CUM OBTINEM DESPAGUBIRILE DE LA ASIGURARI


Despagubirea platita de asigurator este suma de bani pe care asiguratorul o datoreaza asiguratului in vederea compensarii pagubei produse de riscul asigurat. Despagubirea de asigurare poate fi in limita sumei asigurate egala sau mai mica decat paguba in functie de principiul de raspundere al asiguratorului.

Exista  trei principii care stau la baza calculului despagubirii:

Principiul raspunderii proportionale
In cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare se stabileste in aceeasi proportie fata de paguba in care se afla suma asigurata fata de valoarea bunului asigurat.

Pricipiul primului risc
In acest caz despagubirea de asigurare este egala cu paguba fara a putea depasi nivelul sumei asigurate.

Principiul raspunderii limitate
In cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare se acorda numai daca paguba produsa de riscul asigurat depaseste o anumita limita dinainte stabilita.
Partea din valoarea pagubei dinainte stabilita, care cade in sarcina asiguratului poarta denumirea de fransiza. Ea poate fi de doua feluri: atinsa si deductibila.
In cazul fransizei atinse, asiguratorul acopera in intregime paguba pana la nivelul sumei asigurate – daca aceasta este mai mare decat fransiza
Fransiza deductibila se scade in toate cazurile din paguba indiferent cat este volumul acesteia din urma.
Existenta fransizei il determina pe asigurat sa manifeste mai multa grija pentru prevenirea pagubelor.

De foartemulteori insa societatile de asigurari incearca pe cat posibil sa plateasca cat mai putin din suma asigurata. Intr-o astfel de situatie primul pas este sa anuntati Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) despre conflictul aparut intre dumneavoastra si societatea de asigurari. CSA nu poate da castig de cauza unei sau celeilalte parti dar verifica daca au fost respectate intr-adeva rprocedurile tehnice,  de exemplu daca s-a incadrat in termene.

Daca problema continua urmatorul pas este actionarea in instanta a societatii de asigurari.Temeiul raspunderii societatii de asigurare se aflain prevederile din Legea nr.135/1995 privind asigurarile şi reasigurarile in Romania, prin care legiuitorul a reglementat in mod clar, obligatia societatii de asigurari in acest  sens, atribuindu-i astfel calitatea de parte responsabila civilmente,  bazata pe ideea de garantare şi protejare a intereselor persoanelor pagubite, dar şi pe ideea de risc asumat, care este de esenta oricarei societati de asigurare. „Astfel, art.49 din legea mentionata prevede obligativitatea asiguratorului de a acorda despagubiri pentru prejudiciile de care asiguratii raspund, in baza legii.”- a statuat Inalta Curte de Casatie si Justitie

                                                                                                                                                                      Florea Cristiana   

                                                                                                                                                                      Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii   

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.