Cum Se Poate Anula O Curatela Pentru Neindeplinirea Obligatiilor

Curatela si poate fi anulata aceasta.

INCETAREA CURATELEI PENTRU NEINDEPLINIREA OBLIGATIILOR SI INSTITUIREA UNEI NOI CURATELE

Curatela reprezinta un aspect juridic complex, care poate ridica diverse probleme, asupra carora se impun lamuriri de specialitate. Astfel, vom discuta despre  ce reprezinta de fapt curatela si ceea ce trebuie cunoscut in masura in care pentru o persoana este instituita  o curatela, insa este necesara schimbarea acesteia si numirea unui nou curator.

Curatela

Curatela este o masura de ocrotire a persoanei fizice majore care, din cauza batranetii, a bolii sau a altor motive prevazute de lege, nu isi poate administra bunurile si nu isi poate apara interesele in conditii corespunzatoare; este vorba, deci, despre o masura stabilita numai in interesul persoanei ocrotite.

In conditiile in care este numit un curator, insa acesta nu actioneaza in interesul persoanei in favoarea careia a fost instituita curatela, se impune incetarea acesteia si numirea unui nou curator. In caz contrar, ar insemna sa admitem formalismul acestei institutii si lipsa finalitatii ei, intrucat ar fi lipsita de efecte juridice si practice in favoarea celui pentru care s-a dispus.

In acest sens, exista reglementare juridica, respectiv dispozitiile art. 185 din Noul Cod Civil, care  arata ca “daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de instanta de tutela la cererea curatorului, a celui reprezentat sau a celor prevazuti la art. 111”.

Rezulta din continutul acestui articol faptul ca masura ocrotirii unei persoane prin curatela nu este definitiva odata dispusa, aceasta fiind ridicata de catre instanta la momentul incetarii cauzelor pentru care a fost instituita.

Astfel, avand in vedere ca aceasta institutie are doi subiecti, unul pasiv – si anume persoana in favoarea careia se instituie curatela – si unul activ – respectiv persoana numita curator –, sintagma “au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei” se poate referi pe de o parte la cauze privind subiectul pasiv, iar pe de alta parte la cauze privind subiectul activ. Astfel, cu titlu de exemplu, daca la momentul instituirii curatelei au fost avute in vedere anumite  motive pentru care era necesara instituirea curatelei pentru o persoana (ex: boala acesteia si simptomele ei), au fost avute in vedere  si motivele pentru care o alta persoana a  trebuit sa fie instituit curator, respectiv ca aceasta indeplinea la momentul respectiv, probabil, in viziunea instantei conditiile financiare si psihice pentru a putea fi numit curator, dar si pentru ca se obliga ca, in virtutea acestei calitati, sa depuna toate diligentele in vederea ingrijirii bolnavei, sustinerii acesteia fizic, psihic, emotional si, la nevoie, financiar, si in vederea vegherii asupra intereselor acesteia si obtinerii drepturilor ce i se cuvin, precum si pentru satisfacerea nevoilor de orice tip ale bolnavei.

In masura in care in ceea ce o priveste pe persoana aflata in necesitate si pentru care se intituie curatela  –  subiect pasiv al acestui raport, cauzele care au provocat instituirea curatelei inceteaza – se impune incetarea curatelei pentru lispa motivelor, insa daca  nu au incetat, insa, in ceea ce il priveste pe curator  -subiect activ al raportului, cauzele avute in vedere pentru numirea acestuia au incetat, intrucat acesta nu isi indeplineste niciuna dintre obligatiile ce ii reveneau in calitate de curator si nu a intreprins niciuna dintre masurile pentru care a solicitat instituirea curatelei, se impune schimbarea acestui curator si numirea unui altuia care sa vada interesul superior al persoanei aflate in nevoie.

De altfel, art. 185 din Noul Cod Civil arata ca masura curatelei poate fi ridicata de instanta de tutela la cererea curatorului, a celui reprezentat sau a celor prevazuti la art. 111 NCC, rezulta ca oricinee prezinta un interes are calitate procesuala activa in promovarea unei asemenea cereri, intrucat in conditiile in care cel reprezentat nu isi poate spune punctul de vedere, iar curatorul isi urmareste interesul propriu, se impune ca si alte persoane sa aiba posibilitatea de a solicita incetarea curatelei.

Ex: Un batran al carui copil nu are grija de acesta desi este numit curator, poate fi chemat in judecata de ORICE PARTE care prezinta un interes.

Astfel, chiar si un vecin ar putea sa deschida o asemenea actiune in instanta.

Instituirea unei noi curatele  se poate face in baza dispozitiilor art. 180 alin. (1), potrivit carora poate fi numita curator orice persoana fizica avand deplina capacitate de exercitiu si care este in masura sa indeplineasca acesta sarcina, apta din punct de vedere fizic si psihic,

Raportat la dispozitiile art. 183 din Noul Cod Civil, potrivit caruia in cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat, celui care este numit curator i se poate incuviinta  – sa execute orice acte de conservare, administrare si dispozitie se impun in interesul  persoanei pentru care s-a instituit curatela.

Fata de faptul ca insitutia curatelei comporta aspecte de o complexitate majora, in masura in care aveti probleme  de aceasta natura, este de bun augur sa apelati la sfaturile specializate in materie pentru a beneficia de rezolvarea spetei intr-o maniera corecta.

Av.Drd. Cuculis Adrian

8 comments to “Cum Se Poate Anula O Curatela Pentru Neindeplinirea Obligatiilor”
  1. Tatăl meu are alaltăieri și sora mea are curatela Sa vândut o suprafață de teren și bani șanț la sora mea Tatăl meu are nevoie de condiții iar sora mea nu e deacord Bani ii tine pentru parastasul mamei noastre As vrea sai anulez curatela va multumesc

  2. Bună ziua! Fiica mea are 20 de ani și este diagnosticata cu Sindrom Down și este încadrată în grad de handicap grav cu asistent personal. A absolvit 10 clase în învățământul special și în prezent este eleva in anul 3 la școală profesionala. Intenția este ca pe viitor sa reușim încadrarea în gradul III de invaliditate ca să poată lucra cu jumătate de norma. Știe sa scrie și sa citească dar nu poate înțelege în totalitate ceea ce citește. Este independenta dpdv al igienei proprii, își pregătește singura meniuri ușoare, știe sa navigheze foarte bine pe internet și e pasionata de desen..
    Vreau sa accesam un împrumut pe numele ei pentru achiziționarea unui autoturism cu dobânda subvenționata de la bugetul de stat conform prevederilor Legii 448/2016. Pentru a îndeplini aceasta procedura la dosar trebuie depusa hotărârea judecătorească de punere sub interdicție, curatela sau tutela, după caz.
    Eu pana la acest moment nu am întreprins niciun demers în acest sens pentru ca nu știu ce presupune și nu știu în ce fel o va ajuta sau o că împiedică în viitor. Cum sa procedez? Va mulțumesc!

  3. Buna ziua,mama mea are grija de fratele ei care este cu handicap si are curatela facuta de sora ei care a murit.Acum mama are o boala la nivelul oaselor si ia strambat mainile abia poate sa aiba grija de ea nu mai poate avea grija de fratele ei care este cu handicap si a devenit si agresiv.Am incercat sa vb cu mai multi avocati sa scoatem curatela si pe la jurist am fost,cere pe cineva in loc,noi nu avem iar mama e pensionara cu grad 2.Nu stiu de ce nu i a dat gradu 1 pt ca ea nu poate sa isi faca un ceai singura.Nu stiu unde sa ma indrept ca sa rezolv problema curatelei sa si traiasca si ea batranetea linistita.Orice sfat este apreciat.Va multumesc

  4. Bună ziua!
    Mama are în grijă pe noră, femeie cu probleme fizice zi psihice, in vârstă de 49 ani. Mama este în vârstă, bolnavă, nu poate avea grija ea/ este într-un centru de ingrijire . Cum poate sa renunțe ls o curatela de 3 ani???
    Mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.