Cum scapam de executarea silita inceputa de banca? Informatii utile pentru debitorii bancilor executati silit, pentru ziare.com

description

Avocat Coordonator -Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii

Cum scapam de executarile silite incepute de creditorii bancari ?

Procentul foarte mare de cereri priviind creditarea la inceputul anului 2007, parca prevedea o criza economica ce lua amploare insa nimeni nu vroia sa o creada. Tot atunci, 2007-2008 a fost cea mai mare cerere de accesare a profesiei de executor judecatoresc, de parca cei interesati au simtit ceea ce avea sa vina.

Stim cu totii ca in momentul declansarii scadentei anticipate, este doar un pas pana la inceperea executarii silite si tragedia survine in momentul in care exista o ipoteca instituita pe imobilul pe care il detine persoana in cauza iar executarea  silita se efectueaza pe acest imobil.

Multe persoane nu stiu ca atunci cand au semnat un contract de credit, de fapt au semnat un angajament variabil insa in detrimentul acestora si in favoarea  bancii, cum ar fi modificarea dobanzii de referinta, aplicarea unor comisioane cum ar fi cel de risc, de gestiune sau administrare ce in fapt, duceau la o dobanda ascunsa crescuta, astfel datoria debitorului  crescand de la luna la luna.

Toate aceste clauze abuzive, cum sunt ele determinate de legea 193/2000 modificata in 2013, duc intrun final, daca actiunea este facuta corespunzator, la o anulare cel putin partiala a actelor de executare silita iar daca actele de executare sunt lovite de nulitate absoluta, pot duce chiar la o redobandire a unui imobil pierdut in cadrul procedurii executionale.

Un element extrem de important pe care trebuie sa il aiba in vedere cei executati, se refera la cercetarea amanuntita a incuviintarii executarii silite, care poate fi dispusa, sub sanctiunea nulitatii absolute doar de catre instanta de executare. In noul cod de procedura civila, instanta de executare se refera la aceea din circumscriptia locului unde isi are sediul executorul judecatoresc, raportat la prima instanta in grad, judecatoria. Daca aceasta incuviintare este luata de la o alta judecatorie, atunci executarea silita este nula absolut si toate actele sunt anulate de instanta de juecata investita cu solutionarea contestatiei la executare.

De observat  ar fi incheierea de incuviintare a executarii prin prisma incuviintarii la executare atat a debitului ce emana din titlul executoriu cat si a cheltuielilor de executare. Daca cheltuielile de executare nu sunt cuprinse in mod specific in cadrul incheierii judecatoresti, atunci prin actiunea contestatiei la executare, procesele verbale de stabilire a cheltuielilor pot fi anulate integral.

Trebuie sa avem in vedere faptul, ca prin raportare la dispozitiile codului de procedura, atunci cand titlul executoriu nu emana de la o instanta de judecata, pot fi facute aparari si critici ale titlului executoriu in sensul  contestarii exigiblitatii si certitudinii creantei.

Avocatul Cuculis Adrian, coordonator al biroului de avocatura Cuculis si Asociatii, a explicat ca, un contract de credit la care avem calculate dobanzile si penalitatile de catre un functionar bancar, poate sa aiba erori de calcul, astfel suma intr-un final executata  reiese  ca fiind in excedent, iar singura instanta competenta sa se pronunte pe o asemenea recalculare este instanta de executare investita cu o contestatie la executare.

Nu trebuie sa pierdem din vedere faptul, ca singurii interesati de o stabilire in concret a sumei executate sunt debitorii, ori pentru acestia exista, asa cum am aratat si mai sus contestatia la executare, menita sa elimine orice suspiciune asupra posibilelor  erori de executare.

De retinut  este faptul, ca atunci cand sunt executati de catre banca, debitorii trebuie sa analizeze in primul rand contractul de credit si sa vada daca intradevar  nu contine clauze abuzive, iar atunci cand sunt descoperite ele pot fi denuntate in instanta. Printr-o contestatie la executare, se pot elimina din actele de executare sume importante ce pot proveni din recalculari de dobanzi, comisioane ascunse si alte speze bancare, ceea ce ar duce la o scadere considerabila a sumei executate, astfel o asemenea decizie poate da posibilitatea redresarii financiare totale sau partiale a debitorului.

Priviind suspendarea executarii, instantele din Romania s-au pronunat din moduri diferite, insa majoritatea atunci cand conditiile au fost indeplinire, au suspendat fara drept de atacare, prin incheieri irevocabile, executarile pornite de banci impotriva clientilor.

Subiect publicat si pe www.ziare.com in sectiunea –

http://www.ziare.com/bani/banci/banca-te-executa-silit-cum-poti-scapa-sfatul-avocatului-1267553

 
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

4 comments to “Cum scapam de executarea silita inceputa de banca? Informatii utile pentru debitorii bancilor executati silit, pentru ziare.com”
 1. Buna ziua, am primit si eu o notificare de la BEJ Calin Tarean, din Ploiesti, cu privire la un credit in Euro de la BCR, pe care nu am apucat sa o ridic de la politia locala, fiind plecat in perioada aia,si cand am sunat la Ploiesti la BEJ mi s-a dat un nr de tel de la CEE Colect BCR, sa i-au legatura cu ei.mentionez ca eu sunt din Pascani, jud. Iasi si am observat ca acest BEJ din ploiesti are doar acolo in zona autoritate, nu stiu ce legatura are cu Iasul. E legala notificarea? sau ce se poate face.
  multumesc

  • Buna ziua stimate domn. Nu inteleg legatura cu politia locala. Notificare poate trimite orice executor din Romania in orice colt al tarii. Acte de executare face doar in circumscriptia sa. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 2. Buna ziua .
  Inainte de a semna un angajament cu firma dvs. de avocatura, as dori intai o opinie cu privire la speta urmatoare :
  – credit nevoi personale angajat in anul 2006
  – titlu executoriu il constituie contractul de credit
  – obtinerea incuviintarii executarii in anul 2014
  Nu a intervenit prescriptia in acesti 8 ani ?

  Cat anume m-ar costa preluarea dosarului cu privire la introducerea unei contestatii la executare si ce sanse reale de castig exista?

  Va transmit si pe adresa de e-mail un attachement ce contine solicitarea de infiintare a popririi.

  • Buna ziua stimate domn. Au fost primite actele, le vom analiza si un coleg avocat revine la dvs. cu toate precizarile. Cu stima, av Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.