Asociatie Proprietari – Cum Recuperam Datoria Cu Intretinerea De La Un Locator/Proprietar si Cum Se Poate Apara Un Proprietar Impotriva Unui Proces Pentru Plata Cotelor De Intretinere ?
Intrebarea unui Presedinte de asociatie de Proprietari:
Problema Juridica: Buna ziua, mă numesc Adriana si sunt membră în asociația de proprietari. Avem o familie ce a plecat de 2 ani din bloc si a cumulat datorii la întreținere. Nu avem un nr de tel si nu știm unde sunt.Cum putem face ca să recuperam datoria?
In mod normal datoriile sunt clasificate in 2 parti mari: datoriile fiscale si datoriile nefiscale mai precis datoriile catre stat si datoriile catre oricare alta persoana fizica sau juridica!
Datoriile de tip “intretinere” ce se regasesc ca si obligatii ce vin indisolubil si conex legate de momentul, achizitionarii unui bun imobil ce face parte dintr-un condominm, fac parte din categoria de datorii succesive,lunare si fara de care, asigurarea stabilitatii acelui condominium nu poate sa existe.
Prin urmare, orice proprietar de imobil ce se afla intr-o proprietate comuna fortata (blocuri de locuit etc), are obligatia sa achite partea ce ii revine pe cotele comune iar daca exista si utilitatile la comun, partea ce ii revine pentru consumul acestor utilitati ( nota mea personala : asta pana cand statul roman va intelege ce centralele de “Cartier” sunt de fapt niste saci fara fund si ar fi mai bine sa gandeasca un program national de implementare a centralelor de apartament, individuale).
De unde rezida obligatia de plata a intretinerii?
Legea 230/2007 modifiata si completata la zi, in art 50 arata obligatia proprietarului de plata a cotei de intretinere-
Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Foarte simplu ii este asociatiei sa cheme in judecata atata printr-un consilier juridic angajat al asociatiei cat si printr-un avocat angajat, orice proprietar, fiindca actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
Ce se intampla dupa ce proprietarul este dat in judecata, Asociatia are o hotarare judecatoreasca ce il obliga pe proprietar la plata unei cote de intretinere, insa totusi, proprietarul nu vrea sa plateasca ?
Asociatia de proprietari poate pune in executare silita sentinta!
Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Atentie – Asta inseamna ca Asociatia poate incepe chiar executarea silita, impotriva proprietarului, asura imobilului proprietatea acestuia!
Asociatia de proprietari are un drept de privilegiu cu rang prioritar!
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
Ce poate sa faca proprietarul pentru a contesta sumele pe care asociatia de proprietari i le imputa?
Nu putem sa luam cu titlu de absolut, orice fel de calcul pe care asociatia de proprietari in face, motiv pentru care, atunci cand un debitor/proprietar de apartament, sau imobil supus unei intretineri lunare are dubii cu privire la cotele de intretinere stabilite, se va putea apara atunci cand este dat in judecata, solicitand in esenta obligarea lui la o suma mult mai mica, fata de suma pe care o solicita Asociatia.
De asemenea, sa nu uitam ca si proprietarul are drepturi si nu putine!
Daca proprietarul constata ca Asociatia, prin Presedinte, NU isi respecta obligatiile din Statut si Act Constitutiv, sau daca Administratorul greseste vadit cotele de intretinere, ori adauga penalitati gresite sau excesive, poate chema in judecata Asociatia si PERSONAL pe Presedinte, pentru remedierea acestor situatii.
De asemenea Asociatia este OBLIGATA sa repare din banii pe care ii platesc proprietarii, toate zonele comune si trebuie sa se ASIGURE ca intreg condominiul este sigur, curat, accesul este facil si sunt respectate toate conditiile de trai decent in acel spatiu, asigurandu-se ca reparatiile cu privire la utilitati si nu numai, sunt facute la timp si nu aduc niciun prejudiciu proprietarilor.
ATENTIE – Altfel, instantele pot pronunta hotarari IMPOTRIVA asociatiilor de proprietari si trebuie sa retinem ca asociatiile pot fi obligate INCLUSIV LA DAUNE MORALE!
Un exemplu clar este si dosarul 20000/300/2013 instrumentat de catre noi, prin care am reusit sa obligam asociatia la plata de daune morale si materiale de 10000 de lei.
Tip solutie: Amână cauza
Solutia pe scurt: Admite cererea. Obligă pârâta la refacerea în totalitate a terasei blocului … situat pe str. ….. Autorizează reclamanta să execute lucrarea de reparare integrală a terasei cu o firmă specializată pe cheltuiala pârâtei, în caz de neexecutare a obligaţiei de către pârâtă, în termen de 30 de zile de la rămânerea irevocabilă a hotărârii. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 10.000 lei cu titlu de daune materiale şi morale. Obligă pârâta la plata către reclamanta a sumei de 711lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 30.03.2015.
Document: Hotarâre 3388/2015 30.03.2015
Prin urmare, ceea ce ar fi important ca ambele parti sa inteleaga, este ca atata proprietarul cat si Asociatia au drepturi iar ele trebuiesc respectate si orice activitate in cadrul unui condominium trebuie facuta cu respectarea principiului bunei credinte!
(1) Orice persoană fizică sau persoană juridică trebuie să îşi exercite drepturile şi să îşi execute obligaţiile civile cu bună-credinţă, în acord cu ordinea publică şi bunele moravuri.
Bună seara.
Prietenul meu Andrei locuiește în bloc. Are un vecin numit domnul G. Domnul G. peste zece ani locuișete in străinatate, și apartamentul său e gol.
Locatarii vreau să fac reparații. Un vecin a sunat pe domnul G. Domnul G. a zis că el nu dă nici un leu.
În tabel de întreținere scrie că domnul G. are o datorie de 14600 lei care e alcătuită din 3400 lei restanța și 11200 lei penalizare.
Locatari au hotărăt că dau în judecată pe domnul G. Știind că așa domnul G. trebuie să plătească. Din penalizare încasată locatari vrea să face reparațile.
Prin presiunea locatarilor Asociatia de Proprietar “X” a dat în judecată pe domnul G. și a cerut o suma de 6900 lei care e alcatuită din 3400 lei restanța și 3500 lei penalizare, pe perioada 2012-2018.
Președinte a explicat că numai 3500 lei penalizare se poate cere asociatia pentru că așa e legal.
Prietenul meu Andrei a zis că și suma respective (3500 lei) va fi bine pentru că acela bani pot să folosește pe reparații.
Domnul G. a scris o cerere către judecătorie spunând că el nu locuiește în apartament și o parte din suma nu vrea să plătește și că valoarea penalului nu poate fi mai mare decât restanța.
Asociația de Proprietari X a micșorat summa cerută fiind că o parte din datorile era înainte de 2012.
După acest fapt Asociatia de Proprietar X cere numai 3600 lei, compusă din
• 1800 lei restanța, pe perioada 2012-2018
• 1700 lei penalizare, pe perioada 2012-2018
• 100 lei pe perioada ian., febr., mart. 2019 (spunand Asociația că a trecut 3 luni)
Cum știm, domnul G. vrea să trimite înca o cerere în care spune că datoria care e mai veche de 3 ani nu e mai valabil, și același sume el nu trebuie să plătește.
Dacă acest lucru va fi adevărate summa rămasă va fie circa 2000 lei.
Întrebare:
1, Dacă judecătoria lua decizia că domnul G. trebuie să platească numai 2000 lei, atunci cine trebuie să plătească diferența 1400 lei (3400 lei – 2000 lei) ceilaiți locatari sau președintele asociației?
2, Locatarii, cum se pot obliga că președintele asociației să plătească diferența pănă la 3400 lei?
3, Locatarii, cum se pot obliga că președintele asociației să plătească circa 3000 lei sub nume penalizare (care ar trebuie să plătească domnul G.)? Fiind că președinte a făcut daune bănești împotriva locatari.
Buna ziua,
Locuiesc intr un bloc din Bucuresti in care proprietarii unui imobil sunt intr un proces de exceutare cu banca.Imobilul a fost achizitionat cu un credit in CHF,au aparut restante la credit s.a.m.d.
Procesul treneaza de multi ani,,proprietarii in cauza nu mai stau la adresa si in lista de intretinere exista debite mari pt acest imobil.Cum putem ca asociatie sa recuperam aceste debite..
De esenta aveti un privilegiu in calitate de asociatie de propreitari si puteti sa va inscrieti la executarea silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Avem un locatar dim bloc care nu doreste sa dea bani pentru renovarea pentreu spatiile comune (scara blocului). Cum putem sa il obligam sa plateasca partea lui? Multumesc!
I se vor imputa in lista de intretinere daca in urma adunarii generale sunteti de acord.
Bună ziua, am apartamentul băgat în tribunal pentru neplata întrețineri, as dori sa știu dacă mi se pune poprire pe salariu pt a achit suma respectiva sau pot pierde apartamentul. Suma care este de recuperat este 3500 lei
Ce facem în situația când președintele de bloc are o suma mare neplătit pentru apartamentul sau?
Urmaresc,avem aceiasi situatie in bloc ,presedinta are restante de 6500 lei si nu vrea sa plateasca.Ce procedura trebuie aplicata.
Buna ziua
reprezint o Asociatie de proprietari din Bucuresti
In luna aprilie am contactact un avocat si am intocmit dosarulele pentru darea in judecata a unui proprietar stabilit in strainanate care nu si-a mai achitata cotele de intretinere de 5 ani.Dossare era deja inregistrat la tribunal cand proprietarul in culpa a achitat partial in luna august , prin virament bancar, din suma pentru care ne judecam .
In noiembrie a mai platiti diferenta si si-a stins datoria .
Intre timp ne vine si decizia Tribunalului care ne anunta ca procesul este sistat pe motiv ca nu reuseste sa identifice persoana parata .
Asociatia in situatia in care nu mai are ca obiect disputa prin plati la zi a datoriei la zi a paratei cum isi poate recupera cheltuiala avuta cu avocatul in baza contractului incheiat cu avocatul ?platiule au fost facute la zi.
Va multumesc
Buna ziua,
In urama succesiunii dupa tatal meu am cota parte dintr-un apartament.Eu nu mai locuiesc acolo din anul 1985.Acum
( 2023) sunt chemata in judecata de Administratia de Locatari pentru restante la intretinere.In apartament a locuit si locuieste si in prezent unul dintre frati.
Va rog sa-mi spuneti daca ma pot apara cumva in acest caz.
Multumesc,
Liliana Grigorescu
S -au tăcut lucrări de reparații în blocul in care locuiesc dar la apartamentul la care locuiesc nu au ajuns pe motiv că eu nu am fost acasă, am platit destul de mult la lucrările respective dar acestea nu au fost dovedite cu chitanțe , cu materiale sau devize, repet lucrările de zugrăvit sau reparatii au fost făcute la fațada blocului la et unde locuiesc eu nu, cum pot sa ii oblig pe cei din asociație sa termine lucrările și pe spatele blocului nu numai la fatada rog sa fiu contactata