Poprirea Conturilor Persoanei Fizice – Debitorul Anuleaza Executarea Silita

Poprirea conturilor persoanei fizice de catre Investcapital LTD s-a facut in mod ilegala.

Desi in actul de executare silita, recuperatorul incearca sa arate ca nu ii va indexa dobanda contractuala in cadrul executarii silite, actele emise de catre executorul judecatoresc, tot ilegale au fost.

Asta pentru ca Investcapital Ltd incerca sa il execute pe debitor pentru o suma ce deja intrase in sfera prescriptiei dreptului de a cere executarea silita.

#DosarelePrindViata – Povestea debitorului Andonie Sandu care i-a infrant pe recuperatorii de creante atunci cand statul a esuat sa-l protejeze prin niste norme de protectie a consumatorului ce sa ii permita acestuia sa le opuna recuperatorilor puterea statului.

Andonie Sandu debitorul care a scapat de executarea silita a Investcapital LTD – Av.Drd. Cuculis Adrian.

Practic, in fata abuzurilor recuperatorului Kruk Romania si Investcapital LTD, debitorul s-a indreptat catre instanta de judecata pentru a-si putea rezolva situatia prin care trecea.

Creditul a fost achizitionat la CEC Bank in anul 2011 si a fost cestionat catre recuperatorii de creante ulterior, asta dupa ce debitorul a suferit un accident vascular si nu a mai putut sa-si achite obligatiile.

In loc ca recuperatorii sa fi respectat obligatiile ce le reveneau din OUG 52/2016 au preferat sa dispuna inceperea executarii silite si au pierdut procesul de contestatie la executarea silita pornita.

Poprirea primita de catre debitor:

Poprirea Conturilor Persoanei Fizice

Debitorul a trecut prin mai multe incercari, prima data instanta de judecata a respins cererea lui si a stabilit ca de fapt recuperatorul de creante are dreptate si-l executa legal.

Dupa ce am pierdut pe fond contestatia la executare, am formulat apel si in pronuntarea instantei de judecata, solutia definitiva a fost urmatoarea:

Poprirea Conturilor Persoanei Fizice

05.02.2020Ora estimata: 08:30
Complet: CA CIV II
Tip solutie: Schimbat total
Solutia pe scurt: Admite apelul formulat de apelantul-contestator ANDONIE SANDU în contradictoriu cu intimatul INVESTCAPITAL LTD, schimbă în tot soluţia instanţei de fond –încheierea din 13.03.2019- şi în rejudecare:

”Admite contestaţia la executare silită formulată de Andonie Sandu în contradictoriu cu intimatul InvestCapital LTD şi în consecinţă: -constată că a intervenit prescripţia creanţei în sumă de 37.001,92lei cesionată de creditoarea InvestCapital LTD şi ca urmare ca fiind prescris, începând cu data de 22.12.2014, dreptul de a cere executarea silită a acestei creanţei faţă de debitorul Andonie Sandu. -anulează în tot atât încheierea de executare silită pronunţată la data de 25.06.2018 în dosarul nr. 3465/324/2018 al Judecătoriei Tecuci, cât şi toate formele de executare silită întocmite în dosarul de executare silită nr 4960/2018 aflat pe rolul BEJ Plăcintă Adina Maria.” Încunoştinţează BEJ Plăcintă Adina Maria despre soluţia adoptată în cauză şi desfiinţarea tuturor actelor de executare silită. Definitivă. Pronunţarea hotărârii s-a făcut la data de 05.02.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  35/2020  05.02.2020

Poprirea Conturilor Persoanei Fizice – Cum am motivat apelul pentru a castiga contestatia la executare in mod definitiv?

 1. Potrivit Art. 2526 – Dreptul la acţiunea în executarea prestaţiilor succesive

Când este vorba de prestaţii succesive, prescripţia dreptului la acţiune începe să curgă de la data la care fiecare prestaţie devine exigibilă, iar dacă prestaţiile alcătuiesc un tot unitar, de la data la care ultima prestaţie devine exigibilă.

Poprirea conturilor persoanei fizice :

 • Conform art. 8.2 coroborat cu art. 8.1 lit. a) din contractul de credit, banca poate trece la recuperarea datoriilor in cazul in care  nu se achita rata la termenul prevazut  in contract.
 • Acest articol prevede faptul că Banca este în drept să solicite executarea silita a Creditului în cazul in care nu se azhita rata la scadență prevazuta in contract. Acest articol trebuie interpretat în sensul în care oferă posibilitatea băncii de a solicita rambursarea anticipată din momentul la care au loc întârzierile respective, nefiind echitabilă interpretarea conform căreia banca poate declara scadent anticipat creditul la o data oarecare, aleasă în mod unilateral de către aceasta. Considerăm că acest argument este întărit și de art. 1269 alin. (2) din Codul Civil, conform căruia ,,stipulațiile înscrise în contractele de adeziune se interpretează împotriva celui care le-a propus.
 •  Așadar, în speță, prescripția începe să curgă de la momentul la care s-a născut dreptul la acțiune, și anume de cand clientul debitor a început să înregistreze întârzieri la bancă, fără ca acestea să fie întrerupte de alte plăți sau de recunoașterea creanței.
 • Daca s-ar admite ca prescriptia curge de la data declararii scadenteia anticipate,  s-ar oferi băncii posibilitatea de a modifica în mod unilateral momentul de la care începe aceasta să curgă, ceea ce este interzis expres conform prevederilor art. 2515 alin. (3). Potrivit  acestui alineat, ,,în limitele și condițiile prevăzute  de lege, părțile care au capacitatea deplină de exercițiu pot, prin acord expres, să modifice durata termenelor de prescripție sau să modifice cursul prescripției prin fixarea începutului acesteia ori prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de întrerupere a acesteia, după caz.”
 • Această situație ar deschide calea arbitrariului, creditorul având posibilitatea de a declara oricând exigibil anticipat creditul, tocmai pentru a stabili după bunul plac momentul de la care începe să curgă termenul de prescripție.

Vizualizati si :

 • De asemenea, Decretul nr. 167/1958 prevede la art. 1 ca orice clauză care se abate de la reglementarea legală a prescripției este nulă, iar art. 7 prevede ca prescripția începe să curgă de la data cînd se naște dreptul la acțiune sau dreptul de a cere executarea silită.
 •   În speță nu există acordul expres al părților cu privire la data la care începe să curgă termenul de prescripție, fiind astfel aplicabil art.  2523 din Codul Civil, care prevede regula generală: ,,Prescripția începe să curgă de la data când titularul dreptului la acțiune a cunoscut sau, după împrejurări, trebuia să cunoască nașterea lui.”
 • Asadar, prescriptia incepe să curgă de la data la care neexecutarea a devenit cunoscuta creditorului, adică de la data ultimei plati efectuate (decembrie 2014).
 • Pe cale de consecință, apreciem că termenul de prescripție a executării silite fusese consumat la momentul depunerii cererii de executare silită la executorul judecătoresc și prin urmare întreaga executare silită este nelegală.
 • Asadar, se impune anularea actelor de executare efectuate în dosarul de executare în cauză ca urmare a intervenirii prescripției dreptului de a cere executarea silită, prescripție care are drept consecință pierderea puterii executorii de către titlul executoriu.

Cititi si :

,,Art. 706 – Poprirea Conturilor Persoanei Fizice

Efectele împlinirii termenului de prescripţie

(1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.

(2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie.”

Avand in vedere ca dreptul de a obtine executarea silita s-a prescris, iar prin contestatia la executare s-a solicitat anularea executarii – propriu zise pentru acest motiv, se impune admiterea contestatiei la executare intrucat prescriptia are drept consecinta pierderea puterii executorii de catre titlul executoriu.

Ca urmare a pierderii puterii executorii de catre titlul executoriu, nu se poate mentine o executare silita inceputa in baza unui titlu ineficace.

Cu privire la capatul de cerere privind constatarea caracterului abuziv al clauzelor contractual, rugam instanta de control sa observe ca motivarea hotararii este insuficienta. Conform art. 425 alin. (1) lit. b din Codul de procedură Civilă, hotărârea va cuprinde considerentele, în care se vor arăta obiectul cererii  și susținerile pe scurt ale părților, expunerea situației de fapt reținută de instanță pe baza probelor administrate, motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază soluția, arătându-se atât motivele pentru care s-au admis, cât și cele pentru care s-au înlăturat cererile părților.

,,Motivarea este, așadar, un element esențial al unei hotărâri judecătoresti, o puternică garanție a imparțialitătii judecătorului și a calității actului de justiție, precum si o premisă a exercitării corespunzatoare de catre instanță (…). Obligativitatea motivării hotărârilor judecatorești constituie o condiție a procesului echitabil, exigență a art. 21 alin. (3) din Constitutia României și art. 6 alin. (1) din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertătilor fundamentale.” (Curtea de Apel Oradea, Sectia a II – a civila, de contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 2333/R/CA/29.06.2015, portal.just.ro)

De asemenea, prin Decizia penală nr. 1037/A/2016, Curtea de Apel Cluj s-au statuat următoarele: ,,lipsa motivării hotărârii sub aspect civil şi penal face imposibilă exercitarea controlului judiciar a acesteia.

Pentru a putea efectua acest control, în apel, este necesar a se cunoaşte care a fost starea de fapt reţinută de instanţa a cărei hotărâre este atacată şi pe baza căror probe s-a ajuns la această stabilire.

Acest lucru nu poate fi verificat decât pe baza motivării hotărârii apelate.”

Astfel, atunci cand treceti prin etapa unei executari silite, este esential sa aveti in vedere toate elementele ce pot duce la o anulare a executarii silite.

Av.Drd. Cuculis Adrian

9 comments to “Poprirea Conturilor Persoanei Fizice – Debitorul Anuleaza Executarea Silita”
 1. Bună ziua am avut un credit banc post nu am putut plăti rata la timp din motive medicale, am înregistrat restanțe iar creditul a fost vândut la kruc cu care am făcut un contact de plată acum plătesc la kruc de trei ori suma pe care am scoso de la bank post vă rog dacă puteți să îmi spuneți ce as putea face in acest caz multumesc

 2. Buna ziua,
  Am si eu o executare si poprire,in derulare,asemanatoare cu ceea ce ati descris mai sus.
  Intrebarea este daca se poate face ceva.
  Multumesc!

  • Buna ziua! In anul 2014 am făcut un împrumut la Provident. Am achitat câteva rate,apoi am rămas fără loc de muncă și nu am mai avut posibilitatea să plătesc.Saptamana trecuta,mai exact vineri 28 februarie 2020,am fost înștiințată printr-un mesaj telefonic de la BCR că mi s-a pus poprire pe conturi și am primit și la serviciu o înștiințare cu aceasta poprire. Din cate am citit după 3 ani datoria se prescrie. Ce pot face in această situație?

 3. Buna ziua…prin 2014 daca nu ma insel am luat 240 de la provident si imediat am intampinat niste probleme si nu am mai platit…si dupa atatia ani mi-a venit acasa plic precum ca am sa le dau 7800 lei..si nu am posibilitatea de a platii atatia bani..si ma cheama in instanta…ce pot face?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.