persoanele oprimate, primesc aceste beneficii.

Astfel, persoanele care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 si care au avut de suferit persecuţii din motive etnice in sensul celor mai de jos indicate, pot beneficia de aceste despagubiri.

Daca dvs. ori familia dvs. ati fost

  • a) deportată în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate;
  • b) sau ati fost privată de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare;
  • c) refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate;
  • d) a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată;
  • e) a fost supravieţuitoare a trenului morţii; ( pentru a intelege la ce se referau acest trenuri , accesati link-ul referitor la trenurile mortii.)
  • f) este soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit;
  • g) a fost evacuată din locuinţa pe care o deţinea.

Toate aceste persoane sunt beneficiarele direct atat ele cat si familiile lor in conditiile legii, a unor beneficii referitoare la despagubirea aferenta suferintelor indurate atat fizice cat si de natura morala.

Atentie – Despagubiri Persoane Persecutate

De aceleaşi drepturi beneficiază, la cerere, şi persoanele care aveau domiciliul pe teritoriul statului român sau pe teritoriile româneşti vremelnic ocupate de către alte state, indiferent dacă localitatea în care au fost refugiate, expulzate sau strămutate se afla sub administraţie românească ori sub administraţia acelor state, ale căror cereri anterioare au fost soluţionate prin hotărâri de respingere ale comisiei prevăzute la art. 8 alin. (1) şi alin. (2).

Cititi si :

Despagubiri Persoane Persecutate – Care este valoarea despagubirilor pe care le puteti primi daca va incadrati in randul persoanelor indicate mai sus ?

In functie de situatia concreta pe care dvs. sau familia dvs. ati avut-o , beneficiile sunt urmatoarele:

Pentru –

  • deportată în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate;
  • sau ati fost privată de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare;

au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei pentru fiecare an de deportare ori de detenţie.

In schimb , cei care au fost –

  • refugiată, expulzată sau strămutată în altă localitate;
  • a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată;
  • a fost evacuată din locuinţa pe care o deţinea.
  • au dreptul la o indemnizaţie lunară de 350 lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă.

Persoanele care au fost supravietuitori ai trenului morţii au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei.***)

Alte categorii reglementate de catre legae 154/2021 care au dreptul la despagubiri

A) Soţul supravieţuitor al celui decedat, insa doar daca acesta a fost:

  • deportată în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate;
  • a fost supravieţuitoare a trenului morţii;
  • a fost evacuată din locuinţa pe care o deţinea.
  • este soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, dacă ulterior nu s-a recăsătorit;

beneficiază începând , de o indemnizaţie lunară de 350 lei, dacă ulterior nu s-au recăsătorit.

B) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei.

C) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

D) Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

Ce alte drepturi mai au aceste persoane care intra sub incidenta legii 154/2021?

Pe langa indemnizatia tip despagubire pe care o pot accesa urmand pasii ce ii vom exemplifica iar in caz contrar se pot adresa instantelor de judecata, cei are se incadreaza in una dintre situatiile legii, pot beneficia gratuit de :

a)asistenţă medicală şi medicamente;

b)transport urban gratuit cu mijloace de transport în comun aparţinând unităţilor cu capital de stat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou);

c)6 călătorii dus-întors gratuite, anual, pe calea ferată română, clasa I, cu mijloace de transport auto sau, după caz, cu mijloace fluviale, la alegere; în cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titular acesta poate oferi gratuitatea călătoriei şi pentru o persoană care să îl însoţească şi să îl ajute pe timpul călătoriei;

d)un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică;

e)scutire de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor;

f)prioritate la instalarea unui post telefonic, precum şi scutire de plata taxei de abonament;

g)acordarea, la cerere, cu titlu gratuit, a unui loc de veci.

Atentie, perioada de persecutie dar si invaliditatile de gradul 1 si 2 constituie vechime in munca

Practic, cei care au ramas cu invaliditate de pe urma acelor situatii din anii respectivi , pot solicita caselor de pensii sa indexeze vechimea in munca in mod corespunzator.

In cazul Despagubiri Persoane Persecutate ,este de mentionat si faptul ca sunt multi care pot solicita si pensie de urmasi pe acest aspect.

Cum dovedesc faptul ca am fost persecutat, refugiat, deportat sau alte asemenea, pentru a putea primi despagubirea ?

Dovedirea situatiilor se face cu acte oficiale, eliberate în termen de 30 de zile, la cerere, de către organele competente, sau prin orice mijloc de probă prevăzut de lege.

Asta inseamna ca doar un avocat va poate intocmi dosarul pentru a merge lucrurile rapid.

De regula aceste actele le regasim la arhivele nationale si chiar si la ministerul apararii dar si alte institutii publice care tin asemene arhive.

Totusi, nu exista o obligatie absoluta ca autoritatile sa va emita acte in favoarea dvs. ci este posibil sa aveti si martori sau ORICE alta proba prin care sa dovedeti ca situatia dvs. a fost asa cum o descrieti, adica ati fost deportata, refugiat, supravietuitor sau sunteti ruda unei persoane ce a fost asasinata in vremea aceea.

Ce fac daca statul si anume Casa de Pensii imi respinge solicitarea de acordare a despagubirilor dar si a beneficiilor ?

In mod normal, casa de pensii judeteana sau casa de pensii a Mun. Bucuresti, trebuie sa emita o decizie prin care se constata sau nu , calitatea de indreptatit pentru a primi aceste despagubiri.

Este posibil , daca va adresati in mod independent, sa primiti un refuz, pe care trebuie sa-l contestati in mod OBLIGATORIU in instanta de judecata, in 30 de zile de la momentu primirii deciziei casei de pensii.

Practic, Tribunalul este cel care transeaza dreptul dvs. si hotararea nu este supusa unei cai de atac ci devine definitiva.

Este bine sa stiti ce drepturi aveti si cum puteti obtine aceste despagubiri dar si ce termene trebuie sa respectati.

Nu lasati abuzurile sa va conduca, cereti despagubiri persoane persecutate si actionati si recuperati-va drepturile.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
132 comments to “Despagubiri Persoane Persecutate Legea 154-2021”
  1. Tatal meu a fost deportat in sambukar, bugaria, a avut pensie, a decedat, eu ca fiica am depus actele, am primit o hotarirea cu aplicare din 1uan 2023,prin legeabuget s-a prorogat in 2024,ce e de facut?

      • Am hotărârea privind admiterea cererii de acordare a drepturilor O.g.nr 105/1999.
        Drepturile se acorda începând cu 01.01 .2023….
        S-a amânat!
        Întrebare : ce pot face în acest caz?

      • Bună. Am primit hotărârea și decizia de a primi indemnizația începând cu 1 ian.2023. Acum spun ca se amina un an. Este legal? Mulțumesc

    • Am primit de la Casa Jud.de Pensii Satu Mare, Hotararea privind cererea de acordare a drepturilor prevazute de O.G.105/1999 republicata, cu modificarile ulterioare, care hotareste ca sunt urmasa mamei mele, care a fost in situatia prevazuta de art.1 lit.c, in perioada 13.12.1940-6.03.1945.Conform acestei hotarari, drepturile ce mi se cuvin, se acorda incepand cu data de 01.01 2023. Dar OG 168/14.12.2023, proroga prevederile Legii 154/2021 si nu beneficiez de drepturile cuvenite .

      • Sau tot amânat plată pentru strămutați dar suma a rămas aceia și inflația nu se socotește?sau despăgubiri pentru amânare?

    • Am primit decizia pentru despăgubiri cu data de 1 ianuarie 2023 . Vor intra in plată cu data deciziei ,s au retro cu data depunerii dosarului? Mulțumesc.

    • Buna ziua.Tatal meu a fost deportat din Basarabia în 1940(împreuna cu un unchi) de trupele sovietice. Beneficiez de prevederile Legii 154/2021?

  2. Cum pot fi despăgubit pentru perioada executări pedepsei cu anchisoare an condiții inumane ,recursul compesatoriu,

    • La 2 ani cu fa.ilia paterna a. fost luati noaptea pe zapDa doar cu ce eram pe noi Bunicul Gheorghiu Iancu a fost eliberat din inchisoare fiind eroare

  3. Dl av revin, am depus cerere la c pens sa puna in aplicare hotararea primita cu 01.01 2023, am inteles ca s-a pronuntat ccr ca nu e neconstitutional prorogarea termenului in 2024, ce ar mai fi de facut? Astept raspuns oricum negativ, nu e imoral ca parlamentul sa aive voie sa dea legi cu prorogari pe vecie, nu ii sanctioneaza nimeni, nu e abuz? Ei nu sunt responsabilizati, pentru cine conduc platiti de noi cu varf si indesat, la cedo nu avem sprijin? Va multumesc!

  4. Aceeasi problema ca a d-nei Rosut Doinita .

    Unde sa invocam aceasta exceptie de neconstitutionalitate , daca casa de pensii respecta O.U.
    nr 168 /22 de aminare a platii intemnizatiilor pt. 2024 .

  5. Mama s-au născut în anul 1940 iunie 23 a venit război toată lumea a luat-o prin pădure pe unde a apucat sa se salveze sub ocupația Austria Ungaria .tata la fel sat linga sat dar refugiul a fost pe pădure născut în anul 1933 putem beneficia de ceva ,loc.Marisel jud. cluj

    • Bunica mea este născută în data de 01 februarie 1942 in Sat Boldut jud Cluj iar săteni s-au refugiat prin pădure poate beneficia de indemnizatie

    • Sunt urmas al celor stramutati din Bulgaria tatal meu fiind cel in cauza acum decedat,am primit hotarsrea si decizia in fem 2022 cu intrarea in plata din 2023,acum sa amanat pt 2024 ce este de facut?

      • Bună ziua și eu am hotărârea și eu doresc sa ma alătur celor care invoca neconstituționalitatea.

        • Sunt beneficiara a Legii 118 dupa tata care a fost cu DO., mama a decedat de 3 sapt. a avut handicap gr 2 , unde se de pun documentele pentru pensie de urmas. Va Multumesc .

      • Și eu am o asemenea decizie de punere în plată începând cu 1.01.2023 și doresc sa mă alături acestui grup pentru neconstituționalitate.

    • Bună ziua unicii mei au fost deportați în 1941 din Bulgaria ,tatăl meu sa născut în 1944 a decedat în 2004 ,eu ca ensionar si moștenitor al tatălui meu pot beneficia de despăgubiri conf. Lg 154/2021?
      Mulțumesc

    • Va salut vetrineanu Viorel ma numesc sunt soțul Alinei de la Tulcea
      Ma puteți lamurii dacă pot beneficia de lg 154/2021 .bunicii mei au fost deportați în 1941 din Bulgaria sunt decedati,tatăl meu sa născut în 1944 decedat în 2004 eu ca urmaș as putea beneficia de aceasta?

    • Am depus actele din 1921. In 1922 trebuia sà ne vinà aceste pensii au zis cà in 23 . Apoi casa de pensii Ploiesti au spus cà, ni se vor da la anu in 24..bàtaie de joc .tatàl meu a fost deportat si in trenu morti. Am promit hotarìrea , sora mea a primit chiar si delizia
      Ne rimane sa dàm casa pensiei in judecatà!

    • Bună ziua. Sunt în aceeași situație, de amanare a plății drepturilor ca succesoare a unui stramutat din Transilvania de Nord. Am decizia de la Casa de Pensii. Este posibil să facem un proces colectiv împotriva acestei decizii de amanare? Sunt din judetul Hunedoara și mai cunosc persoane în aceeași situatie. Mulțumesc.

  6. Am înțeles că este neconstituțională prorogarea și doresc sa fiu sunat și eu dacă se acționează cumva colectiv împotriva celor care au greșit !

  7. Bună ziua, mă încadrez și eu in această lege 154 /2021, am primit doar hotărârea de la casa de pensii bucurești, decizia aștept s o primesc. Am făcut o adresa la casa de pensii sector 3 cu privire la această decizie și mi s a răspuns că deocamdată nu se mai trimit decizii, s a sistat. Întrebarea mea este dacă am doar hotărârea, mă pot adresa unei case de avocatură? Mulțumesc.

  8. Bună ziua,mă numesc Cucuian Ioan și sunt din Județul Sălaj, bunicul meu a fost plecat pe Front în 1942 în Rusia de unde nu sa mai întors,menționez că tatăl meu trăiește și a făcut o solicitare anul trecut pentru a primi despăgubiri de la Stat și a fost refuzat pe motiv că bunicul meu a fost declarat decedat în Februarie 1943 și legea se referă la persoanele sau diferitele situați de după 1943.Cu speranța că voi primi un răspuns vă mulțumesc anticipat !

  9. Buna ziua! Doresc sa intreb daca si nepotii au drept la despagubire, deoarece am vazut in articol specificand de ,,cei din familie”.
    Mentionez ca bunicul a fost veteran de razboi si tatal meu nu a beneficiat de nici un beneficiu, in acest sens.

  10. Bună ziua, Cucuian Ioan mă numesc ,tatăl meu a solicitat ajutorul de la stat,fiind copil de veteran de război,bunicul meu a decedat pe Front în Rusia în anul 1943 ,după spusele unor martori și nu i-a fost acordat pe motiv că bunicul meu a decedat în februarie 1943 iar legea cu acordarea de despăgubiri se referă la situațiile de după 1943.Cu speranța că voi primi un răspuns,vă mulțumesc anticipat!

  11. Că să obținem aceste drepturi ale părinților noștri trebuie să fim Uniți m ai multi!!!Mulțumim frumos ,,Domnule Avocat pt Informații!!!

  12. Sunt și eu în aceiași situatie ca doamna Rosut Doinita și ceilalți .Eu am primit și decizia de punere în plată cu 01.01.2023 după care am fost informat că sa prorogat la 01.01.2024.Dacă deschideți un dosar invocând excepția de neconstituționalitate rog să fiu sunat.Mulțumesc.

  13. Mama mea a fost deportata am primit hotararea și decizia cu 1/2din indemnizația ei cu aplicare 2022 apoi 2023 iar acum 2024 în aceiași situație este și fratele meu precum și ceilalți din familia mamei.Care este sfatul dumneavoastră,ce trebuie făcut?Mulțumesc

  14. Ma numesc Toma Maria, domiciliata in Moresti, jud Mures
    As dori sa stiu daca sunt in drept sa primesc pensie de urmas, Intru at mama mea a fost persecutata etnic de regimul maghiari si for tata sa se refugieze din Moresti, aflat sub ocupatie maghiara, in Vidrasau, aflat in Romania, impreuna cu cele doua surori
    Mama nu a fost beneficiara compensate deoarece a decedat in 1993
    In schimb surorile mele sunt beneficiare
    O data cu intrarea in vigoare a legii care da dreptul mostenitor lor sa beneficieze de indemnizatiile am depus dosar, eu find nascut a la 0911 1952
    La dosar am depus cele doua hotarare ale surorilor si o declaratie de martor a unei persoane cu statut de refugiat
    Dosarul mi a fost resins pe motiv ca nu detin un act oficial
    Am facut contestatie si pe data de 1 02 se judeca
    Sfatuiti ma cum sa ma prezint in instanta si ce pot face daca se respinge?

  15. Bună ziua. Va rog frumos sa-mi spuneți daca in calitate de nou proprietar in baza unui contract de donație de la tatal meu a unui teren intravilan am posibilitatea legal de a anula autorizatia de instalare/amplasare a unei antene RDS-RCS pe terenul intravilan vecin parcelei mele. Precizez ca in urmă cu aproximativ 1an de zile tatăl meu in calitate de vecin si-a dat acordul (nu cunosc in ce mod) amplasării antenei. Mulțumesc frumos.

    • Am depus actele din 1921. In 1922 trebuia sà ne vinà aceste pensii au zis cà in 23 . Apoi casa de pensii Ploiesti au spus cà, ni se vor da la anu in 24..bàtaie de joc .tatàl meu a fost deportat si in trenu morti. Am promit hotarìrea , sora mea a primit chiar si delizia
      Ne rimane sa dàm casa pensiei in judecatà!

    • Buna ziua si eu sunt in aceiasi situatie am primit decizia pe lgea 154/2021 si spune ca plata se face la 01 012023 si deja sa aminat iar ce pot face sa ma indrumati multumes mult

  16. Bună ziua bunicii mei au fost deportați în 1941 din Bulgaria ,tatăl meu sa născut în 1944 a decedat în 2004 ,eu ca pensionar si moștenitor al tatălui meu pot beneficia de despăgubiri conf. Lg 154/2021?
    Mulțumesc

  17. Daca mama mea a beneficiat de pensie de urmas IOVR dupa dupa tatal meu, Fechete Vasile care a fost copil de trupa in timpul Razboiului 1940 …1944. Va intreb pe dumneavoastra daca noi copii avem ceva drepturi.

  18. Mama mea beneficiat de pensie de urmas IOVR,tatal meu fiind copil de trupa in timpul razboiului si a fost persecutat etnic , noi fetele mai putem sa primim ceva dreputuri?

  19. Nu numai că e neconstituțional,e și discriminare.Cei care sunt la literele c și g sunt amânati cu plata din 2021 de când s a dat Legea 154/2021,de 2 ani și jumătate.Restul(adică minoritățile) primesc deja indemnizația.Cum e posibil,fiind aceeași lege, să beneficieze doar o parte și restul să fie de peste 2 ani amânați?

  20. Daca legea 154/2021 se poate proroga printro ordonanta ? Unde este urgenta ? Daca se Incepe un dosar collective vreau sa fii anuntata . Casa de pensii Constanta nu ne elibereaza decizii nu avem cu ce sa I dam in judecata . Am trimis petitii la guvern Parlament avocatul poporului .,deputati,senatori fostul ministru Al justitiei Stelian Ion Multumesc

  21. Am primit decizia că începând cu ianuarie 2023 voi primi banii dar când am sunat la casa de pensii Călărași mi sa spus că sa amânat pentru 2024

  22. Si eu sunt interesata sa particip la un proces colectiv. Sunt beneficiara a legii si am obtinut hotararea prin care mi se recunosc drepturile.

  23. Buna ziua,

    1.Este legal ,moral si uman ca institutiile statului sa amane aprobarea cererii de primire a indemnizatiei de refugiat cerand diverse inscrisuri ,martori atunci cand in plata exista in viata urmasi care au dosare aprobate si primesc aceste drepturi ? De ce trebuie sa se reia toate procedurile si inscrisurile de la capat si nu se iau in considerare datele pentru alti urmasi care n-au beneficiat de drepturile ce li se cuvin?

    2.Ce se poate face atunci cand o institutie a statului precum Arhivele Nationale a judetului Timis refuza sa caute, sau cauta insuficient in proriile dosare de evidenta a refugiatilor ,sau evita sa solicite ei la alte institutii inscrisuri si nu o face preferand sa trimita niste raspunsuri negative evazive la coppy paste, cu toate ca i s-a trmis in copie O legitimatie de refugiat si multe alte documente ?

    3.Ce se mai poate face cand cu buna stiinta si poate si cu rea credinta intitutiile statului au indicatii sa amane si sa aprobe cat mai putine dosare? Daca sunt urmas cu peste 72 de ani cat si cand credeti va voi mai putea beneficia de ceva indemnizatie?

    Cu multumiri ,Ilie Ciuleanu 02.02.2023

  24. Buna ziua,
    Sotul meu este beneficiar al legii 118/1990,mostenitor dupa tatal sau care a fost prizonier in URSS in perioada ian.1943-febr,1946.Va rog sa-mi spuneti daca beneficiaza si de legea 154/2021 pentru perioada ian.1943-23.08.1945.

    Multumesc!

    • Bună ziua. Și eu sant în aceeași situatie ca alți copii…beneficiari ai legii 154/2021. Dacă se va deschide un proces pentru a întra în drepturi a-și dori sa fiu anunțată. Menționez că am decizia primita în 2022 cu întrare în vigoare în 2023.
      Mulțumesc

    • Lucrand ca profesor titular de matematica in judetul Salaj,comuna Sag,am fost luat de la ora de doi ofiteri de politie(miltie) si dus la post ofiterii i-au ordonat sefului de politie sa-mi puna domiciliul stabil pe buletin comuna Sag judetul Salaj.Cu toata opozitia mea s-s intamplat nu puteam pastra domiciliul pe Moldovenesti,jud.Cluj de unde sunt nascut cu toate ca aveam toate formele legale indeplinite ,respectiv flotantul facut! M-au enervat la culme si la sedinta de sindicat am prezentat intamplare si am cerut implicarea sindicatului in apararea drepturilor omului si sa nu fie legsti de glie! Am enervat reprezentantul partidului comunist participsnt la sedinta m- au declarat apolitic si pericol social si mi-am schimbat locul de munca transferandu-ma ca detasat la scoli din apropierea satului natal Moldovenesti,insa represaliile continuau .Nici dupa revolutie n-am fost titularizat la scoala din sat ci la o unitate scolara aflata la cca 60 km de locul natal. Tarziu am ajuns profesor la scoala din comuna nu ca titular,ci ca profesor cu gradul I,si la concursul pentru functii am castigat functia de director coordonator. Insa eu studiile le-am facut in limba romana si am predat numai in limba romana iar comunitatea maghiara majoritara au complotat impotriva mea si m-au destituit din functia de director dupa trei ani si exilindu-ma la scoala initiala aflata la 60 km distanta de domiciliu. Dar au urmat si represiuni politice si de alta natura dar nu vreau sa ma indepartez de subiect.

  25. Buna ziua,
    Sotul meu este beneficiar al legii 118/1990,mostenitor dupa tatal sau care a fost prizonier in URSS in perioada ian.1943-febr,1946.Va rog sa-mi spuneti daca beneficiaza si de legea 154/2021 pentru perioada ian.1943-23.08.1944.

    Multumesc!

  26. Am depus actele în iunie 2021, anul trecut am primit decizia de la casa de pensii București că începând cu ianuarie 2023 voi primii indemnizația, nu pot să cred că această decizie, un act oficial nu este pus în aplicare.

  27. Bună ziua. Și eu sant în aceeași situatie ca alți copii…beneficiari ai legii 154/2021. Dacă se va deschide un proces pentru a întra în drepturi a-și dori sa fiu anunțată. Menționez că am decizia primita în 2022 cu întrare în vigoare în 2023.
    Mulțumesc

    • Buna ziua, in aug.2022 am primit hotarare de la Casa de pensii Cluj ca fiind beneficiara a legii 154/2021 cu aplicare din 1.01 2023,dar asa cum stiti,s.a prorogat termenul de aplicare.In cazul in care se va face un proces colectiv ,rog sa fiu anuntata,sunt interesata!!! Multumesc!!!

  28. Mama mea traieste , are 93 ani , si a locuit in Bucovina de Nord, de unde s-au refugiat in 1940, in Germania , in lagarul Leubus .Pentru aceasta perioada , pana prin 1944, primedte lunar 1304 lei.Cat voi primi eu, in caz de deces?175 lei sau 652 lei?

  29. Bună ziua. Soțul meu a depus cererea în octombrie 2021 și nici azi nu a primit o decizie sau răspuns la cerere de la cas.jud.pensii Cluj

  30. Dacă bunicul a fost
    împușcat, în mana, iar tata a creeat acum 10 ani și nu a știut de aceasta lege , eu sunt în drep sau nu?
    Va mulțumesc

  31. Buna ziua,
    eu am depus cererea in 17.11.2021. Totusi de ce nu se respecta? unde trebuie intervenit? sunt drepturi ale oamenilor. noi nu avem drepturi, numai ogligatii !!!!! pana cand???

    • Buna ziua, in aug.2022 am primit hotarare de la Casa de pensii Cluj ca fiind beneficiara a legii 154/2021 cu aplicare din 1.01 2023,dar asa cum stiti,s.a prorogat termenul de aplicare.In cazul in care se va face un proces colectiv ,rog sa fiu anuntata,sunt interesata!!! Multumesc!!!

  32. Bună ziua, am şi eu dreptul la aceste despăgubiri, de pe urma mamei, refugiată din Cadrilater.
    Am deja decizia de la Casa de Pensii pentru Legea 154, ca aproape toţi cei dintre dv.
    Am un singur lucru de spus: dacă nu ne obţinem aceste drepturi nici de la 1 ianuarie 2024 – AN ELECTORAL – nu cred că ni se vor mai da vreodată. După ce trece anul electoral, ştiţi bine cât mai însemnăm pentru ei. Deci dacă nu facem toate eforturile în lunile rămase până atunci….
    Şi părerea mea este că cea mai bună cale este popularizarea acestei amânări în presă. În toată media, oriunde putem. Mai ales la posturile TV.. Această popularizare e singurul lucru de care se mai jenează cât de cât conducătorii. Restul nu-i atinge. Mai avem doar 9 luni şi jumătate ca să încercăm pe această cale, şi, din septembrie, mai intens.
    Domnul avocat Adrian Cuculis este şi o personalitate media, şi ne-ar putea ajuta şi în acest sens, dacă are amabilitatea. Îi mulţumim oricum foarte mult pentru sprijin.
    P.S. Şi nu ştiu dacă Comisia Europeană sau un alt organism asemănător nu ne-ar putea ajuta mai degrabă şi mai curând decât Curtea Constituţională.

      • Buna ziua , sunt in aceeasi situatie ca d na Dimancea si multi altii . Eu si sotul meu avem deciziile din 2022 .
        D nule avocat , mai concret , cum sa facem sa ne concentram , un pic mai mult .
        Organizati un grup , reprezentati ne in instanta , contra cost .
        Unde s multi puterea creste .

  33. Buna ziua, si eu sau noi ( stiu mai multe persoane in cauza )doresc anularea deciziei prorogarii .Urmează să primesc Hotararea.

    • Mama mea a fost strămutată in Bărăgan și are hotărârea de domiciliu obligatoriu din 1990 , acum la pensie de urmaș nu primesc dreptul ce mi se cuvine cum pot proceda că acea hotărârea să fie cea reală nu denaturata .va mulțumesc!

  34. Tatal meu a fost stramutat din cadrilater, fiind minor de 6 ani nu a fost nominalizat pe Situatie si Declaratiune eliberate de Arhivele Nationale. Este nascut in Turtucaia 1934 a decedat in 1997 inainte de a se aproba legea 105/1999. Cerea mi-a fost respinsa de casa pensii Calarasi, am solicitat in instanta anularea haotararii si am solicitat proba cu martori. Intrebare : considerati certificatul de nastere un act care sa faca dovada stramutarii tatalui meu? impreuna cu dovada stramutarii mamei sale? Multumesc!
    Mama beneficiaza de indemnizatie Stramutat urmas, mie si fratilor mei ni s-a spus ca tata nu face dovada stramutarii?!
    Cand minte si cand spune adevarul Casa de pensii Calarasi?

  35. Va rog sa ma informati cum as putea intra in posesia documetelor prin care sa dovedesc ca tatal meu a fost prizonier de razboi.Mentionez ca m-am adresat Ministerului Apararii Nationale Unitatea Militara 02405 Pitesti unde am inteles ca este Arhiva Nationala care dupa aprx. un an m-au informat in scris ca la data de 30.04.1941 a fost sters din controalele armatei romane ramas in teritoriul cedat Ungariei
    Mi-au recomandat sa ma adresez Arhivei centale din Budapesta lucru care l-am facut imediat dar am primit destul de repede un raspuns cum ca Arhiva centrala din Budapesta nu este completa in urma faptului ca in timpul razboiului nu s-a pus accent pe arhivarea actelor.Eu nu detin decat certificatul de deces dar Livretul militar si alte acte se pare ca au fost depuse la centru militar Oradea de catre mama mea in urma cu aprox 45-50 de ani cand iarasi s-a spus ca se vor primi ceva despaubiri dar nu s-a primit nimic .Parintii mei sunt decedati iar eu nu stiu cui sa ma mai adresez ca sa obtin acte necesare intocmirii dosarului pentru obtinerea drepturilor prevazute de legea 130/2020

  36. Buna seara , unde sa facem actiune de neconstitutionalitate a OU 168/ 22 la Tribunalul de unde apartinem , si sa chemam in judecata Casa de pensii pt a ne primi drepturile pt. legea 154 /21.lit c.

  37. O datorie la o bancă dată prin hotărâre judecătorească și ne achitată se prescrie?
    Dacă da după cât timp și care este calea de urmat?

  38. Am primit hotărârea precum sunt beneficiar a legi 154 din 2021,dar în urma prorogării nu beneficiez de nimic .Mă înscriu și eu în grupul de contestatari.Ce trebue sa fac?

  39. Parintii mei sand decedati. Ei au fost nevoiti sa se mute din casele lor in aceasta perioada. Tata in Bacau si mama in Piatra Neamt.
    Mi se cuvine despagubiri ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.