Noul cod de procedura civila – Cele mai importante modificari! Atentie ! La 1 septembrie 2012 intra in aplicare noul cod de procedura civila!

CELE MAI IMPORTANTE MODIFICARI IN NOUL COD DE PROCEDURA CIVILA

Legea nr. 76/2012 privind punerea in aplicare a Codului de procedura civila, care stabileste ca acesta va intra in vigoare la 1 septembrie 2012, a fost publicata in Monitorul oficial

 

Una dintre cele mai importante modificari aduse de NCPC consta intr-o noua structurare care sa asigure „principiul celeritatatii” procedurilor.

Astfel NCPC imparte procesul in trei mari etape: etapa scrisa, cercetarea procesului si dezbaterile in fond. Etapa scrisa este organizata  ca o procedura rapida in care judecatorul verifica daca inscrisurile si cererile depuse de parti indeplinesc conditiile de forma impuse de lege, se asigura de corectarea eventualelor lipsuri si asigura indeplinirea procedurii de comunicare inainte de stabilirea primului termen.Aceasta  etapa in care se asigura indeplinireeasa cerintelor de forma ale actelor de procedura depuse si comunicarea acestora catre parti va reduce timpul dedicat acestora in actualul cod civil. Etapa cercetarii procesului consta in administrarea probelor si se realizeaza, in camera de consiliu, fara prezenta publicului. Etapa dezbaterilor asupra fondului cauzei se rezuma practic la un singur termen de judecata (ultimul) care se va desfasura in sedinta publica. Aceasta etapa se va finaliza cu deliberarea si pronuntarea hotararii.

O alta noutate introdusa de  NCPC consta in stabilirea termenelor  procedurale in limitele carora partile isi pot exercita drepturile.  NCPC stabileste ca neregularitatile produse pana la inceperea judecatii trebuie invocate prin intampinare sau cel tarziu pana la primul termen de judecata . Mai mult, NCPC prevede ca motivele  de nulitate trebuie invocate deodata, sub sanctiunea decaderii partii din dreptul de a le mai invoca. De asemenea se restrange posibilitatea de a invoca oricand exceptiile absolute, acestea fiind  invocate de indata ce partea le-a cunoscut, in caz contrar respectiva parte putand fi sanctionata prin amenda si obligatia de a plati despagubiri. Verificarea de scripte si inscrierea in fals vor putea fi utilizatedoar  la primul termen de judecata dupa depunerea inscrisului.

Notatea absoluta consta in procedura de citare/comunicarea actelor de procedura si administrarea probelor NCPC ofera posibilitatea  partilor sa comunice citatiile personal, prin intermediul executorului judecatoresc sau prin servicii de curierat rapid.
Eliminarea recursului in cauze cu o anumita frecventa in practica, inlocuirea recursului cu apelul in anumite cauze si precum si stabilirea unui termen maxim pana la care trebuie sa aiba loc primul termen in apel, vor ajuta la reducerea duratei  procesului

A fost introdusa examinarea admisibilitatii in principiu a cererilor de introducere in cauza a altei persoane, de chemare in garantie sau de aratare a titularului dreptului prin care se verifica daca aceste cereri au legatura cu cauza inainte de intrarea pe fond.

In cee ce priveste modificarea privind  limitarea posibilitatii de conexare a dosarelor, NCPC a stabilit  ca se poate produce conexarea exclusiv in faza primei instante, Asadar invocarea exceptiei de conexitate va fi limitata, spre diferenta de actuala reglementare. Cristiana Florea

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.